Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Kalaranna promenaad. Juuni 21.

 

Kolmapäev, 2. juuni 2021

Kalaranna promenaad.

 

 
 
Väga popp on vaielda arhitektuuri üle. Kellelegi meeldib vaid uus, keegi postitab kolemajadest, keegi pole kuulnud sõnast miljööväärtus, keegi... Igal inimesel oma arvamus ja maitse. Püüan enamasti tabada hetki, olustikku ja valgust. Sest see on hingele hea, eriti kui leiad palju meeldivat. Ja nii sai ka sel veidi pikemaks kujunenud käigul neid pildistada. 

Minu maitse:
Vasakpoolne, kollane sobib Kalamaja serva kõvasti rohkem kui must. Ühetooniline must on nagu sea selga sadul, kuid kollane, olgugi hoopis kaasaegsem ning teistsugune Kalamaja klassikaliste majadega võrreldes, sobitub kordades paremini. Mitte täiuslikult, aga talutavalt.

Aga see selleks, plaan oli taas veidi jalutada ja mõnel pingil puhata. Siiski käisin veidi liigagi palju hetkel mu jaoks ja ega ei olnud väga häid istumisvõimalusi seal, kus olin. Samas oli värskem õhk ja päike igati positiivne ja ehk oligi seda tervisele vaja.

 
Uued värvid linnaruumis on igati rõõmustavad ja seda enam tekib küsimus, miks lastakse erinevate linnade keskväljakute puhul teha midagi ilma haljastuseta?  Ka üks puu või põõsas võib väikesel alal palju muuta. Soojemaks ja inimlikumaks.



 
Kui värve rohkemgi, on veel meeldivam.


 
Linnahalli poole minnes rõõmustasid need istepingid. Taustal näha sellistki, kus osa päevast varjus olemise võimalus. Väga tore!
Kas neid aga ka hooldatakse ja üle immutatakse? Et kestaks kauem. Muidugi võib ka siin olla kasutusel kvaliteetsem ja kauakestvam puit, peale vaadates ei oska öelda. Kuigi paljudes kohtades näed, et hooldus pole in, uued hanked ja lindilõikamine on.

 
Kalamaja oma võlu peitub ja loodetavasti jääbki nii olema, paekivis. Valdavalt Lasnamäe paas. Ääretult võimsaid ja samas ilusaid hooneid sellest ehitatud. Tänapäeval oleks vist isegi uue maja vundamendi tegemine kallis?

 
Linnahalliga on aga nii nagu on. Ma ei tea selel seisukorda, kuid kindlasti pole ma vastu selle säilimisele ja kordategemisele.  Ehk võinuks ka minna ja selle katusel istuda, kuid veidi kuuma andev päike ei kutsunud, seda enam, et treppidest üleminek pole mu jaoks hetkel see, mis oleks hea. 

Aga Tallinn olla ka siis valmis renoveerima kui investorit ei leita? Võiks vast küll?

 
Rahvaste sõprus demonstreerimine jõuab varsti kõikjale? Miks valgel ühtegi lippu ei ole?

 
Aga on asju, mida linnas näeb rohkem, teisi vähem. Kangelaslik.

 
Linnahalli kõrval on aga hea näide sellest, milline peaks parkla olema. Varjupakkuvad puud peaks sellisena olema ka igas teeäärses (reka)parklas. Ja mitte ainult autojuhtidele mõeldes vaid igale peatujale, teeäärsele müüjale jt.




 
Katuseid vaadata ja pildistada on alati põnev! Ja iga sammu järel vaade muutub, avanevad uued pisidetailidki.


 
Kalaranna ehitus käib hirmsa hooga, aga see, vist linnale kuuluv maatükike ei lasknud mul siin istuda ja veidi merd nautida.
Aga ise olin vist pildistamisel ka veidi kiivas...

 
Kuigi paar asja siin oli, mis kuuluvad vist istepinkide nimistusse? Kuigi nagu Tallinnal sageli kombeks, pingid valepidi või vales kohas? Nali naljaks.


 
Kivil muidugi ma veidike ikka jalgu puhaksin.


 
Vaatasin veidi ka kive, aga suurt põnevust siin ala väiksuse tõttu polnud.



 
Kolemajad või poolkolemajad? Kindlasti on siin kogu piirkond omaette uusarendus, seega loomulik, et midagi on kardinaalselt teisiti Kalamajaga võrreldes. Päris kolemaju siiski siin minu jaoks peaaegu pole, sest enamasti on mingidki liigendused, värvinüansid jm, mitte üksluine hall pann!


 
Aga isegi metallaed võib olla üksiti istepink? Väga lahe!

 
Kus algab promenaad?

 
Kas see on algus? Väga huvitab saab näha olema kui kõik valmis.


 
Üks rõõmustavamaid asju siin on aga haljastusele mõtlemine, sest puid on üpriski palju istutatud. Muide, kuskil siin ka joogiveekraan olema, aga ei mäletagi kus täpselt ja selle kohta (nagu ka WC) viitasid loomulikult pole. K-kohukesi ka ei näinud....

 
Enamus pinke oli päikese käes ja nagu näha, siis (vasakul) ei ole pinki ka paigaldatud mitte varju vaid ikka sinna, kuhu pliiats plaanil langes!

 
Pole ju päris kolemajad?

 
Ohoo, ka tükike paemüüri alles!

 
Küll aga on majad siinkandis rahakõlina tõttu väga lähestikku ja nauditav selliste "puhkealadega" siin vist ikkagi elada ei ole...


 
Pihlapuud väga "kohevaks" küll ei kasva, aga ikkagi on see vägagi mõnus, paljude detailidega läbimõeldud lahendus.


 
Vau!


 
ÜT ootekojad siin aga nagu ikka, mõttetud.


 
Aeg aga tagasiteele pöörata. 









 
Vägailusmajad. Kahtlemata.







 
Ühes hoovis nägin katusealust veepudelite jm. Juba hoovikohvikud? Ei olnud. Või hoopis taaskasutushoovid? Ka ei olnud. Hoopis "Kuulsuse Narrid"!

 
Võeh! Võeh!



 
Mõnes kohvetamisekohas on pakkuda koka-koolat....




 
....teises kohas tasub taskust mündid välja koukida ja nii saabki puhkepausi koht valitud. Huh, hea mahl jääga, katusealune ja pehme istumine! Miks küll nii paljud kohad vaid keemiat pakuvad? meil ON ju, ise näete, naturaalseid mahlu ja kasvõi mahlakontsentraate Rõngust vm? Ehk peaks mõnigi ettevõtja kasvõi Balta turul vaatama rabarberimahlasid vm? Imehead ju?



 
Ja vaadegi igati nauditav!


 
 
Et aga KALAmajas ei saa enamsti ühte lihtsat ega ülihead KALAsuppi, siis see ootas mind kodus. Turult Kalamajakast kiisa- või ümarmudilafileed, kartul-till-porgand-sibul - see ei tohiks küll Kalamajas puududa!

 




 
Üks iludustest!


 
Vastu päikest aga ei näegi õieti, mis ja kuidas pildile jääb.





 
Balti jaamas käib aga töö.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar