Blogiarhiiv

esmaspäev, 7. märts 2022

Kas kõik külastavad Küüslaugufestivali ja kolme turu vahel. Aug 2021.

 

Esmaspäev, 16. august 2021

Kõik Küüslaugufestivalile? Vaevalt küll...

 

 
Foto Festivali FB lehelt.
 
Koroona oma piirangutega teeb kurvaks. Just mõtlematusega ja samas ka ahnusega. See on minu arvamus.
 
Kuremaal olen käinud ja tänavu on vist tegu kõige kallima festivaliga sealkandis. Mille võinuks tegijad teisiti teha, aga sissetulek on kõige olulisem. Just neile endile..
 
Päevapilet 10 eurot? Ärge tehke nalja! Maksta selle eest, et saaks aedikus olla? Muidugi on koroona ja on ka mõistlikke piiranguid, koroonapassid seda küll ei ole. Valitsus on aga kaval, Ratas-Kiik-Kallas on leidnud hea mooduse sundimaks inimesi! Küüslauk on vaba?

Kas festivali korraldajad saanuks teha teisiti? Muidugi, näiteks viies festivali üle Jõgevale ja korraldades selle kui midagi õuekohvikute laadset. Hajutades müügiletid laiali, pakkudes võimaluse linnas jalutada ja näha rohkem. Kava vaadates on muidugi toredalt palju üritusi, kuid paljude jaoks ei ole oluline kogu päev, vaid valdavalt see, mida müüakse. Aga osta nüüd paljud ei saa. Mida see tähendab?

Et MÜÜJATELE võib üritus osutuda vähetulusaks, sest leti eest tuleb kindlasti korralikku renti maksta. Et KLIENTE on vähem kui võiks, seega on väiksem ka käive!? Et head kaupa saavad vähesed ja seega on ka tootjale TOOTEREKLAAM viletsam? Ometi on ka praegu vähe võimalusi teenida, iga üritus on oluline ja korraldaja peaks tegema kõik endast oleneva, et ka TEISED võiks rahule jääda, mitte vaid ISE!

Muidugi ongi korraldajatele kõige olulisem võtta pappi kahelt poolt, müüjatelt ja ostjatelt. Sest eraldi kontserdi korraldamise puhul vaevalt olnuks tegu suure tuluga!? Aga tehke mis tahate, see üritus ei ole tehtud külastajatele mõeldes. Puhas äri! Ja selline suhtumine ei ole minu jaoks loomulik! Ja ma ei oskagi omalt poolt soovitada, kas minna või mitte. Müüjatele mõeldes võiks ju öelda, et minge kindlasti! Korraldajatele mõeldes aga tundub, et mõistlikum on boikoteerida.

Või olen ma siiski liiga skeptiline?

10 kommentaari:

  1. Keegi koeteeris korraldajaid tndes, et muidugi tuleb pappi küsida, sest suur ja raske töö. Raha peal korraldajate tsunfti suhtumine.
    Vastukomm oli:


    Maie Tanni Olen üle 10 aasta ühe iga-aastase laada korraldamisega olnud seotud ja tean väga hästi, mida laada korraldamine tähendab. Samas alati on olnud meie laat külastajale tasuta, ka õhtune kontsert (varasemalt olid isegi A-kategooria bändid nagu Apelsin, Singer Vinger, Regatt, VLÜ, L'Dorado jt ). Kui laat on piletiga, eriti kalli piletiga, siis pole see enam laat, vaid nn klubi, mille sissepääsu peab lunastama. Olen vist ise kahel korral laada sissepääsu eest maksnud, aga need olid sümboolsed mõned eurod. Üks neist oli vanavaralaat. Üks või kaks eurot elab üle, aga 10 eurot küll ei maksaks laada eest. Taktikaliselt muidugi see hoiab vist rahvast rohkem ehk kohal - kui oled palju raha sissepääsu eest maksnud, siis vast ei lähe päris kohe tunni-paari pärast minema. Teisalt, nii mitmedki külastajad jäävad tulemata, sest kogu perega minna on see arvestatav väljaminek. Ja nagu kommentaaridest tunda, ka müüjaid hirmutab see, et külastajaid ei pruugi sellise sissepääsutõkkega palju tulla, mis omakorda tähendab väiksemat müüki. Lisaks nüüd veel see kontrolli teema ka. Niimoodi saabki ühe sündmuse traditsiooni korraldaja poolt ise välja suretada... Kurb.

    VastaKustuta
  2. Lp teema algataja Neeme! Palun ärge lahmige, saan aru, et te pole väga kursis ühe suurema sündmuse korraldustahkudega. Küüslaugufestival on erasündmus ja reeglid ning kontseptsiooni teeb korraldaja. Selle festivali, kus kokku saavad küüslaugukasvatajad ja teised vahvad eestimaise toodangu pakkujad, kutsusin ma isiklikult ellu aastal 2008 ja see toob rõõmu paljudele tänaseni. Külastajanumbrid tõestavad seda. Piirangud on kehtivad kõigile üle saja osalejaga välisündmusele ja teisiti sellel aastal see toimuda ei saaks. Kommenteerimise küüslaugufestivali FB lehel covid-19 teemadel keerasime kinni just nende pärast, kellel pole oma päevaga muud teha kui ennast kommenteerides välja elada. See kahjuks korraldajat ega külastajat ei aita kuidagi. Tehke Neeme üks sündmus ja pidage vastu 14 a ja siis räägime kogemustest, aga praegu on seda jama piinlik lugeda. Lugupidamisega Küüslaugufestivali korraldusjuht ja ellukutsuja Aimar Pihlak

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aimar Pihlak ärge ise lahmige. Praegugi on kõikjal kohvikutepäevi jm üritusi, kus sarnaseid piiranguid pole. Tehke ise on aga tavasoovitus, et murekohtadest täheleoanu kõrvale tõmmata.
      Maksta selleks, et olla aias ja tööd saaks piletimüüjad ja turvamehed? Miks mitte kpsuda raha parkimise ehk auto eest ja lubada muul moel tulijaid tasuta? Ning miks peab maksma topelt,müüja ja ostja?

      Seda festivali olen kiitnud ja laitnud varemgi, ikka asjade eest! Meeldisud müüjad ja head kaubad, ahnus ja hindade kõrgeks ajamine mitte.

      Kustuta
  3. Mida korraldajad ja müüjad arvavad?
    ... ega pean tunnistama, et see on minu esimene passikontrolliga laat ning eks siis näha ole, kuis läheb... Samas mõtlen, et minu sõpruskond on suuremalt jaolt vaktsineeritud...

    Kristina Kaur, ega pean tunnistama, et see on minu esimene passikontrolliga laat ning eks siis näha ole, kuis läheb... Samas mõtlen, et minu sõpruskond on suuremalt jaolt vaktsineeritud...

    Neeme J. Sihv, ega korraldaja ise neid reegleid välja mõelnud. Niigi keerulisem ja kulukam praegu midagi teha, miks peaks kommentaariumis veel mingit kukepoksi, millest midagi ei muutu, kannatama?

    Neeme J. Sihv, kohe huviga kuulaks su geniaalset ideed, kuidas reeglitest kõrvale hiilida😀

    Neeme J. Sihv tead kulla mees,tean jah.Mu väga hea tuttav inimene on seal eestvedaja.Unetud ööd ja organiseerimine. Olen ise teises kohas naisseltis ja tean täpselt mida tähendab sõna laat ja korraldamine ning organiseerimine.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Teised:

      Minu meelest on laatadel käimine väga kallis . Söidad kohale ,ostad pileti . Enamasti ju üksi ei lähe. Kaup ka palju kallim kui muidu ,nii,et kulukas ettevötmine . See ei olnud nüüd midagi halvustavalt öeldud.
      Saan aru ,et laada kauplejatele on see elatis ja ehk ainus sissetulek .

      Laadale pääsu pilet.. mina perega ei tule. Kauplejana tunneksin muret kas minu sihtgrupp jõuab pileti osta. Sest mina maksan oma kauba, transpordi.. koharendi.. kallis lõbu.

      Minumeelest ebanormaalne... ükski inimene ei ole laadal terve päev, aeg on liialt kallis... võiks olla nii nagu paljudel laatadel - päevane laadaosa on tasuta või sümboolse tasu eest, esinemise ala/õhtune aeg on tasuline või siis kõrgema tasu eest...

      Laadale tulija peaksid tasuta saama ja need, kes tahavad kontserti, maksku nii, et nina vesine!
      Need on kaks absoluutselt erinevat üritust oma olemuselt!

      Laat laadaks. Aga praegune olukord ei pane mind küll laadale tulema kuigi väga tahaks. Esiteks see pileti hind(enamikus tuleb lastega) +testi hind. Osta tahad ju ka midagi... Selline nuumamine jääb küll ära. No mis nendest müüjadest kasu kui ostjad ei pääse sisse ja rahvast napib. Pigem tuleks see covidi pool teha kõigile kättsaadavaks.

      Perega ei läheks ja ega 10.- piletiga ka üksi mitte, kui eesmärgiks oleks vaid osta ja mitte kontserte kaeda

      Kustuta
  4. Nõustun. Väikeettevõtjatel pole lihtne, aga iga euro, mille võrra hinnad kasvavad, maksab kätte.
    Komm:

    Neeme J. Sihv täpselt nii ongi. Mul tekib alati selline küsimus nende liiakasuvõtjate kohta, kas te ise selliste hindadega kaupa ostaksite??see küsimus esitage endale enne kui utoopilisi hindu küsite. Olen päris palju ringi reisinud aga Eestis just turgudel ja laatadel mega hinnad, enamuses poevad veel "mahe" ja käsitöö taha, toon väikese näite, 10 päeva tagasi väisasin Ahvenamaad, seal heaolu ühiskond, palgad-pensionid 3500-4000eurot AGA külastades kuulsat käsitöö õlletehast, olgu öeldud et käsitöö õlletehased ei tohi aastas toota üle 8000 tonni õlut, ja kus turistid said kaasa osta ja ka tava linna poes, maksid 0,33sed erinevad sordid 2( kahe) euro ringis, muidugi oli ka neid erilisi sorte, suuremad pudelid 50 euro ringis aga need eriti eksklusiivsed. Kas meil Eestis on võimalik käsitöö õlut kahe euroga osta? Eile jäin Tartu turul õhku ahmima, kui müüjal Emma Lepermanni ploomi kilo 7 euri!?, loomulikult ostjaid polnud, ploom ju kaua ei seisa, enne mingu prügimäele kui hinda alla lasevad, see Eesti ihnurite loogika. Targutajatel pole vaja mulle öelda et eks kasvata ise, mul ongi mitu ploomipuud ja kui üle jääb müün tuttavatele ka sõbrahinnaga.

    VastaKustuta
  5. Korraldajatest teiste kommidele keegi vastata ei taha. Pigem kriibib hinge, et mina tõstatasin ja tabanud olen kümnesse.

    Kommid:
    kas võita 100 klienti või 1000 klienti siin ongi vahe,sest kauplejad toovad raha sisse,mitte ostjad.Arvestades osamaks 10€ x 100 klienti ,tuleb 1000€,aga osamaks 2€ x1000 klienti tuleb 2000€, ma ei saa aru, mis tulu tooks. Mina niisama ei jookse kuhugi,ma võin selle 10€kodus ka kulutada ja nii mõtlevad paljud.

    ega seda ma ma usun, et kodus istuda on kõige odavam. Paraku ongi iga kontsert, teater jne minejale üksnes kulu, piletihinnad algavad ikka 20.--st. Esinejad on küüslaugufestil head ja ikka tiba kallimast kategooriast kui kohalik külakapell. Aga eks see on maitse asi, minna või mitte selle eest maksma. Minu kommentaar oli ette halamisele, et miks covid-passiga ja platsimaks sellise hinnaga. Eks pärast laada lõppu on näha, kelle risk tasus ära, kellel mitte. Vabatahtlik ju kõik siin ilmas.

    See ongi see,et milleks siis 10€,lisatud juba 1000 € siis kindel Eesti rahva kokkuhoid on silmaga näha.Minu vaade ongi erinev. Nii nagu kõik me peaaegu1,5 miljonit.Nagu ennem kirjutasin on tulu oleks suurem ja rahvaüritus hoiaks rahvast rohkem kokku, ainult rahas pole õnn, mitte see, et raha poleks tähtis.

    VastaKustuta
  6. Tere, hea rahvas!

    Kopeerisin siia mõtlemapanevaid kommentaare FB-st.

    Tundub, et paljuski tabasin naelapea pihta, sest korraldajate leerist valdavalt (aitäh ühe vastupidise teise laadakorraldaja, väga inimliku kommentaari eest!) tulevad sellistele puhkudele omased kommentaarid, a la , vinguja, püüdke ise korraldada, ränk töö jne. Ei mingit soovi teemasse SÜVENEDA ja mõelda, kas saanuks teisiti.

    Ah et ma ei ole varemgi midagi ostnud? Vastupidi, ostsin, reklaamisin festivali, müüjaid, tooteid. Aga ega süüdistajaid ei huvitagi, ikka pane umbes kartetshiga, äkki mõni lähebki täppi!?

    Festival aga tooks RÕÕMU rohkematelegi ja jutt, et teisiti ei saanud, pole tõsiseltvõetav. Isegi Paunvere Väljanäituse saanuks tänavu Jõgeval korraldada, eriti muidugi, kui Kiik & KO oma räpasustega liiale ei lähe!
    Jõgeval saab vabalt sulgeda mõne tänava, täna ongi ju selline keskkonnahoidlik lähenemine juba edukamatele inimestele omane. Nagu õuekohvikutes - letid hajeli, rohkelt liikumisruumi, linnavaated, sõbralikumad olud, raudteejaama esine ja keskväljak kasutusele jne. Muide, Jõgeva linn peakski mõtlema sellele, et raudteejaama esine (koos ajaloolise kaubaalaga) oleks ehk lausa KATUSEGA turuplats!?

    Piinlik peaks aga korraldajal olema seda kõike jama kirjutada ja ennast õigustada!

    Ja iseloomulikult ei kommenteeri korraldajat ühegi inimese arvamusi, kes leiavad laias laastus sama mis mina. Ründa kriitikut, halvusta ka asju teadmata ja sa oled lugupeetud?

    Laatade aeg aga teatud määral ongi muutunud, osalt möödaski. Keskenduda tuleb kaupade igapäevasele kättesaamisele, koostööle poe looja, tootjate jt vahel. Seda millegi pärast Eestis ikka veel väga ei suudeta. Kas viga ehk "raskes töös", sest eelistatud on ühe-kahe laada korraldamine ja sllest piisava elatustaseme saavutamine?

    Vasta
  7. Komm:

    Armastan laatadel uudistamas käia koos perega. Ostetud saab pudi- padi ja sööme ka kõhu täis. Kavast pole huvitatud ja 2-3h maksimum oleme keset päeva käinud. Üksi pole tulekust huvitatud ja üldjuhul piletiga neljaliikmeline perekond Tartust nii oma päeva ajaviiteks sisustama ei tule…

    Vasta
  8. Festivali lehel postitus kiirtestidest väravas, 7 eurot.
    Komm:

    Kommentaarid on kustutatud sest need ei ole positiivse sisuga kuid uurin siiski: kui palju on teil eestlastest pensionäre külalisi kes on tulnud kaugemalt eestist ning maksnud kõik testid, piletid, kauged sõidud või ostetud kohapealsed testid? Riiklikku vastust tean kuid ootan küsimusele just linkki vastustega 🙂 . Tänan ajast mida kulutasid lugemisele.

     

     

    Esmaspäev, 23. august 2021

    Kolme turu vahel.

     
    Seenegrupis Eestimaa Seened tekkis mure, et Keskturul olla pakutud seeni ja öeldud, et kohe pannile. Tegemist külmaseentega, mida tänapäeval ei soovitata kupatamata süüa. Ilm enam-vähem ja põhjus kodust välja minna.
     
     
    Haljastus linnades on popp teema! Üks hea video muude mõjude kõrval uputuste teemal on siin:
     
     
    Häbi nende eestlastest "tegijate" pärast, kes ise sellest aru ei saa ja uhkeid kiviväljakuid ja asfalditänavaid loovad. 


     
    Hinnasiltidel puudub liiginimi, paljud müüjad eesti keelest suuresti aru ei saa. Külmaseeni küll ei leidnud, üldse on turu valikud üpris kehvapoolsed. Näiteks tomatitest enamasti Poola omad ja tundub, et hoolimata kütusest jm kuludest ollakse valmis suuri koguseid prügimäele vedama. Palju halvas seisus aiasaadusi sel turul

     
    Imekombel on nüüd mõnel puhul hinnad ikka väga alla lastud.

     
    Vihmad on kaasa toonud ka kukeseente hinnalanguse.


     
    Suur osa turust tühi.

     
    Kalad E ja T puhkavad? Et mõte oli ka veidi süüa, sest kõht hakkas korisema, külastasin kohalikku söögikohta

     
    Kanajuur?

     
    Kartul oli vilets valitud, aga azuu ja sibula-munasalat päris head. Isegi ülemaitsekad. 4.99 koos koolaga.

     
    Ka Grossi pood näeb vilets väja, koos ümbrusega. Üldse on kaubavalik selles ketis üliviletsaks muutunud, kunagi oli väga palju häid omatooteid.

     
    Ilus!




     
    Natuke haljastust linnas siiski on. Kuigi imelikult vara siin sügis "käes"!

     
    Punane? Mitte kõigile.

     
    Ootekoda?





     
    Ketuid aina laienevad, palgad ei tõuse, aga hinnad küll. Loogiline.








     
    Kui juba siis ka Nõmme turule.




     
    Oma kauba sain kätte. Kartuli Läti Varajane.

     
    Lõppeks ka Balti jaama turule.
     
     
    Selle järele.
     
    Keskturg aga on täna selgelt kolmest nõrgim, kuigi ehk soodsaim. Ja puhtam kui varem, aga ikkagi nagu minevik...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar