Blogiarhiiv

reede, 13. jaanuar 2012

UUS VANASÕNA



Just leidsin pläralas hea vanasõna.

Mida rohkem sõiduridu, seda vähem teehooldust. (Lihula, Juhan P.)

Kurb vaid, et nagu paljud vanasõnad, võib ka sellel tõepõhi all olla!

Täna tundub olevat masendav päev! Kuskil kellelegi. Ja ärgu ainul mainigu, et täna reede ja...
http://www.tartupostimees.ee/702344/tartumaal-noo-vallas-hukkus-avariis-inimene-kaks-said-vigastada/

http://www.postimees.ee/702314/harjumaal-kernus-soitis-kraavi-liinibuss/

Vahur
13.01.2012 21:54
Tegelikult on jälle olukord, kui Tallinn- Pàrnu mmt on Harjumaa osas täiesti lahti ajamata ja hooldamata!!! Kes vastutab???? Mitte keegi.... Nagu ikka!!! 
Kui ikka lumesahk ei saa pidama, siis viga teehoolduses?

Rehv 13.01.2012 22:24
Oeh, millal ükskord jõuab kohale arusaam, et autokooli eest raha maksmine ei tee inimesest autojuhti. 20-40 km/h ???? (Rõve serbiakeelne sõim) Eelmine nädalavahetus töllerdas hea nähtavuese ja mõninga lumesajuga Tartu maanteel Audi 4x4 65-75 km/h. Kõik tuled ja viled küljes. Liinibussile jäi jalgu. Jube. Hetkel on sõidetav kiirus Tallinn-Tartu maanteel a´80-90 km tunnis kindlasti. Sõita ei oska litsuge rongi või bussiga. Väga mõnusad ja kindlad liikumisvahendid.
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -22 -1  +1 +19
Naljakas 13.01.2012 22:42
Töllerdas? Oled sa kukkunud? Praegu võib lõik kannatada suuremat kiirust ja mõne aja pärast olud kardinaalselt muutunud. Sinusugused tuleks liiklusest ära koristada kui kellelegi liiga teed
teata ebasobivast kommentaarist -6 -1  +1 +16

eh 13.01.2012 22:55
Ei töllerdanud või? Mis pagana "lõik"? Tartu maantee on sirge tee, 2 rahulikku kurvi on kogu selle sõidu peale. Kui päris poolemeetrised hanged keset teed ei ole, on 90 igal ajal paras kiirus. Mida see 60-70ga uimamine annab? Turvalisust? Mitte sugugi. Aina tõenäolisem, et mõni ebaõnnestunud möödasõit sinu ka hauda viib. Kui ikka üldse sõita ei oska, on 70 km/h palju-palju ohtlikum, kui kodus istuda ja elu üle järele mõtelda.


oeh 13.01.2012 22:38
Ei ole teeolud viletsad, juhtide sõiduoskused on viletsad, kui väike lumi kohe mõne tropi 40km/h sõitma ja enda järele kolonni koguma paneb. Reede õhtuti on Tln-Trt maanteel niikuinii liiklus masendavalt tihe ja mööda sõita pea võimatu, no ei ole vaja sinna ronida, kui talvel jalg niigi väriseb ja hästi sõita ei julge. Buss käib (ja jõuab palju kiiremini kohale, kui mõne sellise taga kinni ei istu), kasutage seda.
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -11 -1  +1 +9

oeh-ile 13.01.2012 22:53
See pole sõiduoskus, mis töllerdaja taha kolonni kogub vaid haige enese mina ja otsene jobulikkus, mis saab ränga löögi enesehinnagule igalt möödasõitjalt. Aga nii ei peaks olema! Kas on raske tee serva tõmmata ja lasta teistel mööduda???
Kui mina vean oma autojärel haagist kõrge penoplastikoormaga, kiirus ca 70 km/t on parem ratas teepeenral, taganttulijale parem suund sees ja midagi alandavat selles ei ole! No ei saa ma hingelist traumat mitte! Ainult nägu kisub naerule, kui mõni suunatulesid möödudes korraks vilgutab

kurb autojuht 13.01.2012 22:46
Sõitsin ka autoga. Kõik kihutasid mööda nagu suvi oleks. Pärast olid mingi avarii teepeal. Miks inimesed teevad niimoodi? Kas tõesti inimesed ei teadvusta endale, et iga möödasõit on ohtlik.

Ka suvel pannakse mind ohtu. Sain kivi esiklaasi. Klaas täiesti tuksis oli.

Miks inimesed ei arvesta teistega ja kihutavad kogu aeg nagu mingid ajudeta loomad oleks. Pärast nutavad haiglas. Aga nad ei mõtle sellele, et kui nad kogu aeg teistest mööda sõidavad kui palju on nad teistele pahandust ja kahju teinud. Nad mõtlevad endale siis kui kondid ja kehaosad on mööda teed laiali.

Egoism ja eneseimetlus, ükskõiksus ja hoolimatus kaasinimeste vastu.

Oeh-ile on vist üks väheseid teel liiklejaid, kellel mõistus peas. Või vähemalt siinsetest plärajatest. Rehv ja eh aga ei oma tõenäoliselt mõtlemisoskust ega arusaama, mis on mis.

Vahel loen õnnetustest artikleid, vahel lihtsalt kurb mõelda, mis juhtunud. Ometi aitaks ehk natukene seegi, kui mõnigi pläralas mõtleks, enne kui kirjutaks. Sest ega lahmimine targemaks ei tee. Roolikogemust mul vähe, aga kõrvaltvaatajana olen paljutki näinud, nii bussis kui autos sõites ja ka muidu liigeldes. On täiesti selge, et kuni meil sadade viisi autojuhte, kes ei saa aru lausetest
«Täna maha sadanud lumi on muutnud teed äärmiselt libedaks, eriti kohtades, kus eelmisest sulast jäänud vesi on jäätunud ning jäänud värske lume alla,» rääkis politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Mihkel Loide Postimehele.
Politsei soovitab kõigil sõidukijuhtidel alandada sõidukiirust ning olla eriti ettevaatlik kõrvalteedel või möödasõitudel, kus värskest lumest tingituna pole libedamad kohad nii kergesti eristatavad.
Sõidu teeb ohtlikumaks ka tihedast sajust tingitud halb nähtavus ning peagi saabuv pimedus.... siis peaks selliseid ohtlikke möödasõite ja 90 km/h sõitvaid juhte järjest maha võtma.

Ometi...mul kripeldab ka teehooldus. Viimastel talvedel teemat jälgides on alati mulje, et teehooldus pole suurem asi. Tihti ka mainitud, et tänapäevased teekatted kohati libedad ja haardetegur vilets. Ja kunagine liivatamine-kruusatamine olid tõhusamad koostöös soolaga. Sest praegune soola puistamine mõjuks justkui vaid mõned minutid (lumesaju korral). ma ei tea, on mul õigus? Tegelikult tahaks lugeda pärisspetsialistide põhjalikke arvamusi.

Miks neid ei ole???

Mõtlemisvõime puudumine toob aga kaasa selle, et ükskord need töllerdamisevastased kuskil... Ja kardan, et ka siis ei osata õigeid järeldusi teha. Sest süüdi on ikka teised...

Aga vanasõnast. Jah, eks too õige ole. Sest minu mäletamist mööda on ka teehooldajad aeg-ajalt mihklid ennast õigustama

.Jääbki siis nii, et ei hirmuta hukkunud ega vigasaanud ja oleme ükskõiksed? Ükskõik kui palju neid on? Aga äkki vaataks ikka üle teehooldusrahad? Ja mõtleks, kas teatud ilmastikuga ei peaks radikaalsemaid lahendusi kasutama?

Minu jaoks üks hirmutavamaid kogemusi kui sõitsin bussiga, juht litsus 90-ga, kõigutamatult. Kuigi teel soolalume lörts ja lumevaalud, teeääred kraavisõitnud masinaid täis...

**********************

Aitäh, kurb autojuht, et püüad kellelegi mõistust pähe panna. Aga see on lootusetu üritus. Siinkohal hea mõtteaine Iivi Anna Massole, miks inimesed pläralas kirjutavad...


kurb autojuht 13.01.2012 23:02
Ma olen sõitnud 20 aastat ja minu poolt põhjustatuna ei ole ühtegi liiklusõnnestut. Küll on aga mulle 3 korda sisse sõidetud. Miks nad seda mulle tegid? Miks nad ei olnud hoolikamad?

Ma vahel mõtlen, et kui inimesed sõidaks peaga mitte riistaga siis ei olekski õnnetusi. Sageli sõidetakse nagu loomad roolis ja pärast on veel teised süüdi, et nii aeglaselt sõitsid kuna boss tahtis kihutada ikka 120-nega ja kõik teised on süüdi, et sõitis mitu inimest vigaseks... Ise olin ühel liiklusõnnetuse paigas juhtumisi ja ka oli sama jutt, et kui ei oleks olnud nii aeglast liiklust ja "troppe" poleks õnnetust olnud. Uskumatu milliseid lolle on ikka roolis.

Politseid pole ka teepeal näha. Neid loomi tuleks ohjeldada. Mul poleks kahju kui nad ennast sodiks sõidavad. Aga nad sõidavad ka vastutuleviad inimesi sodiks. Kes on väga, väga ettevaatlikud. Ja siis mingi hull "ralliäss" tuleb ja kihutab neile sisse.

Ja siin on näide, et kirjutamiseks pole mõistust vaja. Pikivahe mittehoidmises on süüdi... Kes? Töllerdajad vist!
eh 13.01.2012 23:07
Kui sulle on kolm korda SISSE sõidetud, on see otsene märk sellest, et sa teed roolis mingisuguseid totaalseid ajuvabadusi. Ei hoia pikivahet ja teed äkkpidurdusi? Keerad peateele ette? Muid variante "sisse"sõitmiseks eriti pole. Räägib inimene, kes on üks neist, kes on "sisse" sõitnud ühele sarnasele pimesikule. Arva ära, kes süüdi oli? Valesti arvad.
Samalt IP-aadressilt on siin varem kommenteerinud ka eh(22:55 13.01) ja eh(23:03 13.01).
teata ebasobivast kommentaarist -24 -1  +1 +12


pigem 13.01.2012 23:47

siis ikka järelsõitja ei hoia pikivahet, kui tagant sisse sõidetakse - ja nii see ju on, niipea kui jätad normaalse pikivahe, on kohe keegi sinu ja eesmise auto vahel. 

Ja kui sellisele kolmandik paneb plusse, siis kas ongi liikluses kolmandik kääbikuid???? Päris hirmutav!

Ainuke võimalus on igale poole ehitada kaks maanteed, mitte neljarealist. Ühel saaksid siis lapatsimehed sõita. Sinna pole vaja kiiruskaameraid, politseid ega teehooldust. Vaja vaid kõrget teemaksu...

*************************

Loomulikult on õige, kui seadus näeb ette, et põhjendamatult aeglasem liikleja peab kolonni mööda laskma. Millisel juhul on aga aeglasem liiklemine põhjendatud? Halbade tee- ja ilmastikuolude korral. Ma ei pea siin silmas 20 km/h. Kuigi oleme sattunud ka sellisesse paduvihma, et oleme autoga lausa seisma jäänud. Ja seda teinud enamus liiklejaist.

Kolonni möödalaskmisel ka mitu ohtu. Esiteks pole meil suur osa teid ette nähtud võimaluseks ohutult teeveerde võtta. Lihtsalt pole mingit ruumi. Teiseks, kolonni eest ära tulemine toob kaasalageda vaate silmapiirini. Vabanenud lapatsimehed aimavad võimalust vabasse vette pääseda ja kui allesjäänud endiselt, kuigi vähem, töllerdavad, siis otsustatakse näidata, kes on autojuht! Ja läheb andmiseks. Seda on liikluses näha, aga selle peale võib väga vabalt tulla ka plärajate kirjutisi lahates. Pole eriti keeruline kui natuke analüüsida osata.

*****************

14. 01. 10225.

Miks ma õnnetuste artikleid või ka julmusest kirjutavaid vms, lugeda ei taha!? Sest elan neid üle. Või läbi. Või võtan hinge. Julmus, ükskõiksus ja lollus masendab ja uni pole just kõige parem. Kahjutunne inimestest, kes viga saanud või hukkunud...

******************************

http://www.valgamaalane.ee/696332/politsei-keelitab-moodasoite-valtima/

Möödunud nädalal juhtunud liiklusõnnetuste analüüs annab politsei hinnangul põhjust kutsuda sõidukijuhte üles suuremale ettevaatlikkusele, sest teeolud on halvad ja mis veelgi olulisem, kiiresti muutuvad.

Seega tuleks sõidukiirus valida ikka ja ainult vastavalt teeoludele ja enesekriitiliselt tuleks hinnata ka oma talviseid sõiduoskusi. Ikka tasub sellistes liiklusoludes meeles pidada, et möödasõidu manöövrid pole kohustuslikud, vaid libeduse tõttu isegi ohtlikud – seega pole alati arukas eesliikuvast lubatust aeglasemalt sõitvast autost mööda põrutada.
Eelmisel nädalal registreeriti Valgamaal kolm inimvigastustega liiklusõnnetust – nendes sai vigastada viis inimest. Juhtus ka viis varalise kahjuga liiklusõnnetust.

*****************************


http://www.postimees.ee/702658/rangas-avariis-tallinna-tartu-maanteel-hukkus-inimene-kolm-sai-vigastada/

Kuna soovitatav ümbersõidutee Mustla-Nõmme küla kaudu on korralikult lahti lükkamata, soovitab politsei inimestel valida mõni teine sõidumarsruut.

Mida ütles vanasõna?


Mida rohkem sõiduridu, seda vähem teehooldust. (Lihula, Juhan P.)


2 kommentaari:

  1. Väga hea vanasöna :D

    VastaKustuta
  2. Tere Pirtsu!

    Minu arust ka! Sest meil ongi kombeks igasugu asju juurde teha kuigi hilisem huvi kaob. nagu tänapäeva lastel, huvi mänguasjade vastu kaob kui see kätte saadud...

    VastaKustuta