Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Viljandil on potentsiaali, aga vaja on raha ja tahtmist! Jaan 2021.

 

Teisipäev, 19. jaanuar 2021

Viljandil on potentsiaali, aga vaja on raha ja tahtmist!

 

 
 
Viljandi on suur või väike linn? Vist suur, sest valgusfooridki olemas. Või ikkagi väike, sest nende tulede tähendust ei teata?
Nali naljaks, ilus talv kutsub jalutama. Ja soov on muidugi pildistada.

 
Ühes söögikohas kohtusin paariga, kes elavad mujal ja tulid Jaak Joala ausammast vaatama. Aga nad on kunagi ka Viljandis pikka aega elanud. Läks jutuks ja esimese asjana öeldi kurvalt, et Viljandi jättis räämas mulje! Tegelikult kohati jätabki. Muidugi on asi paljuski rahas ja tahtmises. Sest ega vanalinnas pole lihtne maju remontida ja taastada, see on siingi vast muinsuskaitse tõttu vägagi kulukas asi. Siiski oli tore näha ka remonditud ja värvitud maju ja et mitmeski majas käis töö ka täna!

Samas ühe tuttavaga rääkides, leidis ta, et väga palju on siiski aja jooksul ära tehtud. Eks nii ongi, üks näeb ühe, teine teise nurga alt ja nähaksegi ju ka erinevaid kohti. Kuid osalt on õigus kindlasti temalgi, sest kahtlemata on päris paljud hooned saanud korda. Nii saabki siit piltidelt väikese ülevaate, aga veel rohkem näeb kohapeal.
MILLAL KÄISITE VIIMATI VILJANDIS PUHKAMAS?
 
 
Tallinna maanteel on tehtud remont, aga ega lume tõttu täit muljet ei saa! Bussi ootekojad on siiski paremad kui enamuses linnades, aga õiget kaitset ilmastiku eest need siiski ei paku. Muidugi, ootekodasid paigaldataksegi eelkõige ju reklaami jaoks! Kuid vist esimesena Eestis on siin sõiduplaanid ootekojas, mitte ei tea kus! Ja stend on piisavalt suur, et saab ka täiendavat infot üles panna, kui vajadus on - sõiduplaanide muutmine vm. See on kiiduväärt lahendus! Kuigi loomulik oleks, et see olekski loomulik.

 
Muidugi on Viljandis veel üks silmatorkav asi - vanemad ja ueumad majad läbisegi. Omamoodi kontrast, aga eks see ole ka paratamatus. Kontrastiks on vahel ka ühe maja värvitud kuub ja teise hall rüü.
Lumerookimisega on Viljandis nagu igal pool. Kohati puhtam, kohati halvem.

 
Minu vaieldamatud lemmikud on aga alati puumajad. Niivõrd ilusad ja südamlikud.

 
Igal juhul meeldis mulle Viljandis jalutada. Sest niivõrd palju on vaadata ja vaated muutuvad iga sammuga. Ilu võib näha kus iganes, üldises vaates, detailides, kitsastes tänavates jne.

 
Nurkade lahendus äge!

 
Kus läheb Viljandis üldse vanalinna piir? Ja kui vana on vana? Sest ilus ja kuidagi loomulik on ju isegi selline lihtne maja.

 
Muidugi võib ka hall olla imeline. Mitme varjundiga? Väga palju annavad juurde detailid, olgu siis isemoodi aiapostid, teises toonis aknapiirded või mingid puud-põõsad.

 
Omamoodi maailm on alati muidugi hoovid ja seegi, mida aimad, aga ei näe. Või isegi aimata ei oska! Kui siis mingi osakese ka näha juhtud, on seegi huvitav.

 
Mul ei tulegi ette, kas olen näinud kuskil selliseid puidust sambaid!?

 
Vanalinna apartment mulle aga meeldib. Asukoht kesklinnas, kõik käe-jala juures ja samas hea hinnaga. Ainuke asi minu üüritud toas, mis on puuduseks - ehk peaks olema köögi ja toa vahel uks? Sest koridorist uste kolksatused jm hääled kostavad liiga hästi. Erguma unega külastajat võib see üksjagu häirida.
Mulle aga meeldis. Kodusem tunne kui ükskõik millises hotellis ja loomulikult ilus.
 

 






 
Mõne vanema maja puhul tundub aga, et päästa polegi enam midagi.





 
Muidugi oli kohustuslik osa vaadata üle Joala ausammas. Minu jaoks on Joala unustamatu täht, kes väärinuks tõeliselt vägevat ja hingeülendavat ausammast, mida see siin kohe üldse mitte ei ole! Laulude kuulmine siin muidugi väga armas! See, mida Joala oma lauludega (paljudelt heliloojatelt) meile läbi aja andnud, on eriline kogemus väga paljude jaoks. Seepärast ma ka ei pea seda "kunsti" siin kuidagigi heaks! Eks see, et see kirgi tekitab ning vaidlema paneb, tulene osalt ka kuju saamise protsessist, kus sisuliselt polnud konkurssigi. Aga nagu kohalikud ütlevad, selle taga on Isamaa koos oma juhiga ja nemad juba ei õpi ega vigu ei tunnista. Värviline purskkaev tuleb ju ka ilma konkursita? Kunstnikuks on Viljandis ikka Karma?


 
Rahvast vooris aga vaatama tõesti pidevalt. Tuldi kaugemaltki. 


 
Tõeline ilu!

 
Võrratu, kuidas värve ja lahendusi on kombineeritud!
 
Ja kuigi nagu ütlesin, et puumajad on mu lemmikud, siis ometi võivad need kivimajadega väga hästi kokku sobida! Mis sest, et taamal kivimaja hoopis teistes värvides.

 
Eks igaüks näeb ja ka pildistab omamoodi. Sageli ma pildistades eisegi ei taju detaile, vaid tunnetan, et vaates on midagi, just selle nurga alt. Hiljem pilte vaadates alles märkan aeda, kuuriseina, korstnaid vm.


 
Kontrastide linn...



 
Muidugi on oma võlu valgel lumel!







 
Huvitav, mis ajast see maja pärit? Oleks nagu vana, samas kuidagi armetu jäljenduse mulje? Või ehk mõjutab muljet just see värvimata ja kujundamata fassaad? Usun, et kui see tasemel mitmevärviliseks (toonides) värvida, võiks mulje olla väga kena?

 
Väga äge on muidugi alla järve äärde minek. Ka siin võikski pildistama jääda! Käime katuseid mööda?

 
Iga selline vaade ja/või pilt annab aimu, et majade taga on majad ja inimesi on siin su lähedal rohkem kui samal tasapinnal vaadates tunda võiksid.


 
Kord blogis, kui teemaks olid veetornid, siis keegi asjapulkadest kommenteeris, et "ega neid kõiki jõua ega peagi alels jätma". Tegelikult pole vahet, kas tegu veetorni vm ajaloolise ehitusega, alles jätma ja korda tegema peab neist maksimaalselt paljud asjad. Esiteks on nad spetsiifiline osa vaadetest ja igal ehitisel võivad olla omad fännid. Isegi suured korstnad on ju võimsad ja neidki vahel vaadatatakse, ahhetades ja pead kuklasse ajades. Need kõik on ajastute hõng!

 
Mõnes linnas või asulas kuuldavasti on aeg-ajalt leitud võimalust toetada majaomanikel ka värvide muretsemist. See ju igati toekas mõte?
Raha vähe? No aga jätkem sellistes kohtade selline tänavavalgustus tegemata ja raha oleks kapaga?


 
Nohjah! Ma ei tea, mis seisus on see maja, aga eterniidist "loobumise toetus" võik küll kuskilt niriseda? Üpris groteskne oli seda näha, kuigi kindlasti on seegi kaitse mõttes mingis ajas olnud pigem õige.


 
Veidi rohkem võiks muidugi lumetõrjele tähelepanu pöörata, treppidel ja kallakutel. Eriti kui trepp selline veidi kahtlane ajutine rajatis.


 
Hmm.....


 
Õuna- ja kirsipuude õitsemise ajal võib seegi kohati kõvasti ilu lisada?



 
Tänavatel, kus majad tihedalt ja lähedal kõnniteele, pakuks ma välja ühe vahetuskauba. Näiteks, kõnniteede lumetõrje peaks olema omavalitsuse ülesanne. "Vahetusena" aga kinnistuomanikud peavad tagama oma piirides kõnnitee valgustuse, olgu siis maja või aia küljes. Heakene küll, tänuks selle eest, et omavalitsus vabaneb väga kallist tänavavalgustusest, võiks nad paigaldamisel kompenseerida valgusti, hämaruseanduri (mitte mingil juhul liikumisandurit) jm?



 
Muidugi on ka see külalistemaja päris huvitav ja hea koha peal. Ning ka hinnad tunduvad praegu vägagi head, seda enam, et sisaldab ka hommikusööki.



 
Märk tähendab, et koertega siin jalutamine üleüldse keelatud?



 
Lastele on järve ääres palju ära tehtud.


 
Varjulisemaid puhkekohti võiks siin muidugi olla, aga ehk suveks midagi ka paigaldatakse?




 
Viljandi maasikad on omaette vahva leiutis!

 
Teadetetulbana on selline asi päris kena? Kuna sarnased on mõnel pool ka tualetid, sisi hiljuti üks inimene pakkus välja, et ehk peakski kombinatsioonis ehitama teadetetulp/tualetid? Üksiti saaks ka poliitikud siin ennast reklaamida, lubada tasuta tualette jm?

 
On siin ka uisulaenutust kuskil? Tänavune talv on ju üpris head võimalused andnud ja väga paljud ongi avastanud (taas) talverõõmud!?


 
Ametnikel tasuks ka bussipeatuste ootekodade puhul linnast väljas mõelda puidule.





 
Muidugi oli minu jaoks trepp kerge nuhtlus, ülesminek võttis aega. Pean üpris kaalutletult füüsilisse koormusesse suhtuma.








 
Huvitava lahendusega valgustid. Üks võimalikest stiilidest, mida saaks ka linnas majadel kasutada?





 
Maaelu Edendamise Sihtasutus? Linnas?





 
Väga kena!


 
Võrratu!

 

 
Siingi näha klassikaline "Vana Toomase" valgusti stiil. Kahtlemata oleksid ka sellised majade seintel võrratud. Selle asemel, et sellist ilusat ja odavat lahendust rakendada, jätkatakse tänavavalgustuse KAASAJASTAMISEGA, mis küll annab säästu, aga on siiski väga kallis lahendus. Puudub ametnikel ratsionaalsus või on lihtsalt tegu ükskõiksusega?



 
Sellistel tänavatel jalutamine on üks osa heast puhkamisest.














 
Suure tampimise peale läks aga kõht tühjaks. Õnneks leidsin siin vaba koha. Teenindajaid oli aga vaid üks ja küll oli tal ikka vudimist!

 
Ka hostel Ingeri hinnad on praegu väga head. Kuidas hindadega suvel, noh, kui just suurüritusi pole?


 
Viljandis on päris palju võimalusi lastel kelkudega alla lasta!

 
Oot-oot, kas see kõle plats ongi uhke uus väljak? Haljastust on vähe, kuigi tublid, et vähemalt siin-seal puudereas väljalangenute asemel mõni puuke istutatud. Kontoorade akende lähedale aga sellist "jubedust" küll ei lubata!?
Valgustid on aga nagu mõnigi muu asi - maitsetud! Mis Viljandi linnaisadel mureks on, et ei oska või ei taha midagi erilist teha? Kui mõndasid postitusi FB-s lugeda, siis küll räägitakse tehtust ja plaanidest, aga need hõlmavad vaid osa olulist? Muuhulgas oodanuks, et Viljandi Veevärk nõukogu liikmelt kuuleks plaanidest, kus joogivee vaba kättesaadavus linnas oleks prioriteet?

Linnavolikogu eelarve- ja arengukomisjoni esimees Helmut Hallemaa:

👉Ajaleht Viljandi küsis, Milline on teie hinnang Viljandi linna 2021. aasta eelarve eelnõule ja selles seatud prioriteetidele?
👍Viljandi Linnavolikogu Keskerakonna saadikurühma juhi, eelarve- ja arengukomisjoni esimehena vastasin: "Olulisim dokument Viljandi linna elus, menetlemisel olev 2021. aasta eelarve, on hea ning läheb lugemiste vahel kindlasti veel paremaks. Selle kogumaht on 37,67 miljonit eurot, investeeringuid teeme 7 369 014 euro ulatuses, seega kolmandat aastat väga suures mahus. Loodetavasti tuleb ka tervishoius, sotsiaalelus ja majanduses eelmisest parem aasta. Teetööde nimistus on Uue tänava renoveerimine, Hiire tänav, Tartu ja Lossi tänava ristmik, teed, parklad, Leola tänava lõpu kõnniteed ja teisi; ehitistest välijõusaal ja jalgpallihall Männimäele, uus sporditaristu, Järveotsa elamurajoon. Jätkuvad tööd Vaksali tänaval, täielikult saab uueks transiittee, mis läbib linna mööda Pärnu maanteed, Vaksali ja Tallinna tänavat. Ehitame ka Valuoja oru tunneli, nii et kergliiklustee koos lähitulevikus vajaliku ülekäigurajaga Reinu teel Ugala juures ja teise tunneliga võimaldaks jõuda Valuoja orust hõlpsamalt Viljandi järveni. Veel on plaanis värvuspurskkaev Lasteparki, Vabadussõjas langenute mälestussamba eeltööd, astutakse samme Karlssoni lasteaia uue hoone ehituseks. Ülimalt hea meel on tasuta hommikusöögi algatuse käivitamisest linna lasteaedades, mis jõudis koalitsioonilepingusse just meilt.
✅Eks ole siiski mõni tõrvatilk meepotis, leidub ka arusaamatuid kohti. Sisuliselt väheneb neli korda kõnniteede renoveerimis- ja ehitustööde maht, kuigi vajadused on suured. Ülisuured on investeeringud Lasteparki ning Posti ja Koidu tänava nurgal asuvasse parki, ümbruse korrastamisi aga ette ei ole nähtud. Ka Vana kalmistu kiviaia renoveerimine ei mahu sisse, samas transiittee selle kõrval tehakse ajakohaseks. Tegime ja teeme nimetatud asjaolude kohta ettepanekuid ning loodame nende jõudmist töösse tänavuse eelarve, lisaeelarvete või lähiaastate eelarvete kaudu.“






 
Pelmeenid, kui natuke soola lisada, olid vägagi head!

 
Päikesepraad või mis iganes oli selle nimeks, oli ka tegelikult üpriski maitsev.


 
Kindlasti kuskil ka pakutakse glögi, aga nii, prauhti kuskil ringi liikudes peale ei sattunud. Talvisel ajal naudiks head glögi kindlasti, olgu või Polli õunamahlast?

 
Mida rohkem aga erinevais paigus käin, seda rohkem olen veendunud, et sõiduteed valgustada ja nii kalli lahendusega, pole sellistel tänavatel küll mõtet! Tegelikult peaks majade küljes olema laternad, valgustama siis vaid kõnniteed ja ongi ilus!? Kel soovi oma majaseinadki valgustada, saab valgustid ju ka kõrgemale paigutada! Igal juhul annaks selline variant ilu juurdegi!
Vaid ülekäikudel võib tõesti omaette valgustus olla.


 
Võllanaljad Viljandi moodi nagu FB-s nöögiti? 
Viljandis päris mitmeid ehitud kuuski ja osa neist on isegi kasvavad kuused, mitte siia toodud. Nii peaks olema igal pool, suurte puude toomise asemel ikka ehe!








 
Siingi käis usin remont!















 
Vaadake ise, mida teeb hea valgustus.

 
Aga kui härrad soovivad pilte teha, siis teeme ikka.

 
Muidugi on parem kui valgustus on maja või aia küljes, sest postid on alati segavad. 





 
Uku Keskuses oli mingi näitus, Ida-Euroopa teemal. Küll aga vaid inglise ja saksa  keeles. Kelle jaoks?


 
Ka siin peaks olema nimeks Viljandi Bussijaam. Nagu ka Turu peatuse asemel Viljandi Turg, Viljandi Jaam jm. Ikka selleks, et peatus.ee jm oleks peatused leitavad, võõrastel pole ju tihti aimugi, kus millised peatused on ja ka maakonnaliinid peatuvad.




 
Mõnel majal on veel oma valgustus olemas.




















 
Reisiraamatukogu. Üks puhkemajja, teine jäi rongi.










 
Lõhesupp krevettidega. Polnud viga, kuigi eelistaksin valge kalaga suppe.

 
Pelmeenid ka üpris head, aga maitsetut tomatit-kurki küll poleks mõtet pakkuda! Kui ikka jätaks need plasttooted ostmata, hakkaks ehk ka kasvatajad mõtlema, mida pakkuda?













 
Kalamehed saavad ussikesi isegi automaadist osta!


 
Maakonnaliinid peatuvad ka linna sees mitmes peatuses ja kindlasti peaks maakonnaliinid ka linna läbima, mitte alustama ja lõpetama bussijaamas. Näiteks Mustla, Tänassilma jt busside puhul peaks lõpp-peatus olema Männimäel, rongide ajal raudteejaamas. Ja võimalusel võiks need ka Paalalinna läbida. Bussi on vaja ikka inimeste juurde, mitte oodata, et täna soovitakse pikka maad läbida bussile saamiseks.









 
Igal juhul peab lootma, et ka siseturism Viljandile kõvasti abiks on nii täna kui tulevikus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar