Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Koroonakevad Vabaõhumuuseumis. Apr 2021.

 

Pühapäev, 11. aprill 2021

Vabaõhumuuseum koroonakevad`21

 

 
 
Kuidas sinna sõita? Kui kodulehel veidi tuulata, leiabki info:

BUSSIGA VABAÕHUMUUSEUMISSE

  • Muuseumi peaväravasse (peatus Rocca al Mare) toovad bussid nr 21 ja 21B Balti jaamast ja kesklinnast.
  • Väike-Õismäelt toob muuseumi peaväravasse buss nr 21A.
  • Kesklinnast väljuvad ka bussid nr 22, 42 ja 43: sõita kuni Zoo peatuseni, sealt ca 15-minutiline jalgsimatk mööda mereäärset teed vabaõhumuuseumini.  

Tagasi kesklinna saab nii:

  • bussid nr 41 ja 41B viivad muuseumi peavärava vastast tagasi kesklinna.
  • ca 10-minutiline jalutuskäik mööda Lõuka tänavat Rannamõisa tee suunas. Sõba peatuses peatuvad bussid nr 4, 21, 21B.
  • ca 15-minutine jalutuskäik mööda mereäärset Vabaõhumuuseumi teed Paldiski maantee suunas. Zoo peatuses peatuvad bussid nr 21, 21B, 22, 42 ja 43.
 
Kuigi mulle meeldiks rohkem, kui ühistranspordiviide oleks esilehel nähtaval. Igaüks meist peaks panustama sellele, et juhtida inimesi ühistransporti märkama. 

Kas bussiliiklus on hea?
Ei ole. 
* Puhkepäevadel intervall pea tund!
* on vaid kaks eripidi sõitvat bussiliini ja need ei sõida kaugemale kui Balti jaam.
* Liin peaks ulatuma vähemalt Piritani.
* poleks paha kui oleks ka bussiliin läbi Mustamäe Ülemisteni või kaugemalegi.

Kas tasub minna jalutama?
Kindlasti! Igati huvitav, hea ilmaga eriti hingekosutav ja saab ka muuseumi toetada, olgu siis süüa ostes või hoopis käsitööle ja suveniiridele keskendudes. Värske õhk, vaikus, mida enamasti ehk vaid linnulaul "häirib", on hinna sees!

 
Go Busil on päris vahvat rohelist värvi bussid ilmunud.


 
Praegu liigub Balti jaamas ka ammukadunud liin 8. Peale trammiremonti jälle kaob? Arvata võib, kuigi tegelikkuses peaks liin hoopis pikenema! Kas Tallinn saab rohelisemaks? Või on kõik hämamine nagu ka biogaas? Ja keerutagu Kõlvart , Michal või kes tahes, rohelus seisneb ka veel suuremas bussiliikluses. Totrus, kus näiteks Pirita suunalt bussid kõik kesklinna jõudes "väsinult" kõrvale keeravad, peab lõppema. Ning liin 8 võib vabalt sõita kuhugi Mustamäe suunas vm.

 
On ju koroonaaeg ja eks seetõttu hoitakse ka bussidest kaugemale. Balti jaam algpeatusena ei kõlba aga enamuse liinide puhul kuhugi.


 
Täna FB-s sattusin mitmele postitusele meelavalduse teemal ja mõned soovitavad sealkäijatest "lammastel" oma sõbralistist lahkuda. Olin kaugel ja ei näinud, kui palju seal lambaid oli, aga oinaidki võib leiduda. Minu jaoks võib seal olla kiiksuga tegelasi, kelle maailmavaateid ma ei poolda, kuid õigus meelt avaldada jääb. Ja kuigi pooldna muuhulgas politseile suuremate õiguste andmist, siis mitte nii nagu mõne platsil viibiva provokaatori erakond neid asju näeb! Muidugi on "sallijatel" suur soov läbi suruda vihaseadust ja ükskõik milline rahutus provokatsioonide abil kuluks neile marjaks ära. Ma küll ei ole vaevunud süvenema neisse sadadesse lugudesse sel teemal ega kavatsegi, sest aeg on väärtuslikumate asjade jaoks. Seda enam, et kui jälgida ühte eestvedajatest, nimega William, saab aru, et jutt on voolav, aga üpris tühi! Ka mingi koduleht sisaldab vaid videosid ja ei mingeid sõnumeid sellest, mida ja kuidas paremaks muuta. Videotest üksi ei piisa. Sama segane ja arusaamatu oli ka sama mehe poolt käivitatud Kogukondade Liidu leht. Või lihtsalt pole selline (mõtte)maailm minu jaoks. Maailma paremaks muuta saab ka teisiti....
Küll aga tasub tähele panna väga olulist muutust. Kui eelmise valitsuse ajal tühisüdamed käisid protestimas, ei saatnud valitsus kõrvuni relvastatuid kohale, tänane aga saadab. On see õige või vale? Nii ja naa! Kord peab olema tagatud, seda enam, et igasugu provokaatoreid meelitavad sellised üritused nagu.... 

Küll aga see ei puutugi otseselt teemasse, pilt aga tehtud, siis arvamus ka juurde.

 
 Hipodroom siis kaobki siit ja kesklinn saab uue büroohoonete rajooni? Iseenesest on tõesti ehk loomulikum kui loomad oleks linnast väljas, nagu ka kõrvalolev haigla.

 
Valitsus võiks täna keskenduda muuhulgas hoopis sellele, et söögikohad kriisist välja tuua.

 
Rahvast oli üksjagu, aga mitte "pungil täis".

 
Piletihindadega aga ei ole ma teragi rahul. Pigem võiks olla üksik- ja sooduspiletid eurojagu kallimad ja perepilet igal juhul 50% hinnast! Kui aga lapsi rohkem, siis maksimum perepileti hind 2 täiskasv + 2 soodust ehk 2x6+2x4= 20 eurot. Perepilet seega maksimaalselt 10 eurot ja see reegel peaks kehtima ka siis kui on alla 8-aastase lapsega tegemist. Ehk siis 6+6=12 ja sellest 50%. PERE puhul peabki olema tegu tõelise soodustusega, mitte näilisega! Kui see tundub väike, siis olgu täiskasvanu pilet 7 eurot!

Suveperioodil on hinnad muidugi kõrgemad, kuid sama reeglit saab ka siis rakendada. Üks selge ja konkreetne reegel! Üksikpilet 12, sooduspilet 7 eurot. Pere 2+2  sel puhul 19 eurot, ühe alla 8-aastase lapse puhul aga oleks see vaid 12 eurot. Oluline on, kordan veel kord, peresoodustus! Kui saab, jäägugi 10 ja 7 eurot, ning siin rakendada sedasama 50%. Ka ühe täiskavanu puhul.
Või on see kuidagi ebavõrdne, diskrimineeriv? Minu jaoks ei ole ja võtku igaüks seda nii nagu soovib - lastetusmaksu, perede toetamise maksuna vm.





 
Muidugi on praegu väga tore, et ajal, kui hooned suletud, on tegu soodsamate hindadega! Kel soovi sagedamini käia, mõttekam osta muidugi aastapilet. Sagedam viibimine sellises kohas tuleb ainult kasuks!

 
Siinolemine tähendab, et kuidas keegi, aga igaüks meist oskab "sulanduda" ajastusse, tunnetada natukenegi seda, kuidas kunagi elati. Suurema tõepärasuse huvides võiks siin isegi kohati aiamaid olla, nagu oli kunagi reaalsuseski. Loomi-linde õue peale lahti lasta vast juba keerulisem? Kas küll aiamaa harijaid leiaks, aga ehk siiski? Versailles on midagi muud, aga ajaloosaated sellest, koos tolleaegse elustikuga veel mõjusam, nii oleks mõjusam siingi "elanikke" toimetamas näha. Ning kasvatatud juurviljad saaks ju nii kõrtsis kasutada, kui ka maha müüa, olgu neid nii vähe kui tahes! Eheda sõnniku peal kasvanud!?
Muidugi oleks see hoopis keerulisem ja ka kulukam, aga äge ka!


 
Praegu on vaadete puhul oluliseks plussiks raagus puud, sest nii palju eemalt kaugelt suvel ei näe. Taju on teine, kuid see ei tähenda, et suvel poleks põnev või ilus. Ilmaga vedas, palju värvide, varjude ja valguse mängu!
Eelnevale jutule mõeldes saab detailide olulisusest ka siis kui märkad roigasaedu või muud. Kõik need detailid olidki ju tollal elu loomulik ja vajalik osa, täna on iga detail võimalikult naturaalse tunnetuse osa.


 
Kolu kõrts on avatud ja saab toitu kaasa osta. Lauad õues hõredalt nii et süüa saab nii siin kui hoopis mere ääres, kui nii meeldib rohkem. Ja pika jalutuskäigu peale läheb kõht tühjaks, seda võib garanteerida. Muidugi saab ka ise kaasa võtta ja pidada 100% "oma" piknikku!

 
Nunnud kuusekesed istutatud!

 
Lau külapoe juures palusin luba korraks teha paar pilti ka seest. Müügil aga head ja paremat!




 
Kuigi pidanuks ehk välguta pildistama, nii võib jääda petlik mulje eriti säravast poest! Aga miks mitte arvata, et koloniaalkauplused olidki osa säravamaks muutuvast elust?







 
Püüdsin koerliblikat pildile saata, aga erilist õnne polnud. Kollaseid lapsuliblikaid lendas ringi aga kümneid!










 
Mere äärde jõudes näed aga "tsivilisatsiooni" teisel kaldal ja see tunne omajagu müstiline!



 
Rookatusega maju tundub siin olevat rohkemgi kui sindli- või laastukatusega.
























 
Pildistamiskihu oli siin aga iga nurga alt....



 









 
Hobusõit on paljudele kahtlemata elamus, samaoodi elamus on ka hobune sellistel maastikuvaadetel.






 
Ohverdaminegi olnu läbi aegade me elu osa, teen seda ka täna.



























 
Lihtsad ja üsna ehedad toidud ning naturaalne õunamahl! Küll aga täna ma soovinuks, et prae juurde kartulid olnuks Läti või Jõgeva Kollane. Ikkagi vanemad sordid ja vast ka sobivaimad arhailisemate toitude juurde.


 
Maskita külaline meie lauas! Üpris usaldav sõber!

 
Võtta sealiha või heeringat? Heeringat ma siiski ei saa süüa, seetõttu võtsin sealiha. Pealegi, lisandid ehk paremad kui tomat tänases päevas! Suveks peaks siin küll soovima, et tomat tellitakse Rebala aiandist või hoopis talunikult (mitte Intsu). Nagu ka värske kurk. Kusjuures hapukurk oli küll väga mõnus.



 
Samalaadset, aga muidugi väiksemat (alumisest kihist alates 7+7+6+6 tellist) kasutasin maal ja paremat grillimislõket raske tahta!





 
Sõiduplaani aga ei vaadanudki enne, kui uksest väljas. Paraku, bussini aega üle poole tunni! See ongi see hõreda liikluse murekoht. Mis siis ikka, veidi jalutada!


 
 
Midagi väga pildistamistväärivat küll ei näinud. 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar