Blogiarhiiv

esmaspäev, 7. märts 2022

Osobaja operatsija v Ukraine.


 
Igor Taro peab päevikut Ukraina sündmuste arengu kohta, Venemaal aga Facebook suletud. Ehk jõua siia kopeeritud uudised Venemaa inimesteni? On ju sealseid inimesi siin blogis sageli ringi vaatamas? Tekst tuleb muidugi neil endil lasta kasvõi googlel tõlkida.
Muidugi saab ehk ka iga inimene Eestis oma tuttavatele Venemaal uudiseid edastada. Mina aga lootsin väga pikka aega, et EHK ON VENEMAA MUUTUNUD TSIVILISEERITUD RIIGIKS! UVÕ!

UKRAINA PÄEVIK 28.02: sõjategevus on võtnud veelgi süngema pöörde, sest vene üksused on hakanud tegema sihilikke raketilööke tsiviilkvartalite pihta. Harkivis sai päevaga surma 11 inimest ja 31 haavata, kui linna oli kahel korral tulistatud raketiheitjaga.
Täna pole millegipärast tsiviilohvrite statistikat väljas. Ilmselt peaks olema oluliselt suuremad numbrid kui eile. Ukraina statistika vene pooe kaotustega paisub - endist elavjõudu on loendatu 5300 juba, hävitatud tanke 200 kanti.
Ukraina pool tegi kokkuvõtte riigi pihta lastud vene rakettidest - 35 tiibraketti Kalibr (2020 a. seisuga oli Venemaal neid kokku 120); 76 raketti Iskander. Need on siis pika maa taha lastavad raketid 500-2000 km. Gradide ja gramm kangemate raketiheitjatega tehtud löökide käigus käiku lastud moona hulk on muidugi suurusjärgu võrra suurem, seal lendab iga korraga kümneid rakette.
1) Vene üksused jätkasid pealetungi Kiievile Polesje suunalt Valgevene poolt. Eelmistel päevadel lükkasid ukrainlased küll rindejoone linnapiirist pisut eemale, kuid sellesse piirkonda saabub vene üksuseid juurde. Borodjanka küla lähistel hakkas venelaste kolonn kaootiliselt laskma tsiviilelanike ja hoonete pihta. Sellest suunast kardetakse ka peagi Valgevene sõjaväeüksuste lisandumist, kui venelased seal otsa hakkavad saama. Nende kõige võitlusvõimelisemaid üksusi juba koondatakse piiri äärde ja seega peavad Ukraina võimud väga tõenäoliseks Valgevene astumist sõtta Ukraina vastu ka enda sõjaväega. Mitte, et Valgevene diktaator Lukašenka poleks eelmisel päeval Ukraina presidendile kinnitanud, et nende suunalt ei tule rohkem ühtki raketti-lennukit-rünnakut. Diktaatoritega on see häda, et nad valetavad pidevalt.
Satelliidi abil on pilditatud hiigelpikka kolooni Gostomeli lennuvälja lähistel suunaga Kiievi poole. Umbes 27 kilomeetrit pikk, mille hulgas on igasugu tehnikat - tanke, soomukeid, veoautosid. Sadu masinaid. Ei tea, kas neil on sel nii kõva õhutõrje, et see kolonn seal niimoodi karistamatult seisab. Ega see head ei tähenda.
2) Kiievi lõunapoosed eeslinnad langesid tugevate raketilöökide alla. Nii Bila Tsirkva kui Vassilkovi pihta ja Kalinivka pihta oli lastud. Vassilkovi pihta juba mitmendat korda paari päeva jooksul. Seal põles eile naftabaas, mis sai pihta. Venelased üritasid sõja esimestel päevadel sinna maandada dessanti, kuid ei tulnud välja või siis ei jäänud see dessant seal ellu. Seda nad proovisid teha ka läänest. Nüüd siis püütakse ilmselt raketilöökidega ukraina kaitset välja peksta.
3) Õhulöögid tabasid ka Kiievit ja üks sihtmärkidest oli arvatavasti soojuselektrijaam. Brovarõ piirkonnas sai ka vähemalt üks inimene surma ja kümneid haavata. Kindlasti oli kokku tsiviilohvreid seal ööpäeva jooksul rohkem, kuna üks teada kõneles ka Iskander raketi võimalikust langemisest, kuid hetkel täpsemad andmed puuduvad.
Üks märkimisväärne fakt veel - Ukraina õigeusu kiriku pea turvateenistus võttis kinni katedraali imbunud diversioonigrupi. Ilmselt ei meeldinud venelastele eile Moskva patriarhaadi aadressil tehtud kriitika.
4) Tšernigivi oblastist liigusid vene kolonnid samuti mitmest suunast. Oli teade lahingust Bogdanivka küla lähistel. (Nr. 4 kõrval asuva punase noole ots.) Seal teiste punaste nooltega tähistatud kolonnide kohta on ukrainlased kirjutanud, et venelased kasutavad Genfi konventsiooniga keelatud taktikat - märgistavad oma kolonne ukraina või valgete lippudega ning ukrainlastele lähenedes avavad tule. Tegelikult on venelaste analoogsest käitumisest olnud mitmeid teateid, kus nad liiguvad varastatud vormides, püüavad maskeeruda kohalikeks, kuid kohalikel on selle kohta paar nippi - nad tervitavad sõnadega "Slava Ukraini!" Ja kui õiget vastust ei tule, siis on selge: tibla. Vene meedia kolumnistid on seda toonud kui natsimeelsuse näidet, et inimest, kes ei oska "Slava Ukraini!" Hüüdele adekvaatselt vastata, peetakse vaenlaseks. See olevat russofoobia ja natsism. Ega see vene sõduri elu Ukrainas olegi lihtne.
5) Podlipnoje külas jättis rühmasuurune üksus (ca 30 meest) oma Tehnika ja sammus jalgsi vene piiri poole. Külaelanikud tulid neid ära saatma. Küsisid, kas lähevad kodu poole. Kui kuulsid jaatavat vastust, siis soovisid head teed ja elusalt kojujõudmist. Täiesti sürr vaatepilt.
Sumõ linnast edelas olevat Ukraina suurtükivägi ja drooniüksus hävitanud suure hulga tehnikat, mille hulga on arvatud koguni 96 tanki, 20 Gradi ja 8 kütuseautot. Mis on tõesti suur arv.
6) Must päev oli Harkivi jaoks. Mitu rünnakut raketiheitjatega otse elamukvartalitega. Kõik on videosse võetud Rahvusvahelise kriminaalkohtu tarbeks. Sellest oli kohe 11 hukkunud ja 31 haavatut. Ja ega need haavad ka kerged ole. Ühes videos oli naine, kellel oli jalg otsast rebitud. Hukkunud olid ka juhuslikult korraks varjendist vee järgi tulnud pere ja siis teine pere, kes sõitsid autoga ja põlesid kõik sisse. Jube. Õudne. Need raketilöögid on tõestuseks, et vene üksustel ei õnnestunud linna murda ja nad üritavad sellise taktikaga Ukrainat survestada alla andma. Eks vene propaganda üritabki seda kommunikeerida, et kes ei sõdi vastu, sellel on vaikus ja rahu. Lisaks eile vabatahtlikult oma linna äraandnud Kupjanski linnapeale üritas veel üks linnapea venelastega läbirääkimistesse asuda, aga ukraina jõustruktuurid vahistasid ta süüdistatuna riigireetmises. Need tohmanid ei saanud aru, et mõne väiksema linna hõivamisega Harkivist idas lasevad nad venelasi oblastikeskuse tiivale takistamatult ning lisaks tekitavad ümberpiiramise ohu Luganskist põhjas olnud üksustele. Aga seal on mõned omavalitsusjuhid valitud venemeelse Janukovõtši partei õigusjärglase nimekirjades - neil vast ka Ühtse Venemaaga mingi leping. Selles mõttes täiesti loogiline, et kui leping juba on, siis kunagi peab hakkama seda ka täitma.
7) Luganskist põhja pool on ukrainlaste üksused hakkanud välja tõmbuma võimalikust piiramisrõngast ning venelased on seal maad juurde võitnud. Seal liiguvad küll asjad sinna suunas, et vene väed võtavad kogu Luganski oblasti ära. Seal pole küll ühtki suuremat linna, kuid on väärtulikusd kaevandused ja ega see üldisele julgeolekuolukorrale Donbassis midagi head ei tee. Panin punktiirina juurde meeldetuletuseks selle, mida venelased seal saavutada üritavad. Kui nad peaks Harkivist lõunasse suurema hooga murdma ning Melitopolist põhja, siis jääks terve Donbassi lahingugrupp äralõigatuks. See on muidugi oluline jõud Ukraina sõjaväe mõttes ning ukrainlased saavad sellest ohust ka aru ja hetkel ei paista küll, et venelastel lastakse lõunast põhja takistamatult liikuda. Sellega oleks ka Mariupol automaatselt ära lõigatud ning Ukrainal poleks enam Pääsu Aasovi merele.
😎 Kui nüüd Mariupoli poole vaadata, siis seal on mingis mõttes "läänerindel muutusteta" olukord, kuigi sündmusi muidugi jagub. Vene üksused üritavad ikka Donetski poolt läbi Volnovahha pressida lõuna poole. Volnovahha on seni olnud ukrainlaste kontrolli all, kuid nüüd käinud käest-kätte. Sealt on takistatud rahumeelsete elanike evakueerimine. Samuti laseb Venemaa mitmendat päeva rakette Sartana alevi pihta, mis on Mariupolist põhjas. Huvitav tähelepanek, et kui Mariupolile korraldati õhulööke, siis tuli kalda lähistele ka Venemaa sõjalaev, kuid mõne aja möödudes see lahkus. Ei tea, mis tal hakkas. See küsimus jäi kuidagi lahtiseks.
Huvitavad arengud olid aga Mariupolist pisut läänes Berdjanskis, mis on ju vene vägede poolt ära võetud. Seal on näha ka suhtumise vahet võrreldes tolle Kupjanskiga, mille linnapea vabatahtlikult hakkas okupantidega koostööd tegema. Berdjanski linnavalitsus läks põranda alla ja järgmine päev oli linna keskväljakul tuhat inimest, kes karjusid vene okupantidele, et Berdjansk on ukraina linn. Lipukestega ja värki. Neil okupantidel ei jäänud muud üle kui ronida autokasti tagasi. Kusjuures, nad olid relvastatud, aga inimesed ei kartnud. Tõenäoliselt oli ka Berdjanskis filmitud video, kuidas soomukist maanteel tänaval möödasõitvast autost visatakse vene sõjamasinale Molotovi kokteil roomikutesse. Hulljulge tegu. Eeskujuks muidugi kõigile kodumaa kaitsjatele tsiviilis.
9) Siin asub Euroopa suurim tuumaelektrijaam. Lihtsalt, et teaksite. Ja selle ümbrus on vene vägede kontrolli all ajutiselt.
10) Hersoni poolt ründavad vene üksused Mõkolaivit. Hersoni lähistel lasti ära väga kallis õhutõrjekompleks Pantsõr. Pidi maksma 20 mln dollarit. Nüüd on see lihtsalt hunnik vanarauda. See on see, kuidas asjad hakkavad oma väärtust kaotama. Ühel hetkel olid venelastel taskus rublad ja nüüd ainult lepalehed. Mõkolaivis teati vene tankide läheneisest kahest suunast. Eks homme vaatama, mis seal saama hakkab.
Nagu arvata oligi, ei saanud Valgevenes katsetatud läbirääkimistest asja. Ukrainlased käisid küll vene delegatsiooinga kohtumas, kuid vastastikku esitati nõudmisi ja markeeriti positsioonid. Küllap on vene poole nõudmine, et Ukraina armee lõpetaks võitlemise ja Ukraina poole nõudmine, et vene armee läheks koju ära. Normaalne inimene ei saa aru, miks on nii keeruline selles kokku leppida. Keegi ei taha ju surma saada. Venemaa ja selle elanikkonna peamine probleem seisneb hetkel sellest, et nad ei tunnista sõja vallalepäästmist Ukrainas. Ikka rääkitakse mingist väikesest operatsioonikesest Donbassi kaitsmiseks. Ei kujuta ettegi, mismoodi see reaalsustaju taastumine seal minema peaks.
Ukraina delegatsiooni hinnangul olid tänased raketirünnakud Harkivile ja teistele linnadele sünkroniseeritud läbirääkimiste käiguga, et survestada delegatsiooni. Kuna kokkulepet ei tulnud, siis võib vaid ette kujutada, milliseid survemeetodeid võidakse järgnevalt kasutada.
Kui maapealse edu saavutamine on keeruline, siis jäävad variantidena - suurtükituli ja lauspommitamine õhus. Muide, Hannes Kont postitas just õhtul huvitava analüüsi sel teemal, miks Venemaa on õhuväge täiel määral ei rakenda. Tasub lugeda, kel huvi on. Kindel on samas see, et Zelenski soov Natole kehtestada lennukeelutsoon Ukraina kohal on täiel määral õigustatud. Kui Nato seda ametlikult ei raatsi teha, siis võiks rakendada sama taktikat, nagu venelased oma "rahvavabariikides": meid pole olemas, need on tublid rahvamalevlased, kes nii tublilt tegutsevad. Lõppude lõpuks pole naiste ja laste elude kaitsmises ju midagi häbiväärset ja Venemaal pole mingit suveräänset õigust teise riigi õhuruumis maju pommitada.
Ukraina Päevik on vabatahtlik projekt, mis põhineb Ukraina ja Venemaa uudisteallikate avalikul informatsioonil ja mille põhiline lisandväärtus on kokkuvõtlik tulemuste analüüs neile, kes ei jaksa pidevalt uudisvoogu jälgida ja kogu pilti ise kokku panna. Esimene versioon ilmus regulaarselt aastatel 2014-2016. Samu uudiseid saate ka ise lugeda ukraina väljaannetes liga.net, censor.net ja vene väljaannetes kp.ru, ria.ru jt.
 
 
UKRAINA PÄEVIK 1.03: Venemaa ei teeskle enam oma tegevuses, et viib läbi mingit piiratud ulatusega operatsiooni sõjaliste objektide pihta, vaid on hakanud lausaliselt pommitama kahte Ukraina suurimat linna - Kiievit ja Harkivit.
Vene üksuste kaotused Ukraina andmetel - 198 tanki, 846 soomusmasinat, 29 lennukit, 29 kopterit, 5710 ründajat.
1) Valgevene on koondanud märkimisväärse väegrupeeringu Brestist ida suunal Ukraina piirist mõnekümne kilomeetri kaugusel. Ilmselgelt ei pargi need 300 tanki seal niisama. Kõik see Lukašenka jutt, et nemad Putini *erioperatsioonis ei osale, oli muidugi järjekordne lausvale. Kui see ükskord välja tuli, palus Lukašenka Putinilt täiendavalt S-400 õhutõrjekomplekse, et paigutada neid Minskist lääne poole. Valgevene käsutuses on muid S-300 olemas, nagu ka Ukrainal, kuid miski paneb Lukašenkat pabistama, et tema kolonnid võivad ukrainlastes äratada ehk haiglast huvi.
2) Kiievi loodesuunal tugevdab Ukraina armee kaitset - Butša, Irpeni ja Gostomeli piirkonnas käib eluliselt tähtsa taristu taastamine raketilöökide järel. Pisut läände jääv Borodjanka on saanud vene õhuväe lööke, kuigi seal polnud ukraina jõude - purustati mõned kortermajad. Seda ja Kiievi põhjasuunda peetakse kõige ohtlikemaks hetkel, sest Venemaa on koondamas sinna tohutul hulgal tehnikat ja üksusi.
3) Kiievist lõunas ja kagus tegeldakse diversiooniüksustega, keda on infiltreerunud olulisel hulgal. Ukraina eriteenistused teatasid ühe tšetšeeni grupeeringu hävitamisest, kelle ülesandeks oli president Zelenski likvideerimine - info nende tagamiseks olevat tulnud Venemaa FSB allikate poolt, kes ei toeta Putini agressiooni. See kõik võib kõlada küllalt propagandamaiguliselt, aga kaks asjaolu, mis siiski mõjutavad selle info kirjapanekut: tšetšeenid on Ramzan Kadõrovi ajal täitnud pidevalt Putini musta töö tegijate ülesandeid nii Euroopas kui Venemaal (Politkovskaja, Nemtsovi ja tšetšeeni dissidentide mõrvad näiteks). Mis vene luuret puudutab, siis vahetult enne sõda üle kantud vene julgeolekunõukogu istungilt oli selget aru saada, et kokutav välisluure ülem sai ilmselt aru, millega kõik lõpeb.
4) Kiievi telemast sai raketilöögi, milles hukkus 5 ja sai vigastada 5 tsiviilisikut. Kuna tänapäeval pole mastid televisiooni edastamisel enam võtmetähtsusega, siis sellel sammul võib olla Ukraina kommunikatsiooni halvamisele samasugune mõju, kui oleks olnud hobusetallide purustamise mõju autotranspordile.
Vene kaitseinisteerium oli ähvardanud täiendavat raketilöökidega Ukraina kommunikatsioonitaristu pihta, kuna Venemaal on sagenenud küberrünnakud. Selles suhtes jõudsid Elon Muski poolt Ukrainasse saadetud Starlink sateliitside terminalid üle-eile õigel ajal kohale.
5) Tšernigivi on tabanud Gradide raketilöögid. Kannatada sai elurajoon ja Rahu prospekt - milline kurb iroonia tänavanime osas.
Tšernigivist lõunas ja kagus hoiavad ukraina üksused rinnet Nižõni ja Kipti joonel. Vene üksused proovivad jõuda Tšernigivi-Kiievi maanteele, et liikuda pealinna poole põhjast ja kirdest.
Tšernigivi oblastis oli täheldatud ka venelaste marodööritsemist kauplustes - kaasa võeti nii toidukaupa kui raha kassast.
6) Harkivit on tabanud nii kaartuli, kui ka raketi ja õhulöögid. Keset päeva lendas rakett otse Euroopa suurimala väljakule oblasti administratsiooni ette. Vene meedia väidab, et ukrainlased ise lasid selle raketi välja. Paraku kukkus neid rakette sinna suuremal hulgal tsiviilelanike pihta ning üks õhurünnakut teostanud lennuk õnnestus ukrainlastel alla tulistada.
Arvata võib, et neis rünnakutes on kümneid hukkunuid. Kuna üks elumajadest sai tugevasti kannatada, siis läheb aega enne, kui rusud jõutakse lahti kaevata. Probleem on aga selles, et paljudes kohtades pole rusude eemaldamine ohutu, sest esimesel raketile võib järgi lennata järgmine. Õhtul hilja oli raketilöök Tšugujevi lennuvälja pihta, mis asub Harkivist idas vahetus läheduses. Ning öö hakul ka Harkivi tankistide kooli pihta.
Raketilöögid tsiviilobjektide pihta algasid pärast seda, kui vene üksuste pealetung takerdus. Seega on üpris tõenäoline, et ukraina üksuste visa vastupanu üritatakse murda lauspommitamisega.
Ukraina õhuvägi teatas öösel, et 16 raketti Harkivi linna pihta oli välja tulistatud Venemaa strateegilise pommitaja Tu-22m3 poolt, mis tegi seda Venemaa õhuruumist. Ühe sellise pommitaja lasi Gruusia armee alla 2008. a. sõja päevil ja pärast toda juhtumit Venemaa enam neid lennukeid Gruusia kohal ei rakendanud.
Olen kohanud sellist võrdlust, et Ukrainast/Kiievist/Harkivist saab venelaste "Stalingrad" selles mõttes, et nende pealetung takerdub ja nad on sunnitud taanduma. Aga päris Stalingrad ei sarnanenud muidugi võiduparaadiga - see oli kuudepikkune lahing, kus Punaarmee sisuliselt külvas sakslased laipadega üle ning linnas ei jäänud ka kivi kivi peale alles. Selles mõttes oleks see väga nukker perspektiiv ükskõik millisele linnale. Eestiski on toodud paralleele Groznõi ja Aleppo pommitamisega. Pärast oli ainult rusuhunnik järel. Juba praegu on Venemaa korraldatud rünnakute kahju tohutu nii kaotatud inimeludes mõlema poole jaoks kui ka hävitatud infrastruktuuri ja majanduse seiskumisega.
7) Luganski piirkonnas on ukraina üksused taandunud Starobilskist läände. Sealkandis tuleb tähelepanu all hoida Harkivi ja Dnipro linna vahelist ala, kuhu läbimurdmisel jääks Donbassis kaitseliini hoidev Ukraina armee kotti. Sellepärast on Harkiv vene üksustele nii väga oluline. Vene ajakirjanikud on enda meedias avaldanud arvamust, et siis pole Mariupolit tarviski tormijooksuga võtta, las jääda piiramisrõngasse. Hetkel need arengud pole teostunud, kuna ka venelased ise tunnistavad, et Donetskist rindest läbimurdmine on nende jaoks osutunud väga keeruliseks.
8 ) Okupeeritud Berdjanski lennuväljale õnnestus ukrainlastel korraldada raketilöök Tochka-U raketi abil ning hävitada seal mingi osa tehnikast. Berdjanskis toimus alles eile inimeste meeleavaldus, kes ei kartnud okupantidest vene sõdureid ja saatsid neid koledate sõnadega tagasi koju. Keegi oli vahepeal Ukraina riigilipu kinnitust Berdjanski keskväljakul rikkunud, kuid see parandati ära ja kummalisel kombel lehvib seal sini-kollane lipp edasi.
Järjekordne hulljulgus toimus okupeeritud Melitopoli linnas, kus relvastamata tsiviilisikud blokeerisid maanteel vene sõjatehnika kolonni liikumist. Pärast vene sõjaväelase automaadivalanguid õhku hakati veel kõvemini karjuma: "Okupandid koju!" Keegi selle peale laiali ei läinud. Vene sõjavälasi kostitati kõiksugu koledate sõnadega.
9) Energodari linn ja Zaporižžja tuumaelektrijaam olevat endiselt ukrainlaste võimu all.
10) Vene väed suruvad Krimmi poolsaare poolt endiselt läbi Hersoni Mõkolaivi poole. Seni pole nad Mõkolaivisse murdmisel veel edu saavutanud, sest seal on juba tekkinud suurem vastupanu. Mõkolaivist põhjas oli ukraina õhuvägi purustanud ühe venelaste kolonni.
11) Tšornomorski külas on 2 tsiviilisikut saanud surma ja kolm haavata venelaste tuleavamise tulemusena. Odessas käib kaitserajatiste loomine. Ukraina meedias ilmus veel eile ajalooline foto Odessa ooperiteatrist 1941 ja 2022. Eks ole mingis mõttes jubedad ajaloolised paralleelid, kes on teinud palju lärmi "Suure Isamaasõja" ajaloo ümber. Ukrainlase silmis on ju vene sõdur sellesama okupandi rollis, mida etendasid natsid 80 aastat tagasi.
Palju on olnud arutelusid Ukraina kohale lennukeelutsooni kehtestamisest ja samal ajal kui mitmed inimesed on pidanud seda hullumeelsuseks, avaldas USA endine suursaadik NATO juures Kurt Volker arvamust, et see oleks tegelikult tehtav. Võimalik, et etapiviisiliselt näiteks Kiievi ja mingi ukraina osa kohal, kuid kindlasti mitte võimatu. Seda enam, et Ukraina riik ise seda soovib. Muidu võib sellest riigist tõesti alles olla ainult üks stalingrad.
Ukraina on teatanud ka esimese välisvõitlejatega kompanii formeerimisest, mis on allutatud pataljonile Azov - need on siis Mariupoli kaitsjad. Eks see liitlase abistamine on kahtlemata üllas idee ning samas ei maksa kellelgi endale illusioone tekitada, et see sarnaneks kuidagi viimaste aastate välisminissioonidele, milles Eesti on osalenud. Ukrainlased oma ohvritest küll ei kirjuta, aga kui nende suurusjärgud venelaste kohta on ligilähedaseltki tõepärased, siis sarnased suurusjärgud kehtivad ka nende endi kohta - võib-olla kuni 2-3 korda väiksemas mahus küll. See on verine sõda ja karta on, et võib edasi eskaleeruda. Ukrainal endal ei tohiks praegu elavjõust puudu olla - neid on küll ca 2 korda vähem kui Venemaa elanikke, kuid Venemaa ei vii läbi üldmobilisatsiooni, aga Ukraina viib. Seega mitmekümnekordset ülekaalu Putin Ukraina rindel saavutada ei saa. Aga liitlaste abi varustamise, relvastamise ja õhukaitse osas on neile tõesti väga-väga vajalik. Ja tegelikult hakkab järjest rohkem kerkima ka Valgevene küsimus.
 
 
UKRAINA PÄEVIK 6.03: miks Venemaa rikub humanitaarkoridoride kokkulepet - sellele on lihtne seletus olemas. Ukraina partisanide uued seiklused. Kus võib oodata järgmisi pöördelisi arenguid. Kokkuvõtlik ülevaade möödunud ööpäevast Ukraina sõjas ning toimunud sündmuste tähendusest.
Venemaa kaotused Ukraina ründamises ukrainlaste peastaabi andmeil - ründajaid üle 11 tuhande, tanke 285, soomusmasinaid 985, suurtükke 109, raketiheitjaid 50, lennukeid 44, helikoptereid 48. Nüüd mõnikord on küsitud, mis võiksid ukrainlaste enda kaotused olla - sellest nad ju väga palju ei kirjuta. Rusikareegel kaitsja-ründaja suhte kohta oleka 1:3. Ehk kui ukrainlaste poolt esitatud andmed on tõesed, siis vähemalt kolmandiku jagu on kaotusi ka nendel, aga võib olla ka rohkem. Ründaja siiski kannab rohkem kaotusi seetõttu, et tegutseb võõras kohas kaitses oleva vastasega. Nagu selle 10 päevaga oleme näinud, siis tihtipeale ka üsna hoolimatult ja organiseerimatult. Samamoodi, kui venelased näiteks väidavad, et ukrainlaste kaotused on hoopis 10 tuhandest suurmad, siis peaks nende endi numbrid olema 30-40 tuhande kanti, kuid see paistab utoopilisena. Seetõttu võtame pidepunktiks pigem Ukraina peastaabi andmed, kuna Venemaa on lihtsalt sellistes asjades ajalooliselt pidevalt valetanud.
1) Kiievist loodes käis aktiivne tsiviilelanike evakuatsioon otse kuulirahe ja pommivilina all. Irpenist evakueeriti inimesi bussidega, kuna vene üksused pommitasid segi raudteerööpad ja evakuatsioonirongi. Paraku ei pidanud ka venelaste lubadused humanitaarkoridoride osas ning pommirünnakuid korraldati otse tsiviilelanike evakueerimise ajal - vähemalt 10 inimest sai surma.
Ühtlasi selgus, et vene armee rünnakutes on hukkunud Gostomeli administratsiooni juht ja mõned vabatahtlik, samuti üks tuntud näitleja ja telesaatejuht, kes läks rindele riigi kaitsma. See piirkond on olnud sõja esimeses päevast alates aktiivsete lahingute paigaks ja seetõttu mõlema poole kaotused seal on märkimisväärsed.
2) Mõnikümmend kilomeetrit Kiievist on jõudnud vene üksusde Priluki suunalt, kuid need võeti politsei eriüksuse poolt kenasti vastu. Ukraina Politsei on nüüdseks relvastatud ka tankitõrje granaadiheitjatega ja kui mõni vene tank valesti pargib, siis on jutt lühike. Hoiatusi kohapeal enam ei tehta, kohe saab trahvi granaaditabamusega. Seekord said trahviks granaadi keresse 2 tanki.
3) Tšernigivis sadasid taas pommid ning vene lennukid hakkasid pommitama linna 500-kiloste juhitamatute pommidega. Võimalik, et täppsmoon on otsa saamas ning vene õhuvägi kasutab seda, mida antakse. Jutt eranditult sõjaväeobjektide pommitamisest käib käsikäes faktidega, et pärast järjekordse lennuki allatulistamist leiti elurajoonidest kolm lõhkemata pommi.
4) Harkivi kandis toimusid huvitavad sündmused. Peale õppereaktoriga füüsikainstituudi pommitamist kohtus paar vene üksuste varustuskolonni metsas Ukraina partisanidega. Ega nad muidugi päris partisainid polnudki - pigem ikka kaitsevägi, aga see tegutses kerge väikesearvulise üksusena, mis tabas varustusautosid kusagil võpsikus - vähemalt kümmekond masinat lasti metsa all sodiks. See toimus Harkivist põhjas, nii et oletatavas vastase tagalas. Sarnane juhus oli ka Harkivist loodes - seal võttis ukrainalste üksus maha kolm varustusautot.
Möödunud päeva kohta polnud teateid selle kohta, et vene üksused oleks üritanud Harkivi piirkonnas lõunasse edasi tungida Izjumi suunas. Ilmselt löödi neil eelmisel päeval Balaklija kandis nina veriseks.
5) Luganski piirkonnas korraldasid ukrainlased vasturünnaku Severodonetskile peale tunginud eesmisele üksusele. Hävitatud kolm soomusmasinat ja mõni veoauto. Elavjõudu pole jäänud.
Donetski piirkonnas pommitavad vene üksused Kramatorskit, kuid sealne õhutõrje on tõhus. Tundub, et tõhusamalt toimibki õhutõrje Donbassi rindel ja Kiievi ümbruses. Mujal tegutsevad vene lendurid julgemalt, kuigi lastakse ka aeg-ajalt alla.
6) Mariupoli osas pole ammu ename kohane kirjutada, et linna ähvardab humanitaarkatastroof. See katastroof jõudis kohale sõjategevuse algusega ning hetkel on olukord eskaleerunud Leningradi blokaadi sarnasele tasemele - elutegevust tagavad kommunikatsioonid ei toimi, toit hakkab otsa saama ja ravimeid pole. Humanitaarkoridori üritati Punase Risti eestvõttel juba kahel korral korraldada, kuid vene pool pole kokkulepetest kinni pidanud ning jätkanud määratud koridoris tuletegevust. Miks nad nii teevad? Nagu varem kirjutasingi, siis oli see humanitaarkoridoride kokkulepe lihtsalt bluff, et teha Venemaale sobivates tingimustes kasulikku telepilti - saab vene televaatajatele näidata, kuidas valged Kamazid vene toiduainetega liiguvad okupeeritud aladele ning rahvas võtab need rõõmuga vastu. Sellepärast toimiski humanitaarkolonni labilaskmine ainult Hersoni linnas, kuhu need tulid Krimmi poolsaarelt. Ukraina poolelt humanitaarkolonne kuhugi ei lasta ja ei võimaldata ka tsiviilelanikke evakueerida.
Evakueerimise takistamine on ilmselt seotud sooviga avaldada survet esmaspäevaks kavandatud järjekordsel läbirääkimiste voorul. Selleks on Venemaal vaja võimalikult palju linnasid ümber piirata ning muuta tsiviilelanike jaoks tingimused väljakannatamatuks. See on teadlik samm.
Teine põhjus on venelaste enda taktikas. 2014. aastal kasutas Venemaa humanitaarkoridori ettekäändena oma vägede sisseviimiseks Luganski ja Donetski oblastitesse, kus ukrainlased saavutasid märkimisväärset edu väikesearvuliste hübriidvägede vastu. Nii nõuti toona Ukrainalt tuletegevuse peatamist, mida nad ka tegid ja selle ajaakna sees liikusid venelased soodsatele positsioonidele, et alustada pealetungi.
7) Ukraina lippudega meeleavaldused laienesid okupeeritud territooriumidel. Lisaks Melitopolile ja Hersonile ka Novaja Kahovka, Tšongari piirkondadesse Krimmi poolsaare kõrval, Novoaleksandrivka jt. Küladesse Luganski oblastis. Vene okupatsioonivägi ei tundu nähtavasti kohalikele elanikele kuigi usutav.
😎 Mõkolaivit piirata üritanud üksused said mitmel korral ukrainlastelt vastulööke. Viimati taas Voznesenski piirkonnas. Kas just sealsamas, aga kusagil Mõkolaivi kandis hävitasid ukrainlased ühe dessandiüksuse ning said kätte 7 kerget soomustatud roomikutega dessantmasinat. Ühe hävitatud üksuse kohta tehtud pildid olid tõeliselt koledada - põllu peal laiali paisatud noorte poisikeste laibad. Ja mille nimel? Nii sealt kui ka mujalt on ukrainlased saanud hulga olulisi dokumente isikkoosseisu kohta, kes maal ja õhus rünnakutega tegelevad. Üks leid viitas sellele, et ründajatel olid isegi paraadvormid medalitega kaasas - juhuks, kui tuleb Kiievis patseerida. Mis sai valesti minna?
9) Odessa kohal veel miinus üks vene lennuk. Musta mere akvatooriumist on toime pandud raketilöögid rannikul asuva Tuzly asula ja Vinnõtsa lennujaama pihta. Viimase kohta on veel üks saatuslik lugu - hiljuti suurte raskustega õnnestus Donetski alt Volnovahhast evakueerida mõned sajad inimesed, kuigi plaan oli 15 tuhat. Seal ei pidanud järjekordselt see humanitaarkoridori kokkulepe. Nüüd Volnovahhast pääsenud inimesed sattusid Lääne-Ukrainas taas rakertirünnaku alla. Mis peaks veelkord tõestama, et Ukraina tsiviilohvrite aru kasvu pole võimalik pidurdada ilma lennukeelutsooni kehtestamata. Ilmselgelt ei loobu vene sõjalennukid Ukraina õhuruumi sisenemast lihtsalt niisama ütlemise peale, et nii ei tohi. Pole Putinil ka mingit suveräänset õigust pommitada Ukraina linnasid või seal asuvaid kaitsetööstuse tehaseid.
Kokkuvõttes eeldab Ukraina juhtkond, et vene armee võib lähipäevil teha veel ühe pingutuse olukorra eskaleerimiseks ning sellisel juhul peetakse võimalikuks vene üksuste jõudmist Zaporižžja ja Odessa alla, samuti Harkivi ja Kiievi eeslinnadesse kaasnevate tänavalahingutega, Mõkolaivisse ja Mariupolisse. Seda peetakse mustaks stsenaariumiks, milleks Venemaal võib olla parasjagu piisavalt jõudu ja võimekust. Samuti peetakse seda võimalikuks haripunktiks, kust edasi hakkab mängima rolli vene üksuste võimetus nende piirkondade üle kontrolli hoida ja Ukraina võimekus hakata neid järjest kurnama uute reservide rakendamisega. Eile kirjutasin, et territoriaalkaitsesse (meie Kaitseliidu analoog) on astunud üle 100 tuhande, nüüd tuli teade, et välisvabatahtlikke on registreerunud üle 20 tuhande 52 riigist. Seda tehakse vabal tahtel, mitte sundmobilisatsiooniga. Mis kinnitab inimeste pühendumist ja valmisolekut saata Putin sinnasamusesse, kuhu saadeti Ussisaare kaitsjate poolt vene sõjalaev.

 
Sellised on mõned lõigud. Loodan aga ikka veel, et peagi vene sõjardid upuvad oma sõjamasinaga sohu ning ehk jõuab keegi ka selle isehakanud "tsaarini" Kuigi mõistlikum oleks ehk Nürnberg 2?
 
 
Leedu
130 tuh
Eesti
125 tuh
Ukraina
55,8 tuh
Venemaa
33,8 tuh
Ameerika Ühendriigid
17,7 tuh
Prantsusmaa
5,82 tuh
Saksamaa
3,95 tuh
Soome
3,6 tuh
Holland
2,82 tuh
Norra
2,23 tuh
Hiina
1,55 tuh
Rootsi
720
Poola
699
Ühendkuningriik
652
Iirimaa
596
Portugal
484
Rumeenia
410
Lõuna-Korea
374
Hispaania
360
Muu
13,6 tuh

Need siis blogi külastajad algusest peale.
 
 

Eesti
96,1 tuh
Venemaa
7,68 tuh
Ameerika Ühendriigid
5,88 tuh
Prantsusmaa
5,7 tuh
Ukraina
3,94 tuh
Ühendkuningriik
3,39 tuh
Soome
1,97 tuh
Saksamaa
1,2 tuh
Türgi
676
Portugal
650
Egiptus
429
tundmatu piirkond
424
Rootsi
293
Rumeenia
289
Holland
221
Iirimaa
184
Araabia Ühendemiraadid
166
Filipiinid
110
India
98
Muu
3,81 tuh

Need aga 3. osa külastajad viimase 12 kuu jooksul.

********************************

Venemaal on palju sportlasi (hoidsin paljudele pöialt näiteks ka tänavu talvistel võistlustel), aga ikka leidub ka vastupidiseid näiteid. Nii on Neprijajeva ääitunud äärmiselt "sea kombel", kuigi ta ise ütleb sama teiste kohta. Ajal kui Venemaa tapab rahulikke inimesi ja hävitab kodusid, julgeb keegi olla veel nii südametu nagu Neprijajeva? Ma loodaks väga, et teda enam ealeski ühelegi võistlusele ei lubata!


*******************************************
 
UU: Ruuben Kaalep vestles meie hea sõbra Olena Semenyakaga, kes on otsustanud jääda Kiievisse nii kauaks kui võimalik. Olena räägib olukorrast kummalgi pool rindejoont, ukrainlaste vastupanutahtest ja rahvuslaste väeosade (Azovi ja Rahvuskorpuse) lahinguteest, ning võimalustest, kuidas minna Ukrainasse vabatahtlikuks kas rindele või tagalateenistusse, või muul viisil Ukrainat aidata.
 
 
********************* 
 
Tekst ja fotod FB lehelt "Ukraina Uudised".

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi USA kongressile: Te tahate, et me ise keeraksime Putinil kaela kahekorra, hoides teid vähimastki riskist. Andke siis meile lennukid ja õhutõrjesüsteemid. Või hirmutab teid Peterburi tänavapätt (gopnik) sedavõrd, et te ei julge isegi seda teha? Ja ma ei usu, et te võiksite kaitsta Baltimaid. Meie kaitseme neid praegu.
 

 
Kui palju hukkub mõttetult vene inimesi Putini idiotismi tõttu? 

 

Igapäevane ülevaade olukorrast. Ausalt, MA EI TAHA VAADATA!
 

 
 
 
FB-st:

 
 
Askania Nova looduskaitseala (Асканія-Нова) on langenud Vene sõdurite kätte. Sõdurid tapavad sealseid loomi nii nälja kustutamiseks kui väidetavalt lõbu pärast.
Askania Novat peetakse maailma vanimaks steppide biosfääri kaitsealaks ja suurimaks Euroopa stepikaitsealade seas .
69 Askaanias elavat loomaliiki on kantud Ukraina punasesse raamatusse , 295 on Berni konventsiooniga kaitstud , 104 Bonni konventsiooniga kaitstud ja 12 loomaliiki on kantud Euroopa punasesse raamatusse .
Askania Nova avarustes elavad sebrad, Lõuna-Ameerika kaamelid , India ja Aafrika antiloobid , hirved, laamad , Shetlandi ponid , Przewalski hobune , Ameerika piison, pühvlikafrski , saiga antiloop ja palju teisi loomi.
Kaitsealal kasvab jätkuvalt palju taimi , mis on Euraasia endiste steppide avarustes viimase kahe sajandi jooksul kadunud .
 

 
 
Ukrainasse? Sinna, kus hukkuvad lapsed? 
 
Russkii korabl. Tervitus po-domashnemu!
 
 
 ************************
 
Mariupoli draamateater.
 
 Vene natsid?

Venemaa õhurünnakus Mariupoli draamateatrile sai 16. märtsil surma ligi 300 inimest, vahendas The Guardian linnavalitsuse esindaja sõnu.

Reede hommikul tehtud avalduses ütles linnavalitsuse pressiesindaja, et saab jagada tragöödias hukkunute uut arvu.

"Kahjuks alustame tänast päeva halbade uudistega. Pealtnägijate hinnangul on Vene lennukite pommitamise tõttu Mariupoli draamateatris hukkunud ligi 300 inimest. Kuni viimase hetkeni ei tahtnud me seda õudust uskuda. Kuni viimase hetkeni lootsime, et kõigil inimestel õnnestus hoonest eluga põgeneda. Kuid terroriakti ajal hoones viibinud inimeste sõnad räägivad paraku muud," öeldi pressiesindaja avalduses.

Kui palju olid hukkunutest lapsed, ei ole veel teada.

"Me võime küll oma hooned restaureerida ja nad ka uuesti üles ehitada, aga sõpru, naabreid, sugulasi ja lähedasi ei saa me mitte kunagi enam tagasi. Õnnistatud mälestus kõigile neile süütutele ohvritele, kes on hukkunud hullumeelses sõjas, mille algatas agressor- ja terroririik Venemaa," lisati avalduses.


 
https://www.err.ee/1608544195/mariupoli-draamateatris-hukkus-300-inimest
 
Venemaa - nii nagu teete naabritele, saate topelt tagasi!

 https://www.youtube.com/watch?v=kP_J346WuAg


 Kui kaua see "spetsoperatsioon Õ" ka ei toimi, Venemaa on mänginud ennast auti. Ja sellega koos ka kõik Venemaa inimesed. Tapmine ja hävitamine tähendavad seda, et Ukraina tuleb üles ehitada kiiresti ja paremini kui oli kuid samas ka tuleb kulutada rohkem parema relvastuse jaoks. Selleks, et Venemaa enam kunagi ei saaks käituda nagu fashistlik agressor!
 











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar