Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Turud, kliimasoojenemine, koroona. Juuli 2021.

 

Teisipäev, 6. juuli 2021

Vudin suvel.

 

 
Vudimisest on muidugi asi kaugel, sest lapselaps katsetab pildistamist ja tabas muuhulgas väga olulise! Nii et sageli ei vudi üldse vaid istungi toas. 


 
Palavaga ei viitsi ka kiruda, aga meil tehakse head ikka mitu korda kallimalt kui võiks...

 
Eks ma aga olegi imelik, sest tunnen rõõmu imelikest asjadest. Jama on kesksuvel heast tomatist ilma jääda, aga kui näed, et aina rohkem inimesi võtab suuna tomati, mitte plastmassi poole, siis see rõõmustab. Mis sest, et vahel tomati kast võib hoopis tühi olla nagu täna Nõmme turul juhtus. Kurradi nadi on heast ilma jääda. Õnneks saab head tomatit ka Balti jaama turult. Aga vorsti, mida saab Nõmmelt, siin ei ole.


 
Otsin ikka varjulisi kohti ja aina rohkem märkan poolkõrgeid puid, mis väga paljudesse kohtadesse sobiks ja oleks igas mõttes kasuks. Nii rohelus, hapnik, varjulisus kui muld. See, kustkaudu vihm maasse voolab ja see, mis on alati jahedam kui kivikõrb. Täna muide keegi kuskilt Pirita kandist kirjutas, et remonditakse kitsast metsatänavat, mis igati tore. Kuid remonditakse nii, et linnaametniku sõnul KAKS AUTOT OHUTULT ÜKSTEISEST MÖÖDA PÄÄSEKS ja kõnniteegi 3 meetrit lai. Pole ju iseenesest paha, aga miks küll meil täna nii väga soovitakse võimalikult palju laiutada sel maapinnal? Eriti kui majugi seal väga pole? Keegi saab lihtsalt ka rõõmus olla, sest ta on saanud oma firma jaoks väga priske projekti ja nagu armastatakse öelda, "majandus kasvab ning inimesed saavad palka"!?
Eks ta õige ole, mingi puu istutamine vaevalt, et kellelegi vorsti leivale toob.

 
Ammu pole aga siin käinud, täna võinuks. Minu jaoks parim kebab! Just sealihast. Liha maitsega, hea sibul ja ketshup juures.

 
Et jõudsin Nõmme turule, oli tahtmine osta parimat. Pärast tahtsin tulla läbi siit ja öelda pärast nagu Markii: " Panin kõigile tutaka ära ja tulin tulema". Tegelikult oli imelik, et nad üldse peale kl 17 siin veel olid. Kui mina turukotiga siia jõudsin, oli propaganda juba lõppenud....
Aferistid roomavad välja aga ikka siis, kui on lootus midagi saada!

 
Turu puhul küsin aga sageli endalt, miks tööd nii tehakse? Ma ise ka Juustukuningates, olenevalt ühistranspordist, hakkasin varem asju kokku tõmbama, kuid peamine oli see, et kui mõni minut enne sulgemist tuleb klient, saaksin talle anda selle, mida ta soovib. Balta ja Nõmme turu puhul võid aga kindel olla, et "tublimad" hakkavad otsi kokku tõmbama isegi tund varem. Pärast ütlevad, et aga rahvast enam ei käi! Muidugi ei käi, kui tead, et pool tundi enne sulgemist võid olla kindel, et pooled asjad jäävad sul ostmata! Ärimehed, lettide omanikud aga ei hooli sellest.

 
Kolm sõpra istusid koos ja kaks neist tulid rongile, õllet arvestamata....
Ah, see näitab, millised on inimesed....

 
Balti jaamas, selle asemel, et inimestel oleks inimlikud ootetingimused, on tühi ärisaal. Kallis burks, mida ei taheta ja poliitikud, kes siia sööma ei tule!


 
Hea meel on aga, et midagi tehakse. Oi kuidas mõned vahutasid, et tagaplaanil tõke üle "trammiteemuru" käimiseks paigaldati ja kiruti, nii et tatt pritsis. Aga eestlastega ei saagi ju teisiti, sest enamus tahab võita ühe sammugi, mis sest, et asi ohtlikum. Ja ka matslikum.

 
Aga tühja kah. Vudisin Nõmme turu läbi ja saingi parimad vorstid-viinerid ning uue, "Brooklyn" sordi tomatid. Nüüdseks proovisin ka järgi, ongi päris tomat ja hinnasildi järgi, mullas kasvanud! "Vilja" tomat oligi otsas ja see on ainult rõõmustav, sest inimesed eiravad aina enam voimixi-sündroomi (hiljuti kirjutasin) ning saavad taas aru, mis on hea. Traditsioonid ruulivad?
Kartuli "Flavia" puhul tegu pigem pettumusega, "Läti Varajast" ei näe ja ostsingi prooviks "Solisti". Kuid klientide usalduse võitnud Balti jaama turu letist, kuhu  jõudnud tänaseks Rebala aiand. Jõelähtmelt. Peagi jõuab sellelegi letile nende oma päris tomat.

Kuid päevast on veelgi miski meeldejääv. Väga naljaka hetke pakkus Varro Vooglaid, kes kirjutas kirjutest koertest (vikerkaar liiga ilus, et sellega võrrelda).
 
Tahate kuulda head nalja? Aga palun: sotsiaalministeerium põhjendab (Vabariigi Valitsuse esindajana) kohtule, et kevadel meeleavaldustele seatud ulatuslikud piirangud ei olnud põhiseadusega vastuolus, kuna tänapäeval on infotehnoloogia arengu tõttu inimestel võimalik oma meelsust väljendada mitte ainult füüsiliste koosolekute kaudu. Tsiteerin: "Tänapäeval on tänu tehnoloogia arengule füüsiline koosolek vaid üks paljudest poliitilise kogunemise vormidest ning seetõttu võib selle piiramise mõju põhiõigusele [olla] oluliselt väiksem." Ja veel: "Väljendusvabadust saab [...] tõhusalt teostada ka füüsiliselt kogunemata." Ehk: kuna saate meelsust avaldada ka nt mõnes Facebooki grupis, siis ei peagi te saama füüsiliselt kogundes tänaval meelt avaldada. Vot see on tase!

Mida nalja? Tanel Kiik, Terviseamet jpt ju blokeerivad "meelsuse avaldamise"? Tõepoolest, te olete isegi enam mitte kahe näoga Jaanus vaid mitmepalgelised petised? Ehk et kaasame teid, öelge julgesti, aga meil on õigus teile anda nii et mäletate?

Kui aga leian tolle tänavateemalise postituse, kopeerin sellegi. Sest seegi naljakas, kui mitte öelda, et kurb.

Kurba on palju rohkem! Need, kes peaks olema kinnimajas, bravuuritsevad ja ei hooligi, et lapsikutena kõik nende sõnad kõlavad!?
 
Majanduskomisjon arutas Rail Balticu rajamise vahearuannet. Komisjoni esimees Kristen Michal ütles pärast vahearuandega tutvumiste, et projekt on hästi juhitud.
Komisjonile jagasid selgitusi majandus- ja taristuminister Taavi Aas, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi transpordi asekantsler Ahti Kuningas, Rail Balticu koordinaator Kristjan Kaunissaare ning Rail Baltic Estonia OÜ juhatuse esimees Tõnu Grünberg.
Avaliku istungi salvestist saab järgi vaadata: https://youtu.be/2LlNBHCYuJk

Ohjah....
Näete neid nimesid ja teate, kes teie töö najal õitsevad!


Pühapäev, 11. juuli 2021

Balti turg - Rebala Aiand.

 

 
Usun küll, et parim kaup turul. Tomatitega läheb veel veidi aega, aga peagi saab ka neid.
 

 

Reede, 16. juuli 2021

Kliimasoojenemine Eesti linnades.

 

 
Me eputame sellega, et Orissaares on tamm keset staadionit. Ja mida paneme keset platsi keskväljakutel?
 
Rapla.
 
 
Võru.

 
Põlva.

 
Viljandi.
 
 
Paldiski. 

 
Kuressaare. 

Reede, 16. juuli 2021

Balti jaama turul parimate tomatiteni.

 

 
Parimas letis on nüüd kohal ka parimad tomatid ja lisaks sordile "Vilja" on nüüd ka "Malle", "Cindel" ja "Ralli". Parima hinnaga enamasti ja ka kvaliteediga. Muidugi nende puhul ei maksa karta ka seda, kui nad pehmed või osalt veel kollased vm, sest hea tomati mõte ongi maitses, mitte kuudepikkuses säilimises.
 
 
 
Juba korrektsed sildid kena käekirjaga torkavad silma!

 
Muidugi on siin letis vist ka parim "roheline". Hakka või ise salatit ostma võileivale või miskit.




 
Leiab turul ka kukeseeni, aga kuiv suvi tähendab, et neid vähem ja hinnad kõrgemad. Näha oli ka erivärvilisi lillkapsaid.

 
Endiselt müüakse aga 30+ temperatuuril jooke, mida peaks säilitama temp kuni +25. Põllumajandusamet ei reageeri, mis sest, et neil jookidel esineb peal juba ka hallitust.

 
See, et inimesed on taas leidnud päristomati, näitab lettide rohkus, kus "Vilja" jm sordid müügil. Ainult rõõmustav! Hinnad on poole kõrgemad kui plasttomatil (kuigi mõne kasvataja plasttomateid püütakse ka sama hinnaga eestimaisena reklaamides müüa). Oma mõju on siin kahtlemata turu kõrgetel rendihindadel.
Miks meie suurkasvatajad keskenduvad transpordikindlusele, mitte maitsele?

 
Eestimaised maasikad, mis müügil, kipuva tänavu olema üpris lahja maitsmisega - kastmisvesi ja kuumus? Või ka sordiviga? On ju maasikad väga õrnad ja transporditundlikud. Tänavu on temperatuurid aga neilgi liiast.
Vaarikad jm ehk paremad?

 
Igal juhul hea, et valikud on paremaks muutunud ja võid saada pea kõike, mida hing ihkab. Ostsin isegi väikese karbikese murakaid, kus pool kaalust küll rootsude arvelt ja marjad kribud aga imehea tunne oli üle pika aja maitse suhu saada. Tublid korjajad muidugi, kes üldse praeguste ilmadega korjama lähevad!


 
Intsu talu tomatite puhul pole vist häid sorte loota ja kasvupinnasekski pole muld. 

 
Itaalia tomatid? Pole õrna aimugi. Ei ole "pringid" ehk siis oleks nagu head sordid, sest pehmenevad jms? Aga milleks nii kaugelt vedada kesksuvel kui meil omal häid sorte? Või on midagi kapitaalselt erinevat ja erilist? Äkki peakski proovima? Viimati on sordid, mis ka väljaspool suveaega saadaval? Kuigi nii kauge veo puhul tekivad kahtlused.

 
Maasikate juures tundub alati tobe kui juures kiri, et väga magus. Siingi tundub, et püütakse samal moel ostjaid meelitada. Maasikatelt eeldataksegi magusat, mõningal määral ka tomatitelt. Aga päras maitsetu?

Ma ei osta enam ühestki letist midagi, kui sellele lähendes, ilma küsimatagi, mida soovin, on kõik "otsen vkusnaja, otsen sladkaja". Kunagi neist selist sodi saanud, et karju appi!




 
Siseruumides esimene lett Balti jaama poolt tulles on samuti usaldusväärne. Ja siin Vilja nii I kui II klass ehk siis, kellele sobib, saab hea kätte soodsamalt aga pehmekestena? Raisku võib mõnevõrra minna, aga ei oska, kas ja kui palju. Olen korra ostnud, polnud häda tookord midagi, kuid teisel korral siiski juba mingi maitsemuutusega.


 
Kurk sellises kuumuses muidugi kuivab kiiresti ja põllumeestel sellega keeruline.

 
Vorstiabisse tasub ka piiluda. Peedi-sealiha vorstikesed, pidi olema hästi pehmed. 





 
Paremaid limonaade turul pole, kuigi selge seegi, et selline kvaliteet on kallim.


 
Lutsumaks annab igale tursamaksale silmad ette.










 
Unustage välismaised veinid, meil endilgi on erinevaid ja väga kvaliteetseid.





 
Head mahlad! Härjapea talupoes on kõiksugu häid erinevaid asju, vaid head tomatit sealt ei saa. See-eest aga on huvitavaid seenehoidiseid.

 
Ja kuulsust kogunud kastmed.

 
Blagovesti kioski müügil ka mahlad, nii klaarid kui mehuga, rohke suhkruga küll, aga pakist saab palju ja lahjendada!

 

Kel soovi aga veidi rohkem raha välja käia karastusjookide eest, siis Selverisse ärge minge, siin kioskis üsna hea hinnaga vana kooli limonaadid.


 
Ja igatahes sama soovitus tomatimahla soovi korral. Kallis, aga niivõrd hea, et Aura mahladest hakkate kaarega ringi käima!

 
Põdrakanepi tee on kvaliteetne, vähemalt parempoolset olen proovinud.



 
 

Esmaspäev, 30. august 2021

Eestimaised ploomid.

 

 
Muidugi kallivõitu, sest ploom ju raske. Aga Emma Leppermann ja Ave niiiiii head, et silmamunad lähevad pahupidi!



 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar