Blogiarhiiv

kolmapäev, 16. märts 2022

Toast välja!

 

Siia nüüd kopeeritud ka Eestimaa Blogi 3. osa (vaatamisi 132 889) postitused, aastast 2020 ja paar postitust Eestimaa Looduse Blogist (vaatamisi 112 021). Blogi külastuste arv tänase päeva seisuga ehk 05.03.2022. Aga kui juba siis juba, kopeerin siia nüüd ka kõik 2021. aasta postitused, et järgmisest kuust nendega teid rohkem ei tüütaks.
Siinse osa külastuste arv, justkui kingitusena juubeliks, on jõudnud järgmise ümmarguse numbrini - 400 083!

Saan teid järjekordselt vaid tänada ja loodan ka, et vahel olen olnud kirjutistega abiks, olgu siis info jagamise poolest, tutvustades meie vaatamisväärsusi ja vahvaid üritusi vms! Blogis VABA EESTIMAA AJALEHT on 17.02.2022 seisuga paljude autorite lugude lugemisi olnud aga 128 768.
 

Klikates siinsetele pealkirjadel, jõuate otse teemani. Ning lisaks on blogis paremal pool SILDID. Kui leiate teile huvipakkuva kohanime, teema, valdkonna vm, siis sellele klikates avaneb nendega seotu. Leidmaks kõiki seotuid postitusi, tuleb kerida postitus lõpuni ja klikata VANEMAD POSTITUSED. Kõikide viimaste kuude jooksul, kus olen kopeerinud postitusi 2. ja 3. osast, on kuu viimane postitus just see  - pealkirjad linkidena.

Kui soovite leida postitusi blogis VABA EESTIMAA AJALEHT, siis sealsete lugude lingid pealkirjadena  ja autoritega on siin:

https://eestimaablogi.blogspot.com/2022/02/vaba-eestimaa-ajaleht-postitused-ja.html


 
Ilm ju superkena ja ei tohiks toas istuda? Õige kah, aga kui oled siruli nagu lohe ja ei viiiiitsi ennast liigutada? Tükk aega mõtlesin, mida teha ja tegelikult oli idee sõita mõne bussiga, näiteks 191-ga bussijaamast Sauele. Noh, et vaadata, kui palju läheb aega ja kui keeruline on mõnest reisijate seast ülipopulaarsest peatusest sõita sinna, kuhu otse sõita ei saa! Näiteks sauekas või harkukas ei saa otsesõiduga tööle Ülemistele, Koselt ei saa Vineeri peatusesse jne.
Aga mis mõte sellel on? Selge ju, et sellistel peasuundadel ühistransport on ajakulukas ja mõttetu, kõigele lisaks tuleb veel linnatranspordi eest neil maksta. Lihtsam on tööle minna ikkagi autoga ja see poliitikutele meeldib! Mida rohkem igatahes töötavad, seda rohkem raha ja nii pole ka ametnikul palga pärast muret. Kütuseaktsiis toob veelgi ju raha juurde ja saab hullumeelseid projekte rahastada. Näiteks RB Ülemiste terminal plaanitava 176 miljoni eest. Mis sest, et see läheb arvatavasti hoopis 716 miljonit maksma!?
 
 
Otsustasin jalutada, kuhu jalad viivad. See maja läheb lammutamisele, kuigi pidi olema mingi ainulaadne arhitektuurinäidis. Minule see muljet ei avalda ja ei usu, et avaldaks isegi renoveerituna. Loomulikult võin eksida ja mul oleks vaid hea meel selle üle. Citusse ei ole tegelikult vaja enam põhimõttelist ühtegi hoonet juurde. Mitte kuhugi. Ehk vaid tõesti kuskil mõne päris lagunenud maja asemele või täiesti tühjale krundile.. Juurdeehitamine vaid rikub elukeskkonda, suurendab ummikuid ja  nõuab tulevikus mõttetult palju raha.

 
Samas, sellised karbid on ka paras häbiplekk citys. Ja neid on küllaga.


 
Mõned karbid siiski veidi paremad.



 
Üks mõte oli küll veel. Kuskil prügikastil oli mingi plakat mingi galerii mingi ... asja kohta. Maalikunst vist. Seepärast läksingi EKA galeriisse, sest vist oli selle kohta. Nüüd, kodus tagasi, vaatasin, et on küll miski Matthias Sildniku "Arenduspalavik".



 
Siin läheb kuivamisega veidi aega.

 
Vahva küngas vahvate puudega.

 
Tore oleks kui seegi renoveeritaks.

 
Ja hea, et see vana hoone sai uue kuue!

 
Vaatasin natuke maju, kuni kl sai 12.



 
Olen aga siiski liiga prosta mõtlemisega, sest tuli välja, et see ongi siin galerii!! Mingi paat, ekraan ja tibi laua taga, kes eesti keelt ei mõista. Kahju, lootsin tõesti noorte kunsti näha! Teinekord süvenen enne kui kuhugi lähen.

 
Olen maakas!
Linnast armastan vaid seda, mis hingega tehtud ehk millel hing sees! Ja kui uuemad, ka koledamad hooned ongi, siis mida rohkem on vana ja huvitavat, seda enam uus ja kole sulandub selle sisse ning selle elan üle.

 
Aga piiluda sai nagu ikka ka mingitesse nurgatagustesse, natuke. Sellised vaated mulle meeldivad. Õnneks ka arendustegevust siin veel vähe, kohati.

 
Sellise maja kohta pole aga muud öelda, kui et üks vägev asi!

 
Kindlasti aga ei kuulu arendustegevuse alla istepingid, neid ei ole. Mingil ajal kuskil linn küsis kodanike arvamust, et kuhu on pinke vaja. Kujutate ette, küsis!? Tõsi, see ongi tänapäeval kombeks, kodanikke näiliselt kaasata. kuhu-kuhu, igale poole on vaja! Endal pole silmi peas?


 
Ka metall võib aga olla ilus, eriti kui on enam-vähem vana koopia ja ehk uhkemgi!

 
Aga mitmendat korda järjest sõidan linnatranspordiga, raha eest muretsetud ekraanid ei tööta! Oodatakse järgmist hanget, et saada järjekordne linnuke kirja? Kui ei tööta, hooldada ei taha, milleks siis üldse osta?

 
City. Ma ei tea, elukoht mul heas kohas, aga parem oleks kui trammiga näiteks Kadriorgu saaks kuskilt teist kaudu, ei peaks seda steriilset rahakeskkonda nägema. Ei ole kasu isegi vanalinnast kui muu linn suudetakse ära solkida. 
Heakene küll, ma saan aru, kui ärikas ei taha haljastust, sest siis tuleb viimati maja ehitada mõned ruutmeetrid väiksem. Raha on ju vaja, iga sent loeb! Aga midagi ILUSAT võiks ikka teha? Või teedki oma kodu ka koleda, halli, üksluise? Kus sees kole, hall ja üksluine mööbel ja majaümbrus kole, hall ja üksluine? Ühes kohas raatsid kulutada, et oleks meeldivam elada, aga et ka teistel oleks meeldivam? Hullem veel, et ka külalistele meeldiks?
No andke andeks, see on masendav!

 
Vähemalt siin on oodata, et peagi istutatakse jälle imeilusad lilled ja on, mida trammi aknast vaadata.

 
Ühistransporti tundub aga Tallinnas päris palju olema? Üldiselt ei olegi siin väga keeruline ja ebamugav ümber istuda, aga miks üldse PEAKS ümber istuma kesklinnas? Teatud suundade puhul muidugi, aga mitte nii nagu Tallinnas on! Tahad Lasnamäe vm suunalt Vabaduse väljakule, istu ümber. Tahad vastassuunast Tallinna ülikooli juurde, istu ümber. Miks? Kus on linna läbivad maakonnaliinid, roheline kesikute-sotside linnavalitsus?

 
Siinpool läks juba veidi paremaks muidugi, seepärast ka sõidu ajal rohkem ninapidi siiani olin rohkem.



 
Isegi puid on siin veel palju ja väga ootan rohelust. Eriti hea on rohelus kui oled halli city läbinud.

 
Ja siin isegi elamud kuidagi rõõmsamad. Ma isegi ei saa aru, mis nimelt seda muudab, aga need meeldivad isegi veidi.

 
Bussiliiklus siin aga tõesti tihe ja see on iseenesest tore. Kuid osade asemel võiks olla vähemate peatustega maakonnaliinid Piritalt ja Viimsist linna erinevates suundades kuni linnast teiselt poolt väljagi. Ja/või rohkem ka liini 5 moodi. Muide, oli sarnase teemaga ka arutelusid siin-seal, aga alati ilmus paar ohtra jutuga tegelinskit, vist bussijuhid, kelle arvates no mitte kuidagi ei saa neid teha. Küll jäävad hiljaks ja bla-bla-bla, aga näed, liin 5 toimib! Toimib ka 66 ja nüüd kuidagimoodi vist isegi 180E.

 
Muidugi pole ka korraliku liinivõrgu puhul täislootust, et väga paljud eelistaks ühistransporti. Vaja on ikkagi eeltasutud süsteemi, kõikjal ja kõigile. Aga seda kardavad keskerakondlased nagu kurat välku.

 
Pinke ei ole siingi, pargitukk aga muidugi mõnus. Kindlasti peaks siia pingid paigaldama, sest suvel ikkagi eriti hea võimalus vilus istuda. Vähemalt seni, kuini promenaadil puud väikesed. Tegelikult ega seal puud ja pingid kokku sobitatud polegi, nii et varjus istuda ei saa ka siis, kui puud juba suured. Huvitav, et linnaisad seda mitte kuidagi ei kommenteeri ega kavatsegi midagi muuta. Nad ei istu ja pole muret ka palavusega (joogiveega)? Võib olla peaks istuma panema? Muide, kohati on ka peatustes hiigelpalju ruumi, nagu eespool Põhja-Puiestee trammipeatuses ja siingi, pinke aga pea alati üks, kahekohaline, ooteputkas.


 
On ju kuidagi ilusam maja?

 
Õnneks polnud pingid ja ka meri kaugel. Vahva aga laevu nii vaadata, meri tundub siin olema nii madal, et paatki jääks põhja kinni, aga näe, üpris lähedal suured laevad sõidavad nii et pole asigi!

 
Üllatusega nägin, et mõnel hetkel maantee täiesti tühi! Kuidagi imelik isegi oli näha seda. Aga sõidutee valgustid tuleks siit küll suuresti ära korjata, viimane aeg aru saada, et peame säästma loodust ja mitte maksma tarbetult kalli elektrienergia eest. Eriti kui iga päev suur osa rahast läheb selle eest Venemaale! Igatahes pildil näha olevatel lähimatel valgustuspostidel puudub igasugune mõte ja otstarve!



 
Mere äärde jõudes läks tunne juba väga heaks. Tõsi, juua ma lollist peast kaasa ei võtnud. Kuid tuulevaikus, päike ja õhk aitasid janu unustada. Nagu ka lained, mis lõpuks peale laeva saabumist ka randa jõudsid.

 
Taustal olevad majadki omapärase ja sulanduvad ümbruskonda kuidagi pehmemalt.



 
Loomulikult oli selle ilmaga ka üksjagu rahvast mere ääres.





 
Kui vahva võis olla lapsel olla sellises kohas, kuigi ta seda iseenesest väga ju ei teadnudki? Kui ehk mereõhk ja -hääled välja arvata. On ju hääled olemas ka siis, kui peaaegu nagu polekski midagi. On nähtamatud, aga tuntavad asjad. Igatahes oli väga lahe vaadata, kuis siin-seal inimesed püüdsid olla "osa merest"!


 

 
Kohati aga siingi läheb veel tibake aega, kuniks kõik kuivab.



 
Istusingi pingil, kuigi sirge seljatoega need kõige mugavamad pole. Aga see-eest neid on palju nagu ka muu lahendusega puust ... asju. Igatahes neid, kus ka istuda saab. Tõsi, mind vägagi huvitab, kui kaua need kestavad, kui ei immutata-värvita?

 
Laevgi sõitis endiselt minu suunas, aga pildistamise peale hakkas kohe pöörama, haha. Igal juhul on ka levu ju äge vaadata, see osa mere võlust.





 
Et linn "roheliseks" pole ikka veel pööranud, pidin vett ostma. Kallis, väga kallis muidugi ja eks pudel läheb nüüd purustamisele. Aga hea vesi siiski!

 
Siingi mingeid remmelgaliike (või sorte) istutatud. Kasvavad kaua, aga muidugi efektsed. Nõuavad küll veidi pügamist ja see sort kipub ka palju oksi poetama, aga efektiivsus jääb neil ikka.




 
Kindlasti võiks iia veelgi puid juurde istutada. Või ka põõsaid. Remmelgad igatahes väga ilusad, kuigi vajavad palju ruumi.



 
Tornid väheke viltu. Minu süül muidugi.



 
Punast on linnas ka. Või vähemalt oli. Igatahes mingidki eraldi rattarajad olemas, kuigi autodelt oleks vaja veel neid ära võtta. Kasvõi bussidele. Busse on siin suunal muidugi väga palju, paraku suur osa neist sõidab vaid Hobujaamani.

 
Räpasust ja maitsetust kahjuks on ka palju.
 

 
Äkki neil peaks veepaak järelkäruga kaasas olema? Kus peatuvad, saaks oma veepudelit täita? Lubadus autol on ju uhke, mis sest, et kogu tee ulatuses polnud ühtegi puhta vee kaevu!







 
Osalt ma vägagi mõistan neid rattureid, kes kiruvad selliseid, kes käivad rattateel ja veel hullem, google mapsi vist kasutavad! Või mida iganes, oluline, et ei saa aru, kus on ja mida teevad.

 
Muide, silma jäi ka hiigelsuur apteek, ilma ühegi kliendita.  Benu kasum tuleb nii et mühiseb!


 Enne turule minekut aga veel üks ilus pilt! Neid tahaks alati rohkem. Kahjuks ma ise oma kirjeldustes rõhutan ka negatiivsust, aga mis parata kui on asju, mis meele mõrudaks muudavad. Eriti kui ei tahetagi asju ümber muuta. Ometi, ilm ilus ja kevad tuleb, leidke teiegi ikka ilusaid hetki ja nautige olemist. Sõjast hoolimata, aga eks sellegi õied alles tulevad, praegu veel pungad.. Kurb! Ülikurb mõelda, et keegi peab kodudest põgenema ja kodusid ehk alles enam polegi. Kunagi tuleb aga needki taastatada ja see juba roheline pööre ei ole!...

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar