Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Rohuneeme. Juuni 2021.

 

Laupäev, 5. juuni 2021

Rohuneeme.

 

 
 
Kui elutsed Balti jaama kandis, on parim valik, kui kuhugi saad otse, ümberistumiseta. Muidugi pole keeruline ka trammiga Hobujaama sõita, kus siis lihtsalt saab paljudele liinidele või veidi vähem lihtsalt teistele, juba tunneliterminali minnes. Kuid Balti jaamast ühendused on teatud suundadel väga head, teistel aga mitte just parimad!
Minna Viimsisse või kaugemale? Liinid 114 ja 174 alustavadki siit. Kui palju aga on Balti jaamast sinnakanti sõitjaid või vastupidi? Muidugi on rongidega seotus ülitähtis. Kuid Viimsi kandist saaks hoopis lihtsamini Ülemiste Jaama, Liivale või Tondile? Ja kuigi ma olen vähe neis suundade sõitnud, siis üks asi torkas silma küll - Hobujaamast Balti jaamani ei ole palju reisijaid. Seega peaks midagi muutma, sest muutusi vajab maakonnaliinide võrk nagunii!

Kui suunata Balti jaamani Viimsist 1A? Täpsemalt Balti jaamast kaugemalegi, nt Paljassaarde? See tähendkas üksiti ka seda, et peale Hobujaama ei oleks buss nii tühi!

 Liinid 114 Haaberstini ja 174 kesklinnast edasi Mustamäe kaudu Nõmmeni? Õismäele? Sauele? Peatuste arv just selline, mis oleks paras, et sõiduaeg oleks enam-vähemgi, ses mõttes 114-l tundubki olema veidi liiga palju peatusi? Hobujaamast Pärnu maanteed pidi? Miks kõiki liine summida ühte kohta, Balti jaama? Kui juba, sisi veelgi kaugemale, afa massiliselt liine sealtkaudu kärutades oleks ju sõiduaeg mõttetult pikk piritalastele või kellele iganes.



 
Bussid muutuvad õnneks aina mugavamaks, on tekkinud ka vastastikku asuvad istmed. Ning mõneski konditsioneer või midagis ellist. olen nüüd püüdnud vastavalt arstijuhistele jalutada ja värskes õhus viibida, aga minu jaoks ei ole kuumus hea asi. Eks sedavõrd rohkem ka selle vältimisele tähelepanu pööran.

 
Bussirajad on väga hea asi ja neid oleks vaja veel jõulisemalt tekitada.

 
Kesklinnast tuligi sõitjaid rohkem kui Balti jaamast.
 
Jama on aga sellega, et igal pool "nokitakse" omi piletisüsteeme teha kuni vallaliinideni nagu V1 jt välja. No ei ole vaja seda sularaha siin nokkida ja aega viita. Me kõik maksame nagunii ühistranspordi eest, olgu siis riik, Tallinn, Viimsi vald või kes iganes. Mida lihtsam, seda odavam!
Tõstkem parem tulumaks tagasi 26% peale koos tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega ja las selle langetanud ansipid ja teised plekivad rohkem makse maksta. Nii saaks ka omavalitsuste tulubaasi suurendada ja omakorda sellest saaks ka nemad tasuta bussiliiklusesse panustada?


 
Reidi tee promenaadil on hea, kuid asju tulebki vaadata iga nurga alt, ametnikud seda sageli ei oska. Siitpoolt vaadates - kus on istepingid puude all, mis peagi suuremad ja annavad varju? Milline on puude otstarve? Lihtsalt linnuke kirjas? 

 
Ilm tõesti super, kuigi nagu ütlesin, eelistaksin isiklikult isegi mõni kraad jahedamat. Kuid väga paljudele, eriti sellest maskihullusest vabanemise järel, on päike, tuul ja õhk kõik see, mida ahmitakse ja nauditakse avst rohkemgi kui kunagi varem!?

 
Siin oli eriti hästi tunda, mida tähendab bussirada!





 
Viimsi vallas stiilsed ootekojad, aga siiski ebaotstarbekad. Asukohast sõltuvalt sageli ei anna mingit päikesevarju ja ka "sügavus" võiks olla suurem, nii et vihma tuulega sisse ei too. Suuremas kirjas peatuse nimi aga kõva pluss!


 
Aga stopp, kaugemale ei sõida! Kuigi tahaks ka Rohuneeme sadamas ära käia ja liini lõpus. Krt, mul täna kipuvad kõik nimed segamini minema, Miiduranna, Rohuneeme, Merivälja, Leppneeme, Matsalu...
Omajagu süüd siin M-Klubil, mis mul siin kogu aeg peas kumises. Kui mindi ümbermaailmareisile ja Marssal ütles, et ainult M-tähega sadamates peatutakse. Milord pakkus kohe: "... et siis Miiduranna, Merivälja, Matsalu...".

 
Pandju laiule palutakse kuni 31. juulini mitte minna, sest sellega häiritakse linde pesitsusperioodil. Et aga teada saada, mis plakatil kirjas tuleb üle kivivalli ronida!?? Mida pekki?
Loomulikult pöörasin ringi, aga kui kaugemale vaadata, siis kirjaoskamatus ei ole ikkagi likvideeritud! Ma pole siin kunagi küll käinud ja väga põnev oleks, kuid kannatan ära!
 

Muidugi on siingi võimalus mitte laskuda äärmusesse ja minna veidike kaugemale, mis oluliselt linde ka ei häiri. Ning seal on UUS silt, millest edasi minna tõesti ei maksaks! Aga loomulikult ei loe see mõnegi inimese jaoks mitte midagi!


 
Palavus oli tuntav, aga mereäärne leevendab. Eks olin ka valmis, et kui enesetundele mõjuma peaks saan ikka bussile. Kuigi haljastust peaks siin rohkem olema ning ka istepinke. Viimaseid oli tõesti terve lõigu ulatuses ääretult vähe! Ometi saaks ju mõnessegi kohta puid istutada ja ka istepinke paigaldada? Varikatustega ka, mis tõepoolest varju tekitaks?

 
Huvitav aga siiski, miks ka teisest tahvlist kaugemale minnakse? On see inimlik lollus või ükskõiksus? Mõistan täiesti kui selleni mindaks, väga rahulikult ja vaikselt toimetades pole minu arvates häiring märgatav. Aga miks edasi? Sest inimene on looduse kroon?


 
Oh, äge kui selline KAVZ siin reise pakuks!? Viimsist peatuste ja ringkäikudega Haabneemes, Leppneemes ja Rohuneemes?

 
Binokli oleks pidanud kaasa võtma, siis saanuks ka vaadata, mida põnevamat näha võib. Nii pidin veidi huupi pildistama, aga vähemalt optikal pole sel Sony pillil viga.

 
Hallhaigruid oli siin priskelt patseerimas.


 
Kohati näha ka, et kirburohi võimutseb siin mõnuga. Suurem osa maha niidetud ja ühes kohas selline, teises aga "põline" tukk. Väga äge!



 
Muidugi oli ka kormorane, neist pole pääsu.


 
Kes taga paremal, jääb siit aga küll määramata.

 
Ristpardi aga leidsin üles.


 
All vasakul nurgas vardid?

 
Maju ma tee ääres väga ei pildistanudki siin. Kuigi neid ka vähe märgata, siis midagi eriliselt silmarõõmustavat oli ka vähe näha.

 
Kühmnokk-luiki võib paljudes kohtades näha ja see on puhas ilu!


 
Hallhaigur oli maandumas ja "tulistasin" huupi...



 
Siin siis ongi üks kirburohu tukk või tuust!


 
Saaks mõne puu istutada? Saaks mõne pingi paigaldada?


 
Mõne maja juures on aga rohkem rohelust ja niitmata rohi on väärtus! Ükskord tuleb küll niitma hakata, aga kiiret pole, kasvagu kohati või rakvere raibe.


 
Info ehk sõiduplaanid ja kaart olemas. Putka nagu igal pool, ei kõlba kuhugi. Kindlasti saaks ehitada sügavamaid ja laiemaid ning rohkemate istekohtadega. Ehk oluline ka päikese eest varjumisvõimalus. Abiks oleks ka vähemalt 45-kraadise nurga alla paigaldamine, nii et bussi näeks ka istudes, seega saaks seinad teha vähe kinnisemad ja toekamad. Kuid on ammu näha, et ses osas ei huvita asi ametnikke pea üldse. tellitakse mingi läbimõtlemata masskäkerdis ja alati saab rusikaga vastu rindu taguda: TEHTUD! Vallamaja samasugune? Ei, vallamajas peab olema võimalusel ju nagu palees!


 
Väga ilus!

 
Ja kui maja vägagi "hall" ehk mittemidagiütlev, siis päikesepatareid on jällegi pluss. Viilkatus andnuks sellele majale kõvasti juurde!



 
Sellised värvid on muidugi super!


 
 








 
Ei jõudnud ma enne bussi googeldada, kuidas piletitega, roheline kaart andis errorit, ehk et viimsikad mul tasuta sõita ei lase. Ma kui tallinlane või siis Tallinn neil linnas ka ei lase? No aga mille jaoks siis bussid üldse sõidavad? Mina laseks küll, sest nagunii maksan kõik kinni. Isegi praamid maksan, kuigi harva kasutan! Kõik ju maksavad oma osa bussitranspordile?





 
Hea turg! Suletakse kl 14 ja kuigi jäin hiljaks, siis sain ikkagi talutomateid ja Paadi Talu angersäga marinaadis. Soodsamalt ju kui turult ning mine tea, kui kahe nädala pärast jälle tulevad....
Sain ka gluteenivabu pirukaid. Ma ei oskagi midagi väga öelda, pole varem neid söönud. Ehk peaksin olema õnnelik, et gluteenitalumatust pole? Samas aga huvitavad, kuigi kapsa-porgandipiruka sisu vist oli magedavõitu. Sibula-singi sisu oli aga vägagi mõnus! Paadi talu toodangut kiidan aga kindlasti, tomatid ootavad nüüd aga sibulat ja eks näis....




 
Olgu siis turule, Piritale, Paadi restorani, Rohuneeme, Rannarahva muuseumi või mujale - kiiremini kohale tuldaks aga ka kaugemalt kui kesklinn ja Balti jaam. Kõik sellised asjad eeldavad paremat ühistransporti ja iga auto, mis teelt ära jääb, on keskkonnavõit! Keskerakond on aja jooksul Tallinnas palju ära teinud, aga ometi lasevad täna vana rasva peal liugu! Ning kuigi lubati mokaotsast ka eeltasutud sõitu kõigile, siis tegelikkuses on lubadus täitmata! Küllap Ratas/Aas ei plaanigi täita, sest hoopis agedamini räägivad nad plaanidest kehtestada ühtseid piletisüsteeme. Ehk siis kulukaid süsteeme! No kuda sa usud selliseid? Enne valimisi aktiviseeruvad ka sotsid ja rehvid eesotsas oma "ekspertidega", kes argpükslikult isegi küsimusi kardavad, aga muidu pröökavad küll!







 
Mõte oli vaadata, mida siis Paadis pakutakse. Hinnad pole siin kõige odavamad, aga mõtlesin vaid vaadata, et teada, kas teine kord tulla või mitte! Kui aga menüüd nägin ja selles mitu kalatoitu oli....

 
Vaated on siin erinevad, valida saab erinevaid laudu ehk siis päikese käes, varju all, katuse all klaasi taga... Kui olnuks jahedam, oleksin vast istunudki siia kaldale.




 
Kivid ja kivid. Kuid hoopis teistsuguseid kui linnakivid! Kui linnas kivide ja ka betooni üleküllus kipub sageli peletama, minema ikka edasi ja edasi, siis siin kutsuvad kivid peatuma.




 
Üle pika aja lubasin endale isegi ühe pisikese õlle toidu kõrvale.Nii parajalt pisikese, et sain ära joodus küll. Ja maitse kätte!



 
Tüdruk võtab ahjust leiba, sooja leiba, mõtelge...
No OLI tõesti nii hea nagu Juhan Liivi luuletuses linnasttulija meelest vast! Ja mingi juustune möks oli ka väga mõnus leivale peale!



 
Kui aga selgub, et kahekalakotletti pole ja antakse valida, kas grillitud tursk või angersäga shaslõkk, siis mida teeksite? Läheks minema? Võtaks või mõlemad?
Tõepoolest, toidud on siin väärt mis väärt!
Loodetavasti aga ka siin aina rohkem keskendutakse naturaalsemale kodumaisele ehk et saab seda päris õunamahla või kasvõi naturaalsest kontsentraadist morssi! Meil ju mitte ainult on need olemas ja suures valikus vaid ka täiesti võimalik menüüsse võtta!?
Edu neile igatahes!



 
Siin varjus oli aga tuulekest ja ülimõnusalt viludam! Küll aga jälle ei ühtegi pinki! Siim Kallas siia muidugi pidevalt jalutama ja jalga puhkama ei tule, aga ehk ei peaks ka vallavanemaks tulema? Üldse, vallavanem tähendab seda, et meeskond tuleb panna märkama kõike!?


 
Niitja oli väga kenasti käitunud ja ala serva lillepõõsakese kasvama jätnud!

 
... ja suhtelises rahus ja vaikuses bussi oodates ilmus järsku kuskilt keegi ilgelt pläriseva, tossava ja haiseva tsikliga ning näitas, kes on mees! Ei tea, kas ta oli esimesel Kloostrimetsa ringil? Seal või mujal oleks see emotsioon omaette, siis pani köhima, kas tead!

 
Vallaliiniga Viimsisse ja seal teisel bussile, valik suurem.






 
Jah, ilus, aga mõttetu! Hea vähemalt, et pink on pikem!



 
1A tuligi kõige varem. Et mul oli tegu jalutuskäiguga, siis ümberistumised väga ei sega ega häiri, igapäevaste sõitude kust kuhu iganes on aga pikemad liinid väga vajalikud. Ja ka kiiremad. Kel ikka töölkäigud vm pidevalt bussidega, ei taha kultada autosõidust 3-5 korda rohkem aega!? Muidugi on Viimsi vallalt vast raske loota, et mingi tahe olemas on olla asjade algataja?


 
Sellises bussis on veidi parem sõita! Tore, et mõeldud.





 
Pildistasin seisu ajal läbi bussi ja ootekoja klaaside. Tundub olema jääkoskel poegadega.

 
Või võtab asjad kätte Tallinn? Sõbrad ju MKM-is ees ootamas?


 

 
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar