Blogiarhiiv

laupäev, 1. jaanuar 2022

Hiiumaa puhkus 3. Saarel ringi kolamas. Aug 2019.

 Üle toodud siia Eestimaa Looduse Blogist.

Laupäev, 17. august 2019

Hiiumaa 3. Mööda Hiiumaad.


Kogu teema pildid natuke nüüd sassis, aga oli ju ka palju nauditavat! Kahju muidugi, et paljud hiidlased peavad mõne suvekuuga endale "talveks rasvavaru koguma", ometi, siin peaks ju olema võimalusi ka muul ajal turismiga tegeleda? Jah, asukoht mere taga ei lihtsusta inimeste siia puhkama tulekut. Aga ei olda ju Tallinnast kaugemal kui Võru Kubija spaaga või Värska? Mis siis on see, mis pole lasknud siia spaadel tekkida? See, et lisaks spaale oleks külmemal perioodil ka muid toetavaid tegevusi ja võimalusi vaja? Jah, lihtne see pole! Ja täna ju nii lihtsalt talvel mingi merekelgutamisega vm inimesi ei meelita toast välja tulema? Järelikult on vaja eriliselt head spaad. Rohkem kui isegi ühte? Huvitavaid majutusi? Kuidas aga teha nii, et siinne ei oleks ikkagi nishiturism vaid midagi suuremat? Sattusin ka mingi artikli peale aastast 2007, milles oli juttu kahest Kärdlasse plaanitavast spaast. Ja kus need on?
Üks oluline küsimus ääremaade kontekstis on tegelikult seesama 4-päevane töönädal Eestis, mis tähendakski, et võimalikud külastajad tooks 2 või rohkem korda raha sisse! On ju vahet, kas nädalalõppudel oleks ühe- või kaheöised paketid? On ju vahet, kui tullakse kaheks ööks või ei tulda hoopiski üldse? Palju, väga palju vaja mõelda  ja teha, aga Hiiumaa vääriks seda!

Ja midagi tasapisi ka muutub. Tõsi, see "tuuletorn" on taas tekitanud kaksipidi arvamusi. Et justkui raha raiskamine ja seda ei tulda siia saarele otsima ega vaatama. Või siis vastupidi, on midagi erilist ja ka lastele koos nendega puhates, midagi pakkuv. Kes seda teab, enne kui see valmis pole. Kindel aga on, et vaid üksikud objektid laialipaisatult omadega mäele ei jõua ja eesmärki ei täida. Vähemalt mitte nii palju kui võiks.

 Tuuletorn Käinasse
Käina alevisse on kavas rajada aastaringselt külastajatele avatud peresõbralik, elamuslikku ja harivat meelelahutust pakkuv Tuuletorn.
Ehituse kogumaksumus on 2,85 miljonit eurot, millest toetus 0,85 miljonit ja omafinantseering 1,51 miljonit eurot. Käina osavallavanem Omar Jõpiselg ütles, et puudu­jääv summa tuleb valdade ühinemistoetusest ja võetakse ka laenu.
Jõpiselg avaldas lootust, et ehitus algab juba sel suvel. “Alustame ehitusega peale hangete edukat lõppemist,” ütles ta.
Elamuskeskus peaks kõigi eelduste kohaselt valmima kevadeks 2020. “Optimum oleks poolteist aastat ehitust pluss ekspositsiooni valmimist, kõik vajab aga veel üks kord läbikaalumist ja parima kiiruse-kvaliteedi suhte leidmist,” selgitas Jõpiselg.
Projekti järgi peaks elamuskeskus looma 20 uut töökohta ja kasvatama piirkonda külastavate turistide arvu. “Kindlasti on see tugi turismi­sektorile, aga ka üldisele elu- ja ettevõtluskeskkonnale,” ütles osavallavanem.
Seda, kui paljud ette­võtted teevad otsuse, et turismi kasvust loodetav lisakäive võimaldab mõne inimese aastaringselt tööle jätta, ta ennustada ei osanud. “Rajatav keskus igal juhul ettevõtteid sinnapoole mõtlema toetab,” ütles Jõpiselg.
Vajadus menuka turismi­objekti järele on Käinas olemas. “Ka kohaliku tööstuse omanik on külalisi võõrustades sageli piinlikus olukorras, kuna peale tööd pole siin midagi teha,” tõi ta näite.
Kokku said PKT teisest voorust 19,5 miljonit eurot toetust kuus Eesti maakonda. PKT abil on võimalik teha investeeringuid sihtkoha eripära rõhutavate turismiatraktsioonide arendamiseks, ettevõtlusele vajaliku avaliku tugitaristu rajamiseks tööstus- ja ettevõtlusalade juurde, inkubat­siooni- ja tootearendus­võimaluste väljaarendamiseks, linnakeskuse avaliku ruumi ettevõtlusele atraktiivsemaks muutmiseks ning keskuste ja tagamaa vaheliste ühenduste arendamiseks.


Aastaringselt? Hiidlastest üksi jääb kindlasti väheks, aga mandriinimene ei tule ju siia nii lihtsalt, eriti kui isegi ainus spaakene siin, Lõokese spaa, talvel, isegi lausa sügisel kinni on!? Et siia kaugelt tuldaks, on vaja ka ööbimist? Et aga keegi kohalikest ettevõtjatest hakkaks mõtlema aastaringsele toimetamisele, on vaja piisavalt kliente!? Nokk kinni, saba lahti?
Või tuleks siia vaatama ja üksiti ka suusataks? Aga suusaradu ju siinpool saare otsas ei ole!? Mida siis veel võiks teha?


Aga eks tulevik näitab, peaasi, et oleks midagi asjalikku, mitte pealiskaudset.






Nüüd siis aega natuke Käinas ringi vaadata. Kohalikud, nagu näha, sõidavad sageli rattaga


Vallamaja muidugi imeline hoone.



Ohoo, piirkonna märksõna matkad? Tegelikult ei ole siin isegi rattalaenutust. Müüakse vaid matkatarbeid ja kalapüügivahendeid. Kas matkadel, ka talvel, aga võiks siin olla tulevikku? Suvel elektrirattad ja -tõuksid?


Bussisõitjaid aga vist tõesti pole? Ootekoda ju piisav vaid mõnele inimesele? Või arvatakse ka siin kohati, et ah, käib küll? Tehtud ju! Tegelikult muidugi Käinas bussisõitjaid päris palju ja seda oli meeldiv näha. Kuigi bussiliiklus ei ole kaugeltki hea. Otsebusse Kärdlaga on vähe ja tööl käimiseks need väga ei sobi, sest intervallid pikad. Võiks liiklus ikkagi natuke tihedam olla. Sest ei meeldi ju kellelegi kui peale tööd või muudel puhkudel  tunni või rohkemgi oodata. Igapäevaselt on see eriti palju ja seega, autota sageli ei saa. Seda ütlesid mitmel korral ka hiidlased ise.




Siiski saab rattaid laenutada siit! Tõsi, elektrirattaid veel mitte. Aga koht on mõnus!



  

Ka majutust saab siinsamas majas. Ma ööbisin ise küll kodumajutuses, reede õhtuks oli aga kinni pandud tuba Lõokese spaas. See kord kallim valik, mullivanniga. Et näha ära, millega siis õigupoolest tegu. Paraku, ütlen ette ära, et ... see jäi ära. Kui mainisin, et plaan minna spaasse, siis selgus (samade omanike asutised nii Liilia kui mitmed teised), et spaa on kinni! Võib olla õnnestunuks siiski ka sisse saada, sest personal võib lõunast tulla, aga tuju oli läinud. Mingil numbril helistades öeldigi, et ... soovitame teile Liilia hotelli! Aga mullivann? Ja augusti lõpus juba uksed kinni, pole klientegi? Mida siis veel talveks siin loodetakse?Muidugi pidanuksin minema täpsemalt uurima, aga kui helistada ja soovitatakse muud? Pidanuksin kohe ka ütlema, et tuba ju kinni!? Kas tõesti siis augusti lõpp on juba saar puhkajatest nii tühi?

 


Ja kala siin juba jagub! Ei mingit kahtlust!

Mina proovisin kalasuppi, väga hea!

Ja säina bolognese. Väga huvitav valik, maitse mõnusalt omapärane. 





Aga ka Käinas palju hiiumaist müügil.


Seda ka siis lillepoes.












Aga Kassarisse tööpäevadel mingi buss liigub. Sellega saab vaid ringsõidu teha, sest kui juba kord maha lähed, siis ka jala tagasi kõmbid.



Väga tore on  näha, et lihaveised teevad paljudes kohtades tänuväärt "tööd" - rannaniitude taastamist!


Matkaradagi olemas.


Eraomand? Kas ka mööduja saab jalga puhata? Või siin lausa vahel pakutaksegi midagi? Hiiu õlut, mille järel enam jala ega rattaga tagasi ei saa, hihi?









Vetsi talli tünnimajades aga olen kunagi ööbinud.




Paraku jäi aga seekord enamus neid kohti siis läbi käimata. Kuigi ääretult ilus piirkond. Elektrirattaga ma seda isegi teeks heameelega.







Tundus ahvatlev.





Villavabrik.


Suuremõisa.






Rahvast aga liigub. Suuremõisa.


Ümberistumised, nagu mainisin, kohati paigas. Võõras aga ei pruugi aimatagi, et praamilt bussiga tulles võib ka nii Käina suunda saada. E-N see võimalik, muul ajal sõidab Käina teine liin.



Käina. Hiiumaal üksjagu palju õunapuid siin-seal ja siin võiks öelda, et lausa allee. Tõsi, mõned puud tühjad ja sügis- või talveõunad polnud veel valmis. Aga see hea võimalus ka välisturistil tulla ja vahel otse puult mõni õun noppida.







Kui Muhus ei pidavat kinnisvara ostmine lihtne, siis siin oodatakse tegusaid inimesi kindlasti.




Rudolf Tobiase majamuuseum.Muhus on Koguva, hiidlastel võiks olla ka midagi sellist, aga teistlaad. Näiteks koopiatena vanadest majadest ühe külana, kus oleks siis majutus mullivannide, soolakambrite jm? Oleks ju vägagi eriline, kui väliselt vana maja ja elamine, aga sisu oleks segu arhailisusest pliitide jm kaasajani? Ei pea ju need majutusruumid vm olema midagi väga suurt, piisab ka väiksematest. Muda peaks ju siiski ka olema käepärast võtta? Igal juhul oleks see teatud mõttes eksklusiivne turism saare jaoks vägagi sobiv.



Igasugused "promenaadid" pole odavad, kuid kindlasti oleks Käinas vaja ka mõnusat teed lahe äärde ja seal ringiliikumiseks.












Kui aga noored sportlikult trenni teevad, on küll hästi.




Kodumajutus. Mõni lausa saarel nii odav, et tahaks juurdegi maksta. Eriti kui hommikuks nagunii perenaine hommikusöögi teeb ja külalistki ei unusta! Vääga maitsev oli! Õunamahlast rääkimata!
Õine vägev äike oli hinna sees!






Näha siin-seal oli ka veneaegseid masinaid. Eks sellisedki võiks olla kuidagi turismiteenuses sees? Miks mitte pakkuda natuke nostalgiat?







Ja sipsti tagasi Kärdlas!










Et Kärdla asub meteoriidikraatris, siis siin imepärased arteesiakaevud. Paljud eramaal, kuid siiski ka avalikke! Isegi kaardil need märgitud ja nii head vett patt kasutamata jätta. Tõsi, erilist viidastamist näha ei ole, seega suunatakse puhkaja ikka plastpudeleid ostma.



Hiiumaa kodukohvikute päevale minekut peab aga tõsiselt kaaluma hakkama! Üleüldse peakski neid ehk igapäevaselt palju olema? Kas see võiks kallutada nii mõnegi inimese otsustama Hiiumaal puhkamise kasuks?





Keskkonnaameti maja juures. Tõsi, vahel ei pidavat vett andma.

























Hiiumaa muuseum. Hoolimata oma suurusest suhteliselt tagasihoidlik.









Millal hiidlased hakkavad selliste seifidega välismaad vallutama?








Rannapaargus vaikus.

















Midagi mõtteaineks uputavate keskväljakute projekteerijatele?








Kui aga jõuaks vaid süüa nõnnapalju....





Käsitööd saab aga ka muuseumi lähedal mitmest kohast.














Aga edasi? Ratast mul pole ja uuesti Luidja kanti sõita pole nagu mõtet, eriti kui üksjagu pikalt seal. Saaks sealt tunni-paari pärast edasigi!?



Mida pakutakse turismiinfopunktis?


Seekord otsustasin kulutada, et proovida seda, mida varem pole proovinud. On ju ka giidid!? Näiteks paaritunnine sõit lähipiirkonnas, 20 eurot tund? Vähemalt näen ära kohad, kuhu muidu kuidagi ei jõuaks? Ja palju pilte, pildi hind siis alla euro/tükk....?
Kindlasti ongi giidide kasutamine üks tavapärasemaid asju, enamasti grupiga. Kas kasutavad vahel ka pered?





Ja nii läksimegi väikesele ringile. Samas on selline ring rendirattaga täiesti mõeldav, aga seekord olin mugavam.


Helmerseni kivikülv.







Paluküla kirik.



Siin edendatakse ka terviseradu.


Talvel valgustatud suusarajad.




Lennujaam asub siin mere ääres.



Kui aga nagunii lõunaaeg käes, siis siin soovitati kindlasti näksata.

















Oli küll hea kalasupp!





Suuresadama külas asub Suursadam.











Siingi olemas söögikoht.




Idülliline.








Tagasiteel läbi Soeru Talumuuseumi, kus nüüd siis ka Palade Loodushariduskeskus.












Giid oli kursis paljude asjadega loomulikult, nii ka Kärdla mineraalvee kohta tehtud tasuvusuuringutega. Kaev olemas, isegi pump, aga turundus võib osutuda nii kalliks, et asi ei hakka toimima. Aga kui hakkaks? 

Üle kümne aasta tagasi oli uudis Kärdlasse ehitatavatest spaadest. Kahest spaast. Juttu ka Kärdla ravimudast ja mineraalveest. Et võiks teha? Täna pole ei spaasid, ega mineraalvett. Muda natuke kuskil on. Saarlane kirjutas, hiidlane teeb? Või juhtus nii, nagu hiidlane tunnistas: "Algul hakatakse arutama ja vaidlema. Siis minnakse tülli. Ja siis ei tehta midagi..."?

https://www.saarlane.ee/uudised/uudis.asp?newsid=30000&kat=5


Aga ära sa miani, midagi siin kadakate vahel täiesti leidub? Privaatne pisispaa!
https://huusi.weebly.com/



Väike reis lõppenud, jäin vaatama Palade koolimaja ja bussipeatust.









On küll lahtine ootekoda, aga nagu pakun, ikka vaja laiemaid pinke.



Aga siin siis taas pilt naljakast olukorrast, kus kaart paigaldatud suvalisse kohta. Mitte ei ole bussipeatusest tehtud n.ö. infopunkti. Kus ÜHE peatumisega saaks mitu kärbest!






Väike peatus Suuremõisas. Siin asub Hiiumaa Ametikool. Ilus koht! Käsitöö müük aga peagi otsa saamas, sest kooliaeg kätte jõudmas.










Siinkohal oleks ma tahtnud küll suitsulambasinki näiteks. Aga polnud ka selle maitsel viga.










Muidugi võinuks ka hooajakala võtta. Seekord haug. Aga kõht ei olnud nii tühi.



Siin siis bussiliikluse "suur sõlmjaam". Mille peale nagu reise planeerides ei osanud tullagi. Peatus.ee ei näita ümberistumistega kõiki võimalusi ja ega seda infot suurt ka mujalt leia.







Uus bussipeatus nüüd ka Kärdlasse jõudmisel Selveri parklas. Tore.







Õõbimine seekord Kärdlas. Väga soodsa hinnaga sviit!


Võinuks ka lihtsama toa valida suuremas majas, aga eelistan privaatsust kui võimalik.





Nii sobis mulle see nagu rusikas silmaauku. Posti hostel.


Valida kahe sviidi vahel. Ja mis peamine, tasumine vastavalt inimeste arvule, mitte toapõhiselt.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar