Blogiarhiiv

esmaspäev, 7. märts 2022

Linnatranspordiga Balti jaamast Lasnamäele ja preemiatest valdades. Sept 2021.

 

Reede, 10. september 2021

Linnatranspordiga Balti jaamast Lasnamäele.

 

 
Trammipeatuses üks tabloo ei toimi vist juba pikemat aega.
 
 
Sotsid on suured lubajad! Huvitav oleks teada, kui palju nad on istutanud seal, kus nad piirkondades võimul? Igatahes ühistranspordi puhul nad ikak kõvad valevorstid! Tallinnas lubavad mäed ja maad kokku, Kagu-Eestis aga on kavalamad, lubavad "bussiühendusi Värska, Räpina jt tõmbekeskustega" ja see on ka kõik. Ehk siis lubavad seda, mis on tänagi ja mis tasapisi aina viletsamaks jääb? Selle asemel, et lubada PAREMAT ja kaasaegsemat? Ahjaa, nõudetransport on küll nende suur projekt, aga pole teada, millal, kus ja kuidas. Ning kas kallilt või väga kallilt?

 
Oma aja ära elanud putkad on aga kadumas. Küll pole aimugi, kui kaasaegseks siin bussijuhtide puhketingimused muutuvad? Igatahes bussiliine ei suuda Tallinna kuidagi koostöös PEÜTK-ga paremaks muuta. Ja ega minagi eeldanud, et ma tingimata peaks siit Lasnamäele otseühendusega saama, kuid tegelikkuses oleks see mingil määral võimalik küll. Ma ei räägi praegu kesikute ammusest lubadusest, Lasnamäe trammist. Vaid maakonnaliinidest, mis hea lahenduse korral oleks täiesti arvestatav mugav transport.



 
Bomzhide puhvet. Isegi päeval põleb valgus sees.


 
Äge taust! Ja ebaefektiivne maakasutus Eesti raudtee poolt. Varsti jälle teede puudus....



 
Linna tunnen vähe, aga kui sõidan tuttavasse kohta, tablood ei vaata. ometi, ei pannud tähele häälteavitust ja ei tööta jälle ka tabloo?


 
Majaka Põik on koht, kus ümberistumine tõesti üpris mugav.






 
Üksjagu räämas siin kõik, aga hea oli näha, et mingitki haljastust püütud teha. Majad aga vajaks kohati "kuue" värskendamist küll. Mõtlesin korra ka sisemuse üle vaadata, aga ei viitsinud.

 
Marketeid on siin liiga palju, kaks kõrvuti tähendab aga viletsamat käivet ja madalaid palkasid. Aga noh, ju me inimesed lepivad sellega.




 
Värve siin rohkem, majad erineva lahendusega ja veidi rõõmsameelsemad. Puud eriti rõõmustavad.


 
Valdo Randpere kuusk, ehk Roheline Tallinn Reformierakonna moodi?


 
Rohelust Lasnamäe on tekkinud, kuigi loomulikult siin puud kasvavad aeglasemelt ja igale poole neid istutada ei saagi. Siiski oli uusi puid näha üksjagu, erinevaid liike. Nii et midagi on siiski ka tehtud positiivset.




 



 
Peagi käes aeg, kus kõik need viaduktid vajavad kallist kapitaalremonti? 

Väga imelik aga, et siin pole tekitatud bussiradasid! Mingi tehniline probleem või....?


 
 * Kas maakonnaliinidega võib sõita ka Tallinna linna sees?
* Tallinlase tasuta sõit neis ei kehti?
* Kas ja millised piletid kehtivad? Tsoonide järgi? Või siis pole sõit lubatud?
* peatus.ee varem näitas "ainult sisenemiseks" ja "väljumiseks" mingite peatuste puhul? Nüüd ei leia küll.
 
 Kuna Keskerakond pole plaaninudki täita oma lubadust, tasuta sõit linnatranspordis kõigile ja nüüd suund võüetud vist sellegi kaotamisele, siis on need küsimused tõsiseks mõtteaineks. Maakonnaliinid ei ole ju Harjumaal tasuta, kuigi peaks olema. Teadaolevalt on varemgi juba välja öeldud, et piletisüsteemid ülikallid ja sisuliselt kulub raha, mis piletite eest saadakse, sellesama süsteemi ülalpidamisele ja ehk peab pealegi maksma!?

Võiks otsida vastuseid kuskilt kodulehtedelt, aga selleks kuluks vist terve päev. Kindlasti oleks parem maakondlik bussiliiklus, sh linna läbivate liinide olemasolu leevenduseks linnatranspordile ja nii saaks ehk mõnelgi puhul linnaliinide busside arvu ja kulusid vähendada?

 
Üpris palju uusi maju? Või osad ka renoveeritud? Kui pidevalt siia ei satu, ei pane tähelegi, kui palju ikkagi ehitatud.





 
Keskerakonna lubadused on nagu ikka. Õige käik, hoolivad kohukesed, aga tehtud enamasti ei saa. Kohati lausa valetavad ja petavad. Tasuta transport Tallinnas kõigile, Lasnamäe tramm...





 
 
Kas tramm sõidab siin maa all? Miks siis alla ei saa minna?


 
Kõvasti osatakse ka kulutada katusealustele, millel puudub sisuliselt mõte. Isegi sõiduplaane peab peatustes mujalt otsima.





 
Punasega pläkerdamine on küll keskkonda saastev ja libe ratturile, aga silmatorkav, et oma tehtuks ja hoolimiseks tunnistada?






 
Kuhu peaks aga oma rattad panema need, kes rongis ratta eest raha ei tahaks maksta?





 
Praegused 4. ja 5.tee saavad ka kontaktvõrgu. Kas ka uued ekraanid koos reaalinfo kajastamise võimalusega, nagu hilinemised, eesolevad muudatused jm?
Eesti raudtee on lubanud ka teede numeratsiooni korrastada. Kümneid aastaid aega kulunud....


 

Pühapäev, 26. september 2021

Preemiad vallatöötajatele?

 

 
Pole oluline kus. Õigemini, Eestimaal.
 
Nelja aasta jooksul on N vallavalitsus kaasanud üle 4 miljoni euro toetusraha valla suurteks investeeringuteks, see on ligi 1300 eurot ühe elaniku kohta. Kas vallavalitsuse liikmed vääriksid sellise töö eest preemiat? Vallavolikogu pole preemiaotsust langetanud, kuigi meie oponendid püüavad valelikult sellist muljet jätta. Mina isiklikult tänan kõiki vallavalitsuse liikmeid selle panuse eest Setomaa valla arengusse!
 
Valla juhtimine on keeruline töö. Kurb on lugeda, kuidas mõni jobu (tahaks õelamalt öelda, aga avalik ruum jne) tühja koha peal paugub ja tüli norib. Armsad ja toredad pealikud, palun pidage vastu. Rumalusega võidelda ongi vahel päris keeruline  


Preemiad on ülemõistuse suured ja sealt ka see jauramine. Oleks jagatavad summad ca 1000 siis vast ei kobiseks keegi. Kas varasemalt on ka viisaastakute eest N vallas samadele ametikohtadele selles suurusjärgus preemiaid jagatud ja kuidas saavad preemiaid teised valla töötajad oma viisaastakute eest?

Ausalt öeldes on ka palgad ülemõistuse väiksed. Eesti väikseimaid omavalitsustes. Inimesed teevad iga jumala tööpäev teiste inimeste heaks tööd. Ehk elavad oma aega teiste heaks. Kui preemia tuleks Sulle siis oleksid väga tänulik selle tunnustuse eest, mis annaks võimalust ka kodus oma perega midagi korda saata, nädalavahetustel ainult.....

Aga hooldajad, kes koroonapandeemias x-kordse tööpanuse annavad, õpetajad eesliinil: kui vallaametnik teeb tööd oma turvalises kabinetis, puutudes päeva jooksul kokku mõne üksiku inimesega, siis need nimetatud kümnete ja kümnetega, pannes pea pakule oma tervise osas. Päästjate palkadelt viidi eelmises teemas jutt kiiresti ära päästeameti juhtide palkadele, sest vastuargumente nappis (loe: lihtsalt polnud). Kas nemad ei tee TEISTE INIMESTE HEAKS TÖÖD. Kas nemadki saavad vallas premeeritud. Olen juba varasemalt öelnud, et ise vallas ei tööta, serga mingile rahale ei pretendeeri, küll aga küsin põhimõtteliselt. Küll võib ikka silmaring silmaklappidega olla mõnedel: mina pean OMA PREEMIA enne valimisi kätte saama, nui neljaks.

Valla juhtimine on töö nagu iga teinegi. Inimene teeb seda, kui oskab ja saab selle eest palka. Kui soe koht tundub nii hirmus keeruline, siis võib ju alati teha midagi muud.
See ajabki inimeste õiglustunde üle ääre, kui mingi töö on ebaproportsionaalselt väärt veel mitmetuhandelisi preemiad ja mingid tööd pole väärt sedagi, et keegi sulle aitähh ütleks.
Loomulikult, kui võimalik, siis ametnik ikka ahnitseb sealt kust saab, ainult, et nn lihtrahva jaoks tundub see ebaõiglane.
Nagu (kod M) ütles, makske omale 300-500 eurot, mitte 3000-5000 ja ilmselt mitte keegi ei kobiseks.
Ja kurb on lugeda, et alati leidub mõni tark, kes kõiki teisi lollideks ja jobudeks sõimab, mõistmata, et seda, mida inimene teistes näeb, on ta hoopis ise.

Idee autor: vallaametnike leidmine ja tööle saamine on tegelikult samasugune protsess nagu eraettevõtluses ja toimub samasugune konkurents kõrgharitud tööjõuturul. Samuti pole tegemist mingi "sooja" töökohaga, vaid töökohaga kus lisaks tavalisele tööstressile lisandub avalik tähelepanu ja kriitika. Kui erasektoris makstakse lisatasu, preemiat, tulemustasu, siis see pole kellegi asi ning keegi seda ei kommenteeri. Avalikus sektoris (omavalitsuses) toimub või mittetoimub see kõik avalikuse tähelepanu all ja iga inimene arvab, et üks või teine summa on liiga suur või liiga väike. Ja kui vaadata vallaametnike tööjõuliikumist, siis näemegi, et paljud on vallatöölt lahkunud ja tihti just parimad.

Soovid kuulda avalikust tähelepanust õpetajatele koroonapandeemias? Ei möödu praktiliselt päevagi, kus mõni rahulolematu lapsevanem läbi ei töötle asjade pärast, mille muutmine pole õpetaja võimuses. Need pole õpetamise teemad, millega pöördutakse. Preemia? Mis see veel on!!!!

No soe koht on see juba sellepärast, et kui praegu vaatan aknast välja ja näen seal ehitusmehi iga ilmaga turnimas renoveeritava korrusmaja seintel, siis vaevalt, et keegi vallaametnikest sellist tööd endale igatseks. Aga see töö on samuti väga vajalik ja oskusi nõudev.
Kuigi raha on kõige suurem motivaator, siis ilmaski ei usu ma, et ükski eraettevõtja maksaks töötajatele preemiat tuhandetes, pigem ikka mõnisada eurot või mingit muud nänni. Võibolla ainult iseendale eraldab suurema summa.
Aga kuna te olete siin juba piisavalt avaliku tähelepanu all olnud ja kriitikat kuulnud, siis kahtlemata on see preemiat väärt ja tehke lõpuks ikka otsus ära

 

 

Ja samas vaimus edasi. ikka peetakse tähtsaks, et juhtivad töötajad saaks sadu ja tuhandeid, allasutuste puhul taotlegu....


2 kommentaari:

Olen huviga jälginud kahe erakonna ja nende toetajate sõnaduelli viimastel aegadel. Kuna juttu on palju rahadest, siis otsisin üles Rahandusministeeriumi möödunud aasta exceli tabeli. kus olid vallavalitsuste töötajate sissetulekud, mis koosnevad: põhipalk koos puhkusetasudega+nn. muutuv palk+muu tulu. Valla palgal oli 2020.aastal 19 ametnikku koormusega 18,19 ametikohta ( 2inimest polnud täiskohaga). Kokku oli nende 19 ametniku aastane sissetulek 320778 ( kolmsada kakskümmend tuhat seitsesada seitsekümmend kaheksa eurot; sendid jätsin arvestamata��). Need ametnikud olid: vallavanem (aastane sissetulek 29456 eurot, seega keskmine sissetulek kuus umbes 2455 eurot ), vallasekretär ja tema nõunik, osakondade juhid ja mitmesugused spetsialistid. Ehk on need andmed väikeseks abiks valijatele oma valikute tegemisel.

Vasta
Vastused

Tänud!
Sellise palga puhul jätkuks mul palju anda teistele. Preemiaks oleks piisav inimeste tänu.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar