Blogiarhiiv

teisipäev, 1. veebruar 2022

Läbi kesklinna, koroonat nägemata..... Apr`20.

 

Kolmapäev, 8. aprill 2020

Läbi kesklinna, koroonat nägemata.....


Et rongiliiklus täna nii hõredaks jäänud, siis "ilmne ebaõnn" tähendas, et pidanuks Laagris 50 min rongi ootama. Liig mis liig! Oleks siis veel midagi teha, aga selle aja "täitmiseks" pidanuks vist 10 hamburgerit ostma! Nii võtsingi plaani seekord linnaliini bussiga sõita. Ja natuke vaadata ja mõtiskleda ja pildistada.

Väga tore oli aga näha, et uus kõnnitee valmis. Täiesti loomulik ja elementaarne, mille Nõmme linnaosa jälle ära unustas. Ja mille tegemise vist Circle K ise tellis! Igati kiiduväärt muidugi. Küll aga Eesti Raudtee siia vajalikke ootetingimusi rajama ei hakka, see on ka kindlamast kindlam. Neil paraku absoluutselt ükskõik, nagu ka Elroni jaoks.



Aga see polnud ainuke asi, mille Nõmme linnaosa unustas. Kuigi sai neil rohkem kui korra selgitatud, mis on ühistransport. Paraku tundub, et ka neil on mõistus hangunud....
Uute perroonide planeerimise aegu oli sees nõue, et vahemaa muu transpordi peatuseni peaks olema maksimaalselt lühike. See ei tähenda aga, et vaid Eesti Raudtee pidanuks seda oluliseks pidama, sest kooskõlastusringil olid ka KOV-id jt. Aga nagu tollal pika asjaajamise käigus aru sain, pohh! Ja pohh on ka täna. Linnaliinilt rongile tulija siiani sõita ei saa, peab kaugemalt tulema. Ja loomulikult ei saa siit ka rongilt tulija bussile! Peab kaugemale kõmpima, ületama sõidutee ja võimalik, et ka ..... sobivast bussist maha jääma...
Aga mis siin kurvastada. See oli ju ette teada! Positiivne üllatus olnuks see, kui osapooled olekski mõistusega platsis olnud ja reisijaid tõeliselt üllatanud!
Omaette teema on muidugi seegi, et 14 ja 191 üsna ühtemoodi uhavad, mõlemal sageli bussid pooltühjad. samuti ettepanekud tehtud, aga ... samuti ei midagi targemat! Lisandunud vaid apaatne PEÜTK ühe osapoolena, et aidata kaasa POHH-süsteemi jätkumisele! Ja muidugi mitte ainult nende liinide osas, "võimekus" on neil üüratult suurem!





Muuhulgas on ootekoda, mis ka tuulte jm ilmastiku eest kaitses, asendunud tavakäkerdisega.


Muidugi meenus seegi, et kui tanklad ei saa täna hindu langetada, siis ainuke põhjus pole sugugi kõrge aktsiis. Rõõmustav on aga, et see langeb lähiajal ja tublisti. Mõjutab see ju kogu meie elu! Hinnataset mõjutab aga ka tanklate liigne arv! Ei saa küll kuskilt andmeid, aga uskuda võib, et (nagu ka apteekide puhul näiteks, kus meil apteeke elanike arvu kohta kuni kordi rohkem kui paljudes riikides) ka tanklaid (tankimisautomaate samuti) on meil liig palju elanike arvu kohta võrreldes teiste riikidega. Kui just Nauru ja mõned muud välja jätta...



Ilm aga päikseline ja nii oli huvitav veidi avanevaid vaateid jälgida ja ka pildistada.








Võrreldes rongidega tundub bussiliiklus Tallinnas aga endiselt üsna tihe.




Usun, et liin 14 peatused paika pandud vastavalt reisijate arvule peatustes. Küll aga ei peatu buss ei Risti (Järve Keskus) ega T-Väike peatustes. Mõlemast kohast, kus saaks ka edelasuuna rongidele istuda, peatutakse VÕIMALIKULT kaugel. Võimalik muidugi, et selle võimaluse kasutajaid polegi palju, aga me ei tea seda! Muidugi ei saa ka Kitsekülas idasuuna rongidega arvestada, sest ka sealt on peatused võimalikult kaugele planeeritud.

Eelnevalt mainisin liini 191. Tollel on siiski vajalikud peatused olemas ja nii peaks nende liinide asemel toimima ühine liin, tänasest  191-st vähemalt kaks korda tihemini. Ja võimalik, et Sauelt läbi Tutermaa Keilani vm. Aga ei toimi siiani. Pole ju POHH-süsteemi puhul oluline, et raha rohkem kulub! Ei mõjutanud see ei Savisaare, Aasa ega mõjuta ka Kõlvarti palka, nemad saavad maksumaksjalt ikka oma.


Risti.







Kas bürokraate vähendatud nii palju, et sellest majast saab muusikakool? Oleks vägev küll, kui poleks iroonia....


Ernstist panime mööda, mis kolises. Aga on ikka ilusad trammid küll! Tegelikult, ka bussid ilusad. Mugavuse kohta ei oska ma midagi öelda, pole igapäevasõitja.


191 uhaski Saue poole! Intervalliga 20 - 25 minutit oleks see üpris hea sõiduvõimalus.






Mitmelt pool kohale? Koroonakarantiini rikkujaid tabama? Ei tea, lasid üpris pea jalga, kuigi näha oli ka mingit eravärvides bussi teistes kostüümides tegelastega. Oligi midagi tõsist?
Minul igatahes olid käed desinfitseeritud. Natukese aja pärast.




Must huumor või üldse mitte huumor, aga kuidagi meenutas vanalinn küll "Kolme Katku Vahel" aega! Või mõnda seriaali. Suhtelises vaikuses ringikondavad üksikud inimesed, tühjad pingid ja toolid, lipendavad palakad... Ptüi-ptüi-ptüi, ma ei üritagi midagi sellist vihjata! Hoopis nii tahaks normaalsust, kuigi vaiksemavõitu kui siiani oli siin melu. Mõnusat, südamlikku, toredat olemist! Ja palju toredaid inimesi. Oma inimesi. Üks õppetund peakski olema see, et globaalne rahvasterändamine, massiliselt võõrsil töötavad inimesed jm oleks paljuski minevik! Üks FB-sõber torkas mingil hetkel, et "väärikad inimesed lasekski sellest riigist jalga". Et tal aga pea kõiges väga imelikud arusaamad, siis see torge ei mõika, sest ka väärikusest võib olla väga treblalik arusaam! Väärikad inimesed siin just elaks ja siia ka jäävad arvatavasti. Et elu edasi viia, paremini kui eile!


Õnneks on vanalinn aga ikka ilus. Isegi madala päikese ajal, kui ilu sära vähesuse tõttu vähem silma torkab.

















Ja väga loodan, et muutused ei kulge ses suunas, kus lapsed jäävad ilma Nukuteatrist....


... või et üldse me lapsed peaks elama õnnetumas tulevikus! Küll paitaks ja hoolitseks nende eest, et aga oleksid niii-niii õnnelikud!


Ilus! Laul ja ise ka!


Marss-marss läbi keslinna ja ekspressiga sõit - 2,5 x siiski kauem kui rongiga. Aga pole midagi, vahel ongi hea ja lausa vajalik. Eriti kui juhtud mõnda paremaks muutunud asja nägema.







Aga mis seal ikka! Kui näed ja saad teada, et keegi viib su uude Euroopasse.....


Tegelikult sattusid kaks teemat nüüd kokku, aga las olla. Tahtsin pigem näha ja näidata vanalinna tänases hetkes, sest hetked ju ei kordu. Aga samas, ehk ei kordu tõesti tulevikus ka "paljud puudused, mis meie kõrval", sest tõesti õpime hoidma, säästma, kaitsema. Ja muidugi ka koroona jm paha eest!
Ahjaa, tänanegi päev oli üpris töörohke. Sest tuleb kaupagi, millest puudus ja et mitte just kõige efektiivsema toimimise tõttu tuleb teha tööd 2x korda rohkem kui vaja. Või 3 korda. Aga kuni jätkub tervist, tuleb ka vaeva näha. Sest siis tuleb palgapäev, ütles Tammsaare. Või rääkis ta armastusest?
Ja isegi kui olemas, endast tuleb ikkagi parim anda! Mitte Yana Toomi tuleviku Euroopa heaks, hoidku taevas! Vaid ikka väärika Eestimaa heaks. Inimeste heaks!
Mask jäi aga mul siiski kotti täna! Oli vaikne ja rahulik, kuigi paar asja siiski nägemisulatuses, sest on ju täiskuu! Õnneks möödus üks asi teel ka ohvriteta, kuigi ohutunnetuse jpm äras viinud mingi aine....

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar