Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Laulasmaale, spaasse minemata. Juuli 2021.

 

Laupäev, 24. juuli 2021

Laulasmaal, spaasse minemata.

 

 
 
Laulasmaa asub Lääne-Harju vallas. Vallas, mis täna pürib rohevallaks ja püüab vallavalitsuses endas kasutada kraanivett. Küll ei saa valda kuidagi roheliseks pidada, kui ei taibata, et kraanid peavad olema ka avalikuks joogivee kättesaadavuseks olemas. Või õigemini, vallavalitsejad küll räägivad, aga pole võimelised ise mõistma? Üle Eesti on siiski hakatud tasapisi sellest aru saama, kuigi enamasti mõne kraani "avamine" tundub olema nagu pokazuhha. Keegi teeb, sellest räägitakse, kui väga olulisest ja vajadusest neid veel teha, aga aastate jooksul ei tehta sealsamas enam ühtegi? Tallinnaski neid vaid kümmekond.

 
Ka bussiliikluse koha pealt armastavad valitsejad rääkida, kuid kui tegusid pole, on asi rohelusest samuti kaugel. Vajadus pikendada liine Kloogani, millest ammu rääkisin, on küll tehtud ja see rõõmustav, kuid polnud kahtlustki, et rongidega seotust ei tagata. Mis sest, et jällegi ISE RÄÄGITI selle olulisusest. Nüüd tehakse siiani nägu, nagu ei saa aru, et midagi valesti oleks!
Mis segab arusaamist sellest, millest räägid?

Ma sõidaks igal juhul sagedamini Kloogaranda (hetkel tänu rongide lisamisele see hästi võimalik õnneks), Laulasmaale, Keila-Joale ja mujalegi. Ka Paldiskisse tahaks, kuid majaka poole minemiseks vahemaa mu jaoks liiga kauge ja bussid sinna ei liigu. Ometi seal mere ääres kolada ja kivistisi otsida superäge. Ja sõidaks ma hea meelega ka Balti jaamast sageli hoopis Klooga kaudu rongiga...

 
Tore on kui erinevaid poppulaarseid kaupu müüma tullakse, kuigi sageli on tegu üpris kõrgete hindadega. Pole ju aga tegijate kuludki väikesed. Päris turgu siia ju ei tehta, nii käiaksegi vahel harva siin-seal vast müümas midagi. Igal juhul hea võimalus midagi head osta.

 
Hea on, et söögikohti kohati jätkub. Kvaliteet neis loomulikult erinev, üldjuhul aga iseloomustab neid kohti üpris kõrge hinnatase.  Loota tahaks, et maksimaalselt püütakse kasutada värsket ja kohalikku toorainet. Näiteks tomateid ja kurke on südasuvel saadaolevana selliseid, millel on maitse olemas ja kui siis kasutada maitsetuid, on see kurjast. Praad ei tähenda ka, et taldrikule lihtsalt visatakse neli olulist komponenti, nt kartul, liha (kala), salat ja kaste. Nendest saadavad maitseelamused on olulised. 
Kõrvuti siinsamas kaks söögikohta, mõlemad tunduvad populaarsed, sest kliente nii ühes kui teises.

 
Ühe sõõgikoha ette on päikesepoolsele küljele istutatud puid, teisele mitte. Oluline? Kindlasti. Tänane suvi näitab eriti hästi kätte, et varjulisust hinnatakse. Seda enam, et ruumis sees selliste ilmadega ka suurt keegi istuda ei taha ja eks see mõistetav.

 
Uusi kauplusi lisandub ka siin-seal. Üldiselt ongi kohati parem, kui lisandub mitu väiksemat ühe suure asemel. Küll aga enamasti ikka nii, et parklates vaid asfalt, ei haljastust ega varju.

 
Ka spaasse viival teel pole kõnniteed ega ka mitte midagi istutatud. Pinkidest rääkimata.

 
Siia-sinna lisandub ka turismiinfot ehk kaarte, kuid need on suvalistesse kohtadesse laiali paigutatud ja mõneski olulises kohas pole ühtegi. Rääkimata sellest, et mitu infostendi koos oleks. Mõnes kohas seda rõõmustavat koosolemist siiski näeb.

 
Parkimine on kõikjal probleemiks, ühest küljest inimesele, sest pole kohti, teisest küljest aga loodusele, sest kõikvõimalikud kohad pargitakse täis. Miks aga vallas ühistransport ikkagi nii vilets? Ei pane need probleemid mõtlema lahendustele, mis midagigi võiks leevendada?

Vallavalitsus paneb telke üles ja kutsub propagandat kuulama, oma FB lehel samas ei vastata? Kuidagi naljakas. Poropagandaks kulutatakse küll, raha ja kütust jm, aga julgust vigu tunnistada pole?



 
Hea et olemas tualetid ja ka vesi ranna lähedal, aga kas rannas igaüks teab neid kohti? Viidad olemas? Ma ei näinud, aga ei hakanud ka spetsiaalselt otsima, loodetavasti need olemas.


 
Männimets pole see, mis hästi varju pakuks, aga siiski piisavalt. Teisalt ju tegu hea lõhnaga ning vaheldusrikaste vaadetega, merelt tuleb sageli ju ka tuuleõhku. Oma roll siin naudingu tekkimiseks mändidel ongi ja mitte väike. 
Ja jalutada oli igal juhul mõnus, kuigi pikalt seda ei teinud. Rannamändide alla ootakse ehk veidi rohkem pinke küll, et saaks ka lihtsalt istuda ja nautida vaadet merele. Pluss on see kõik ka spaasse tulijatele küll.

Ja oi kuidas oleks vihma vaja! Oleme saanud suveilmu nautida nii et tapab, loodus saab aga kõva paugu!


 
Siin vist alati ka jahutavat tuult, sest paistab palju ventilaatoreid olema?

 
Tuul oli vist paras ka algajatele surfaritele, neid paistis olema.

 
Vaade Lohusalu poole. Sinna olen seni sattunud vaid korra bussiga läbisõidul, aga ehk peaks mineku plaani võtma. Hea oleks muidugi ühe päeva sees mitmed kohad läbi käia, tööpäevade sõiduplaan ehk seda ka võimaldaks, puhkepäevadel kindlasti mitte.
Silme ees meri ja "kibuvitsameri". Äge! Ja isegi mõni mänd püüab siin kasvama hakata.

 
Aga kas siiski kohati kibuvits võtab siin liialt võimust? Selle vastu midagi ette võtta üpris keerukas.

 
Inimesi oli suhteliselt vähe, ehk ei ole siinne rand nii populaarne ja võib olla mängib rolli ka raskused autode parkimisel. Ei tea, aga selline mulje tundus. Kui mina tuleks spaasse, siis oleks inimeste vähesus pigem rõõmustav minu jaoks.

 
Rannariba kitsas, kuid jalutada saab vist kauguses paistva Kloogarannani välja. Kuskil sealpool olid küll eramud, vundamendiga peaaegu vees, aga ehk pääseb läbi.

 
Näkineiud ei sõltu enam kividest, nüüd igal neist oma surfilaud?

 
Jäi küll vaatamata, mida head rannabaaris pakutakse. Väga oluline aga, et selline olemas. Ka omapärase kujundusega puitkattega prügikaste paistis üksjagu. Väga ilusad igatahes.



 
Kivis vist kulda või hõbedat...

 
Kurdlehine kibuvits vm on siin laialt levinud ja peab veidi isegi ettevaatlik olema, et mõne juure taha komistades ninali ei käiks. Ometi on see ju ka võrratu ilu!








 
Kuumus teeb kõigele liiga, aga isegi siin suudab mõni äiatar vm õitseda.

 
Isegi male paistab lastele rõõmu pakkuvat, olgu siis või niisama nuppe liigutades.

 
Olemas ka puidust tee randa minekuks. Ja mis veel parem, veekraanid. Eeldatavalt on vesi ka joogikõlbulik?




 
Kui palju üldiselt lastele atraktsioone, ei tea. Hea, et midagigi on.

 
Pole siiani Laulasmaal spaas käinud ega ööbinud. Ehk peaks? Kui ilmadega veab võib ju siin ka pikalt jalutada?




 
Võimalusel rõdudel istuda on ka muidugi super!


 
Osa puid vist kuivavadki inimmõju tõttu, eriti teid tehes? Muidugi tasuks poolkõrgeid puid istutada ka rohkem sõüidutee ja kõnnitee vahele.  Roheline vald ju?

 
Aga aeg ka süüa. Bussini parajalt aega.



 
Toitu oodates võib ka ringi jalutada. Äge kuur!


 
Bussi ootamiseks korralikku ootekoda muidugi pole.




 
Praele hindeks 3, pitsale 4 ja koogile 5.
 
 
Kuid nagu öeldud, bussiliiklus siin nadi...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar