Blogiarhiiv

teisipäev, 3. jaanuar 2012

MULLE MEELDIVAD KRIMKAD

Fox Crime on kanal, mida hea vaadata. Muidugi on krimkadest parimad vene Holmes, Livanoviga peaosas. Absoluutselt selline pilt tuleb silme ette kui lugeda, nii et sarja tegijad on peensusteni sisu tabanud.
Hea on ka Nero Wolfe ja mitmed teised.

Praegu aga vaatan "Ajas tagasi". Ja oli üks naljakas moment. Hispaanias latiinost immigrant töötab kohvikus ja ütles, et saab 600 eurot. Ja sedagi tänu sellele, et töötab ametlikult. Muidu immigrandina makstaks veelgi vähem. Paljud meie hulgast ametlikult töötades 600 eurot saavad?
Huvitav ka see, et selles sarjas hetkeseerias jagelevad hispaanlased ja latiinod, suhteliselt ühe taustaga. Ega selliseid lugusid, mis eriti positiivselt ei lõpe, väga ka ei taha vaadata. Kuigi ka siin oma Romeo ja Julia justnagu olemas. Ometi meilgi omad skinnid ja muud jamad, nendest hoidumise üks põhjus ongi rahvusriik. Pole midagi kui teisi rahvusi siia elama tuleb, küll aga pole normaalne, kui neid tuhandetes. See ju enamasti arenenud riikide üks suuremaid vigu, et hektarite viisi võõraid oma tuppa lastud. Mõne tõsiselt tagakiusatava lugu usutav, eg, et mõnes riigis aina põgenetakse, näitab pigem, et enam ei tunnetata seoseid oma maaga ja valitakse lihtsama vastupanu tee..

Loodan, et tegu polnud tõlkija veaga!? Sest ülitihti ei suudeta eesti ja vene keelses tõlkes numbreid kokku viia! Äkki põhjuseks tõlkijate väike palk?

Aga kui mõtlema hakata, pole ammu eriti krimkasid lugenud. Pole nagu aegagi ja ega raamatukogugi kaugel. Ja peaks vist vahel minema raamatupoodi, vaatama taas allahindlusega raamatuid. Seda enam, et uuskasutuskeskus kolis kaugemale, vahel sai sealt raamatuid ostetud.

Muidugi kahju ka, et Päevalehe raamatutesarja ostmise pooleli pidin jätma, head raamatud ju.

http://www.postimees.ee/689454/raamatukogud-peavad-poole-toetuse-eest-eesti-autorite-teoseid-ostma/

Üllatav, et siin hulgas on (näiteks) KesKus!? Mida eriti kultuuriajakirjaks just ei peaks. Samas, piisavalt palju räägitud ka looduskasvatusest, ei teagi, kas neid ka tellitakse?

Kaugeneme loodusest, ajaloost, sidemetest maaga, kultuurist, pereväärtustest... Mis ükskord saab?

Filmis aga saab hispa peikale kuuli ette hüpanud latiinojulias aga kuuli oma vennalt... Sünboolne? Film ütlete? Aga mõtlema võiks panna...

Lugemishuvi muidugi kõvasti kahanenud ja sellest kahju.
Eesti kirjanike teoseid võiks kohati küll rohkem lugeda. Ega naistekad-seebikad eriti muud peale lugemisnälja kustutamise annagi, kuigi ka eesti (auhinnatud) teoste hulgas pole kõik just päris pärlid. Aga maitse üle ai vaielda. Vaid kakeldakse ja LANGetakse.
http://www.postimees.ee/689636/raamatukoguhoidja-riik-paneb-meie-raha-riiulitele-seisma/

Ja mida arvavad plärajad? Näiteks.
Langi Kultuurirevolutsioon...
03.01.2012 13:41

... Eesti moodi! lihtsalt naerma ajab(või nutma) see ebapädevate valitsejate etendatav tsirkus!

vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -9 -1  +1 +72

heureka
03.01.2012 14:00
kui nüüd 3 käiku ettemõelda, siis mis värk sellega tegelikult on?

1. algul lastakse osta kokku pahna, mida keegi ei loe
2. hiljem on langul hea põhjendus omast käest võtta - näete raamatukogus raamatuid ei loeta - paneme raamatukogud üldse kinni !
3. lõpptulemusena raha jääb jällegi rohkem üle parteidele "demokraatia" arendamise jaoks
teata ebasobivast kommentaarist -2 -1  +1 +73

eleonore
03.01.2012 14:22
mulle kah tundub, et selline kaval tagamõte on algusest peale sellega olnud.

me ju kõik näeme, kui hästi sellesama meetodiga on õnnestunud likvideerida või kärpida ühistranspordi eri liike. kõigepealt harvendame sõiduaegu ja rahvas, kes enam autota toime ei tule, hakkab autoga sõitmist eelistama. siis jätame liini käigust ära, "kuna reisijaid polnud piisavalt".
teata ebasobivast kommentaarist -4 -1  +1 +45

just nii nah
03.01.2012 14:37

nagu

heureka
elenoore
ja
Langi Kultuurirevolutsioon ...

100% päri
Samalt IP-aadressilt on siin kommenteerinud ka raamatukogu süsteemis(14:33).


Eleonore natukle ühekülgne. Ühistranspordis on vahepealsed teod veel "piletihinna tõstmine" ja asjaosaliste poolt firma ja riigi petmine (asjaosalised nii (näiteks) bussijuhid kui valede andmete esitajad), soovimatus tagada soodustusi, sõiduplaanid, mis ei luba ümber istuda (nagu tulevased uute rongide sõiduplaanid?), firmaomanike huvi dotatsiooni, aga mitte reisijate vastu jne.

Raamatukogutädid muretsevad pensionäridest lugejate pärast. Aga noored? Kohilasse tehtud mingi koht trikiratturitele, sõidavad nüüd tihti rongiga. Ühe korra öeldud, et vagunis ei lagastata, jalgu pingile ei topita, rattaid laokile ei jäeta. Miski kohale ei jõua, järgmine kord uuesti. Ja vahivad siis otsa nagu...daunid. Nagu tänapäeval vist öeldakse!  Mis neist saab? Kunstnikud? Nagu tänavakaake nimetatakse, kes kunstiga lagastavad vanalinna või muud? Kus siin Lang on?


 Pealkiri to sorry
03.01.2012 15:10
ja järeldus:

1.kirjanikud pole vast nii head-rahvalikud, muidu ju rahvas nende lugusid loeks
2. valitsejad-ministrid on kavalad ja ebakompetentsed, puha omakasu
3.eestlase patriotism igal tasandil on kadumas
teata ebasobivast kommentaarist -0 -1  +1 +1
Pets
03.01.2012 13:41
Järsku proua juhataja ja Postimees seletaksid, mismoodi on see - meie - raha -- see on ikka maksumaksja ja riigi raha.
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -50 -1  +1 +8
hõm
03.01.2012 13:54
No ma natuke seletan, mida tädi ilmselt mõtles (minu illustratsioonidega). On lugejad, kes on maksumaksjad ja kes tahavad raamatuid lugeda. Ja siis on mingi ilma propellerita Karlsson, kes käsutab raha, mida lugejad on maksudena maksnud. See Karlssoni lõustaga kelm käsib kulutada seda raha asjade peale, mida lugeja ei vaja. Sest Karssonile meeldib esiteks võim, teiseks on ta enda arust kultuurne ja maitsekas ja kolmandaks on tal soojad suhted kirjastajatega. Tulemus on see, et propellerita bürokraat kulutab võõra raha asjade peale, mis muutuvad kaheks asjaks: peamiselt makulatuuriks ja kirjastuste kasumiks.
teata ebasobivast kommentaarist -3 -1  +1 +78
 
On siis plärala peldikusein või rahva hääl?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar