Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Kadriorgu rattureid otsima. Mai 2021.

 

Neljapäev, 27. mai 2021

Kadrioru suunas rattureid otsima.

 

 
 Hea kui on miski, mis sunnib varsi alla ajama ja välja minema. 
 
 Ma liiklen pea iga päev jala linnas ja rattaga 20-30 km küll pirita suunas või kakumäe, ja mida ma võin näppude peal lugeda on ratturid, või jalutajad, välja arvatud pühapäeva, selle jaoks nüüd nii kolossaalsed ümberehitused ja autojuhtide ahistamine, on seda vaja
 
 
Selline naljakas kommentaar oli Kalamaja grupis, kus teemaks Vana-Kalamaja tänava ümberehitamine ja "pikendamine" kesklinna suunas. Arvata võib, et kui loo juures pilt, kus ei näe autosid, läheb mõni momentaalselt turri! Minu arust peaks aga selle ohtliku ratturi küll haiglasse saatma, kontrolli. Kui ikka ei näe ehk oled PIME, siis oled eriline oht liikluses!?

Aga nali naljaks. Täna tööpäev ja ilm enam-vähem. Kuid minu ühe käe näpud said täis enne kui Telliskivi trammipeatusesse jõudsin ja kui tõuksid juurde lugeda, ka teise käe näpud. Jalutajaid ehk siis jalakäijaid üldse, ei hakanud ma lugemagi. Ja kui isegi täna ei olnud rattureid ja jalutajaid palju, siis see ei tähenda, et ei peaks keskenduma nende liikuvusruumi paremaks muutmisele. Vastupidi, vägagi peab ja jõulisemalt! Sest vahutada pikalt sellest, et vaid üksikutel päevadel on rattureid rohkem kui näppusid, on kuidagi nukralt totter...
Muidugi kaasneb selliste lugudega veel üht-teist huvitavat. Ilmuvad sotsid ja veel mõned poliitikud, kes just nüüd selliseid postitusi üles hakkavad panema, vahel moosivarga nägu peas, nagu oleks ise mõelnud ja ise teinud. Sh mõnigi ekslinnaosavanem vt, kes omal ajal tööga hakkama ei saanud. Noh, need kärbsepesa mehed...


 
Ning asja juures on veel üks nüanss - ei piisa sellest kui kuskil jupike mõnusat teed jalutajatele tehtud, vaja on sinna ka kohale saada. Muuhulgas ühistranspordiga. Ja ek seda ei suuda paljud mõista, nii ka too kommenteerija. Rohkem rattureid ilmub tänavatele ikka siis, kui kõikides olulistes suundades on piisavalt häid teid.
 
 
Trammid nüüd juba sõitsid, paaripäevane avariiline olukord möödas. Ometi on paslik siia lisada ka see pilt. Kui tablood ei suuda rohkemat infot anda, peaks need ostmata ja paigaldamata jätma! Keegi linnaametnikest aga tellis sellised ja nüüd on vait nagu kult rukkis!

 
Siinkohal, vaadates ilu meie rahvuskivi taustal, tahaks aga küsida, miks meil nii paljude linnade uute keskväljakute puhul kivi, betooni ja raua kõrval seda ei osata hinnata? Haljastust?

 
Pilt kukkus paremini välja kui oskasin arvata. Rohkelt detaile, mis moodustavadki ägeda tulemuse.

 
Kuidas defineerida jalutajat? Või kas üldse peaks liikuvusruumis eristama jalutajaid ja tõtlejaid?



 
Ratturite arvu kasvatavad muidugi ka toidukullerid. Kuid nemadki on ju meie hulgast, mitte tulnukad?


 
Nüüd kui puud juba lehes, on värvide virr-varr veelgi uhkem!



 
Too kommenteerija seda ratturid ka kindlasti ei märkaks?


 
Äsja oli telekas saatesarja "Puit arhitektuuris" üks osa, kus näidati ka Kalamaja. Igati vahva saade, häirivaid asju oli vaid paar. Üks neist too, kuis mainiti, et üldiselt ikka tasub kuskil kindlasti ka midagi uut klassikasse suruda. Ja pildil oli uus maja, mis muidu oli igati okei, aga nähes viilkatusega vintskapi asemel mingit jubedust, tekkis küsimus, miks ilu pole tähtis!? Õnneks on aga ilu rohkem kui esmapilgul võiks karta.

 
Vana paekivi ja moderne konteinerhostel.



 
Vana paekiviehitiste puhul on sageli punase tellisega detailid ja erilised aknad need, mis vaatepildi veel erilisemaks muudavad. Väga äge!

 
Meri algab aga siit. Tore, et selline lahendus teadvustamiseks leitud.

 
Jah, olen! Aga ei ole uhke selle üle. Nüüd igatahes olen targem, tükk aega juba.





 
ei hakka vaatama siis täna rattureid-jalutajaid Kalamajas, suund Kadriorule.



 
Hea oli näha, et lõpuks hakatakse ka meil tarkusteri nokkima.



 
Kadriorus näeb muidugi väga palju erinevaid maju. Ja kahtlemata on kogu merepoolne osa nüüd täis kaasaegseid maju. Eraldi piirkonnana võib rohkem eksperimenteerida.

Ja ma ütleks, et päris meeldiv.


 
Kas jooksjad kuuluvad ka jalutajate hulka?

 
Reidi teel on kena jalutada, aga eks müra ole siin siiski ka üksjagu.

 
Eriti meeldib mulle siin see, et puid on päris palju istutatud. Veel natuke aastaid edasi ja võib juba ette kujutada kuivõrd veelgi nauditavam saab siin olema.


 
Aga mõnes mõttes oligi täna pilt selline, et näppudest piisab! Ühel hetkel. Ja mis siis? Sest veel hetki edasi ja tulevad uued ratturid ning jalutajad.

 
Mis puidust siin need istumiskohad on tehtud? Immutada pole veel vaja?


 
Laev on sisse tulnud.

 
Jääkoskel.

 
Naerukajakas.






 
Bussipeatus võiks võimalusel olla alati midagi rohkemat. Esmalt võinuks siin ka ootekoda suurem olla ja tegelikult ehk lausa väga suur. Nimelt ka mere poole avatuna, et saju korral saaks varju minna! Ei pea ju ära jooksma ometi kui sadama hakkab?















 
Väga tore, et vähemalt üks tualett siin olemas on. Aga miks ei ole siin ühte toru välja toodud, et murualal saaks ka joogivett võtta???



 
Mõnel lõigul võiks siiski olla ka promenaadi ja maantee vahele istutaud elupuu vm hekk. Kuulaks ju eelkõige lainekohinat, mitte automüra.


 
Kaugemale ma ei läinud, aga tundub, et siin ka ristpardid kohal?

 
Ühistransport liigub siin tihedalt, kuid puuduvad ekspressliinid, mis erinevatesse linnapiirkondadesse sõidaks. Kõik uhavad "ühte auku".

 
Küll aga oleks siin autode kokkulugemisega raskusi! Liiga head on nende sõidutingimused?

 
Kiiruse muuttablood on mustad või selle nurga alt paistavad nii?

 
Buss bussi järel....





 
Kas kehkatunnist osavõtjaid võib ka jalutajateks lugeda?











 




 
Ilu on "paksult" ma ütleks. Looduses ja majades ja inimestes.










 
Ja ulakust ka...


































 
Kadriorus nagu Kalamajaski, on uuemaid maju. Aga maitset või ilumeelt paistab sealkandis justkui rohkem olevat? Kui päris uued majad, siis vaid grupina või teise samalaadse kõrval ja puitmajade puhul uusi näeb harva.


 
Võrratu! Puhtus!







 
84. rattur. Või tegelikult ma ei tea, ei üritanudki lugeda.



 
Seda menüüd ei kasutanud.




 
Veiseguljash oli hea! Kuid mure kartuliga, sest nüüd kui vanu sorte tarbin, ei taha uuemaid enam nähagi, olgu need nii head kui tahes. Ka tomatid võiks täna jätta praele lisamata. Söögikohad peaks püüdma vähemalt südasuvel rõhku panema tomatite ehk siis üldse salatite tooraine kvaliteedile! Muidu aga praad VÄGA hea, ka salatid seal juures!
Vesivärava kohvik, pole ime, et see populaarne koht!

















 
Viieteerist.





















 
Aga iga ilu saab korda otsa! Kui ikka pärast kõike nähtut näed järsku midagi sellist....









 
Ja autodelt peaks vist tõesti mõne rea veel ära võtma.... Saaks siia kohvikutetänava? Nali naljaks...


 
Haljastusega jalutamistänava saaks küll! Või pole vaja?






 
Ring sai seks korraks täis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar