Blogiarhiiv

teisipäev, 1. märts 2022

Turba kohvikutepäev aug 2020.

 

Pühapäev, 30. august 2020

Turba kohvikutepäeval selga sirutamas.


Mis on selja tugeva närvipõletikuga kasulikum, kas vedeleda või ka mõõdukalt liikuda? Usun, et liikumine on kasuks. Eriti kui saad rongiga pea ukse ette ja käimist sellega vähe! Paremaks on tõesti läinudki, kuigi ausalt öeldes ka vedeleda kurradima hea!
Kolme mehe köögis jätsid head emotsioonid toidust hea mulje ja et lisaks kodukohvikutele oli ka lootus heale pitsale, plaanisin ikka ühe tiiru teha. Isegi siis jäi soov alles, kui selgus, et ahi andis otsad ja pitsa jääb ära! Kui miski tõsiselt pähe hakanud, ei ole lihtne loobuda plaanidest.

Küll aga vabandan, et kõikjal osta ja süüa ei jaksanud. See loomulik, kuid alati kripeldab kodukohvikute puhul justkui väike süütunne....


Aga pitsaahju katkiminek andis kohe märku, rong oli pea tühi! Tegelikult muidugi ei minda kodukohvikutele täna veel massiliselt rongiga ja sel kellaajal kipubki rong tühi olema. Pole see esimene kord ja teatud mõttes see paratamatus. Kuid selge, et põhjuseid tegelikult hoopis rohkem. Ma ei tea ka, mitmes on see kohvikutepäev Turbas järjekorras, kuid on tunda, et rong on asula jaoks igati oluline ja osa uuest hingamisest. Ja on ka selge, et iga hea üritus toob inimesi kohale rohkem, kui on hea kohale saada! Eriti kui sõiduplaan on hea ja läbimõeldult tehtud, Haapsalu raudtee puhul on seda üpris lihtne teha! Ka Turba puhul saaks juba katsetada mõnda kiirrongi päeva jooksul.

Äsja jagas ka peaminister taaskord postitust ühest maakonnast, kus TAAS tõi ta ühe põhjusena ääremaa elu kestmise ning toimimise  jaoks vajadust parema ühistranspordi järele. Muide, sealgi maakonnas ta oma erakonna poliitikuid aastaid tegutsemas, aga arengud venivad nagu vilets püksikumm ja plaksuga sageli peale valimisi eriti katkema kipuvad. Millest see küll?

Ka EKRE on viimasel ajal ÜT koha pealt, täpsemalt Haapsalu raudtee, kuidagi vait! Isamaast ma saan aru, neil on paljastunud üpris aferistlik suhtumine ÜT teemal, sh raudteed. Nähakse rohkem vaid ühte linna peale Tallinna ja Eestimaa maapõue augustamist peetakse justkui majanduse arengu võtmeks.


Ohoh, bussipeatus juba nii perrooni kõrval? Ei, siiski tillikas, Sauel ei ole veel tehtud muudatusi, mida ühispeatuses vaja. Õigemini natuke tehtud, aga osa sellest ka valesti....



Laitses see linnaputka on kindlasti parem kui mitte midagi. Ja rahvast sõidab siin palju. Samas mingi metall-plastik kängar ehk ei sobi maale nii hästi, kui mõni parem materjal? Või saaks siiski ka metallist-plastist midagi paremat teha? Ilu võib selgi asjal siin veidi olla, läbikumava pildidki huvitavad, aga sellest on selgelt vähe! Asi pole muidugi väga hull, sest eks Saue vallal kindlasti valmis juba projekt ühispeatuse rajamiseks siia ja selles ka inimlikum ootekoda? Või siiski mitte? Jätkatakse nagu tehti Turbas, ei mingit läbimõtlemist? Ilmastiku eest vilets kaitse või pole üldse kaitset? Info laiali, mitte ühes kohas koos? Ei tualetti, rääkimata joogiveest?
Usutavasti pigem ikka samal viisil edasi....


Pildistamisega jäin pisut hiljaks, tegelikult oli kiirus vahepeal 140 ligi. Kuigi vagunis olles ei saanudki väga aru tundest, et sõit Eesti suurimal raudteekiirusel, niivõrd sujuv oli, tee hästi rihitud. Muide, oli ka tunda, et puldi taga sujuva sõiduoskusega juht! Terve tee ei mingit jõnksutamist, kiirendus ja pidurdused sujuvad.


Edasi aga ikka veel ei saa. Eesti Raudtee esindaja hiljuti arvas kuskil raadiosaates vist, et kui asjad laabuvad ja raha leitud, siis võiks 2025 sõita Rohukülani. Minu arust, arvestades kui priskelt Eesti Raudtee uusi töötajaid aina juurde võtab, peaks töötegemine ikka tõsisem ja kõrgetasemelisem olema. Loogiline oleks, et tänavuse otsustamise puhul sõidaksime mitte hiljem kui 2023!!?? Pole ju tegu mingi hiigelsuure objektiga, ammugi RB-ga! Vaid sisuliselt külaraudteega, millise Edelaraudtee pea samas mahus sai valmis ühe aastaga! Kontaktvõrku ei saa pidada väga palju suuremaks "lisaks", sest seda saab teha tee-ehitusega sisuliselt ühel ajal.


Kohalikud valimised tulemas, küllap ka rohkem lubadusi ja arvamusi hakkab jälle siginema. Samal ajal tasuks nii kandideerijatel kui valijatel hoida pilku peal ka sellel, et SEEKORD ei tehtaks nii nagu Riisipere ja Turba vahel, kus rattaga sõitmise võimalus ära kaotati. Kuigi saanuks säilitada. Eks vallavalitsus näeb asju rohkem autoaknast kui ratta lenkstangi kohalt. Huvitav, kui paljud vallavalitsusest on seda terviseteed kasutanud? Valijatega kohtuma sõitmiseks näiteks? Või lausa lapsevankriga jalutamiseks?

Muide, Tervisetee piirkond on väga atraktiivne nt liblikatele, seega ka nende pildistajatele!


Asfaldi lõhkumine käis kähku, taastamine aga mitte nii kiiresti.



Seekord niipidi ja esimeses kohvikus rõhk magusal. Alustada tahaks aga soolasest? Ehk pidanuks vastupäeva liikuma!?

Muide, veetrasside jm ehitamisega vist ühel pool, ühtegi joogiveekraani ma aga ei leidnud. Korduvkasutatav veepudel oli mul kaasas, aga kogemata jäänud täitmata, vaid tilk põhjas....



Siingi magus, retrovahvlid. Paraku ei saanudki loota, et kõhus ruumi kõige jaoks oleks, seepärast jäidki need kahjuks maitsmata. Usutavasti olid need aga paljude laste lemmikud.



Siin juba midagi tõsisemat! Kiluleivad sobivad soolaseks "põhjaks" raudselt alati, selles pole kahtluseraasu ka mitte!!! Õunakook oli eriliselt mõnus magus laks! Ja morss muud ostes lausa tasuta!
Muidugi on hinnad Tallinnaga vm kohaga võrreldamatud. Ning tore kui lapsed oma vaeva eest siiski tasu saavad. Nii ei saanud ka tippi panemata jätta!







Oi jeerum! Nii oleks seenepirukat tahtnud! Kas aga mahub? Heeringapirukaga lihtsam, seda ma lihtsalt ei saa süüa! Pidanuks vist lihtsalt kaasa ostma....
Aga kui siin kohvik pidevalt olemas, siis saab äkki ka teine kord? Kui ikka tõelised metsaseened kasutusel, peab ju neid proovima! Selline vaevanägemine ON kõva sõna!

Kes homme Turbast mööda sõidab või ülehomme, pööraks sisse ja minge vaadake, äkki ongi!?









Mida tähendab, kui kandik tühi, pooltühi või täis`? Kui täis, siis pole maitsev? Või hoopis juba mitmes kandik? Nagu selle pooliku puhulgi? Mnjaa, isu äratada osatakse küll, kuid, kuidas valida, mida võtta, mida jätta?



Mis on äärmiselt lahe, suhteliselt uus asi. Jooke pakutakse sellistest korduvkasutatavatest nõudest! Kuigi imenatuke, on see igal juhul panus loodusehoidu!


Turbas liikudes näeb muide ka mõnda istepinki.


Oih, veel üks kohvik! Aga pärast veel ju Kultuurimajas?


Rotiaasta.



Panna cotta. Kas võtta? Peale hiljutist juhtumit, kus ma esimest korda peale kooliaega või vähemalt nooruspõlve sõin korraga KAKS magustoitu, ei olnud ma kindel, kas need on sama head!? Väga isuäratavad, aga kuna paistis ka võimalus süüa kodust kotletti ja oma aia tomatit (siga pidi olema naabri aiast), jätsin seekord ikkagi magusa vahele!








Mnjaa, oleks meil söögikohtades nii maitsvaid koduseid toite rohkem! Ja tomatist oligi aru saada, et need kivivillast küll kasvanud pole....






Ilm ei olnud kõige parem, aga rahvast liikus ja seda oli tore näha. Küllap oli hea meel ka kodukohvikute tegijatel, kes vaid tänusõnu väärivad!








Täna ka Ristil toimumas ühte koma teist, aga palju kolada ei tahtnud. Ja rongi ju ka ei lähe, nagu näete!


Turbas kõik kenasti käepärast, nii ka Kultuurimaja.




Oeh, ainult kohvi, palun....








Võeh, keegi veel jookseb....
Kuigi eks see vägagi mõttekas. Pidauks vast ka jooksma elus rohkem, nüüd on hea tervise kaela ajada muidugi. No aga see-eest olen vahepeal vähemalt priskelt rattaga sõitnud, matkadel.


Ja vallaametnikele (Eesti Raudteele, MKM-le jt-gi) teadmiseks, et rattaga ei sõideta mitte ainult sellepärast, et rongi pole. Vaid see on osa elukvaliteedist. Ja eriti oluline see siis, kui raudteed taastades  on väga lihtne selle kõrvale Tervisetee taastada. Hoida alles.


Veidi üle 46 km Haapsaluni ja törts peale Rohukülani. Härrad ja prouad poliitikud, kas teie olesklemine ja lubadused pole natuke pikaks veninud? Või arvate, et kõige kasulikum on võimalikult kaua lubadusi jagada? Teile võib muidugi kasulik olla, sest kui iga kord aitab see soojale kohale, on see ehk tõesti tore! Kuid kui ka majandusminister alles hiljuti siinse raudtee näiteks tõi, kui OLULISE osa elukvaliteedist ja piirkonna arengust, siis miks peaks arenguid mitmeid aastaid veel kinni hoidma? Mis on siis olulisim kui Läänemaa kõige olulisem "projekt"???

Või on kellelgi siiski objektiivseid põhjuseid, mis ei lase hästi tööd teha? Olen 99,9% kindel, et pole, kuid tore oleks 100% kindel olla!? Otsus täna, materjalide tellimine ja trassi ettevalmistamine homme, nii, et projekteerimise lõpuks oleks trass valmis sisuliselt rööbaste-liiprite pealetoomiseks? On ju ka projekteerimiseks hiigelpikk aeg planeeritud!




Pole sõitjaid? Edgar vaid naerab selle peale! Tore taas kohtuda!


Sõidu põhjuseid on sadu! Ja sõitjaid tuhandeid ja tuhandeid!






Peegeldus segas seda pildile saamast, kuid kuidagi väga huvitav metsatee enne Keilat!? Kuigi puude mingisugunegi "kallutamine" pole ehk tavapärane, siis ometi oleks sellise allee tekitamine omamoodi vaatamisväärsus?


Kas oleme Euroopas? Ma olen üpris kindel, et suured rajatised, liiga suured, pole euroopalik väärtus. Me peaks hoopis suutma talupojatarkust Euroopalegi jagada! Tehkem ikka nii, et iga euro läheks meil asja ette, mitte vaid kellegi taskusse. Kuhu hiljem, et tuul ei vilistaks, peame igavesti peale maksma. Põhjuseta.

RB asemel muide saaksime raudtee Lätti viia ka siit kaudu. Keilast Pärnu peale pöörates näiteks. Kordi odavamalt kui see kuritegelik projekt!

Ahjaa, Eesti raudtee! Kus on Lilleküla terminal? Et veel rohkem saaks ümber istuda ja sõita, sh Haapsallu?


Aga selg sai natuke paremaks küll. Eks rohud jäävad edasi "söögikõrvaseks" ja näis mis analüüsid-uuringud näitavad. Tervis on kõikse kallim vara!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar