Blogiarhiiv

esmaspäev, 7. märts 2022

Sapised seenehuvilised viskaks ka närvid otse pannile? Aug 2021.

  Siia nüüd kopeeritud ka Eestimaa Blogi 3. osa (vaatamisi 132 889) postitused, aastast 2020 ja paar postitust Eestimaa Looduse Blogist (vaatamisi 112 021). Blogi külastuste arv tänase päeva seisuga ehk 05.03.2022. Aga kui juba siis juba, kopeerin siia nüüd ka kõik 2021. aasta postitused, et järgmisest kuust nendega teid rohkem ei tüütaks.

Siinse osa külastuste arv, justkui kingitusena juubeliks, on jõudnud järgmise ümmarguse numbrini - 400 083!

Saan teid järjekordselt vaid tänada ja loodan ka, et vahel olen olnud kirjutistega abiks, olgu siis info jagamise poolest, tutvustades meie vaatamisväärsusi ja vahvaid üritusi vms!


Alates oktoobrist 2021 on iga kuu viimane postitus selle kuu pealkirjad linkidena. Klikates lingile, jõuate otse teemani.
Blogis on paremal  pool SILDID. Kui leiate teile huvipakkuva kohanime, teema, valdkonna vm, siis sellele klikates avaneb nendega seotu. Leidmaks kõiki seotuid postitusi, tuleb kerida postitus lõpuni ja klikata VANEMAD POSTITUSED. Kõikide viimaste kuude jooksul, kus olen kopeerinud postitusi 2. ja 3. osast, on kuu viimane postitus just see  - pealkirjad linkidena.

Laupäev, 28. august 2021

Sapised seenehuvilised viskaks ka närvid otse pannile?

 


Facebookis sai seenegrupp tehtud aastaid tagasi. Eesmärk oli kirik keset küla - seenetundjad aitavad inimestel ses vallas teadmisi koguda, liike määrata jm, seenehuvilised aga saavad abi, kuid samas annavad oma panuse meie looduseuurimisse, sest ikka ja jälle komistatakse ka harulduste otsa. Rahul peaks olema mõlemad pooled ja võidab meie looduskeskkond kui ka seente tundmine?
 

Grupis on ka reeglid, mis muutuvad loomulikult ajas.

Teave

E S M A L T L O E S I I T !!!
Reeglid grupi paremaks toimimiseks:
Meie SEENEMÄÄRAJA album
Teised olemasolevad albumid leiate failidest!!
Lisage võimalikult häid pilte SEENERAAMATU (eespool viidatud ALBUM!) põhipildi kommentaaridesse või ka põhipildiks, kui liik puudub. Ainult kindla määrangu puhul!
Muidugi võib pilte lisada ka teistesse albumitesse või niisama. Ja iga liigi juures ka asjakohased vaidlused, arutelud loomulikult teretulnud. Kui ootate abi määramisel, siis võimalusel kirjeldage ka kasvukohta.
Võimalusel kasutage nimede, info jm leidmiseks ka otsingumootorit! Näiteks, kui liiginimi juba teada, nii võite saada rohkem infot ehk vastuseid oma küsimustele. Otsingumootor on ülal luubiga kastike.
1. IGA PILDI juurde palun K U U P Ä E V, K A S V U K E S K K O N D ja K O H T ! (SELGITUS: kui postitatakse mitu pilti, siis nende eraldi kommenteerimisel lähevad nad "rändama" ja nii ei tea vaataja, mida postitaja soovib. Kas määramist, jagada head emotsiooni vm. Ja nii jääbki eraldi pildi puhul ka INFO nägemata).
2. Kui on rohkem pilte ühest seenest (ideaalne kindlaks määranguks on foto tervest seenest, kübarast pealt ja alt, jalast terves pikkuses ning ka pikuti pooleks lõigatud seenest), kohast või olukorrast, siis VÕIMALUSEL postitage PÕHIPILT ja teised SELLE kommentaaridesse! Määrangule aitab kaasa ka kasvukoha kirjeldus ja seene lõhna ning vigastatud koha värvumise/mittevärvumise või näiteks piimmahla eraldumise kirjeldus.
3. ALBUMISSE pilte lisades kommenteerige pilti ise, siis ilmub see ajavoos nähtavale.
NB! (FB albumite omapära!)
4. VÄLISMAAL PILDISTATUD seened ainult spetsalbumitesse ja selge märge PILDI KIRJELDUSSE, et tegu ei ole Eestis tehtud pildiga.
5. Sama ka HOIDISTE JA TOITUDE puhul, olemas omaette album. EESMÄRK: ET OLEKS HEAD NÕUANDED KA HILJEM LEITAVAD!
6. Seened pole naljaasi. Ärge mingil juhul midagi kindlalt väitke ega soovitage ka süüa või pannile visata, kui te pole ise kindlad!
7. Hoidiste ja toitude retseptidest palun võimalusel vastavates albumites postitada ja kirjutada.
8. On ka muude seenemaailma teemaliste küsimuste jaoks oma ALBUM!
Albumite mõte on eelkõige selles, et igasugused olulised küsimused ja vastused, nagu ka pildid ise, oleks hiljem ka leitavad ehk siis "korduvkasutatavad". Tavapostitused kaovad tohutu infohulga sisse ära ja nii kaob ka palju olulist infot, sh seeneteadlaste poolt antust ning häid retsepte ja nõuandeid meie "kokkadelt"!
Austust reeglite ja teiste inimeste vastu
Aitäh kõigile kaasalöömise eest! Ja head seentenautimist!

Ma ei jõua ära kiita mükolooge jt inimesi, kes administraatoritena suure osa oma ajast kulutavad grupis kaasalöömiseks! Närvikava peab olema tugev! 
Tänavu suvi oli rahulik, põud seeni kasvama ei pannud. Kuid äkitsi, kui vihmad valla pääsesid, läks vast ehk suurem hullumaja lahti. Heas mõttes siiski. Tohutult palju uusi liitumistaotlusi!

Kuid... enamus taotlejaid ei vaevu vastama isegi kontrollküsimustele (Kas kursis Seenetoitude jm albumite olemasoluga jne) ning veel vähem loetakse grupi reegleid. Aastad administraatorina on aga selgeks teinud ühe olulise asja - kui ei vaevuta enne natukenegi uurima, siis pole lootagi teistega arvestamist grupis ka edaspidi! Selline enesekseksete inimeste (mina ja maailm) suhtumine.

"Otse pannile" on kujunenud juba teatud määral ikooniliseks väljendiks kommentaarides. Kui postitaja pildi juures küsib, mis liigiga tegu, siis see on populaarseim kommentaar. Ka ilma igasuguse liigimääramiseta!  Isegi mittesöödavate ja MÜRGISTE seente puhul! Ei usu? Aga nii on! Millegipärast ei loeta väga sagedasti ka eelmisi kommentaare, lahmimine on kiire ja SURMAV. On küllaga juhuseid, kus mükoloog on seene täpselt ära määranud (heade piltide ja lisatud info puhul see üpris sageli võimalik), edasi aga pakutakse kõikvõimalikke nimesid!

Närvid peavad olema ÜLIKÕVAD! Muidugi, reeglite pahatahtlikke eirajaid, seenehuvilistele nähvajaid (mis sa kisud kõiki seeni välja, vähe on või jne) jt oleme grupist eemaldanud üpris palju. On ka muid võimalusi nagu kommentaariumi sulgemine, kommentaaride ja postituste kustutamine koos põhjendusega jne. Praegused seenepäevad toovad päevas aga sadu postitusi ja tamp on hullumeelne! Päevas peab kustutama kümneid postitusi, sest ei ole lisatud juurde isegi mitte pildistamise aega, kanti ega kasvukeskkonna kirjeldust, mis ometi aitaks ju PAREMALE MÄÄRAMISELE kaasa!? Varasemalt, kui grupis oli vähem liikmeid, püüti seda kõike vastukommentaarides selgitada. Lootusetu! Paljude jaoks oli selgitus nagu hane selga vesi ja lihtsam ongi nüüd postitus või kommentaar kustutada, koos viitega, millise reegli vastu eksiti. Saame  ka sel puhul aeg-ajalt vastu päid-jalgu, aga see vähemalt sunnib ehk natukenegi enne uuesti postitamist reegleid lugema. Palju kohale jõuab, on iseasi.

Seenegrupp pole liblikate või kiilide oma, kus eksimine on lubatud. Seetõttu peab olema ka kord kõvem kui muidu. Aga mis edasi?

Omalt poolt olen kehtestanud ka teistlaadse reegli. Seenetoitude ja -hoidiste postitused ja kommentaarid vaid kindlas albumis. Veidi keerulisem, kuid see-eest alati lihtsam leida ka hiljem. Ja leidmine ehk heade nõuannete saamine kliki kaugusel on ju tore? Siiski on ka teine põhjus, sest sellise postituste uputuse puhul ei jõua ka 10 administraatorit jälgida kommentaare, kõrvaldada valeväiteid jms. On ju täna kommentaare lausa üle tuhande päevas! Ja kui päevas 100 korda küsitakse, et kas söödav, kuidas valmistada jne, ÜHTEDE JA SAMADE LIIKIDEGA PILTIDE JUURES, siis no kaua võib? Vaatasin täna nimeliselt neid, kes reeglite vastaselt postitasid. Mõni grupis olnud aasta või kaks, korduvalt, lausa sadu kordi selle kohta kommenteeritud, aga absoluutne null HUVI grupi muude postituste vastu. 
(Minu märkus: 2023 on veidi leevenenud, on soovitav albumitesse postitada. Vahel kui postitusel juba palju kommentaare, siis panen selle lingi toitude teema juured, et edaspidi saaks seal kommenteerida. Püsib hea info niigi leitavalt üleval!)

Aga ikkagi see "kes see on" küsimus. Vahel kui ängistus peale tuleb, tahaks vastata et seen ja grupist välja visata... Kuna aga närvid ongi üldiselt veel alles, siis mõistan, et see on pigem viimane variant...

Vaevugu inimesed tormamise ja kiirustamise asemel natukenegi ise vaatama, uurima, otsima. On olemas SEENETOITUDE album, tehtud on ka nn SEENEMÄÄRAJA album. Kõik SEENEHUVILISTE HEAKS!

Nätaki!

Tegu avaliku grupi ja kommentaaridega, seepärast peaks järgnev olema piisav mõtteaine. Jäägem inimlikumaks, hinnakem kui teisi aidatakse ja püüdkem alati ka ise aidata!

Kuulge adminnid, kas pisut lolliks ei lähe v. Minu kommentaar oli siis järgmine:
Korja julgelt, see on minu arust tatikatest parima maitsega. Kõik ülejäänud on ka head, aga see just eriliselt. Võiga pannile ja seda svammi ei pea ära koorima.
Mille vastu ma siis eksisin. Soovitasin inimesel seda seent korjata ja süüa. Kohutav kuritegu.

Vbl viskas üle, et kogu aeg valesti kirjutatakse? Tatikutest mitte tatikatest 😉 on karm küll, kui soovitad mingi lapse pannile visata
Neeme Sihv
Administraator
Minu otsus ja selge viide - igasugune toitude teema vaid albumis. Seal kümneid postitusi, kus pannist jm rääkida


Ene-Silvia Sarv
Neeme Sihv Not see on küll kummaline! Öelda, et seen kõlbab süüa/pannile .... pole hr Neeme jaoks sobiv . Seen iseenesest on ju ka toiduteema - seega siia lehele sobimatu!😆

Neeme Sihv
Administraator
Ene-Silvia Sarv kirjutage nõuandeid jm toitude albumis nii palju kui süda lustib.
 
Ene-Silvia Sarv
Neeme Sihv See läks nüüd isiklikuks, tundub.
 
Mis siin isiklikuks läks? Just nimelt, jagage häid ideid toitude ja hoidiste albumis, kuidas jaksate!
Ats Nõmm
Neeme Sihv aga kui sellest seenest puudub pilt toidu teemas ja pildi on laadinud üles keegi teine? Kas siis pean kõigepealt paluma võõral inimesel panna pilt toiduteemasse, et ma saaksin omapoolse soovituse toiduteemal anda?
Neeme Sihv
Administraator
Ats Nõmm muidugi mitte. Iga albumi juures on need asjad kirjas, mis olulised, piisab lugemisest, aga just seda sageli ei tehta. Kirjuta olemasolevasse postitusse, kus sama liik? Postita oma pilt ja küsi, soovita, anna retsepte?
Postita kasvõi pilt pannist, tagurpidi seenekorvist, tehtud tirelist seenemetsas - vahet pole!
Vabanda, et varem Su küsimust ei märganud. hull tamp on peal.Vahepeal pidin veel urni kalmistul maha matma, muude teemadega tegelema. Matused polnud siiski seentega seotud...
Neeme Sihv
Administraator
    • Ene-Silvia Sarv mismoodi isiklikuks? Küsisite küsimuse, ma vastasin, et saate nõuandeid jagada, küsida jm nii palju kui hing ihaldab. Albumis.
Klemens-Augustinus Kasemaa
Arge halage vaga hasti adminnitud grupp on. Kui nyyd kodanikud votaks ka vaevaks elementaarsed paarkymmend seent omale selgeks teha, oleks veel toredam. Seeneopetus pohikooli bioloogia tundi!

Merike Joonas
Klemens-Augustinus Kasemaa kui seente kohta ka küsida ei tohi siis mis mõte sellel grupil üldse on.
Klemens-Augustinus Kasemaa
Merike Joonas a te lugege postitused lopuni labi ja kysida pole enam vajagi, pole vist eestis seent mis siit poleks labi kainud..
Merike Joonas
Klemens-Augustinus Kasemaa usun ,et pole aga arvan et mõistlik on üle küsida kui eksida ja ütlen ausalt ,et kui metsas olen siis pole ma tõesti varunud lisa aega selleks ,et hakata sirvima neid lugematuid postitusi kus võin ka leida kirjelduse ennast h… 
Vaata veel
 
Neeme Sihv
Administraator
Merike Joonas aga kes keelab? Toitude albumis kümneid postitusi, võite ise ka sinna lisada uusi.
Neeme Sihv
Administraator
Merike Joonas ja olemas ka abistamiseks Seeneraamatu album, igast liigist ühe pildiga jm täiendavaga kommentaarides.
 
Merike Joonas
Neeme Sihv milleks see grupp üldse on kui midagi küsida ei või ega kommenteerida-minule jääb arusaamatuks.
 
Neeme Sihv
Administraator
Merike Joonas pole juttugi, et midagi ei või küsida või millest te aru ei saa?
Veel kord, leidke album ja küsige või iga postituse juures? Mis segab?
Neeme Sihv
Administraator
Vähe sellest, on küsimusi, mida siin aja jooksul tuhandeid kordi küsitud. Ehk oleks hea põhilistele ka lihtsamalt vastuseid leida? Sellegi heaks on siin tohutult vaeva nähtud.
Liis Vikerpuur
Kui siin grupis poleks seeneteadlasi ja muid seeni hästi tundvaid inimesi, kes siis inimeste piltidelt seeni määraks? Siis käikski kommentaarides vaidlus, kas kitsemampel või valge kärbseseen, söödaks kuld-kukeseenikuid kukeseente pähe või midagi hullemat. Reeglid on näiteks selleks, et oluline info, kas seen tapab või mitte, oleks ühes kohas ja kergesti leitav. Ausalt öeldes on ülbus pigem see, kui väga selgelt kirjas olevatele lihtsatele reeglitele suvalt vilistatakse.
Neeme Sihv
Administraator
Liis Vikerpuur oskasite minust paremini sõnastada.
Pealegi, kui küsitakse seeneliiki ja keegi kirjutab kuidas valmistada, siis tulevad uued kommentaarid ja uued....
Heidi aga lahkus grupist. Päikest!
 
Johannes Kiik
Merike Joonas ja samal ajal olgem mõistvad ka nende 24000 grupi liikme osas, kes päevast päeva samade seente kohta korduvaid küsimusi peavad lugema, et lõpuks põneva sisuni jõuda.
Ikka sellepärast, et inimesed ei viitsi ei isegi mitte elementaarsel tasemel massiliselt esinevaid/korjatavaid liike selgeks teha ja isegi mitte grupi seeneraamatut sirvida.
Anni Jukk
Klemens-Augustinus Kasemaa Kui kõik seened siit juba läbi käinud, siis polegi enam mõtet midagi postitada😂😂😂 kerige hiirt nii, et sõrmed kanged😂😂
  • Andrus Salu
    Merike Joonas see grupp on ju ilmselgelt natuke tuhmimate metsa eksinute mõnitamiseks, onju? Meil on jätkuvalt valikuvabadus, jääda ja leppida või lahkuda ja oma grupp teha. Kas tõesti arvatakse et mingi kerge egolaksu all olija jauramise peale siin nüüd kohe kõik ümber tehakse ja igat laiska hakkab assisteerima metsaskäigul 5 seeneteadlast?? Mis on teie pädevus mida võiksin päevas mitmeid kordi tarbida??
Lily Käige
Reeglid ees ja reeglid taga, inimlikkus kaob täiesti ära. Ära istu, ära astu, see ei sobi ja too ei kõlba, nii võib ükskord oma grupis ennast üksikuna hakata tundma. Keegi võib teha sarnase grupi, aga palju lihtsamate reeglitega.


Neeme Sihv
Administraator
Lily Käige inimlikkus on veidi süveneda. Hoolimist on siin aga küll ja veel.
 
Kris Koit
Lily Käige Kes Teid keelab, loomise vaev vaid!
Keidi Norman
Lily Käige seenegrupis peavadki reeglid karmid olema! Seentega ei tehta nalja!!


Lily Käige
Keidi Norman kas see teeb kohe surmava süsti, kui keegi ära mainib, kuidas tema seda seent söögiks tarvitab. 😂
Andrus Salu
Lily Käige ei saanud sest süstijutust mööda jah? Jubedalt sügeleb, onju? Profiilipildist jäi väheks kogu maailmale teada anda millist usku viljelete? Nagu saikovegan.. norid bänni, et pärast saaks hädaldada diskrimineerimise üle? Mis juhtus? Kuskohast järgi andis? Pereelu logiseb, et uue usu pidid leidma? Said oma peaga lahtiste silmadega etteantud iseuurimise materjale lugeda ja tinises ära? Ja nüüd igalpool jaurama? Tubli sõdur!
Lily Käige
Andrus Salu tubli töö, kapten. 😂 🤪 🤪
Keidi Norman
Lily Käige, niipalju kui mina neid soovitusi olen näinud,siis on enamus "kohe pannile".
 
Neeme Sihv
Administraator
Lily Käige no aga soovita,, lisa retsepte, anna nõu, ole nii kena?
Kas Toitude albumi leidsite üles?


  • Reet Fagerström
    Lily Käige kahjuks on osad seened mürgised ja kui siin oleks vaid "sõbralikud seeneinimesed" oleks meil 100 seenemürgitust aastas lisaks.
    Kui küsimusele, kas on söödav tuleb vastuseid "ja" ja "ei".
    Siin grupis on seeneteadlased ja tasuks reeglitest kinni pidada. Saab palju põnevat teada.
    Adminnidel ka raske. Pead miljun korda lugema "pann" ja "kas on söödav" ja seda selleks, et valed soovitused inimesteni ei jõuaks.
    Kui jätaks seente määramise neile, kes seda kindlalt teavad ja postitaks pildi seentest sellise kirjeldusega, nagu reeglites, saaksime kõik sellest grupist kasu.
    Metsa minnes võtaks kaasa telefoni ja kui see pole nuti siis ka raamatu. Kui raamatut pole ja lähed seente uurimise reisile, pane iga huvitatud seene kasvukoht kirja. Kõike saab teha, kui tahtmist on.
    Ja "rahu ainult rahu" ütles Karlipoeg Katusel



Neeme Sihv
Administraator
Lp rahulolematud!
Kui palju te olete siin albumis oma häid nõuandeid jaganud? Postituste juures või ise lisanud uusi?

Taisi Aleksejeva
Neeme Sihv Ei ega nad märka seda .. Vaja ikka viriseda...

Neeme Sihv
Administraator
Taisi Aleksejeva ma viitan neile siiski, sest kui nad on ni abivalmid ja soovivad inimestele oma häid teadmisi jagada, siis võimalusi on küll ja veel. Loodetavasti kui ärkavad sii hakkavad massiliselt seal ka kommenteerima, sest nüüd ju album leitav
Taisi Aleksejeva
Neeme Sihv hakkasin just seenepirukat tegema. Hiljem panen pildi toidugruppi 😃
Neeme Sihv
Administraator


Anni Jukk
Neeme Sihv Seejärel keegi jätkab küsimusega, millise võiga😂😂 kui kuum peab pann olema😂😂 kuna tuleb või lisada😂😂 kaua praadida😂😂 jne

Neeme Sihv
Administraator
Anni Jukk nii tavaliselt juhtubki....



Lepa Triinu
Tere
Olen siin grupis uustulnuk ja lugesin imestunult seeneteadjate sapiseid vastuseid äsja
seeni avastanud inimestele.
Kui ikka super teadmised seentest, siis eeldaks, et tegemist targa ja empaatilise inimesega kes jagab oma teadmisi, mitte ei põrmusta algaja seenekorjaja huvi üldse metsa minna.
Soovitan luua uue grupi testi tegemise alusel, kes edasijõudnud ja teavad kõiki seeni ladina keeles.
Kergem ju teile! 🙂

Neeme Sihv
Administraator
Lepa Triinu olete siis uus sapine inimene, kes ei vaevu natukenegi tagamaid uurima? Kas tead, kui palju siin mittesapised (tõsiselt) inimesed seeneliikide nimede puhul välja suudavad tuua? Kui keegi siin adminidest otsustas selle teema üles võtta, siis on see vajalik!
Nii et enne kui grupiga liitudes kohe hakata protestima, lugege reeglid läbi, mõtisklege kaasa ja arutage asja sisust, mitte ärge lahmige!

Lepa Triinu
Neeme Sihv Tänan vastuse eest! Mina küll end sapisena ei tunne ja jagaksin hea meelega teavet kui selleks küps olen.
Ja kindlasti ma ei lahmi. 😃
Neeme Sihv
Administraator
Ning teadmiseks, kõik adminid pole teadlased, küll aga vabatahtlikud ja head inimesed, kõik meist aitavad liikmeid. Ja ühtlasi hommikust õhtuni vahel peavad jagelema sellise suhtumisega!
Muide, täna just ühes postituses ka seenetoitude kohta kommenteerisin, järgmine kommentaator hakkas lahmima toiduvalmistamise teemal. Suur osa millegipärast ei loe üldse varasemaid kommentaare ja see on igas mõttes PROBLEEM! Lahmitakse suvalisi seeneliike, tekitades sellega ohtusid seenehuvilistele jne.
Lepa Triinu
Sellega olen absoluutselt nõus kui avaldatakse valet informatsiooni!
Aga see, mida silmas pidasin, oli madal suhtumine nende suhtes kes algajad ja küsisid nn targematelt.
Ei taha tülitseda, aga loodan, et kõiki võetakse võrdsena. Nii algajaid kui ka teadjaid. Teadjatelt eeldaksin inimlikku suhtumist.
Nii lihtne see ongi.
Ikka rahulikku meelt ja
teistega arvestamist!


Neeme Sihv
Administraator
    • Lepa Triinu just, teistega arvestamine on kaasas käinud selle grupi loomisest peale, vahel 24/7 aga administreerimine pole kerge. Eriti kui seletad ühtesid ja samu asju kümneid kordi päevas. Mükoloogidel, kes siin püüavad aidata oma vabast ajast, on ka oma elu ja närvid!
      Väikestest teravustest vm saab alati üle. Hingata sügavamalt, näksida seent mida kupatama ei pea ja alles siis vastama, see on abinõu

Nii siis, ehk olen natuke masohhist. Sest ikkagi olen rahul selle ja muidugi ka teiste gruppide loomisega - Eestimaa Liblikad, Eestimaa Käpalised, Eestimaa Kivid & Geoloogia, Eestimaa Kiilid jt. Sest väga paljudele on neist olnud abi ja rõõmu ja rõõmu teeb see ka endale. Endast andmine on rõõm! Erkiti kui tead, et sellest võidab ka loodus!
 
********
 
05.09.21
 
Praeguseks palju erinevaid kukeseeneliike jm ilmunud metsadesse. Helen Paju fotol ühed näha.
 

 
Kommentaaridesse lisati ka kellegi poolt tehtud hea võrdluspilt. Umbes pooled määrasid pildil oleva LEHTER-KUKESEENEKS ja pooled KOLLAKAKS KUKESEEENEKS. Viimase variandi pooldajad korduvalt erinevates kommentaarides vastasid, et EI OLE LEHTER-KUKESEEN!
Järgnevatest kommenteerijatest, kes valesti pakkusid, ei vaadanud vist pea keegi eelmisi kommentaare. Muidugi oli neidki eestimaiseid-traditsioonilisi "OTSE PANNILE"!
ÕNNEKS MÕLEMAD TÕESTI SOBIVAD OTSE PANNILE, KUID MÜKOLOOGID ON KORDUVALT HOIATANUD, ET EI TOHI SUVALISI LIIGINIMESID ÖELDA, SOOVITADA SÜÜA JNE. 
KOHUTAV KUI PALJU ON KOMMENTEERIJAID, KES ÜLDSE TEISTE JUTTU EI LOE!? Nii pole ka imestada, et meil suhtlusmeedias mingit asjalikku arutelu üldiselt ei leia!
 
 
Annika Linnamägi
Ma neist letso laadset teen. Tomat-sibul-porgand-seened ja maitseained, äädikas väga hea

Neeme Sihv
Annika Linnamägi küsiti, mis seened on. Kui soovite retsepte jagada, siis palun, album, on olemas.

  • Kohe hakkab sama jant peale, küll näete.....

Kristine Allik
Neeme Sihv jube probleem onju? Vastuseid mis seenega tegu on , seda ilmselt juba postitaja teab. Mis vahet sel on kui keegi pakub välja mida neist teha saab?

Neeme Sihv
Kristine Allik Esiteks puudub kommentaaris liik, milleks määrati. Teiseks, on jah jube probleem, kui adminid peavad igas postituses tuhandete kommentaaride seest päeval kontrollima ka seda, kas söödavaks õigesti tunnistatud. Ja kolmandaks, kui on öeldud, et retseptid vaid vastavas albumis, siis nii ongi.
Või on raske mingitki korda ja lugpidamist säilitada?

Neeme Sihv
Ja mille järgi postitaja teab? Kommentaare lugesite? On pakutud kahte erinevat seent.

Johannes Sibeliuus
Neeme Sihv vaatamata sellele, et õige vastus juba ammu antud, sina ikka muudkui nähvid siin. Mis sind vaevab, milles probleem?

Neeme Sihv
Johannes Sibeliuus ma vastasin nähvavale kommentaarile. Räägi asjast, kui aru saad ja põhjenda, mida valesti ütlesin.

Kristine Allik
Neeme Sihv ja see on kindlasti Sinu probleem?
Iga üks otsustab siiski ju ise mida õigeks või valeks peab.
Aga pidev puude alla loopimine ei ole ka ju ok

    • OHOO, IGAÜKS OTSUSTAB ISE, KAS PEAB ÕIGEKS ÕIGET VÕI VALET MÄÄRANGUT?

      Neeme Sihv
      Kristine Allik vist ei saa suurt millestki aru?
      Jah, adminina on see minu probleem ja ka see, kui keegi nähvama tükib, ise aru saamata asjadest.
      Parimat!

Eesti keele oskuses mure? Kahele grupi liikmele igatahes head teed! Seeneraamatu manu. Ma olen ise kohutavalt vilets määraja, olgu tegu siis seente, liblikate, kiilide, lindude vm. kuid see-eest vastan ja loen üldjuhul teiste kommentaare mind huvitavate teemade juures ja ei lahmi!

*******

Vahel hoopis nii (sinisega teiste kommentaarid):

Kas nagu küsida ei tohi et milliseks ajaks marineeritud seened niiõelda valmivad ehk et saavutavad enda täisväärtusliku maitseelamuse???
You sent
Tere
Grupis olete reegleid märganud?
You sent
Otse loomulikult tohib küsida, siin
Kas see on nii räige siis ?
Rikkumine @
You sent
You sent
Kui esitasin küsimuse, siis ehk vastaksite? Olete reegleird lugenud?
You sent
Ülal link on albumile. Ka seal on selgitus, mis ja kuidas
You sent
TOIDUD JA HOIDISED.
Albumi eesmärk on hoida TOIDU- ja HOIDISTE teemasid ühes, alati leitavas kohas.
Miks retseptid jm hea nõu AINULT ALBUMIS? Sp, et sajad ja sajad teised postitused kaovad "põhja" tuhandete liikmetega grupis! Siis taas ja taas uued küsimised, mis omakorda tähendab adminidele veel rohkem tööd, jälgimaks, et ei soovitataks mittesöödavaid seeni jm!
Kui aga rohkem albumis postitada ja kommida, siis palju rohkem liikmeid LEIAB SELLE INFO!
Suht füürerlik grupp teil ikka
You sent
Tuhandetele inimestele seda kõike eraldi ma kirjutada ei jõuaks.
Ma ei tahtnud midagi halba
You sent
Mul oli küsimus
You sent
Väga kena ja ma ei arvagi, et tahtsite
You sent
pole pähegi tulnud. Vaadake seda teksti albumi juures ja leidke sealt füürer
Ma arvan et ma pole ainuke inimene kes ei õpi mingeid isehakanud reegleid pähe. Täiesti süütu küsimus
Viska mind sealt grupist välja kui arvad et ma selline "terrorist" olen
Masendav
Ma loen päevast päeva idiootlikke postitusi
Mis seen see on jne
You sent
Sain aru jah. Isegi ei huvita ega loe, aga küll tahaks infot, kõik jooksku jalad rakku?
Ja nüüd kui tunnen huvi marineerimise kohta ... Tohohh nagu...
Mismõttes kõik jooksku jalad rakku @
You sent
Elementaarne viisakus puudub, et vastata mu küsimusele? Samuti, et lugeda reegli põhjendust?
Mine perse ahv
You sent
Teadsin juba esimesest lausest, et miski teisel korrusel paigast ära. Parimat!
 
Vaata peeglisse kloun



************


5 kommentaari:

  1. Kas selline selgitamine ära ei väsita? Väga kihvt arutelu:

    Liis Lõhmuste
    Mis jama see on? Ei postitanud ühtegi toidupilti lihtsalt andsin soovituse ja ütlesin mis seenega tegu. Diktaatorlik veidi selline eemaldamine.
    Võib olla pilt järgmisest: tekst sisuga: Admin Feedback Tagasiside sinu eemaldatud kommentaari kohta Näed neid üksikasju kuni 19. sept 2021. Liis Löhmuste 38 min tagasi Parimad seened maailmas. Kollakad kukeseened! Suurepärased pirukaseened ja kastme sisse samuti. Täielik delikatess! Group rules that were violated 1 SEENETOITUDE ja -HOIDISTE jaoks on eraldi album Seenetoidud ja -hoidised on kohustuslik postitada vaid vastavasse albumisse: https://tinyurl.com/yyeemw4h, siis on neid mugav ka hiljem leida
    · Vasta · Jaga · 23 h tagasi
    Merilin Rosenberg

    Neeme Sihv see on ikka puhta türannia juba... Nagu ka pidev albumipostituste esile tõstmine kommentaaridega. Siin on niigi palju postitusi popimatel päevadel, nädalavahetustel - nii on uutel küsijatel üsna lootusetu olukord, kui uued postitused nö upitamiste vahel veel kiiremini kuskile kaugele jäävad.
    · Vasta · Jaga · 21 h tagasi
    Neeme Sihv
    Administraator

    Merilin Rosenberg üks soovitab, seejärel pakutakse retsepte.....
    Teadmiseks: ka need postitused mida valesti kümneid kord kommenteeritakse, matavad teisi enda alla.
    Eile tegelesin kolm tundi Seeneraamatu postituste täiendamisega, sest osa inimesi ei näinud kirjeldust. Pidanuks öösel tegema?
    · Vasta · Jaga · 13 h tagasi
    Neeme Sihv
    Administraator

    Merilin Rosenberg ja veel teadmiseks, albumeid peabki meenutama, sest ka uued ei loe ega otsi.
    Et aga uued postitused küsimustega oleks nähtavad ja saaks vastuseid siis laigin ja kui vaja, kommenteerin. Nii et enamasti on asjadel eesmärk. Tänud tõesti kriitika eest, aga kui asjade tagamõtet ei tea, ära lahmi.

    Vasta
    Vastused
    1. Merilin Rosenberg

      Neeme Sihv oeh...
      · Vasta · Jaga · 13 h tagasi
      Neeme Sihv
      Administraator

      Merilin Rosenberg mis siin ohata? Õnneks ise oled ka inimene, kes midagi teha püüab, seega peaksid aimama kui keeruline see on.
      · Vasta · Jaga · 9 h tagasi


      Neeme Sihv
      Administraator

      Liis Lõhmuste mida postitaja küsis?
      Ja soovitusi albumis olete teinud?
      · Vasta · Jaga · 13 h tagasi
      Liis Lõhmuste
      Neeme Sihv Seeneliiki, ja ma vastasin. Midagi muud ei või lausesse lisada või? Mis lollus see on…����
      · Vasta · Jaga · 3 h tagasi
      Neeme Sihv
      Administraator

      Liis Lõhmuste pean eraldi selgitama?
      Jagada head nõu paljudele on parem kui paarile inimesele, eks?
      · Vasta · Jaga · 3 h tagasi
      Neeme Sihv
      Administraator

      Liis Lõhmuste TOIDUD JA HOIDISED.
      Albumi eesmärk on hoida TOIDU- ja HOIDISTE teemasid ühes, alati leitavas kohas.
      Miks retseptid jm hea nõu AINULT ALBUMIS? Sp, et sajad ja sajad teised postitused kaovad "põhja" tuhandete liikmetega grupis! Siis taas ja taas uued küsimised, mis omakorda tähendab adminidele veel rohkem tööd, jälgimaks, et ei soovitataks mittesöödavaid seeni jm!
      Kui aga rohkem albumis postitada ja kommida, siis palju rohkem liikmeid LEIAB SELLE INFO!
      Kui aga pidevalt tavapostitustes hakatakse retsepte soovitama, või et kupatage, siis jätkuvad küsimused, kuidas kupatate, miks ei võiks nii marineerida jne. Milleks?

    2. Kas ükski seletamine aitab? Kuigi peaks võib-olla. Tahaks näha, kas ka sellele vastatakse:

      Vaadake kullakesed, inimesed on erinevad. Elus olen õppinud palju asju. Üks, mille olulisus aastatega on aina suurenenud, on oskus teistele mõelda. Nimetatagu seda hoolimiseks või kuidas tahes. Inimestel on seda erinevalt ja ka arusaam sellest on erinev.
      Minu jaoks oli selle, liblikate, kiilide jm loodusgruppide tegemise peapõhjus. Hoolimine teadlastest, loodusest ja neist, keda see kõik rohkem huvitab.
      Ning igas asjas, tööst tavaeluni ja siinsetest gruppides on eesmärk mõelda igale sihtgrupile. Mükoloogid ehk adminnid üldse annavad siin endast uskumatult tohutusuure panuse, isegi oma pereelu kõrvalt. Vähe sellest, mükoloogidel on praegu kibekiireimad ajad, seega ai kavatse ma kellelegi lasta veel rohkem koormust peale.
      Nii nagu grupi, sh ka albumite eesmärgid ongi anda parim ka grupi liikmetele. Küll aga ei tähenda see seda, et liikmed võivad teha, mida iganes. Sõimlejaid ja ebaviisakalt suhtlejaid on siin olnud rohkem kui aimata oskate. Ja oma iseloomult tulenevalt ei pea ma parimateks ka neid inimesi, kes ei loe teiste kommentaare ja/või neid, kel kombeks ükskõik kus heietama hakata. Küsitakse liiki, siis sellest olgu ka arutelu. Soovitakse peenemat infot määramistunnuste kohta, kõige parem on, kui sedagi vaevutakse Seeneraamatusse liigi juurde kirjutama. Et teised saaks maksimaalselt kiiresti ja maks põhjaliku info. Üksi seda ei jõua. Kui palju olete sealgi liikide juurde seda infot lisanud? Merilin on püüdnud nagu aru saan, keegi nimetab aga terroriks?

      Parimate soovidega!

    3. Tänud!

      Ja, vastused nagu eeldada võis, tulidki:

      Merilin Rosenberg
      Neeme Sihv mida te endale lubate? Mul kadus just igasugune isu siin veel sõna võtta. Selle grupi suur, kui mitte ainus pluss tavakasutajale on see, et siit on, erinevalt paljudest muudest gruppidest, lootust saada asjatundlikke vastuseid. Postituste uputamine albumite upitamistega tekitab infomüra, ja uued postitused jäävad märkamata. Diskussioonide tapmise, kullipilguga kulinaarsete terminite kustutamise ja infomüra tekitamise asemel võiks vastuseid modereerida, kus need väga käest ära lähevad a la hiljutine hebeli vs kitsemampli teema, kus vastused ikka üpris tervisevaenulikuks kiskusid. Albumeid kasutab mobiilses seadmes paratamatult vaid kaduvväike osa inimesi. Jõuga ei hakata mitte albumeid kasutama, vaid lahkutakse grupist. FB lihtsalt ei tööta nii, kui väga te ka ei tahaks.
      3

      · Vasta
      · Jaga
      · 2 h tagasi

      Liis Lõhmuste
      Neeme Sihv Nii palju romaani lihtsalt sellepärast, et lisaks sellele, et vastasin OP küsimusele, andsin 2 soovitust KAHE SÕNAGA. Take a chill pill ja pole vaja võõraid inimesi alavääristada sõnadega "kullake". Sedasi võib mulle öelda vaid minu elukaaslane. Selliste türannlike adminite pärast jäävad tihti paljud normaalsed grupid inimtühjaks. Seeneteadlase tiitel ei tähenda, et peaks kogu positiivsuse grupist kaotama ja tähti närima iga pisut teisiti sõnastatud lause kallal. Chillax ja õpiks austama äkki oma grupi liikmeid. Nõustun ka Meriliniga selle koha pealt, et ei vaata ühtegi albumit siin grupis vaid ainult infovoogu, nagu 99% inimestest. Peaksite oma süsteemi ümber mõtlema varsti ei taha muidu keegi siia enam postitada. Lisaks like's originaal postitaja minu kommentaari mille kustutasite, seega järelikult oli minu vastus tema jaoks informatiivne. Seda muidugi te ei arvesta!

    4. Küll aga süvenes iga postitusega tuntud reegel - kes ei mõista teatud sõnu või teiste arusaamu, ei mõistagi seda.
      Minu jaoks on aga mõistetamatu mõnigi TEINE asi:

      Veel üks komm kelltki kolmandalt inimeselt:

      ehk olekski aeg muutusi teha, pole vaja asju liiga keeruliseks ajada ja omi närve krussi 🙂
      kui albumeid eraldi ei vaadata (pole ka kunagi vaadanud ja ei kavatse ka) - sest kui juba retsepti “vaja” on, vaataksin kuhugi pisut professionaslsemasse kohta, kui suvaliste inimeste, kelle maitse-eelistusi ma ei tunne ja ei pruugi ka meeldida, ei hakka proovimagi - harilik seeneinfo ja küsimused-vastused on väga hea 🙂 just my 2cents

      · Vasta
      · Jaga
      · 28 min

      Mina:

      Ma siiski ei kavatsegi lahterdada inimesti "suvalisteks" ja "mittesuvalisteks". Kui keegi põhimõtteliselt albumite vastu, siis on see tema õigus, tõepoolest saab infot otsida ka mujalt.
      Kuid tegelikkuses pole vahet, kus info, ses mõttes, et ka tavapostituses on teie jaoks siin suvalised inimesed, aga kui kirjutavad teises postituses, siis info järsku on sobiv? Kuidas siis järsku see info muutub VÄGA HEAKS?
      Grupis olevaid inimesi seega ma kuidagi suvalisteks ei nimeta, pigem usaldan valdavat osa neist.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar