Blogiarhiiv

teisipäev, 1. veebruar 2022

Jõulu lumeta Märjamaale ja reisiraamatukogu Rapla jaamas. Dets`19.

 

Neljapäev, 26. detsember 2019

Jõulul lumeta Märjamaale.


Talvepühade ajal sai mindud maale ja muu hulgas sõidetud korraks ka Märjamaal.


Õpilasena sai seda teed sõidetud 11 aastat.


Atla jõe lähedal nägin aga hiireviud.











Kooli ajal töötasid siin tööstuskaupade poes Taltsid. Ja kuna aega oli meil alati bussini palju, siis me sageli kõmpisimegi igavusest "Taltsi poodi".
 





Koolimaja ja internaadimaja Juurus. Koolimaja juurdeehitusest on osa nüüd lammutatud.





Juuru vene surnuaed. Lapsena tundus see hiigelsuur.





Esivanemate hauale küünlad.









Juuru Kultuurimaja.



Vallamaja.


Kalle tahtis pildile.







 Siiani mõtlen, kas ei peaks siin (Rapla rongidele) olema ka peatus? Aranküla.


Eks pühade puhul palju kliente kaubanduskeskuses, aga sellised pargivad kuhu pähe tuleb (ja pähe tuleb palju, sest seal palju tühja ruumi?) ükskõik millal?


Raplamaal on suudetud osa bussiliine panna alustama ja lõpetama Mahlamäel ja kaugemalgi, aga raudteejaama jõuavad vähesed bussid. Eks seegi näitab, et selline tegutsemine on teatud määral sihilik ja teadlik.


Rapla - Märjamaa tee kulgeb paljuski vana kitsarööpmelise trassil.



Bussipeatus Orgita Ristmik, mis peaks kandma nime Märjamaa Rist. Paraku ei vaevu enamus kaugbusse ka siin peatuma.
 
Muidugi on siin murekohti rohkemgi. Pole peaaegu üldse peatuvaid kaugbusse, pole parkimiskohti P&S jaoks, pole ootetingimusi, pole Loodna, Vigala jt busse, mis Märjamaa asemel siiani sõidaks. Ehk et midagi tehtud, aga s... tehtud!
Rääkimata sellest, et Haapsalu - Märjamaa bussid siitkaudu Raplani sõidaks....




Märjamaa bussijaam maanteest üsna kaugel ja kaugliine ei taheta teps mitte Märjamaale ka sisse suunata. Kahjuks ei tee ka Märjamaa vald just kõige paremini oma tööd. On uurimata, kas kahe Märjamaa - Tallinna liini asemel ei võiks olla hoopis 4 bussi Märjamaa - Saue Jaam?



Need "asulavaäravad" igatahes mõistlikumad kui viimase aja sünnitis, kus teid püütakse "ahendada".





Märjamaa haigla ja siin ka hooldekodu.


Äge hoone, aga kasutuseta?



Huvitav, kuskohast pärineb nimi Rangu? Olemas ka sellenimeline küla.





Siiski näeb Märjamaa bussijaamas ka busse!


Ja kui juhtubki, et peab pikemalt ootama, saab isegi televiisorit vaadata!




Kiiduväärt on see, et mõnigi uudsem lahendus on eraldi ka lahti seletatud.


Märjamaa Ristis peatuvaid kaugbusse on aga tõesti häbemata vähe!


Esimest korda Eestis nägin aga nii põhjalikku sõiduplaani! Tegelikult peaks muidugi tänapäeval olema peatustes (puutetundlikud) ekraanid, millelt saab uurida liine portaalist peatus.ee. Ehk siis - arvutid peatustesse! Olulisim see võõramate ja võõramaalaste jaoks, kes saaks näiteks nii leida liine, mis üleüldse vajalikku suunda sõidavad. Jah, paljudel kõik telefonides olemas, aga sageli ei tea ju täpselt isegi seda, mis peatustes mingi liin peatub ja suvaliste nimede järgi neid otsida ei oska.










 Võid ju teel sõita piirkiirusega, aga on neid, kel kohe mitte ei sünni teise TAGA sõita vaid püüab igal juhul mööda sõita. On see haigus ja nakkav ka?






Ja järgmine sõit oli juba linna. Bussiga. Tore, et lõpuks busside sõiduplaan olemas, kahju, et jälle unustati märkida, millise plaani järgi pühade ajal bussid sõidavad?




Ära sa ütle! Sõitjaid oli, kuigi pühade aeg. Ja see siin peatuses näitab ka seda, et ehk peaks Rapla - Juuru bussid ikka siiani sõitma? Üldse on selliseid lõigukesi, kus tuleks mõelda, kas bussid täna ei peaks teist teed pidi sõitma või tegema peatusi ka mujal (nt sõitma ringtee kaudu ja peatuma surnuaiale lähemal)? Isegi Ingliste kaudu sõitvatel bussidel pole seal peatust!?

Põiduajad. Kõrgelt tunnustatud spetsialistid PEÜTK-s ei saa isegi aru, et Juuru ja Mõisa vahele on 3 minutit selgelt palju või et Riia peatuse kaudu pole ammu põhjust sõita? Seal küll vahemaad palju ei lisandu, aga siiski, mõttetu kütusekulu?



Rapla bussijaama alale kerkib uusi ehitisi. Endiselt ei vaevu aga vald bussijaama üleviimise peale mõtlema. Mis teha, autoga sõitjate värk, puudub igasugune reaalne arusaam ja tunnetus päriselust!







Punasega märgitud kohad sobivad peatumiseks bussidele, jaamale lähimal saaks peatuda liin 1, selle järel teised.
Kahju aga vaid bussijaamas passimisest. Sõitnuks buss varem ja otse jaama, oleks ju varem kohale jõudnud. Maakal aega küll? Aga täiesti võimalik, et mittetegemine ametnike poolt ühistranspordi vallas on lausa tahtlik. On ju paljudes kohtades ka täna võimul ja tööd tegemas Isamaa erakonna toetajad?


Peaasi aga, et trahvi saaks need, kes ei tea, kus on õige peatuda!? 


Rõõmustav oli aga näha, et ka Rapla jaamas nüüd reisiraamatukogu.



Valdeku.





Reede, 27. detsember 2019

Reisiraamatukogu Raplas.


Rapla jaamas ka nüüd reisiraamatukogu! Jehhuu!

Ja tuletan meelde, et seesama ootab Balti jaamas raamatuid! Pole hullu, et see võttis aega 5 aasta ringis, suur tegu ikkagi!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar