Blogiarhiiv

teisipäev, 1. veebruar 2022

Pelgulinn - tänavavalgustuse, arhitektuuri ja mälestustega.

 

Pühapäev, 26. aprill 2020

Pelgulinn - tänavavalgustuse, arhitektuuri ja mälestustega.


Olen aastate jooksul korduvalt samal teemal kirjutanud ja pakkunud ka poliitikutele ning KOV-ide tegelastele mõtteainet, aga apaatsus on ääretu! Mida arvata neist, keda absoluutselt ei huvita see, et kordades odavamalt toime tulla? Jah, LED-valgustite kasutuselevõtt, eurorahade kasutamaine kaasajastamiseks jm on head asjad. Kuigi neilgi puhkudel palju laristamist. Keeld kasutada olemasolevaid poste jm näiteks. Lisaks, igal juhul nõuab süsteem kallist juhtimiskeskust, hooldus suuri kulusid. Aga saaks ju lihtsamalt!?


Koroonast on siiber ja tahtsin korragi välja jalutama. Ning lisaks valgustusele mõeldes pildistamisele lihtsalt olla. Üksiti ka natuke meenutada, sest Pelgulinnas elasid mu lapsepõlvest peale pea ainukesed sugulased Tallinnas. Aga mõjutab ka see, et mulle meeldivad Kalamaja ja Pelgulinn oma majadega ja haljastusega.


Telliskivi kvartal mulle lähedal, aga siiani polnud ma lähemalt vaatama tulnud. Uhkelt vaeva nähtud! Väga tore! Ja omajagu huvitavgi. Nagu vaade alumiselgi pildil, koos "kandiliste kividega".




Ei tea kelle kõrval siin isegi raamatupood!



Muidugi on uusehitise lahendus mõnevõrra ägegi, aga vanast, olgu see täna ka nii nadis seisus, kumab ilu ja erilisust rohkem. Kui siia midagi tehakse, jääb loodetavalt see väravaosagi alles?


Ma arvasin, et Toompuiestee uus maja oli Eesti Raudtee oma, aga tuleb välja, et nad lasid sealt ise üldse jalga? Elroni kontor kolib ka siia? Eriti kui mõelda, et lähedal vana depoo ja Kopli kaubapark, seega ka sobiv koht kaasaegseks depooks? Elroni efektiivsuse mõttes oleks see vajalik ja Kopli üks kolmest kohast, mis sobiks. Aga seni ei paista seda efektiivsust kuskil....



Äge!



Edelaraudtee aga saatiski oma vagunid vanarauda, selle asemel, et neid üle Eesti kasutusele võtta. Taas täielik apaatsus ja ükskõiksus ametnike poolt. Pole ootekodasid, kohvikuid ega kioskeid peatustes ja ei tee kah, muideks, eks ole?


On see siis parim restoran? Mis saab peale koroonakriisi, kui osa söögikohti kaovad? Kas hakkame ehk rohkem omamaist tegema ja pakkuma?


Vana depoo ja Kopli kaubapark. Oma vana otstarvet ei saa see park kunagi tagasi, aga depoo jaoks kõlbaks ju üpriski hästi? Ja depoohoone jaoks on siin ruumi küll?





Aga tühja kah. Vaatan parem ilusaid maju. Ja sedagi, kuidas siin saaks rakendada tänavavalgustust teistmoodi kui täna, kümmekond korda odavamalt.
Tänavavalgustuse all me mõtleme üldiselt ikkagi kõnniteede valgustus, mitte sõiduteede oma? Autodel on ju tuled ja kui seda kulukat valgustust poleks, oldaks ehk ka sõidumaneerides ettevaatlikumad ning kihutamist vähem? Nii on vähemalt arvatud. Kuid meil arvatakse enamasti, et just kõnniteed ei vaja valgust!?

Kalamaja ja Pelgulinn on valdavas osas selllise lahendusega, kus seda postidel tänavavalgustust pole vaja. Mitte mingit põhjust selleks pole! Igaüks, kel vähegi mõtlemist, saab ju aru, et kahe linnaosa peale kulub selleks sadu tuhandeid tonne betooni, rauda, muid materjale ja .... raha! Sadu tuhandeid eurosid ja pidevalt aina kasvavas vahus! Õnneks on paras aeg asju muuta, sest "kaasajastamisele" siin veel raha on RAISKAMATA!

Ma eksin? No aga argumenteerige?


Mõttekam on jurakas püsti ajada, panna vahel lambike ka kõnnitee poole, hoolimata sellest, et "sein" ees?


Oh, kaader õnnestus nagu tahtsin. Nii äge vaade. Foto surubki selle vaataja (seekord siis minu) jaoks teatud raamidesse ja just seda tahtsingi muust välja tuua. Vanade elamute piirkonnas ongi minu jaoks see võlu, et igal sammul vaade muutub ja põnevus säilib! Või inimesed enam ei märka?

Muide, Kalamaja grupis hiljuti oli "karumäng". Keegi avastas lastega jalutades akendel mõned karud. Ja kuna lastega mänguväljakule ei pääse, siis oli vaja leida midagi muud, millega laste tähelepanu kõrvale tõmmata. ja läkski "karujaht" lahti! Lapsed olla olnud vägagi põnevil ja paluti veelgi loomi akendele panna! Üliarmas ja vahva! Ja tuleb välja, et lapsed oskasidki vaadata ja märgata! Täiskasvanud siis ju ka?


Aga edasi minnes otsisingi just seda. Valgustit maja küljes. Mis on selle mõte? Majanumbri valgustamine? No aga kui see on KOHUSTUSLIK, siis ehk paigaldakski valgusti, mis ka ukseesist ja laiemalt valgustaks? Ja kui seda juba teha, siis ehk võtaks siin puuvõrade tagant need jubedad postid koos valgustusega maha? Aha et kinnistu suur ja üks lamp ei valgusta? No aga teeme nõudeks, et kinnistul peab olema lamp 30 või n meetri kohta?
Paljud küsivad kohe, et miks maja elanik peab teistele kõnnitee valgustamise eest maksma? Aga seesama elanik kõnnib ju ise ka teiste majade ees? Et ise käiks ja kasutaks, aga teistele ei luba? Nali naljaks, aga mina küsin:
MIKS PEAKS IGA ELANIK (pere) 10x ROHKEM MAKSMA?

Linn võtab tänavavalgustuse maha ja hoiab hirmsasti kokku. Kulu on vaid mahavõtmine, edaspidi ei pea miljonite eest uusi paigaldama ega juhtimissüsteemi ülalpidamise eest erafirmale samuti mitte? Rääkimata pirnide vahetusest jm hooldusest?. No aga milles probleem?

See-eest, et linna saab miljoni kokku hoida, maksab ta 100 000 eurot selle eest, et majadele otsitakse sobivad lambid, hämaruseandur ja need paigaldatakse!? Vähe sellest, paljude majade puhul on vaja lampe ka teistele külgedele. Selle raha eest saaks vast ka teised küljed lampidega katta, mis kasutavad sedasama hämaruseandurit? Elanikud saavad oma maja kogu valgustuse korda, aiani välja?

Mis edasi? Edasi maksavad elanikud vaid kopikaid, sest väikesed valgustid ei kuluta märkimisväärselt elektrit. Kaovad segavad postid (ka talihooldust jm segavad). Tekib inimlikum ja soojem valgustus. Hoiame kokku sadu tuhandeid tonne loodusvarasid. Suur raha jääb muude asjade jaoks, mis linnas vajavad kordategemist.

Või ma eksin?


Ka selles, et enamusel tänavatel on ülilihtne sellele üle minna ja kõnniteede valgustatuse probleeme ei teki? Paraku ma ei näe, et eksiksin. Isegi pimedas....


Näh, jälle valgusti!


Siin vaatasin muidugi ka ilusat varikatust. Alati on hea näe, et neid tehtud ja korralikult, hoolimata kuludest. Üks paljudest nüanssidest, mis neid maju eriliseks teeb.
Tõsi, selline valgusti eriti ei valgusta, aga tänapäeval poleks mingi probleem sobivat ja ilusat leida. Olgu või midagi 1928. aasta stiilis?


Muidugi torkavad silma ka ilusad väravad või muud detailid.




Iga nurga alt lahe!



Oleneb kuhu edasi minna, muutuvad ka majad. Rohkem või vähem.


Küll aga ringi liikudes võib märgata, et valdavalt saab sama valgustussüsteemi saab kasutada ka kortermajade puhul. Välja arvatud ehk "tühikud", kus pole erakinnistuid ja kuhu on vaja eraldi valgustust. Ehk aitab siin päikeseenergia?


Kellelegi meeldib see betoonpostidest "aed"?


Vahel aga suudetakse suurigi hooneid enam-vähem vastuvõetavaks kujundada.



Sellisel magistraalil nagu Sõle lood muidugi teised. Aga kuivõrd teised? Ma ei ole tänaseni veendunud, et ka siin vaja tänavavalgustust. Tuleks hoopis valgustada kõnnitee (kasvõi samasuguste lampidega nagu Pelgulinna haigla ees? Kuigi need keravalgustid ehk häirivad liiklejaid, vaja ikkagi selliseid, mis silma ei paistaks? Selgi teemal olnud siin-seal vaidlusi. Kus aga kasutatud täna ümarkuplite asemel teisi, on pimestamisi tõesti vähem. Iseasi on muidugi magistraalil ülekäigud, mis peaks tõesti valgustatud olema.

Ja kuna kohati kõnniteede olukord üpris vilets, siis on remont nagunii plaanis, jääb üle vaid valgustus ümber projekteerida? Saab neist metallkärakatest lahti? Ja kui palju veel kallist kaablit/traati kulub?




Täna aga näeb "uhket kaasaegset" kulutavat valgustust igal pool.



Siin näeb ka konkurentsi! Mitu marketit ja tanklat kõrvuti. Kuigi nii palju neid vaja pole. Aga nii ärimehed konkurentsist aru saavad kuigi juba ammu teada, et nii vähe kliente marketi või tankla kohta mujal Euroopas vist polegi. samas on ving, et ei jätku kasumit ja töötajaid raske leida! Muidugi vähe leida, kui a) käive väike ja sellest tulenevalt ka  b) palk väike....



Väga aga loodan, et aktsiisi vähendatakse. Kas sellega peale koroonat ka hinnad kauplustes jm langevad on iseasi. Aga kus sa langetadki, kui väike kaupluse, apteegi või tankla kohta väike....



Värvid....


... ja mustrid!
Kuigi see postide muster küll midagi ilusat ei ole! Siin näha ka valgustuse poste, aga eks siin ka majad kaugel. Aga ehk teeks ilusa kõnnitee ja ilusa valgustuse?


Küll aga ka korterelamu ees pole tingimata neid poste vaja? Saaks ka nende puhul teha valgustuse kinnistu kulul?



Kohati ongi asju ilusaks tehtud. Nisu tänava remont on valmis. Ka valgustus uus ja üllatav näha, et lõpuks on ka postide kõrguse koha pealt kokku hoitud!


Ometi ka siin veel ei näe kaasaegset valgustust suuremal osal tänavalõigust? Miks? Oli tahtmine maksumaksja raha rohkem kulutada?





Tähendab osaliselt tänav remonditud. Üle Ristiku minnes on veel võimalus.


Need majad enamuses ehitatud 1940. aastal. Kui heas seisus need on? Mulle meeldinud need lapsepõlvest, sest siin tihti käisingi. Kusjuures oli "paikne", kolasin vaid kaubapargi kohal jalakäijate sillal, üle Ristiku ei läinud pea kunagi. Tulin siia alati Balti jaamast trammiga. Nii on mulle need majad igaveseks mällu jäänud.


Majaomanikud kulutanud valgustusele. Kas keegi vaesuks, kui oleks valgusti ka maja teisel nurgal?


Ja nagu enne kirjutasin, valgustust vaja ka maja teistel külgedel. Mis siis oleks selle vastu, kui selle saaks linna abiga?


Küll aga solkis minu jaoks nostalgia ära kunagi tekkinud plekkputka. Täielikult sobimatu.






Väga vahva laev!



Kui aga juba siia jõudsin, siis läksin ka Kalaarsenali. Balti jaama turul ju ka vahel mõnda head toodet olnud, aga kui paari nädalaga massid ostma ei hakanud, jäeti leti nurk jälle tühjaks! Nii et üldiselt ongi turul ka täna väga vilets valik, hoolimata sellest, et hääde toodete tegijaid on!








Leoki Kala mul proovimata, Paadi talu omad aga paremad kui Vändra omad.











Keskkonnainspektsioonil aga oma mudajõgi aia taga?




Kuigi aeg-ajalt kuulda, et ratturid teistega arvestada ei oska, siis seekord oli küll üpris tore vaadata, et arvestati kaasliiklejatega. Kuskil täna kuulsin isegi rattakella!


Vaated Krulli peatusest.



Ainult ootekodasid siin pole! Mingi stend kõigest.



Oi nunnud!








Aga siingi miski rikub vaateid!


Kunagine Raudteelaste Klubi.








Siingi maja, kus just remonditakse sissepääse. Ideaalne võimalus katseliselt mingid valgustid rakendada, seda enam, et linn siin valgustuses "augud" sisse jätnud! Põhja-Tallinnale teada antud, eks näis....


Midagi head....


Et aga mõned pildid varasemast üles panemata, lisan ka need.



Väikepoed võiks paljuski taas tekkida!











Mõnel puhul aga jääb uks kõnniteest kaugele. Valgustus aga ju ometi vajalik? Ehk on siiski olemas sobilikke valgusteid?


Iga huupi paigutatud valgusti muidugi ei sobi, pigem isegi kahjuks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar