Blogiarhiiv

neljapäev, 20. jaanuar 2022

Kas täiskuu mõjutab suhtlusmeediat?

 

 
Suhtlusmeedia on ajuti täiesti põnev. Kas kuuseis mõjutab minu kommentaare või pole vahet, on täiskuu või pole teda üldse näha? Ei tea. Aga ilus on õues kui kuu koos ehatähega üle taevavõlvi rändab.

Mis saab aga Eestist, kui poliitikuteks kandideerivad valimistel keda jumal juhatab? Aivar Kokk kirjutas Isamaa ettepanekutest elektrituru reformi suhtes Riigikogus. Probleem on ja lahendusi on vaja.

Mida selle kohta öelda? Loomulikult on suuremate muutuste nimel vaja midagi kardinaalsemat, eiigipoolseid piiranguid, tollimakse vm. Igatahes kardinaalseid muudatusi.
 
Tuleb aga nõustuda Urmas Eero Liivi sõnadega suhtlusmeedias.
 
 
Suured elektriarved.
Mul on jumala poh nende hädakisast, kelle elu sisuks on planeeti hävitav arutu ja mõõdutundetu tarbimine. Suurem maja, uuem auto, veel üks auto, moodsam kalts , vingem vidin, kaugem reis, veel kaugem reis ja muudkui süüa, ikka rohkem süüa ja süüa. Ja juua. Ikka rohkem juua ja juua.
A õpetajatele, teadlastele, politseinikele, päästjatele, hooldajatele ja raamatukogutöötajatele tunnen küll kaasa. Nemad jäävad oma paigalseisvate palkadega ikka korralikult eesootava inflatsiooniorkaani kätte lõdisema.

Aga mida arvavad inimesed Isamaast ja nende ettepanekutest? Muidugi kisub ka mul vahel jutt veidi kõrvale, aga see siiski seotud. sest kui milleski teha räigelt valesti, võib seda võrdluseks tuua? Pealegi, USK poliitikutesse on ju nii oluline, et seda peab inimestes ikka poliitik ise kinnistama. Andma julgust ja jõudu nende poolt hääletamiseks! Omaette oskus on poliitikutel aga mitte vastata küsimustele ja eirata teatud asju vaidluses. Nende arvuti oleks justkui "lünklik", jätaks jutus osa välja ja seega ei saa nad ka vastata? Kindlasti aga pole Isamaa ka loodussõbralik erakond.
Mina kommenteerisin:
 
 Isamaa puhul jääb alati mingi kahtlus õhku, nagu bigpankade puhul! Aga siiski, mida Isamaa plaanib selleks, et elektritarbimine Eestis väheneks märgatavalt? Nt suur pagaritööstus tarbib elektrit sama palju nagu Tartu linn tänavatele ja gaasi tarbib veel rohkem, kõike seda selleks, et vedada kütust kulutades leiba-saia välismaale ajal, kui sealt veetakse ropult kütust kulutades siia?
 
 A.K. Kas sa soovid, et Eestis lõpetatakse leiva- ja saiatootmine? Kas peaksime kõik minema leiba ostma leivatehasest? Kas peaks ehitama leivatehase viljakuivati kõrvale?
 
demagoogia! Kui juhtida tähelepanu ületootmisele ja -tarbimisele ning raiskamisele, siis riigikogulane vastab tõesti nii?
 
A.K .Turg määrab vajaduse. Kui tekib ületootmine, siis mingil ajal konkurents paneb asjad paika! 
 
 T.P. Isamaa plaanib saata need inimesed, kes leiba, aga eriti need, kes saia tahavad, saata metsa puid raiuma ja igale ühele jagada tasuta punaseid telliseid, et inimesed saaksid enda jaoks ehitada kõik koduõue leivaküpsetuse ahjud.

vale! Turg on liiga aeglane. Kui kümmekond aastat tagasi hädaldasid ketid, et tulevad vaevalt ots-otsaga kokku ja nüüdseks marketeid vaata, et kaks korda rohkem, seega kliente kaks korda vähem ja muud kulud kasvanud - oli see tõde? Ei, vale ja häma!
Kas tarbimise maht mõjutab elektri hinda? Pole vaja häbeneda tunnistada, mõjutab ikka! Ja kui aina lisandub mõttetut tarbimist, nt sessamas Tartu linnas palju kaasaegseid LED lampe aga selle säästu söönud ära lisandunud valgustid, mille vajadus kahtlane. Seega, ikka ise põhjustame igas mõttes hindade kasvu.
Pagaritööstusi meil aga on liiga palju ja kannatavad ning sulgevad uksi eelkõige väiksemad, kvaliteetsemate toodete tegijad. Ning ükski normaalne turg ei kannataks odava jahuplönni vedu sadade kilomeetrite kaugusele.
 
 A.K. Mina ostsin uue ahju ja teen ikka ise ka leiba. Koduleib on hea, aga kordades kallim kui osta poest! Kui rääkida tarbimisest, siis tavaliselt on hinna tõusul kas võimalust, esiteks kui turul on toodet vähe või suudad müüa nii vähe, et ei suuda konkureerida toote omahinnaga ja hind lendab lakke. Kui on ostjaid, ei ole probleemi, aga kui ei ole-tuleb tegevus lihtsalt lõpetada.
 
 
aitäh, T.P., lõõpimise eest, see on tugeva inimese tunnus!
Kuid eelnevalt juba kirjutasin, et odava jama tootmine ja veel kaugele vedu ei ole ühestki otsast loodussäästlik tegevus. Kui te seda ei tunnista, siis jätkate veel laialdasemat keskkonnavastast tegevust nagu mitmes valdkonnas juba toetate.
 Ja kui suurtööstusi, kes raiskavad, oleks vähem, oleks rohkem keskmisi, kes teeks ka paremat, aga ka parema hinnaga.
 
 
Ühesõnaga, taas pole Isamaal ühtegi ideed ega ka soovi üüratut raiskamist vähendada!
See juba nagu ühistranspordi valimisloosungiga - vastavalt inimeste vajadustele. Ka selles puudub arusaam ja soov muuta midagi paremaks.
Ka siinne ettepanek on esitamiseks hea, sest selge, et õnnestumise hirmu ei ole!
 
 A. K. Sa räägid nüüd endale küll vastu. Enamus busse on ikka liinidel päris tühjad ja seda kõike maksumaksja raha eest! Miks sellist kulutust on vaja? Äkki annaks lihtsalt raha inimeste kätte, kas sõidab siis bussiga, rongiga või autoga, rattaga jne
 
 
nagu sotsid?
Vaata, kunagi kui Jõgeval kokku põrkasime, rääkisin murekohtadest. Vald pole midagi teinud tänini (peale paari peatuse juurde, tänud) ja seega, miks peaks inimene sõitma tulema, kui temale ei sobitata? Kasvõi Jõgeva alevikust nt Palamuse või Mustvee bussile - mitu km on lähima peatuseni? Või kui bussiga saabudes näed rongi ära sõitmas? Jumal küll, miks nii lihtsaid asju ei mõisteta või ongi põhjuseks teadlik vastutegutsemine, sest see asi Tasuta buss) pole kunagi meeldinud?
Inimestel on vajadus, aga Isamaa valimisloosungi vajadus miski muu? Vähe sellest, vald teatas, et nemad ei plaanigi tegeleda, neid EI HUVITA! Ei maksa keerata asju pea peale, õigem oleks endale asjad kapitaalselt selgeks teha! Olen aastate jooksul korduvalt suure osa TÖÖST ÄRA TEINUD, jääks vaid rakendamise vaev!
 
 A.K. Isamaa ei ole Jõgeva vallas võimul. Seal on ref. kesk ja sotsid
 
 Valinuks õiged valikud, oleks ka täna.
 
 K.J. pole vaja küsida, sest teil on alati vastused teada, parem öelge ise, kuidas sius suurfirmast, kes saia teeb, peab Eesti riik lahti saama? Turg on aeglane, mis või kes kiirem on?
 
 
miks te nii vildakalt mõtlete? Poliitikud tegevat ju suurettevõtjatega viljakat koostööd, ehk alustaks selgitustööga nende hulgas, et kaugelt ei veaks siia seda, mida endalgi küll? Toetaks eestimaist?
Pr J., miks te pidevalt toetate loodusvaenulikke tegevusi? Pole piisavalt teadmisi? Te ei tea, et ületootmine tõstab elektri ja kõige muu hindu? Või on teile valija elu ja rahakott ükskamakõik nagu looduski? Sellepärast saategi vähe hääli äkki? Millegipärast arvan, et erakond peaks olema huvitatud poliitikutest, kes vahel harvagi midagi asjalikku suudaks rääkida!?
Aga küsida on ikka vaja. Olen ju valija ja tahan teada, keda usaldada. Kas neid, kes aferistlikult tegutsevad või kes vähegi hoolivad! Kui ehk pensionireform välja jätta, siis Isamaa puhul on murekohaks see, et hea jutt voolab opositsioonis, võimul olles aga kõik see hea unustatakse. Miks küll? Olete küll parem valik, kui sotsid või rehvid, aga siiski kahtlase väärtusega! Liiga palju halba tehes ei saa paremat toetust ju lootagi.
Aga teisalt võite taasalustada apteegireformi AUSA käivitamisega? Oma vigade tunnistamine on ka AA puhul esmajärguline.
 
 K.J. ma küsisin teie vastust teie enda poolt tõstatatud probleemile- suurtööstus teeb saia, see tõstab elektri hinda,järelikult tuleb tootjast lahti saada, aga kuidas. Miks te alati minu konkreetsele küsimusele vastamisest kõrvale hiilite? Veelkord küsin: kui turg on liiga aeglane, et liiga suurt ja ületootvat saiavalmistajat turult välja tõrjuda, siis kes või mis peab seda tegema? Jätaks nüüd selle saiade tootmise ja elektri hinna juures apteegireformi kõrvale, need omavahel seotud pole, kohe kindlasti mitte. Ma olen kindel, et kõik see 101 saadikut koos võivad minna kellelegi selgitustööd tegema, et ärge tulge meie juurde saia küpsetama, see tõstab meie elektrihinda, aga kui vaatamata kõrgele börsihinnale on siin saia küpsetamine tulus, siis ei aita ka 2x101st poliitikust. Muidugi võib ju minna tagasi aega, kys ministeerium otsustas, kuhu mingi tehas rajada, aga seda vist ei taha isegi teie mitte. Ja lõpetuseks, kuna ma pole oma arvamust saiade ükwtootmisest üldse avaldanud, siis ei saa teil olla kuidagi põhjust mind loodusvaenulikuks ega vildakaks pidada.
 
 
Teil on ka lugemisoskuse ja/või arusaamisega pidevalt probleemid?
Aga apteegireformil ja ületootmisel polegi elektri hinnaga seost? Vot see on alles tase!!!
Muide, apteekidel oli omal ajal asutamispiirang, veidi vildakas, aga kasulik. Kuid siiski, vabastage mind oma rumalustest, see küünib juba tipptasemele! Kui valimised tulevad ja kandideerite, siis leidke keegi, kes ammulisui kuulab, hoolimata sellest, mida suust välja ajada. Kui võimule pürgida ilma väiksematki arusaama reaalsusest omamata, siis on see küll valija petmine....
 
K.J.  kui te ei oska minu väga konkreetsele küsimusele vastata, siis öelgegi seda. Ma loeks huviga ja usun, et seda teeksid paljyd Fb liikmed, teie arutelu apteegireformi seosest elektrihinna tõusuga, aga selle asemel pöörate asjatult liiga palju tähelepanu minu tagasihoidlikkule isikule. Kuidas sundida lõpetama liiga palju saiu tootev ettevõte ja kuidas apteegireform on tõstnud elektri hinda? Kaks lihtsat küsimust, millele ootan vastust. Teil ju ometi on need?
  te ju nõu ei anna, ma korduvalt küsin, aga selle asemel loen, kui vildakas ma olen. Nõuanne pole kellegi sõimamine ja lolliks tembeldamine, vaid konkreetse lahenduse väljapakkumine. Konkreetse, mitte mingi vahu ajamine.
 
 
vastasin väga konkreetselt, aga aastaid on teil lihtsamatest asjadestki arusaamisega suured probleemid.
Ma pole öelnyd, et see ettevõte PEAB lõpetama, vaid, et tegu on ületootmise ja loodusvarade raiskamisega. Hoopis tänavavalgustus tuleb suures osas likvideerida. Ja soodustada tühivedusid ei tohi!
Apteek aga, nagu market või iga teine ettevõte kulutab energiat. Või teil kodus elektrit ei kuluks rohkem kui igas toas tuled, aparaadid jm? 4-toalises kulud suuremad kui 2 toas? Sama lugu on teiste hulgas ja apteekidega. 2 x vähem apteeke tähendaks vähem elektrikulu ja ja muid kulusid, eks? Vähem arvuteid, kassaaparaate jm ka? Ja kui kuskil on optimaalne apteek 6000 elaniku kohta, siis meil 3000 elaniku kohta?
Ma ei usu, et väga paljud seda teada tahtsid, sest vaid üksikud ei saa lihtsatest asjadest aru.
Te ju ometi saate neist aru?
 
Ja ehk olete teadlik ka hiljuti kinnitust leidnud tõest, et mida suurem on tarbimine, seda rohkem kasvab hind?
Kui teiesugune majandusspetsialist edasi analüüsib, siis ehk saab tõeks ka fakt, et veel suuremad marketid, mida meil ka rohkem kui vaja, oma külmutusseadmete jm kulutavad veel rohkem ja mõjutavad hinda. Ah et turg reguleerib?
Mul ka küsimus. Kuidas on käive ja tulu sama kui kellelgi kliente oli 6000 nüüd aga heal juhul 3000?
 
 K.J. Ma ei saanud oma kahele lihtsale küsimusele vastust. See teie argumentum ad hominem stiil viitab sellele, et teil lahendusi pole ja targutate niisama. Ma küsisin lihtsa küsimuse: kui turg on aeglane ,et välja tõrjuda liiga palju saiu tootev tehas, siis kes ja mismoodi seda peab tegema? Apteegireformi elektrihinna tõusu põhjusena ei oska te ilmselt ka selgitada, muidu ju vastaksite.
 
 tule taevas appi! Kas kandideerite ka eesolevatel valimistel?
 
K.J. minu kandideerimine ei puutu asjasse absoluutselt. Ei maksa niisama vahtu üles kloppida, kui ei oska siis sellega midagi peale hakata ehk teisisõnu enda poolt tekitatud küsimutele vastust ei tule. Veelkord: kui teil oleks minu lihtsatele küsimutele vastused olemas, siis oleks ju tunduvalt mõttekam lolle harida ja asi selgeks teha. Mina targem ja teie tunneks ennast ka kindlasti paremini. Nüüd tõmblete asjatult minu isiku ümber, teemat tegelikult puudutamata.
 
  ärge kandideerige jah. Kui ikka üldse millestki aru ei saa, tasuks erakonda mitte häbistada ja kommenteerimatagi jätta. Ma sellise jutuga häbeneks silmad peast
 



Tundub, et Isamaaski on kõike? Tarkust, osalist mõõdutunnet, aga on ka ülimat rumalust? Et kui rääkida ületootmisest ja -tarbimisest ning raiskamisest, tähendab see, et lahenduseks on ettevõttest lahtisaamine?



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar