Blogiarhiiv

esmaspäev, 20. veebruar 2012

SÕBRAD AKNA TAGA 6 - Veebruari kolmas nädal

Sinitihane.


Eile ja täna siis põhiliselt rohevindid ja siisikesed (kuni 40 isendit kumbastki liigist), tihaseid suhteliselt vähe. Kohal ka paar musträstast, mõni päev tagasi oli ka raudkull käinud. Täna nägin siis selle talve esimest urvalindu.
Huvitav on jälgida lindude omavahelisi suhteid. Rohevinte tihased ei häiri, küll aga kakeldakse suht tihti omavahel. Samas süüakse rahulikult koos siiskeste ja varblastega. Siisikesed omakorda aga kohe ründavad kui tihane majaservale tuleb. Musträsta tulekul aga teised hoiavad eemale (lausa parinal lennatakse vahel laiali, ei tea kas musträsta tulek meenutab kulli oma?) ja musträstad oma liigikaaslasi küll näha ei taha...
Leevikesi pole üldse näha olnud ja ka sootihaseid vähemalt praegusel kolmel päeval. Ka puukoristajaid ei ole näha, küll aga naabrimehel pidid nad käima. Võib-olla mõnda liiki meelitavad rohkem metsaäärsed söögikohad ja ehk häirib ka rohevintide rohkus.
Varblastest on siin ainult põldvarblased.
Pidin just kirjutama, et pasknääre ka pole näha, kui just üks tuli korraks.



Põldvarblased.
Põldvarblane.

Siisike, isaslinnud.

Siisike, emaslind. Siin siis hea näha vahet rohevindiga.
Musträstas, isaslind.

Siisikese tiivamuster selgelt erinev rohevindi omast ja ka nokk märgatavalt väiksem.

Siisike, emaslinnud.


Urvalind, emaslind.




Rohevint ja siisike, suurusevahe hästi märgatav.






 

Ülapildil urvalind.
Siin siis näha kuidas tihased seemneid tühjendavad, erinevalt vintidest, kellel "töö" toimub noka vahel, millele järgneb sülitamine.



Söögimajas on vaid pinnavirvendus, suurem möll käib maja all, kuhu ka seemneid poetan ja ka ülevalt pudiseb. Küll aga siis suurem oht, et kohale hiilib mõni jahimees, selle asemel, et kodus mõnusasti nurru lüüa...



10 kommentaari:

  1. Nii palju ilusaid-erinevaid tihasepoisse akna all kellegil? Lahe on nende siblimist vaadata!! Kas neil teatud eelistused ka toidu suhtes???

    VastaKustuta
  2. Tänud, Pirtsu!

    Tihased eelistavad rasva, sihvkasid ja pähkleid. Rohevindid põhiliselt söövad vaid sihvkasid ja siisikesed ka. Varblased ise seemneid lahti ei sa, söövad teiste pudemeid ja lisaks hirssi ja saia. Musträstas tahaks rosinaid ja õuna.
    Aga mõnus on jälgida jah.

    VastaKustuta
  3. Lahe tegelikult, hea tunne on kellegi eest hoolitseda ja jälgida et linnukesed oleksid önnelikud lihtsalt täis köhu tundest!!

    VastaKustuta
  4. Muidugi, Pirtsu!
    Endast midagi anda, ükskõik mis moel, on ju tegelikult tore tunne.

    VastaKustuta
  5. Kenad linnukesed , hästi tehtud pildid ka et lausa imehea vaadata :)

    VastaKustuta
  6. Tänud, Matu!

    Kiitus ajab nina püsti...

    VastaKustuta
  7. Kuidas meie söbrakesed akna all elavad?? Ikka tühjendavad seemneid??
    Äkki möni huvitav linnukene juurde sinna tekkinud??

    VastaKustuta
  8. Tänud!

    Ei tea. Pole mitu päeva maale saanud. Käisin vanematekodus ja panin seal lindudele süüa. Ma ei taha linnas olla, tahaks sõprade juurde ja elavat tuld kaminas...
    Aga küll linnud söövad. Täna pildistasin kosklaid. Küll pildid panen.

    VastaKustuta
  9. Väga ilusad pildid ja huvitavad viited sinnajuurde. Mul ka akna taga linnumaja ja tulin netti uurima rohevindi ning siisikese vahet. siit blogist leidsin väga head infot - aitäh!

    VastaKustuta
  10. Aga palun, Marje! Mul kahju, et tänavu polegi jõudnud ise väga sõbrakeste juures olla.

    VastaKustuta