Blogiarhiiv

kolmapäev, 2. märts 2022

Tamsalu Kukeloss - pae tutvustus ja park. Dets 2020.

 

Reede, 11. detsember 2020

Tamsalu Kukeloss - pae tutvustus ja park.

 

 
 
Otsustasin, et lõpuks põikan korraks Tamsalusse, sest olen alati rõõmus mööda sõites kui näen, et tekkimas uus park. Muidugi tundus ka see poolik hoone põnev. Nii siis nautisingi lühikest sõitu.

 
Vägeva bussipeatuse puhul on üks huvitav omapära, alles on jäetud vana ooteala kiviseina jupp.

 
Rakke. annab aimu, et oleme lubjakivi aladel.
 
 


 
Rakkes ei paistnud mingeid busse, Rakke Jaam peatusesse aga hästi rongist näha ei ole. Eks siin olekski mõistlik üks bussipeatus, jaamahoone taga olev Rakke Jaam on lähemal, teise peatusesse aga ülekäiku pole ja minna tuleb ringiga. 



 
Kiltsis oli näha bussiootajaid. Ka siin on veel palju vaja muuta. Esiteks peatuse nimi peaks olema Kiltsi Jaam, aga millegipärast nagu enauses eestist, ei suuda KOV-id isegi nii lihtsaid asju ära teha.
Saabumas on buss Rakke - Kiltsi - Väike-Maarja - Rakvere. Rong 14.26, buss 14.27. Miks aga ei võiks buss saabuda 14.23 ja väljuda 14.30? Miks on meie ühistranspordi asjatundjate jaoks mõistetamatu ristümberistumise variant? Sest asjatundmisest on asi kaugel?
Muidugi võib arvata, et kümmekonnast peatusest Rakke ja Kiltsi vahel pole kedagi rongile tulemas, maaelu ju aina hääbub. Aga ehk ikkagi on see hoopis üks põhjustest, miks hääbub ja loota saab vaid autole?

 
Pildi tegin aknast siinpool, aga teisel pool tõkkepuu taga buss ootaski. Ja kui tahakski bussiga rongile tulla?

 
Tamsalu. Esimest korda nägin, kuis rongile soovija püüdis diislisektsiooni luukidel uksenuppu leida!


 
Suur kulu, aga muidugi selgelt ohutum. Miks aga ülesõidule seda ei tehtud?

 
Vanu varemeid on siin rohkemgi.

 
Tekkiv park aga loob sooja tunde. Hoolimata sellest, et läheb veel kaua aega, kuni tammed hakkavad võimsana näima ja varju pakkuma. Kas aga istutatigi vaid tammesid? Parkide puhul on mitmekesisus igal juhul oluline ju.



 
Hea näide sellest, kuidas ka varemetest võib saada positiivse emotsionaalse laengu.

 
Seinad on paekivist aga täies ulatuses lubikrohviga kaetud?





 
Ehk peaks pargis olema eraldi ka grillimiskoht lubjakivist? Kindlasti on siin võimalik igasuguseid huvitavaid asju juurde mõelda, mida parki juurde teha.





 
Väga äge on muidugi näidised erinevatest paeladestutest, paljudel pole aimugi kui erinevad meil erinevate ladede ja ladestute paekivid on.


 
Siin olekski ka Tamsalu jõulukuusk?


 
Mänguväljak on siin täiendav väärtus.








 
Kiitustvääriv on muidugi sinne ootekoda ja eriline rattahoidla. Ka bussiliikluses on siin paremaid tulemusi, mitmedki bussid on rongidega seotud ja läbimõeldult. Aga siiski on tegematajätmisi veel küllaga.
Nii on ka Koeru bussiliiklus aina halvenenud ja kindlasti peab otsima võimalusi busside lisamiseks või liinide pikendamiseks. Ei ole ju tingimata vaja, et Koerust kümned bussid päevas Tallinna sõidaks. Kasuks juba seegi, kui 5-6 korda päevas  Kiltsist või Rakkestki saaks mõistliku ooteajaga bussile istuda. Ka Porkuniga on vaja Tamsalust ühendusi parandada.


 
Küll aga on ka Tamsalus infio laiali pillutatud, selle asemel, et ühte kohta kokku koondada.








 
Siin üks paremaid lahendusi, tõsi, puudub terve päeva sõiduplaan ootekoja seinal ja rongide päevase sõiduplaaniga tutvumiseks tuleb ikka perroonile kooberdada.

 
Aga on tualett, pistikud ja isegi kohviautomaat!


 
Taas aga pole peatuse nime muudetud, vaja on Tamsalu Jaam.


 
Puhtus torkas küll silma.


 
Infostendid peakski asuma siin, kahel pool piirdeaeda. Koos ekraaniga, kahepoolsega ja nii, et see paistaks ka perroonile.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar