Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Rapla. Juuni 21.

 

Neljapäev, 3. juuni 2021

Rapla.

 

 
 
Jõudsin Raplasse. Peatus kesklinnas, mugav. Igalt suunalt seda mugavust pole aga siiani, sest vald (vallad) ei suuda oma tööga kuidagi hakkama saada, aastaid juba. Oleks buss Juurust Maidla kaudu tulnud...
Ilmselge ebavõrdsus ja mitte ainult, lausa nõmedus. Ja asi pole vaid selles peatuses, sama lugu ka raudteejaama, Vesiroosi, Mahlamäe jt peatustega.
 
 
Rapla muutused on olnud suured ja põhimõtteliselt kõik ilusamaks muutunud. Kuid kuidagi ka meenutab rohkem kõrbe!? Haljastust vist aina vähemaks jäänud, kuigi teisest küljest, nüüd paistab rohkem korraga kätte.
Ja ometi oli igati hea tunne liikuda, nähes ilu ja puhtust! Raplakad võivad oma keskuse piirkonna üle kindlasti uhked olla!

 
Vanas adminhoones remont.


 
Marketeid on Raplas toobiga.

 
Seda teed pidi saaks ka osa busse otse raudteejaama liikuda. Tõsi, ka sel teel peab kesklinnas peatus olema.

 
Busse üldiselt liigub palju, aga kaootiliselt, liinid sidumata ja suur osa ei läbi linna, nagu mainisin. Selle vajadust ei mõista ei vald ega ka mitte ÜTK. On viga isamaalastes või kõigis?


 
Jalakäijate sillad pole päris tavaliseld, mingi esteetiline vaade neil on. Kui maanteesilla vastu ei saa!


 
Sellised asjad juhtuvad siis, kui need tehakse ja edaspidi üleimmutamine kedagi ei huvita. Kehva peremehe tunnused on näha siis kui vaatad väikseid asju? Mis lõpuks kalliks lõbuks osutuvad.

 
Nauditav!





 
Õnneks polnud tarvidust sellest uksest kaugemale minna.

 
Ilm muutus aina palavamaks, väga hea oli hetkeks vilusse minna. Pinke varjus on küll vähe.



 
Ka põõsad annavad vaadetele palju juurde. Ilus!

 
Siin sai aga istuda küll. Tore!


 
Kuid sööma peab, sest aeg muudkui läks. Konsumis burksikoht päris hea, jäin burksiga vägagi rahule. Tore näha, et ka ajakirju saab oodates sirvida. selliste asjade peale mõtlemine on plusspunkti väärt!


 
Miks aga ikka ja jälle vaid välismaine keemia? Ka lastele kõrrejoogid, aga ei mingeid eestimaiseid naturaalseid mahlu! Ometi on meil saadaval Rõngu kontsentraate, rääkimata saaremaisest õunamahlast vm. Valisin lõpuks Aura tomatimahla, mida aastaid pole joonud. Ma poleks uskunud, et see selline solk on! Lahja, ilma igasuguse tomati maitseta! Ehk ei tohiks seda toitlustuskohtades müüagi, sest siin tegu ikkagi toiduga?
(Linna jõudes ostsin turult kvaliteetse, kuigi kalli tomatimahla. Täislaks, täisnaturaalne, täisjoodav!

Muide, plasttopsidest oleks ka aeg loobuda. Vähemalt kohapeal peaks saama klaasist juua!

 
Lahe!

 
Burks oli aga tõesti hea! 



 
sellisel ootekojal on siiski plusse, võrreldes meil tavapäraste jurakatega. Kaugemaleulatuv katus varjab nii päikest kui ei lase otse tuulega vihmal sisse tuisata. Kuid ikkagi väike, linna jaoks. Vahva oli aga, et sirelipõõsas otse vastu seina kasvas! Enamasti on ooteputkad "steriilsed", kõigest eemal.

 
Rapla Kesklinn, mitte Kesklinna!

 
Vaatasin taas kõrbe keset Rapla linna. Nagu enamuses teisteski linnade, kivi ja betoon!  Vaid üksikud istutatud puud ja needki männi. Võiks aga olla paar-kolm pärnagi, mis tulevikus mingiski kohas ka varju annaks. Päikese käes on hea, aga mitte kõigi jaoks! Ja rohelus on loodus, hapnik!

See, kas mingi väljak (Võrus, Rakveres, Põlvas vm) kõigi oma rakendustega kellelegi meeldib rohkem või vähem, on üks asi. Mure on nende kõigi puhul ühine vaid ROHELUSE VÄHESUSES ehk LAGEDUSES! Abiks oleks ka seegi, kui oleks mõnigi katusealune pinkidega, mille puhul samuti saaks haljastust ja ILU lisada, nagu sirel bussipeatuses või särtsakalt õitsevad madalpuud. Näiteks:


Kuid sai ka nalja. Igal pool püüan ma jälgida, kas millegi tegemisel on järgitud elemantaarseid vajadusi. Või täidetud EL-i määrust. Joogivesi! Nüüd näen, et see kraan on otse keset esimest pilti. Käisin esmalt ringi, pildistasin, isegi küsisin. Ja kui juba ring peale tehtud, tuligi too mees lapsega, kellelt küsisin ja näitas.

Mingis linnas äsja uuriti, millised viidad ja kus võiks turistidele olla. Samal ajal "maskeeritakse" joogivee kraan disainiga nii märkamatuks! Ehk peaks olema ikkagi see selgelt silmatorkav? Teiselt poolt teed viidaga juhatatud, et joogivee saamine on VÕIMALIK?? Kusjuures vaja olnuks kraani muidugi kahele poole teed, sest kellegi liiklusesse ehk teed ületama sundimine ei ole in!

Kuid kiitus igal juhul sellegi eest! Sest enamasti ei osata selle vajadusele isegi mõelda!


 
Omad huvitavad detailid siin on. Lainetav pind näiteks. Ja kahtlemata siia tullakse kokku, ehk on mingeidki ettevõtmisi sageli.

 
Kuid tõesti kohutav lagedus! Kuskil põhjendati lagedaid keskväljakuid, et need võimaldavat paraade või miskit korraldada. Plaanis igapäevased paraadid? Minu arust peaks ikka inimene tähtsam olema?

 
Ümbritsevad majad korras ja omapärased. Raha eest saab vist isegi varjus istuda? Huvitav, kuidas pimedas siinne valgus tundub? 

Ja kas purskkaevu vesi on "ühekordne" või on see ringluses? Kui ringluses, siis võivad vihmad siitsamast platsilt ka palju muud sinna kanda?

 
Kas puude istutamine pole äkki tegijatele kasulik, tulusam ongi kive panna? Ruumi ju puude jaoks oleks siingi? Mõistetav, kui ei taheta, et madalama päikese korral õhtuti, see hoopis ära "kaoks", aga ega puud peagi olema selliselt, mis päikese täielikult suurena ära varjaks.


 
Purskkaev "Tüdruk"?



 
Lahe pink!

 
Siinpool siiski on mõni varjulisem koht.


 
Kas sa kutsa ei näe, et kass otse ees?



 


2 kommentaari:

Purskkaev näeb öösel välja selline - https://maps.app.goo.gl/9TFAyBKGg3kKiyyaA

Vasta
Vastused

Suur tänu!
Eks peab sügist ootama ja tulema ka õhtul vaatama.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar