Blogiarhiiv

laupäev, 1. jaanuar 2022

Kalamajas mere äärde. Juuni 2019.

 

Pühapäev, 30. juuni 2019

Kalamajas mere äärde.


Kui minna, siis on maju, mida ilus vaadata ja pildistada.














Siin aga alati hea tunne, et puid ikka istutatakse.














Küll aga avastasin üllatusega, et päris pikalt pole ühelgi majal tänavasilte!?


Neljapäev, 27. juuni 2019

Vrunn-vrunn....


Parkla serva pargib autu!

Üks noorhärra autost välja, teine teeb vrunn-vruuunn-vrrrunnnn-turts-vrunn, plörts! Täie detsibellidega, põhjapanevatel pööretel. Autost välja. "Täiesti pu...is"!-. Autosse. Vrunnnnnn-törts-pörts-vruuuunnnnn". Autost välja. "T...., võimsus kadunud"!. Autosse,. Vrunnnnn-törts- plörts-vruuuunnnn"....Vahepeal avati ja sulgeti ka kapotti!

Kurb muidugi! Paljude asjade pärast. Madalate instinktide ja mõistuse pärast muidugi ka. Aga siiski oli üsna naljakas....

Elu on vesi.


Või vesi on elu? Tegelikult mõlemat, ajast aega. Ja meie suhtumine on aina rohkem selline, kus me vett ei austa! Juba mõned päevad kripeldab mul vana ideega koos uus mõte, aga tööpäevad seekord olnud ääretult väsitavad. Osalt küll mõttetu töö ja enese kurnamine, sest mida pingsam töö, seda rohkem tunned, kui viletsalt meil asju planeeritakse. Aga eks lähed jood jälle vett või veest tehtud jooki ja jõudu jälle tuleb. Nii tunnengi, et tuleb kirja panna.
Pildil on kaev Vabaõhumuuseumis ja seegi meile väga paljudele tuttav vaade. Kuigi tänapäeval vist euronõuded ei lubakski sellist kaevu kasutada avaliku veevõtukohana!?

2011. aasta kuum Prantsusmaa suvi pani millelegi teatud mõttes aluse.

Tänase ettepanekuga lihtsustame ringmajandusele üleminekut ning aitame liikmesriikidel joogivett ressursitõhusalt majandada. Ettepanekuga pannakse kohustus vähendada energiakasutust ja vältida veekadu. Tänu suuremale läbipaistvusele annab see ka tarbijatele rohkem õigusi ning motiveerib neid tegema säästvamaid valikuid, näiteks kasutama kraanivett,“ selgitas tööhõive, majanduskasvu, investeeringute ja konkurentsivõime küsimuste eest vastutav komisjoni asepresident Jyrki Katainen.

Uute eeskirjadega nõutakse liikmesriikidelt vee kättesaadavuse parandamist kõigi inimeste jaoks, eeskätt aga haavatavatele ja tõrjutud rühmadele. Praktikas tähendab see näiteks, et avalikku ruumi paigaldatakse seadmed joogivee pakkumiseks ning algatatakse kampaaniaid inimeste teavitamiseks nende tarbitava vee kvaliteedist.
Muu hulgas internetis hakatakse üldsusele lihtsalt ja kasutajasõbralikult andma teavet joogivee kvaliteedist ja sellega varustamisest tarbija elukohas, millega suurendatakse inimeste usaldust kraanivee suhtes. Pudelivee tarbimise vähenemine võib aidata Euroopa kodumajapidamistel säästa üle 600 miljoni euro aastas. Kui inimesed usaldavad kraanivett rohkem, aitavad nad vähendada pudelivee tarbimisest tekkivaid plastijäätmeid, sealhulgas mereprügi teket.

Sellest on möödas juba aastaid, kuid meil valitseb ääretu vaikus! Mitte keegi ei paista ühelgi aastal seda meelde tuletavat ja joogivee pakkumise seadmeid meil küll paigaldatakse, aga ääretult vähe! Miks? Kes seda teab! Viimasel ajal meil tehakse kõikidesse linnadesse väga kalleid keskväljakuid. Iseenesest tore ju, aga millegi pärast ei projekteerijad ega ka ametnikud, linnapeadeni välja, veele ei mõtle! Isegi siis kui neile seda meelde tuletada. Selline käitumine on meil küll tavapärane, aga see PEAB muutuma! Ükskõiksusega poliitikasse ÄRA RONI!

Ometi, küsi suhtlusmeedias linnajuhtide vt käest, KUS ON VESI!? Sa ei saa vastust ja kõik! Meediat aga jällegi sellised teemad ei huvita, mis sest, et mitmetahuline ja äärmiselt oluline! Järjekordne tõestus, et meie juhtidel on pohh?

Võimalusi on aga mitmeid ja sageli üpris vähekulukaid. Kui juba purskkaeve tehakse (ka superministeeriumi ees), siis lihtne oleks ju ka joogivesi tagada? Erinevaid kohti ja võimalusi on palju. Teha saab nii kaevu, ühendada (suvel kasutatava) veevõrk kraani kaudu, paigaldada taas tänavatele ja ka hoonetesse nõukaajast tuntud gaseeritud vee automaadid, tagada parklates jm tee ääres kaevud, käsipumbad vm jne. 

Siit tuleb aga minna veelgi kardinaalsemaks! Valdavalt näeme ju seda, kuis olemasolevatest kraanidest juues või pudelisse vett võttes jookseb vett ka maha. Veelgi rohkem siis, kui pestakse puuvilju vm. Et aga vett vajab veel üks "tarbija", WC, siis ... tulebki planeerida asju nii, et  "üleliigne" vesi tuleb juhtida sinna taaskordseks kasutamiseks. On ju tegelikult päris hirmutav mõelda, kuidas niisama laseme veel ILMA SEDA TARBIMATA SISULISELT kanalisatsiooni voolata!? Isegi Brüsselis pissiv poiss "ehitati ümber". Meie ametnikud ei küüni selleni? Vesi neist kraanidest või isegi veeautomaatidest klaaside pesemisel peab minema taaskasutusse!

Ning vesi peab joomiseks kättesaadav olema ka paljudes parklates. Saab kasutada nii vanamoodsat odavat pumpkaevu kui rakendada pumba jõuallikaks ka päikeseatareide toodetav elekter!

Tööle, seltsimehed! Ja ärge lootkegi, et ma teilt küsimata jätan, kuidas töö edeneb!

_________________

Transpordi grupis arutelu ja viited:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1430651350414291&set=oa.1965922566995643&type=3&theater

-----------------------------------

AS Võru Vesi postituse juurews
Neeme

Neeme Sihv Tere! Õige värk!
Kus on aga Võrus avalikud veekohad ja -kraanid? Kui palju neid on ja kui hästi (kaugelt?) tähistatud?
https://vorumaateataja.ee/.../22812-as-voru-vesi...
Muuda või kustuta
AS Võru Vesi korraldas joonistusvõistluse teemal Miks on kraanivesi hea?
VORUMAATEATAJA.EE
AS Võru Vesi korraldas joonistusvõistluse teemal Miks on…
AS Võru Vesi korraldas joonistusvõistluse teemal Miks on kraanivesi hea?
Meeldib
· Vasta · Eemalda eelvaade · 2n
Neeme Sihv
Neeme Sihv Vastuse puudumine tähendab siis, et neid kohti ei ole ühtegi?
Muuda või kustuta
Meeldib
· Vasta · 1n
AS Võru Vesi
AS Võru Vesi AS Võru Vesi ei vasta küsimustele ja päringutele Facebook'i vahendusel. Küsimustele ja päringutele vastuste saamiseks palume kirjutada e-posti aadressil voru.vesi@voruvesi; helistada telefonil 782 8334 või tulla kohapeale Ringtee 10 Võru linn Võrumaa.
Peida või teavita sellest
Meeldib
· Vasta · 1n
Neeme Sihv
Neeme Sihv AS Võru Vesi tänan! Kurb, et Teid muidugi ei huvita teabe jõudmine inimestele! Te ei suvatse SUHTLUSmeedias vastata, aga ei teavita ka? Väga ebameeldiv suhtumine!
Parimat!






































--------------------------


Imearmas pilt Võru Vesi postitusest. Pole vaja teada, kus on joogivesi, peamine on reovee pealt raha teenimine?

Esmaspäev, 24. juuni 2019

Rocca Al Marest Sitsini jalutades.


Kobisin bussile. Aga siis mõtlesin, et ilm ju ilus ja vahel promenaadile pilk peale jäänud. Miks mitte minna? Sõitsingi vaid ühe peatuse ja marss teele.


Kohe ütlen ära, et mõnusalt pikk promenaad. Liikujaid siin küll vahel väga palju nii et mõnel hetkel tundub, et ratturid peaks oma teed omama! Aga üldiselt mahuti sõbralikult ära.




Oleks siin meretramm...





Väga karmi elu elanud ohakaliblikas...






Mingis kohas läks tee kaheks, aga mõnigi jooksja arvas, et ta on rattur....




Taevas oli muidugi see, mis andis pildistamisele hoogu juurde.




Merikotkas peaks olema.



Igal pool muidugi merd ei näe.


Ohoo, varjuline pink!? Teadagi....
Pinke üldiselt jätkus, kuigi mõnes kohas võinuks ka rohkem olla.




Kirburohi.


Koerliblikas.


Vahepeal näeb ka teisel pool tsivilisatsiooni...




Pikalt kulges ka korralik metall+puit osa. Tõsi, immutamata ja peagi seetõttu ka uut laudist nõudev. Ehk olnuks ikkagi mõttekam vahepeal immutada? Kuigi teisest küljest, siis ei saa seda hiljem kütteks kasutada...








Mis? Mingi rand? Pelgurand ehk Stroomi!


Palju korda tehtud asju, kena haljastus jms.



Aga janu tekkis! Vaevalt jõudsin mõelda, et mitte ühtegi joogivee võimalust ei olnud, kui ennäe!








WC? Hiljem sain teada, et siin ka joogivesi, aga viitasid ei olnud.




Väga palju lastele mängimiskohti tehtud. Rõõmustav!




















Mitmete kilomeetrite peale siis vaid kaks kohta, kus joogivesi. Osta muidugi sai, veest jäätisekokteilini. Aga siiski...







Ohoh! Oleks siit poolt tulnud, oleks "isetehtud mahla" saanud! Tore!




Mulle ei meeldi linn kui selline, aga pildistada on ikka. Majad, värvid jpm kutsuvad.











Mis meil Nolani vastu peaks olema?










Toss hakkaski juba välja minema....



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar