Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Tallinna vanalinn - eestlus või kadakasakslus? Jaan 21.

 

Laupäev, 2. jaanuar 2021

Vanalinn - eestlus või kadakasakslus?

 

 
Nagu üks sõber FB-s ütles - tuleb ära teha need kohustuslikud pildid Vabaduse väljakust. Ja miks ka mitte? Valgus on midagi ilusat ja hingeminevat!
 

 
Enne aga jäi teele ette taas Raekoja plats.

 
Ning vanalinn on midagi erilist! Meil on vedanud, et meil see on ja et paljud on väga kõvasti panustanud hoonete heakorda. Ning ka valguslahendused on meile omased. Ei midagi liialdavalt, lihtne ja ilus!

 
Kui meil lisaks mujal veel metsasid raiutakse nii et raha lendab... Vabandust, laastud lendavad?! Ehk looduse elu ja ilu hävineb rohkem kui võiks. Siis ongi hea ehk tunda ennast natukenegi ka linnas nagu metsas? ja kui isegi mõelda, siis haljad puud on igal väljakul vaid tervitatavad. Seda võinuks ka iga meie linna keskväljakute planeerija veidi rohkem meeles pidada. 

 
Sellised vahvad majakesed sobiks isegi majutuseks kuhugi metsa! Olgu või ilma elektrita!?







 
Eestimaine kaup ja väljanägemine? Kindlasti.

 
Muidugi oleks selliseid pilte parem teha peegelkaameraga, sest valgus ei tule automaatikaga esile päris tõeselt ja ka kvaliteetselt. Kuid emotsioonid jäävad.



 
Kõik, millega nähakse vaeva, võib olla ilus. Niisama üles riputatud "nöörid" aga torkisid silma. Peaaegu et ka ainuke koht ja kord, mis häiris.

 
Pole ammu vanalinnas ringi käinud ja eks osalt ka seetõttu, et aastaid pole sinna justkui oodatud. Juttu ju olnud ka hindadest ja eks pole ka ime, et välisturistidele pikki aastaid on keskendutud. Iseenesest see polegi nii võttes vale, teatud määrani. Aga kuidas me keskendume? Silma jäi eestimaine disaini- ja suveniiripood. Neid vist ikkagi on vanalinna juurde tekkinud viimaste aastatega? Muide, siin oli ka Raamatukoi pood. Oli vist selline nimi. tasub vast vaatama minna!
Küll aga ma tõesti pean õigemaks (lihtsalt minu arvamus), et vanalinn peaks kuuluma eestlastele. Selles mõttes, et tegu peaks olema eestimaise käsitöö, toitlustuse jm. Italiano või mõne muu päritoluga toitlustuskohti olgu mujal. Vanalinn peaks olema eestimaise päralt. Isegi see oleks eestimaine, kui siin elavad teisest rahvusest n.ö. põliselanikud müüks oma rahvapärast käsitööd mingil määral. Täpsemalt, see oleks PÄRISMAINE!

 
Muidugi on see pärismaine sajandite jooksul kujunenu järgi. Ja meil on ka kõikide vanalinna söögikohtade jaoks piisavalt võimalusi väga eripalgeliste söökide ja ka jookide pakkumiseks! Eriti täna kui on aina uusi ja uusi ning maitsvaid ja põnevaid maitseelamusi.


 
Lisaväärtust sellele käigule andis ka lumesadu. Mingigi lumekiht! Muide, vanalinna valgustuse puhul torkas silma mitmetes kohtades väga sobiv nishide ja tornide valgustamine. Siingi tagaplaanil näha. Jätab mulje, justkui oleks tänagi neis tornides elu keemas!

 
Paekivi on ehe!



 
Vabaduse väljakul valguslahendused samuti eestlasele omaselt tagasihoidlikud ja ometi ilusad!? Isegi ilusamad kui ilutulestik! Aga kel võimalus, käige ikka ise vaatamas!








 





 
Kui aga edasi minna, siis ..... kebab ei pruugi üldse paha asi olla! Isegi mina siin-seal söönud ja mõnikord ka maitsenud. Aga milleks peab turismi populaarseimas piirkonnas pakutama just võõrapäraseid sööke? Lähete Praha vanalinna ja seal on Ding-tong-pang? Pariisi populaarseimasse piirkonda ja seal Kazan-mahvia restoraan?  ja kui isegi tahta, saab ju menüüs pakkuda ka eripakkumisena midagi välismaist? Kuid kohtade nimed, see on nagu tänapäeva kadakasakslus, sest pole meil eesti keeles sõnu, millega saaks söögikoha vm nimetada? Turist peab saama eliitpiirkonnas maksimaalselt eheda elamuse!!! Võimalusel kuni kõikvõimalike pisiasjadeni välja!




 
Workland?





Saab ju küll? Pelmeenidki on meie toidukultuur!? Ning mine tea, kui vanalinn oleks eestimaisuse oaas, oleks meil veelgi suuremat valikut pakkuda, sest püüaks ju nii toidutootjad kui ka käsitöötegijad? Muidugi leidub neid, kes ütlevad, et "vaba turumajandus", aga see pole muud kui väljamõeldis. Kui tahta, saab jääda iseendaks?






 
Siin siis oli kuskil see külma sõja aegne spioonipeidik?
























 
Rahuliku tempoga aga oli see paras jalutuskäik.

 
Head uut aastat! 

 
Vanalinna saab sisuliselt ka rongiga kaugemalt tulles. Aga mis on siis vanalinnas? Isegi pühapäeval ja lumega? Kindel on üks asi juba enne minekut - et hea on jalutada. Ja muide, ka lumetõrje oli tehtud enam-vähem hästi. Muuseumid küll praegustel aegadel suletud. Muidu võiks ju ka Turbasse sõita? Aga ehk alustaks tõsiselt püüdlema selle poole, et võtaks tõesti vanalinna eestlastele tagasi? Üks jalutuskäik koos ringivaatamisega ja ustest sisse põikamisega oleks juba väike abi siinsetele äridele.


 
Lõpuks ometi lumi, tõeline lumi!


 
 
Esimesel hetkel mõtlesin, et olen otsaga hoopis Viljandis ja juba on uuel ausambal nägu ja käed kinni kleebitud!!! Aga siis mõistsin, et küll on õnn, et Tallinnas nii jubedat ausammast pole.... (Karminile sissesõidukeeld!)

 

 
On, on vanalinn ilus!


 
Alustada tuleb paljust. Üks murekoht siinsetele äridele on kõrged rendihinnad. Teine murekoht on eurosaast, mis vanalinna ei sobi! Tegelikult, mis üldsegi ei sobi. Pole ju külmutatud taignast tehtud pirukad ka mingid pirukad, vaja oleks ikka ehtsaid koduseid pirukaid. selliseid, mis toa selle päris piruka lõhnaga täidavad! 

Üks suurimaid muresid meelitamaks siia paljusid inimesi, on asukoht. Oleme ju autorahvas ja jala ei käi!? Seepärast oleks raske juba loota lõunasöökide pakkumise pealt piisavalt teenida. Loota saab seega eelkõige õhtustele aegadele ja nädalavahetusele. Et aga tuldaks, on söögist üksi vähe. On vaja ka kauplusi, mis kutsuks tulema ja ostlema ning midagi, mida saaks just siin pakkuda, vanalinnas. Mis see oleks?


 
Hea oli näha, et mitmegi koha uksed ka pühapäeval lahti. Ehk ostab keegigi midagi, eks ole. Tõsi, jaanuar ja veebruar on sageli niigi lahjad kuud.

 
Või siis saad osta tõeliselt häid leibasid ja saiu? Olen siit kunagi mõnel korral ostnud, aga millegipärast ei jäänud rahule. Ma ei tea isegi miks. Tunne igatahes oli, et siingi pole saias muid koostisosasid kui jahu, vesi ja õhk. Muidugi olen proovinud siit vaid paari toodet.

 
Muidugi on raske hakata vanalinna tagasi võtma täna, kui koroonapiirangud panevad paljude kohtade uksed kinni.

 
Kuid olen ka peale seda käiku veendunud, et 100% võõramaiste restoranide koht pole siin. Mitte, et menüüs ei võiks olla midagi ka kaugete maade retseptide järgi.

 
Kohvikuid ja restorane on vanalinnas aga tõsiselt palju. Oli vist juba enne kriisigi probleeme klientide leidmisega, seda enam ei tohiks siis keskenduda vaid ühele sihtgrupile? Nüüdseks on paljudes kohtades ka tugevaid hinnasoodustusi.

 
Ka käsitöö- ja suveniiripoode on palju. Kuid kas need tooted on ikka need, mis teile Eestiga seostuvad? On selliste puhul eestlasest ostjaid? Iseenesest taldrikud taustal ju päris ilusad? Pole neid küll kunagi ostnud ega tea nende kvaliteeti.


 
Või vähemalt meenutavad natuke Tallinna? Eestit? Või pigem väljamõeldud muinasjutulinna? Ning kuivõrd need asjad on käsitöö? Kas ostaks?

 
Õlle- ja veinipoed. Kahjuks ei saanud vaadata, kui palju on siin eestimaist toodangut. See peaks muidugi olema täna võimalik, sest nende toodete puhul on juba päris palju uusi ja häid asju! Kui välisturistidele mõelda, siis kas neil on kogemusi pärisõlledega? Või näiteks leedriõieveiniga? Välismaiseid veine võivad nad juua ju Telliskivis või Tartu maanteel jm? Siin aga võiks kohad üksteist püüda üle trumbata käsitööveinidega üldse omamaise toodanguga, seda enam, et see annaks tõuke edasiliikumiseks selliste asjade tootmisele meil endil? Nii ka õllede puhul, väiketootjatel oleks hea võimalus.


 
Päris huvitav oleks ka teada, kas mozzarella salatis on siintehtud mozarella? Igal juhul tundub, et siia võib ka kõhnema rahakotiga sööma tulla küll.

 
Käsitöö on Eestis igal juhul väga kõval tasemel ja valikut seinast seina. Suur osa neist kindlasti sobivad ostudeks laiadele massidele. Küsimus on enamasti vaid hinnas, sest hinnatundlikkus on ja jääb.



 
Õnneks saan näidata ka seda, mida kuskil müüakse, sest enamuses kohtades lubati ka pilte teha. Igasuguseid huvitavaid asju on igatahes.





 
Hinnad võivad olla hirmutavad ja ehk ongi, aga eks needki ole ka rendisummadest ning käibest. Tegu ju ka nn autoritöödega ning seega asjadega, mis peaks ka kaua kasutusse jääma, kui midagi erilist.


 
Ja on ju imeilusad?
 

 



 
Vanalinnas aga muudki. Kunstnike maja? Googeldades ei leidnud ma midagi.


 
Inimesi oli siiski üksjagu liikumas.



 
Selle kohviku FB lehel suht vaikus.

 
Novembrist talvepuhkusel, loodetakse kohtuda kevadel.... 
Kodulehelt:

Tallinna vanalinna südames Pikal tänaval, ootab Teid restoran Trofé

Trofe menüü on kaasaegne lähenemine Eesti ja Skandinaavia tuntud ja armastatud roogadele ning Põhjala köögile omaselt on valikus nii ulukit, liha kui ka kala Baltimaadest ja Skandinaaviast. Lisaks leiab klassikalisi põhjamaiseid eelroogi ning isuäratavaid magustoite. Klientide lemmikud on Norra lõhefilee, pardfilee ja hirveliha, millest ei saa kindlasti mööda vaadata!
Restorani peakokk on Igor Semindeikin.
Argipäeviti saadaval lõunapakkumised!
Suvel on avatud terrassid nii Pikal tänaval kui ka sisehoovis!





 
Anneli Viik käsitöökommide kohvik - mõistetav. Restoran Odessa? Mis on pistmist Tallinnaga?



 
Oh seda ilu, mida siin saada on! Igatahes ilusad asjad kinkimisekski.


 
Ja tegu tõepoolest eestimaise kaubaga!






 
Aga kas meil enam kodukööki sobivadki rahvusmustrilised asjad? Mina usun küll, et sobivad ja rohkemgi veel.









 
Maiasmoka kohvikut teab aga pea igaüks.






 
Igas poes aga pildistada ei lubata. Kuigi linased tooted nii huvitavad. Väidetavalt pidid ka kampsunid olema siintoodetud, aga kas need põhjapõtradega on?



 
Misasi see on? Mingit infot ei leia.
Ahaa, lõpuks leidsin. Mingi Baltic Souvenir Pikk. Mingi krt teab mis lingiga info, võõrkeeles, ei muud? Et siis ongi poed, keda kohalik klient ei huvita karvavõrdki? Matrjoshkad jm jälle? Ja selle nime all poed lausa 7 kohas vanalinnas?
https://www.turismiweb.ee/et/company/baltic-suveniir/12416/


 
On ka masstoodanguga poode, see-eest on hinnaklass soodne. Kõik pole küll eestimaine, aga midagi on siiski 




 
Isegi numbriklotse müügil!


 
Igatahes kruuside ja tasside puhul tekib küll sarnasus meiega.



 
Hea muidugi, et kuskilt midagigi kaasa saab osta. Kuid teist korda ma siit glögi ei ostaks. Ega ma päris täpselt teagi, kas see üldse oli glögi, äkki kogemata lasti enne kuuma vett topsi mõhja mingit morssi? Igatahes lahja ja peaaegu maitsetu!

 
Aga vähemalt paistsid vast head pirukad ja eestimaist käsitööõlut.



 
Kaasa saab osta ja väljas istudes veidi näksida-rüübata?


 
Ma ei usu, et söögikohad eestlase jaoks omaksid kõige olulisemat tähtsust selle külje pealt, et oleks võõras köök. Vastupidi, osaliselt pigem lihtsad ja tuntud toidud. Eks kuskilt otsast ka muidugi veganvariandid, aga põhilisena siiski hea toit ja head hinnad on olulisimad. Ehk siis erinevad tasemed, sest küllap leidub ka kallimate kohtade külastajaid.











 
Olde Hansa pood AVATUD VAID 10. JAANUARINI! Siis kevadeni puhkusele. Aga on ju mida osta?
















 
Ning hea teada, et siiski saab ka glögi või kuuma ingverijooki.


 
Merevaik on muidugi ilus asi. Kuida kas 
a) kas see populaarne eestlaste hulgas, et seda peaks siin müüma?
b) kuivõrd on meie vanalinn Eesti või Balti vanalinn?



 
Mnjaa, itaalia köök küll, aga üpris kallis lõbu!








 
Igasugused põnevad kohad, millest enamusel vist aimugi pole.....








 
Lapsed ja vanalinn. Neile meeldib siin päeval ja õhtul. Eriti kui on lund! Ja isegi sellised käigud vanalinna, koos väikese kohvi, tee või glögiga on söögikohtadele mingikski abiks.









Kas sina oled juba vanalinnas käinud?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar