Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Porgand versus karu raudteel ning karuteened ka noprite poolt? Veebr 2021.

 

Reede, 19. veebruar 2021

Porgand versus karu?

 

 
Foto FB-st.
 
Küsimused Eesti Raudteele:
 
Tere!
1. Milline trassivalik tehakse Taebla asula puhul? Milliste andmete põhjal tehakse valik?
2. Mitu loomatunnelit (ka suurulukitele) tehakse Ellamaa ja Risti vahele (ei pea silmas viadukti ülesõidul)?
3. Nigula (Leediküla) peatus tehakse? Tagamaks Pargi & Sõida ning otseliikumisi, ka bussidega, Noarootsi suunal?
Lugupidamisega
 
 
Lugupeetud Neeme Sihv!
Täname pöördumast! Edastan meie ehitusteenistuse poolt vastused Teie küsimustele:
Meie projekteerimistööde aluseks on Lääne-Nigula valla kehtestatud teemaplaneering.
1. Taebla asulas valitud Trass A (teemaplaneeringus), mis on kõige optimaalsem lahendus, sest sellega kaasneb kõige vähem maade võõrandamist.
2. Risti ja Ellamaa raudteelõigul pole planeeritud loomatunneleid.
3. Leedikülas pole peatuskohta ettenähtud, seal planeeritud ülekäik Tamme/Peegi ja Leediküla kalmistu vahel ning ülesõit Pälli ja Leediküla vahel. Lähim peatuskoht asub Taeblas.
Parimate soovidega
 
 
Loomade kaitsest meil ainult räägitakse! 

*******************************

6.03
 
Ei huvita ka ministeeriumi ükski teema....

Austatud Neeme Sihv 

Pöördusite Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poole küsimustega seoses Haapsalu  raudteega. Ministeeriumi vastused Teie küsimustele on järgmised: 

1. Milline trassivalik tehakse Taebla asula puhul? Milliste andmete põhjal tehakse valik? Projekteerimistööd ei ole veel lõppenud, kuid projekteerimistööde aluseks on Lääne-Nigula valla  poolt kehtestatud teemaplaneering. Taebla asulas puhul on eelistatud teemaplaneeringus olev  trass A. Antud trassivalikuga kaasneb kõige väiksem vajadus maade võõrandamiseks. 

2. Mitu loomatunnelit (ka suurulukitele) tehakse Ellamaa ja Risti vahele (ei pea silmas viadukti  ülesõidul)? 

Loomatunneleid ei ole Ellamaa ja Risti vahele kavandatud. 

3. Nigula (Leediküla) peatus tehakse? Tagamaks Pargi & Sõida ning otseliikumisi, ka bussidega,  Noarootsi suunal? 

Nigula raudteepeatust ei ole plaanis taastada. Lähim raudteepeatus on planeeritud 3,5 km  kaugusele Taebla alevikku. Pargi ja Reisi teenust on võimalik arendada ka Taeblas, kust Noarootsi  suunal on täiendav teepikkus autoga 2,4 km.  

Lugupidamisega 

(allkirjastatud digitaalselt) 

Ain Tatter 

teede- ja raudteeosakonna juhataja

 

Ehk siis, sõidame rohkem, tekitame mürareostust ja rikume elukeskkonda....? 

 

 

Pühapäev, 21. veebruar 2021

Kas noprid teevad karuteene või....?

 

 
Ütlen kohe vastuse - ei tee! Kui siis vaid suurtootjatele! Ja see on vaid tänuväärt.
Olid ajad, kus kord-kaks kuus sõitsin Pärnu otsa ja ikka sai käidud Raekülas olevas poes. Teadlikult iga kord "irisesin", et jälle pole 3,5% piima. Ei osteta ju, öeldi. Mida sa ostad, kui polegi? Mis täna? 3,5 peetakse juba lahjaks, poodidesse on jõudnud kangemgi kraam! Ehk et oleme suutnud mitmeski asjas ole üle vahepealsest "tervislikkuse reklaamist" - voimiksite asemel juba enam-vähem või (kuigi õige või pidi algama 83%), piimatooted täispiimast, vorstid-viinerid on lihaga jne. Muide, ostsin eile Vici odrajahuga pelmeene. GMO ja sojavabad ehk sodivabad! Väga maitsvad olid kusjuures!
 
Ja mida tegi Nopri? Kuni tänaseni on vaid paar firmat proovinud pakkuda juustu täispiimast ja ega traditsiooniline Eesti juust (hollandi, vene jm suurettevõtjate omad samuti) marketites pole ammu kiitmist väärt! Ehk vaid latis E-Piima omal on maitset! Nüüd aga Nopri (ja vast ka Andre, Nõmmiku jt) pakuvad juustu, mille rasvaprotsent ulatub 35-ni. Vähe sellest, lisandid on tasakaalukas, tehes neist parimad n.ö. igapäevajuustud. Juustukuningad on ka lisandijuustude pakkujad, aga need on pigem eksklusiivsed näksimiseks. Nopri juustud on aga TÕSISELT PARIMAKS PÜÜDLEVAD JUUSTUD, nagu PÄRIS! 
 
Oleks vaid talupoode rohkem! Kus oleks enam-vähem kõikide väiketootjate kaupa! Kus olekski tegu ehk väikeettevõtjate endi poodidega, ilma ülikõrgete rentideta, nii et ka hindades saaks teha "madaldamist".

 
Muide, pakkumisel on ka veidi soodsamana n.ö. otsatükid. Järve Taluturul siis.





 
Igal juhul on valik selline, et kõigile leidub midagi!

 
Tartu Taluturu "filiaal" Järvel on aga üpris rikkaliku valikuga pood. Kaugeltki mitte parim, sest puuduvaid kaupu on küll ja veel! Aga siiski. Olen ennegi pilte postitanud, aga siinsetestki saab aimu osalisest valikust. Muide, osade kaupade puhul ei ole siiski minu maitse järgi tegu parimate valikutega. Näiteks kalakonservidest on pika puuga teistel eest ära OÜ Latikas tooted. Tõsi, kaua ei seisa (säilitusaineteta?) ja paksult kala täis, nii võib tõesti mitmeks päevaks jätkudes murekoht olla. Just poe jaoks.

 
Mina muidugi ei oska kommenteerida, kuivõrd on need tervislikumad muudest (vedel)seepidest, aga usun, et on. Ja vähemalt ei ole nende jaoks kulutatud nii palju loodusressursse kui kaugemalt toodute jaoks.

 
Mesi mul healt mesinikult olemas, aga eks vahel ole kindlasti mõnus nautida midagi sellist!


 
Ka Treppoja toodetest osasid on saadaval.

 
Muide, eestimaiseid asju on marketites (kes parajad röövlid muidugi) endiselt vähe saadaval. Ka Biomarketis, mis eestimaise asemel eelistab kaugetelt maadetelt toodud asju. Uhh, väljamaine värk ju!" Kuid olen kindel, et osadel puhkudel ei oleks neist teatud kaupu üldse siia  vedada! Meil on tootjaid rohkem kui üks ja valikuid küll ja veel. Suuresti läbi ajaloo siinse kliima taimedest jm. Usun ka põhimõttesse, et kõiges on organismile kasulikumad oma kliimavöötme taimed!

 








 
Muide, need kastmed ja ketshupid teevad igal juhul paljudele välismaistele ära! Või on inimesi, kes ei teagi, et tegu siinvalmistatuga?

 
Armastate tursamaksa? Eei, lutsumaks võib sii olla superüllatuseks! 
Hõbekala kvaliteet peaks aga juba paljudele teada olema.

 
Muide, lihatoitude, ka grill, kõrvale pakuvad Eestis parimaid "ketshupeid" Treppoja, Epi Talu ja IDEA Farm. Esimese tootja valikust osa on siin olemas.


 
Hm, miks ma mäletan, et need tunduvalt soodsama hinnaga olid? Kala marinaadis vm on minu eelistus Vändra ees Paadi Talu. Supp aga üsnagi hea!

 
Juba populaarsed.

 
Kas aastas sõidavad rekad kümneid või sadu tuhandeid kilomeetreid, et meile kaugelt tuua "hõrgutisi"? Muide, pange tähele, kui paljud nõuavad 4-realisi maanteid!? Ja seda ajal kui ilges koguses tuuakse kaupu mujalt, kuigi meil endil need palju lähemal?


 
Muide, siin peaks peatuma lisaks linnaliinidele, ka maakonna- ja kaugliinid. Parim koht lihtsalt, sest bussijaam ja Vana-Pääsküla asuvad üksteisest ikkagi väga kaugel! Kuigi raske on loota, et hetkel pumba juures olev Keskerakond tahab midagi ära teha. Pole ju siianigi suurt midagi viitsitud teha! Isegi eeltasutud busse pole siin ei maakonnas ega ka "võõrastele" Tallinnas. Oma panus siin muidugi Isamaal ja rehvidel.


 
Ohoh, Eesti Raudtee on veidi paremini keskendunud perroonide hooldusele? Eile ja tänagi!?

 
Aga eile, täna ja hommegi istuda ikka ei saa. Vist ilm mõjutas tunnet üksjagu, igatahes oleks istunud küll.

 
Aga aitab naljast, Balti turult ostsin jõhvikaid. Usun, et kasuks kindlasti ja eks ammugi pidanuks toitumisele rohkem mõtlema.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar