Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Elvasse spaa loodust kahjustades? Mai 21.

 

Reede, 14. mai 2021

Elvasse spaa loodust kahjustades?

 


 
Kuuldavasti plaanib rahapatakas väikese Verevi rannale spaa püsti panna. Lisaks pidavat selles olema kaugtöökontorid, mis hiljem arvatavasti sujuvalt korteriteks muutuvad. Verevi vajaks kindlasti väikest rannahoonet, milles kohvik, tualetid ja dushid, aga see on ka kõik, Järve seisund kuuldavasti ei ole hea ja suurhoone paneks sellele paraja põntsu. Lisaks võtaks see ära suure osa rannavööndist ning et parkimisega on siin praegugi probleeme, oleks siis asi juba päris käest ära.
Mul on hea meel, et kohalikud selle vastu seisavad. Vallavalitsus on kas pimedusega (või millegi muuga?) löödud või arvataksegi, et tegu on turismi arendamiseks hädavajaliku ja HEA lahendusega? Pole ka ime muidugi, sest ega omavalitsused ei hiilga sageli just teravaima mõtlemisega. Küll aga on Elvas piisavalt võimalusi spaa jaoks hea koht leida, olgu siis Spordihoone juurde või lausa Tervisespordikeskusega ühise kompleksina. Teisel pool raudteedki on tühi ala, raudtee ja Vaikse tn vahel, kuid ma ei tea, kas see sobiks. Nii oleks see ka linnale lähem, aga samas koostoimiv Tervisespordikeskusega.
 
 
Emajõe raudteesilla ehitus edeneb.

 
Et aga kevad nii järsku prauhti "kaela sadas", visates soojalaine, võtsingi kohe sõidu plaani. Ja kuna Elva ilus, siis miks mitte visuaalselt veenduda ka spaa sobimatuses plaanitud kohale.

 
Elva rongiliiklus ei ole hea! 4x päevas on selgelt vähe, aga vaat selliste asjadega omavalitsused ei tegele. Kui olnuks ammu ja pidevalt omalt poolt tehtud kõik, nõutud valitsuselt tegusid, olnuks ehk uued rongidki varem kohal ja võimalik ka liiklust tihendada. Rääkimata Tallinn - Tartu - Elva - Riia rongiliiklusest. SEE oleks küll turismi arendamine.
Õnneks on bussiliiklus Elvas enam-vähem, seda aga vaid Tartu suunal ning sedagi vaid ühte teed pidi, ei rohkemat.


 
Oleks siin ruumi ja kohtaspaa jaoks? Mis alaga on teisel pool raudteed tegu? Rohealaga? Mis juhtuks kui roheala oleks kombineeritud rohelise spaaga? Loomulikult on iga metsatukk tähtis. Mõned pildid siit Väerajalt mõni aasta tagasi.

Ujula ise on muidugi suureehitus, see võiks ehk olla siin, selle hoone asemel? Või ujula spordihoonega koos, spaa aga siin? Ruumi suurema hoone jaoks justkui jätkuks?
 
 
Kuid spaad saab teha ka teisiti. Hoopis eraldi hoonetena, kus mullivannid, massaazhiprotseduurid jm? Ei peagi ju olema selline tavaline spaa, vaid hoopis midagi väga erilist? Ühekordsed, klaasgaleriid mis ühendavad majakesi näiteks. 
Väeraja spaa?





 
Rongiga tulles ei maksa arvata, et kohe ka kohvi või süüa saab. Enne ikka jalutage, kohvik avatakse alles kl 12.
Muide, nagu pakutakse, saab lisaks hõrgutistele nautida ka möödatuhisevaid ronge. Õnneksd need vaid kaubarongid, sest reisirongide möödatuhisemine ei ole hea märk! Sellised muidugi juba olnuks, kui uuringut aluseks võttes oleks Tallinn - Tartu kiirrongid käigus. Ja kellegi arvates need Elvas peakski just TUHISEMA! Õnneks Elva jaoks selliseid siiani pole ja õnnetuseks Elva jaoks pole ka neid, mis peatuks.
Aga küllap ka lähenevate valimiste eel tulevased poliitikud lubavad turismi arendamist. Kui leiduks vaid soovijaid, kes pappi ka selle möödakihutava rongi eest välja köhiks?
 

 
Elvasse jõudes algab ilu juba rongist väljudes.


 
Infoekraan siingi vana tüüpi, mille otstarve üpris mõttetu ning pealegi taas paigutatud valesse kohta. Täpsemalt, kui ükskord õiged ekraanid paigaldatakse, siis need peab ka õigesse kohta panema, sh andma bussijuhtidele operatiivset infot hilinemiste kohta. Hilinevad ju rongid praegustegi üksikute kiirusepiirangutega. 

Pildil ka Elwa Burger, kuid seegi avatakse alles kl 12.

Kuid turism ei ole siin ikkagi nii hea kui võiks olla. Hotelle peaks siin rohkem olema ja ka häid söögikohti. Kuigi koroona on nüüdseks kogu turismi muutnud keerulisemaks ja tulevikku vaadates ka keerulisem midagi teha.

 
Kas aga on lootust, et siia tuleb taas hotell? Mõnusas vanas stiilis?


 
Uued kioskid on toimima hakanud, kuigi ma ei saa selle toimimise headuse üle harva siia tulles otsustada.

 
Elvas puhates võiks selline menüü küll isuäratav olla. Kuid ehk saaks menüüsse sokutada ühegi võileivakoogi ehk soolase? Ning keemia asemel suvelgi leida võimalust pakkuda naturaalseid mahlasid? Väiketootjaid on meil ju küllaga? Rõngu mahlajookegi kontsentraadist gaseerituna? Käsitöölimonaade? Rõngu valmis mahlajooke? Miks ikka ja jälle seda keemiat peab pakkuma?



 
Päeva esimesel poolel saavad tulla varjulisuse armastajad, hiljem päikesepaiste nautijad... Või kui palju mõjutab nautimist laudade puudumine? Muidugi on kõnniteedel ruumi vähe ja autod uhavad kõrvalt mööda. Ehk peaks toole-laudu olema ka metsatukaveerel? Väga hea, et midagi seal ongi, kuigi patjadele igaüks istuda ei saa. Aga usun, et aja jooksul saab rohkem asju selgeks ning soovid ja pakkumised jooksevad paika.
Edu igatahes!

 
Tore, et siingi puud istutatud.

 
Ja metsatukas istepinke.


 
Hea oli näha, et puid istutatud juurde. Küll aga ei näinud kuskil joogiveekraane.


 
Miks meil aga eelistatakse võimalikult kiviseid ja lagedaid väljakuid ning neil haljastus põlguse all?


 



 
Puid-põõsaid võiks rohkemgi olla ehk siis varjulisemaid istekohti. Haljastuse puhul justnagu osataksegi mõelda ainult ilu vaatenurgast, mitte laiemalt.



 
Arbi järv. Kas spaa siia mahuks ja sobiks?









 
Arbi oja.












 
Hea, et järve äärde saab minna ka metsateed mööda. Kuigi tuult oli, oli siiski kõvasti ka sooja, seepärast oli varjuline teekond minu jaoks väga sobiv.












 
Tundub, et üle immutada siin puitu küll ei plaanita?







 
Kolm-neli korda suuremal pinnal saaks siin tagada kõik vajaliku?

 
Bussipeatuse nimi ikka muutmata.































 
Bussiliiklusega siin aga ei tegeleta, see on kaootiline ja suunajaks vist silmaklappidega hobune. Ups, ametnik. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar