Blogiarhiiv

esmaspäev, 16. jaanuar 2012

KES ON SÜÜDI VAIKUSE PUUDUMISES?



Ega tegelikult ma otsigi süüdlast. Mida aitab süüdlase tabamine, kui isegi targemate loodusinimeste aastakümnete pikkuse tegevuse tagajärgi polegi eriti näha. Just suhtumises. Teemas
http://eestimaablogi.blogspot.com/2012/01/fred-jussi-motted-suhtumine-ja-oskus.html rääkis sellest Fred Jüssi. Muide, see, et kirjutan vahel lihtsalt Fred, siis mitte sellepärast, et oleksin sinatuttav. Ei, kuigi sinatamine pole pelgalt ebaviisakus teatud hetkedel, vaid ka hoopiski mõttelaadilt austusväärt inimesele austusavaldus, Kirjutades Fred, pean ma silmas inimest suure algustähega. Nii et ehk pole ma liialt familiaarne...

Pikalt mõtlesin, kas säilitada ühte arvamust tolle artikli pläralas ja ikkagi tunnen, et peaks seda tegema. Rahuliku ja äärmiselt vaoshoitud inimese intervjuu puhul eeldasin, et tõenäoliselt (eriti Maalehes, see pole delfi ju) on sama austustväärivad arvamused. Üllatus oli aga päris suur, kui


Olen läbi elu Teie suur fänn olnud. Ja pole tahtnud kunagi Eestist, sellelt maalt siin, ära minna. Aga kaks tühja kõhuga last sunnivad. Terve aasta oleme elanud no nii kokkuhoidlikult, et isegi imestame. Viimased kuud ei saa enam meist keegi kõhtu täis. Sest katsun oma natuke rohkem kui miinimumpalgast igapäevased ELAMISMAKSUD ära maksta. Aga nüüd on villant. Ka Teist, Jüssi, on villant. Aina targutate! Ja ärge vabandage, et küll teiegi peale sõja tühja kõhtu kannatasite. Praegu pole sõda! Ja ma käin tööl. Ja olen kõrgharidusega. AITAB!!! Pidasin oma emaga nõu, müüme mõlemad oma mõned parematel päevadel ostetud-kingiks saadud ehted ja kaome siit riigist uuel aastal nagu si..tt ihust! Lihtsalt vastik on!
Vasta
  • Kõik vastukajad sellele kommentaarile:
  • Ave

    29.12.2011 18:10
    Kõrgharidus ei anna veel haritust ja seda on selle proua kommentaarist selgelt näha !!!
    Häbi !!!
  • Ave, tühi

    29.12.2011 22:22
    kõht, krooniliselt tühi kõht teeb jah selliseks. Enam pole haritusest asja. Haritus ei kõlba taldrikule ja suhu panna. Suurte ja ilusate sõnade ning mõistetega laste küsivaid silmi ei vaigista. Kõik, kes te pole tühja kõhtu tundnud, ärge laiake! Teie laiamine ongi meie kunagi vabast riigist 21 sajandi Buchenwaldi teinud.
  • Nooh

    29.12.2011 22:39
    Millest Sa järeldad , et mina ja minu pere ei ole tühja kõhtu tundma pidanud ... lihtsalt see artikkel on väga toredast ja eesti riigile väga palju andnud inimesest ja Sinu kommentaar lihsalt ei sobi siia !
  • maalt

    01.01.2012 20:20
    niisugused, kes ei oska oma kodumaad hinnata-tõesti hakake parem siit esimesel võimalusel astuma! Oma heaolu eest peab ikka ise ka väljas olema, aga kes seda ei oska, mingu, jah, pigem teisi kapitaliste orjama-nende tagant koristama. selle asemel, et poodeldes oma rahanatukest linnas tuulutada-minge parem metsa! ja nautige vaikust-kindlasti nii mõnigi saab seal oma hingerahu tagasi ja mõistus loksub paika.
  • Vale puha!

    04.01.2012 19:40
    Oma sünnimaad oskame me väga hästi hinnata! Ei ole kaunimat! Aga pätte, kes meie riigi valitsuses ja parteides pesitsevad, me ei hinda. Seepärast me põgenemegi nende bandiitide eest, kelle käes on v õ i m sinna, kus võim ja banditism ei ole veel üheks saanud, ühte heitnud.
  • maalt veelkord

    05.01.2012 22:12
    maailmas on niipalju halbu asju, et kõike ei suuda ja polegi vaja aduda. osake ka midagi head näha! 
     
    Väga keerulised ja paljusisaldavad arvamused. Mitte ainult esimesel kirjutajal. Siiski pani see kordi üle lugema ja mõtisklema, miks keegi nii kirjutab.

    On äkki SIIN vastus, kes on süüdi? Milles süüdi?

    Avel on väga ja väga õigus! Kõrghariduse kättesaamine pole kerge, inimene, kes sellega hakkama saanud, on austamisväärt. Aga kas austame? Kas riik austab? Kas mina austan?

    Minu poolt nii ja naa. Kõrghariduse omandamise järel võib kergelt unustada, et haritust kaotada on kerge. Kui sul pole erilist huvi ennast pidevalt natukenegi täiendada. Kui oled kõrgharidusega, aga ilmsed grammatilised vead viitavad millelegi. Eks igaüks arva ise, mida tähendavad väga lihtsad vead. Vigu võib tekkida kiirustamisest, närvitsemisest, emotsioonidest, aga sellised vead peaks küll midagi muud näitama. Seepärast ma nõus Avega. Mis siis, et mul endalgi tihti vigu, kuid tunnistan, et mingite sõnade puhul kasvõi enne veendun õigsuses, kui et pean õigeks lubada endale selliseid vigu läbi lasta.

    Sisu muidugi olulisem. Esimese arvamuse puhul tundub algul, et ongi. Edasi lugedes aga tekkis tunne, et selgelt tehakse ülekohut. Ja mitte ainult Fredile. Me ei tea, mida keegi üle on elanud ja kes nälga tundnud. Kas selles, et keegi kõrgharidusega inimene nälga kannatab ja, et siin riigis tõesti paljutki on väga mäda, on süüdi Fred? Selline süüdistus on mitte ainult alatu, vaid ka matslik. Kui meil võetaks rohkem kuulda Fred Jüssit, Toomas Jüriadot, Urmas Sellist ja teisi tõelisi loodusmehi, siis olnuks viimaste aastakümnete jooksul olnud võimalik palju parem riik üles ehitada. Kas kirjutaja teab, et sel ajal kui keegi tegi suhkruvati-kooperatiive, andsid mõned inimesed (ahnuseta, mis siis ka minu arvates paljudes hädades süüdi) endast parima. Ja tegid kooperatiivi "Kotkas". Paljudele tundus see pehmelt öeldes kiiksuna. Ja kui paljud, nii RMK ja teised, püüdnud teha puhkamiskohti, vedanud turjal materjali sohu, et vaid inimesed saaksid puhata. Teised inimesed. Oled ka andnud endast midagi?


    Kuigi tean, et paljudel inimestel pole üldse kerge elu ja oma panuse (töö) eest väärivad palju paremat kui miinimumpalk. Tean väga paljusid selliseid inimesi. Kuid kirjutada selle peale ropusti ja jalga lasta...
    Kas ka sinu kaks last TAHAVAD minna? Tead sa üldse seda?

    Talendid koju!? Kas ikka peaksime iga "talendi" eest midagi maksma? Kas kõrgharidus tekitab talendi? Kahtlen. Olen liig palju näinud inimesi, kellel on haridust, kuid puudub haritus. Loodan, et leiad oma õnne, mida sa Eestimaal leida ei osanud.

    Tühi kõht pole naljaasi. Ometi võib seesama loodus anda tühja kõhu jaoks väga paljutki. Näljaaegu on ennegi olnud ja paljud on just ellu jäänud sellepärast, et pole alla andnud. Muidugi nõuab see kõva iseloomu. Mina teenin miinimumpalgast rohkem, aga pole ka eriti "keskklassi" ligilähedalgi. Ometi pean loomulikuks, et endast tuleb anda parim ja vahel midagi ka nõuda. Seni, kuni mõnelegi piketile tuleb paarkümmend inimest, polegi midagi loota. Ja ehk pole seda ka väärt need, kes nurga taga on kõige kõvemad kritiseerijad.

    Ehk oleksid pidanud jõudma siis, kui Fredist "lugu pidasid", sinnai, et teha ta jutust järeldused, mis viinuks sind teise suunda? Ehk ei oska sa parimast leida enda jaoks parimat?


    Tähelaevas tõi Fred esile ühe ütluse, mida tema on kuulnud.  Et üks õpib üle õue minnes rohkem kui teine läbi linna minnes. Tundub, et oled läbi suure hulga linnade läinud, aga haritus on haihtunud...

    "Tähelaev", mille tegi Joonas Frediga, on parim, millist üldse saab Frediga teha! Mul on olnud au Joonasega koos töötada ja ütlen, et sellist saadet saab teha vaid inimene, kelles on peidus loodusinimese sügav hing. Ja kellega kord istuks ka lõkke ääres ja kuulaks vaikust. Kõrvemaal, miks mitte...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar