Blogiarhiiv

laupäev, 1. jaanuar 2022

Lääne-Harju pürib esimeseks rohevallaks ja poed, parklad ning muu meie maanteedel. Sept 2019.




Neljapäev, 5. september 2019
Lääne-Harju pürib esimeseks roheliseks vallaks Eestis!







Aga kuidas nüüd nii äkki? Et pressraud nurka ja...?

Ega see mingi imeasi ole! Mõnel pole sedagi haridust ja juba valitseja....

See tuli millegipärast vägagi meelde. Ja teema minu jaoks oluline, sest pooldan igati rohelist mõtlemist. Seda pärisrohelist! Samas olen aastatega pessimistlikumaks muutunud. Meil armastatakse palavalt arengukavasid ja seminare. Sest neisse saab raha kulutada ja üksiti jätab ülitugeva mulje, et asjadega tegeletakse kõvasti! Kui aga aplodeerimine lõpetada, siis hakkavad tasapisi nüansid välja ilmuma, mida joovastuses ei märkagi!

Tubli tegu, et Lääne-Harju vallas tegeletakse ühistranspordiga, mis ongi osa rohelisest mõtteviisist. Palju uusi peatusi jm, on ka uusi liine! Kuid...


Sellise kommentaari kirjutasin Lääne-Harju valla lehele toreda uudise alla. Sest tore uudis on see tõesti! Ometi ärkab sellistel puhkudel minus skeptik. Eriti kui loen, et tulemas vägev seminar, mille panelistiks kutsud kuulus kliimasoojenemise vastu võitleja. Tõepoolest, ambitsioonikust jätkub ja see on kiitust väärt!


Aga nagu alati on ikka mõni aga.


https://laaneharju.ee/uudised-ja-teated/-/asset_publisher/QUjrNcFLD3ws/content/kogukond-muudab-oma-valla-roheliseks?redirect=https%3A%2F%2Flaaneharju.ee%2Fuudised-ja-teated%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_QUjrNcFLD3ws%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2%26p_p_col_count%3D1


Vald on astunud esimesed sammud, juurutamaks ülevallalist pakendikogumise süsteemi. Rohehangete rakendamine, vajadusepõhine transpordikorraldus ja ringmajanduse juurutamine on vaid mõned eesmärgid, mille suunas tehakse lähemas tulevikus reaalsed vallaelanike igapäevaelu puudutavad sammud. Esimese sammuna on vallamajas loobutud vee-automaatidest ja plastpudelitest; sündmusi korraldades lähtutakse jätkusuutliku ürituse juhistest.


Nojah, kõlabki hästi. Tõsi, pole kuulnud, mitu joogiveepunkti, kaevu vm on vallas juba loodud!? Ei saanud mingit vastukaja, kui selgus, et suurele Muinastulede Öö üritusele Kloogarannas pole organiseeritud isegi bussitransporti!? Vasalemma jaama unustati bussipeatus rajada. Ja nii võiks pikalt jätkata. Aga jätame teema lühikeseks, seegi peaks olema mõtlemapanev.
Kuid kindlasti ei eita ma selle väärtust, mis siiski tehtud. Kergliiklusteed vm. Siiski on muidki asju, mida oma lihtsuse tõttu saab teha kiiresti, hea hinnaga ja kvaliteetselt. Hoolimata sellest, et ühistransporti korraldab PEÜTK, sest ettepanekud peaks tulema eelkõige vallavalitsuselt.


Lisan vaid, et olen korduvalt kirjutanud sellest, millist ühistransporti vajab Keila-Joa ja Kloogaranna, Vasalemma, Harju-Risti ja Vihterpalu. Vallaametnike huvi selle vastu on sisuliselt olnud olematu! Ju siis võib selline huvi rohkem tööd tekitada kui üks kulukas seminar!? Kui aga huvi asjade vastu, mis üliolulised valla elukvaliteedile ehk elanikele ehk valijatele, on olematu, siis miks peaks uskuma, et kutsutud asjatundjate ideede vastu huvi suurem on?

********************************************************



Esmaspäev, 30. september 2019
Parkla, poed jm Eesti maanteedel?




Või miks ei ole Eestis näiteks nii nagu Soomes? Parkla paljudele rekadele, mitu söögikohta, kauplus, tualetid? Isegi pesemisvõimalused ja vahel ka saunad? Linnast eemal? Kompleks on tasemel, sest käiakse ka linnast väljas söömas!. Kuigi .... lisakilomeetrid sõitmist pole just keskkonnasõbralik, aga samas pole see ka linnast kaugel!












Parklakohad kalasabadesse joonitud.






Osa avatud kl 6-24 aga osa ka ööpäevaringselt.




On ka sõidukite pesulaid, töökodasid, isegi konverentsiruume, erinevaid müügikohtasid, juuksut jms.


Aitäh piltide saatjale!


Meil vist ka vahel kiideldakse parklate loomisega? Suured teod ongi kiitmisväärt?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar