Blogiarhiiv

pühapäev, 6. märts 2022

Balti jaama turu mesi, aga viljadele sorte ei märgita. Apr 2021.

 

Pühapäev, 4. aprill 2021

Mesi Balti jaama turul.

 


Seekord otsustasin teha pilte vast kõige ägedamast ja suurimast meevalikust turul. Otsus on Teie!




Muidugi on teada, et sel turul pole odav müüja jaoks, rendid on kõrged, aga ehk usume ka, et heade toodete puhul saab sellest "takistusest" üle. Mulle enim meeldib ikkagi suur valik, sest isegi mee puhul tahaks vahel erinevaid maitseid. Praegu mul endalgi mett on, aga pean vist ka siit vahelduseks midagi teistsugust vaatama.








 
 

Pühapäev, 4. aprill 2021

Kodumaistele viljadele turul juurde tootja ja sordinimi!

 


Mingil ajal oli suur poleemika selle üle, kui tekkis nõue müüjale lisada hinnasildile kilohind. Uskumatu, et keegi isegi selle vastu oli, pean silmas ostjate poole pealt. Oli ju üheks põhjuseks "pettused", kus võipakk tehti paarkümmend grammi väiksem, et jätta mulje odavamast tootest ning palju muid sarnaseid olukordi. Nüüdseks on see loomulik osa kaubandusest.

Nii peaks ka köögi-, juur- ja muudel, just eestimaistel, olema kirjas ka konkreetselt kasvataja/tootja (firma)nimi ning kindlasti SORT! Põhjusi taas palju. Kõige muu seas on see ka aususe küsimusega seotud, sest petistest on kuulda küll ja veel. Ja ehk saaks dokumentide järgi siis isegi likvideerida müügilt sellised nimetused nagu Renet vm? 
Ja seda mitte ainult turul, vaid kõikidel välimüügikohtadel jm.


Isiklikult olen avastanud turul Läti Kollase ja proovida tahaks taas ka Andot, mis Nõmme turul oli ka müügil. Läti Kollane ehk Varajane Kollane tõsiselt hea sort! See olemas ka Jõgeva Sordiaretuses.

https://etki.ee/index.php/sortide-kirjeldused/77-kartul?showall=1


Kindlasti sõltub ka porgandite puhul palju sordist. Mis sest, et ma ei ole mingi toiduspets, aga midagi ma tean ja eks kuuleb teisteltki. Googeldades huvi pärast PORGANDISORDID tuleb esile hektarite viisi võõrkeelseid ja/või google tõlkega saite, nagu farmforage, winas vmt. Või siis ka suurmüüjate omi. 



Teadaolevalt on paljude viljade aretusel, ka kurk ja eriti tomat, mitmeid eesmärke. Püütakse aretada sorte, mis säiliks kuid või hoopis neid, mille puhul peamine on MAITSEOMADUS.  Ning kui arvestada, et paljud tootjad kasvatavad mulla asemel taimi keskkonnavaenulikult kivivillas, on see eriliselt tähtis. Sordinimi siin ei anna 100% infot, kuid siiski - säilitust olulisemaiks pidavad tootjad ongi enamasti need, kes keskenduvad kivivillale!
Mullu, korduvalt erinevatest tomatisortidest salatit sibulaga tehes oli maitsevahe üüratu! Ning igati pean õigeks, et ma saan valida sorti, mis mulle meeldib. Küllap on hea tomat parem isegi kivivillas kasvanust, võrreldes plasttomati sordiga.


Millegipärast ei teki õunte puhul mingit küsimust, keegi ei eeldagi, et oleks kirjas vaid ÕUN!? Mis on siis probleemiks tomati, kapsa, porgandi vm puhul? Või ostetakse ka TAIMI ise enamuse inimeste poolt ilma sordinimeta? Ükskõik milline õunapuu, tomatitaim, kurgiseeme?






Kuidas aga valida maasikat? Eks valin Kreeka oma, mis sest, et sorti ei tea. Lihtsalt kirjaga Eesti ei osta kindlasti, kui aga kasvataja nimi juures, siis kavatsen uurida, kas kasvataja kasutab meil siin ka odavtööjõudu välismaalt või raatsib oma inimesi väärtustada. Ahnus, vingumine ja soov nõuda riigilt toetusi on samuti olulised nüansid. Nii et TOOTJANIMI on minu jaoks oluline. Muidugi, see pole ainuke põhjus!

************************

19.05.

Rõõmsa üllatusena avastasin Balti jaama turul Võiste tomatid, mille puhul tundub olema tegu uute sortidega plasttomatite kõrval. Kuid sordinimesid juures kirjas ei ole!
 
 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar