Blogiarhiiv

reede, 29. oktoober 2021

Õhtune Haapsalu, Pärnu Terviseparadiis ja tõrvikurongkäik. Veebr 2015.

 

Saturday, February 21, 2015

Jalutades õhtuses Haapsalus.










************************************************************************************

Monday, February 23, 2015

Spaaturism.

Lelle. Ümberistumine ühelt rongilt teisele pole just mugavaim tegevus, aga see-eest saab suitsupausi ära pidada. Ümberistumised on väga vajalikud, aga eelkõige seal, kus muud võimalust ei ole, mitte seal, kus see reisimise ebamugavamaks teeb. Kivi MKM-i ja Elroni kapsaaeda. Muide, olin ise kunagi osaline samasuguse ümberistumise käivitamises Edelaraudteel, mis aga läbi kukkus. Tunnistan oma viga.



Veel üks tõestus, et rongiga on parem sõita! Lisaks on üldse tore näha, kui noored natuke ka millegi ilusaga tegelevad!


Spaasse jõudmiseks tuleb jõuda Papiniitu, minna bussile (liin 3, mis peatub teisel pool maanteed, Terviseparadiisi ei vii) natuke maad eemal. Muide, ei ole näha mingitki ümberistumisvõimalust Ikla ja Kilingi-Nõmme suuna bussidele. Taas kivi kapsaaeda! Ehk siin ongi vandenõu, et just tahetaksegi näidata Pärnu rongi mõttetust!?
Pole ka konkreetseid viiteid "Pargi ja Sõida" süsteemi kohta.



Olemas tunnel, kuigi vahel pidi seal ka uputama, jäljedki seintel näha. Erilist puhtust siin muidugi ei näe, kuurortlinn võiks nagu parem olla....



Rongilt tulid mõned reisijad ja rong, selle asemel, et tagasi Tallinna (kiirrongina) minna, jääb seisma pooleks päevaks Pärnusse. Seda ajal kui ikka ja jälle koosseise ei jätku! Ahjaa, ega niipea olukord paremaks ei muutugi, sest mede valitsuseonud ja -tädid ei suuda rohkem kui aasta jooksul aru saada, et ronge on juurde vaja. Kuigi natuke vist juba saanud, iseasi, kas neil enam midagi teha õnnestub, sest oma oskamatuse ja hoolimatuse tõttu kipub maa nende jalge all kõikuma! Iga kaotatud kuu aga asja paremaks ei tee! Seda enam, et tahetakse ju reisijate arvu kasvatada! Mille arvelt? Selles mõttes, et ei saa ju unustada, kuidas tipptundidel on probleeme ületäituvusega. Ning kuigi on oma varu ja võimalused "vastassuuna" rongide täituvuse parandamiseks, siis üldjuhul liiguvad uuedki reisijad nendesse täis rongidesse!



Ilm on priskelt tuuline, aga mis sest. Buss sai oodatud ja kohalegi jõutud. Tallinnlaste käest küsitakse bussis pileti eest 1 euro....


Pärnu Terviseparadiis.


Õuest ja hiljem ka aknast avanesid aga ilusad vaated, kuigi päeval päikest nähagi polnud. Kõle tuul jalutama aga ei meelitanud.


Teenindus vastuvõtulauas oli väga meeldiv, naeratusedki loomulikud nagu ka abivalmidus. Ma võin muidugi eksida, ometi tundub, et ettevõtte sisekliima on suhteliselt hea!?


Spaas oli väga palju kliente, hetkel tundub küll parkla tühjavõitu. Ja väga palju oli lapsi! Praegu ööbimisega muidugi ka sooduspakkumised. On selge, et jaan-veebr sooduskuud, sest nagunii tuleb u kogu "majapidamine käigus hoida"! Seega on ka loomulik kui akutakse võimalust n.ö. omahinnaga puhata, sest ilma selle lisata võiks olla küllalt suur kahjum. Jälgisin, mõtisklesin ja nii tekkis erinevaid mõtteid! 


Mis toob Terviseparadiisi nii palju kliente? Esiteks muidugi pühapäev. Mõjuaspekte on aga tegelikult meeletult palju. Igasuguse turismi puhul on sooduspakkumistest üksi vähe, vaja on ka kõike muud nii linnas kui ümbruskonnas. Peab mainima, et üks selliseid nüansse on kohvikud jm, mis inimesi "tõmbavad"! Haapsalus talvel vahel lahti vaid üks kohvik ja mõni söögikoht lisaks. Jah, mis neist lahti hoiad, kui külalisi pole! Ometi see kõik seotud. Loomulikult ei saa siin ümber ka transpordist, Pärnusse tullakse ka bussidega, palju siiski ka autodega. Haapsalus oleks väga oluline aga rong! Kui seal peaks aga valmima uus spaa, siis oleks vaja väga tasemel see teha. Armastavad ju lapsed liulaskmise torusid, vettehüppeid, samuti "kärestikku" nagu on Terviseparadiisis. Otse saalis on olemas ka võimalus kokteile jm tellida, Haapsalus seda ei ole. Fra Mares on küll saunu rohkem, aga pigem on tegemist puhkamise spaaga, Spordihoones jääb aga samuti lõbutsemisvõimalusi väheks. Ometi oleks aga pereturism äärmiselt oluline! Rääkimata perepiletist ja korralikest soodustustest! Mõtlemisainet on sin kõigile, mitte ainult spaaomanikele endile.
Oma mõju loomulikult ka asukohal. Pärnusse saab tulla n.ö kahelt poolt, Haapsalu on üldises võtmes tupik. Seda enam on Haapsalu ja muidugi ka maailma lõpu, Hiiumaa, jaoks oluline hea ja mugav ligipääsuvõimalus. Tund Tallinnast, see võib olla kõva trump. Isegi siis kui praegune Pärnu raudtee remonditakse ja ligipääs sama kiireks muutuks.


Basseinid Terviseparadiisis avarad ja mõnusa temperatuuriga, on erinevaid võimalusi. Näiteks mullivann natuke ebamugav, saab vaid istuda, samas on aga suure basseini otsas lamamisvõimalus ja päris head "mullid"! Ning mullitamiskohti üldse väga palju, samuti ka muid veemassaazhi variante!


Spaas olemas ka bowling. Siin on aga üksjagu puudusi. Külastasin seda pühapäeval, hinnad on "libisevad"! Mida õhtu poole, seda kallim. Meil ei olnud paketis tasuta mängimist, seega pidanuks eraldi maksma. Hind üle 15 euro pole just väike, mängijaid polnud ühtegi. Ehk võiks jälgida olukorda? Kui ikka ühtegi mängijat ei ole, võiks mõnele seltskonnale (esimestele tulijatele) pakkuda soodustust 50%!? Jättes muidugi mõne raja "reservi" ootamatute "viimaste" tulijate jaoks, kellel siis juba võtta "täie rauaga" ehk siis hinnakirja järgi!? Saaks kasvõi pool summat, selle asemel, et kõigest ilma jääda?
Ahjaa, siin tuli meelde mingi reklaam seinal pekimõõtmisest. Nali naljaks, on võimalus mõõta kuidagi keha "rasvaprotsenti". See protseduur maksis vist üle 15 euro! No pagan, toiming, mis minu arvates erilist ülevaadet ei anna, ei tohiks olla kuidagui nii kallis. Masin ehk maksab, aga...on see siis piisavalt vajalik ja oluline? Tervisespetsid oskaks ehk kommenteerida muidugi.


Kel aga juba bowling paketis sees, see saab mängida, nagu seegi väikemees!




Tuba oli avar, mugav ja nuriseda pole millegi üle!
Küll aga torkas mulle silma telekava. Siingi on olemas nn sisekanal, kus antakse infot ja reklaami spaa kohta. Aga ei ole sel kanalil muud infot. Ometi, nagu olen korduvalt kirjutanud, peaks (samal kanalil) jooksma 24h Eestimaa reklaam! Selline, mille valmis teinud Eesti Turism ehk riik.  Näidates seda koos omareklaamiga, saaks igale külastajale tutvustada kogu Eestit! Sellise poolagressiivse reklaamiga me tekitaksime turistis huvi tulla vaatama ka ülejäänud Eestit! Ning nii saaks ka Värska spaa külaline aimu Pärnust ning vastupidi. Või ka huvi liikuda ringi kuskil lähedal, mille kohta muidu reklaam ehk spaaturistini ei jõua. Muidugi peab hoolega (taas) mõtlema, kuidas sellist paketti koostada, osadel puhkudel on vaja teha seda regioonide kaupa, olulised erineva subtiitrid jms. Ehk siis näidates kaardil maakonda ja lisades sellele kõik selle piirkonna reklaamid, vaatamisväärsused, muuseumid, matkarajad jne. Kui selgelt kirjas ka see, mis kandiga tegu, oleks "pärnaka" jaoks pilt selge. Kogu see süsteem vajab nüansside läbimõtlemist.
Ei suuda meie kõvad turismi arendajad aga sellest kuidagi aru, tegeletakse arengukavade koostamisega, tehtud aga erinevaid klippe ju on!? Raha, mis neile kulutatud, on aga pooliku tegevuse mõttes sisuliselt mahavisatud raha! Youtube üksi on liiga vähe! Laiskus? Pohhuism?




See pilt tuletas mulle meelde omaaegseid loetud raamatuid polaarretkedest.

Protseduuridest pilte ma ei teinud. Olin valinud veealuse survemassaazhi ja klassikalise massaazhi. Tehti need täiesti rahuldavalt, nuriseda pole millegi üle. Pigem kiita! Näiteks oli massaazhiruumis hämar, küünlavalgus ja hea muusika! Kel vajadus massaazhi järgi, siis kindlasti jäädi ka rahule. Mina ei oska lihtsalt seda hinnata, sest lihaspingeid jm ei ole, seepärast polnud ka massaazhist sellist tunnet, et võtnuks jalad nõrgaks või pilgu uduseks. Tegijatele pole mul aga mitte midagi ette heita. Küll aga valiksin järgmine kord ürdivanni ja/või peamassaazhi, need mul ehk rohkem hinge järgi!




Siin pakuti ka päris mitut sorti sushit, kvaliteedi üle nuriseda ei saa. Natuke oli ka salateid, küll aga oli külastajaid mõlemal korral vähevõitu. Ehk ongi see mõeldud rohkem mingi ürituse puhuks, ei küsinud.




Enne õhtusööki aga sai nautida piiluvat päikest ja jääd ja kalamehi. Selles suhtes on mõni korrus kõrgemal olemine väga tänuväärt.














8 korrusel oli ka baar Romatica. See oli vist küll ainuke asi, mis oli minu jaoks täielik pettumus. Väike, privaatsust ei mingisugust, valgust võiks romantika jaoks vähem olla, samuti peaks rohelust rohkem olema ja kujundus üldse võinuks olla hoopis parem! Muusika oli küll hea!







Hommikusöögi üle pole aga põhjust viriseda. Ehk valik liigagi suur, nii et tervislikult toituda (vähem süüa) polnud kerge. Muidugi võinuks ka ma ise rohkem salateid jm värsket süüa, võimalust ja valikut oli. Kuigi ega tea, kui tervislikud need krgid jm tänapäeval ikkagi on... Jookidest oli mahlasid, jogurtit, piima, keefiiri jne.  Peale sellist hommikusööki aga küll väga vette võimlema ei lähe...
 Aga erilised tänud vaevanägijatele! Üldse oli teenindajate tase vägagi hea, vaid mõni pisi-pisikene asi torkas silma-kõrva. Segasin ju natuke nende töödki, et siin-seal teada saada natukene tagamaadest. Nii et neile kõige suurem tänu!












Aknast paistsid aga "tankid", tõusva päikese kiirtes. Näha, et rannaosas käivad tööd, roostiku vahele jätkatakse vist promenaadi tegemist. Tore!




Siin peaks küll kohapeal veenduma, kas rajatised tehakse sellistena, et need tõepoolest aastaid kestaksid (jäärünnak on iseasi), kas puit jm on kvaliteetne!








Nagu mainisin, on basseinide osa vägagi hea, saunad ehk natuke "kaugel", kuid see ei sega neid kasutamast. Türgi saun erilist muljet ei jätnud, aurusaun aga päris hea. Torudest liulaskmine lastele muidugi eriti lõbus asi. Mina kasutasin mitu korda nn kärestikku, päris mõnus. Välibassein võiks ehk veidi soojema veega olla. "Mullitajaid" on aga palju ja erinevaid, ujuda on päris hea, hoolimata sellest, et rahvast oli küllaltki palju. Torkab silma ka üksteisest hoolimine.






Muide, laste jaoks erinevad veevoolud head ka ujumisoskuse koha pealt ning lisaks saavad nad tunda, mida tähendab tugev voolus, kuhu igas jões võib sattuda.






Natuke rahulolematu olen aga selle söögikoha suhtes. Jõudes spaasse enne ujuma pääsemist, pole kuskil võimalik kohvitada jne, sest söögikoht avatakse hilja. Üldse kipub see olema Pärnule omane, et rannapiirkonnas (ka suvel) ei ole varakult avatud kohvikuid või vähemalt ei leia neid.
Teine asi on hinnad. On selge, et sooduspakkumine spaas ei ole kallis, sest tegelikult saab sellest eest piisavalt teenuseid ja töötajad vajavad palkagi ju. Küll aga ei tohiks söögikohtades olla piim kui tervislik jook kordades kallim coca-colast! Kui 0,5 pudel maksis 1. 50, siis klaas piima (u 200 ml) koguni 1. 20!!! Hinnavahe on mitmekordne! Mil moel me siis tegelikult toetame tervislikumat toitumist, eriti lastel? Pigem võiks piim, arvestades hulgihinda, olla lausa tasuta! Lisagem siis karastusjookidele 10 senti pudeli pealt? Ja ka praadidele, pagan võtaks!?



Eks näis, mida toob uus valitsus. Kui inimesed muidugi mõistavad ükskord, et palju sõltub meist endist ja kaovad püünelt need, kes hoolivad vaid jutumärkides!
Rääkisin spaas päris paljudega, uurides, miks meeldib just Pärnu, mida puhkajad eelistavad jne. Üks jutuajamine läkski valimiste ja valikute peale. Väga tihti just ei kuule, kui mehed räägivad Fred Jüssist, loodusest, valikutest, oskustest näha ja mõista. Vahel aga juhtub. Ja nii kuulsin head ütlust meie mineviku, tänaste valikute ja mõistmise kohta. Konservatiivid kui "tundliku närviga inimesed" oskavad mõista muudatuste vajadust ja suunda. Ja tõepoolest, kui hakkasin sellele lausele mõtlema, siis saingi aru, et see ütleb ära kogu konservatiivsuse sisu Eestis!
Täpselt nii peaks konservatiivide üks eesmärk olema tulevikus seadusandluse muutmine selliselt, et spaa- ja üldse puhkamisturism peaks olema ettevõtjate jaoks ilma erisoodustuseta! Et kui ka palka tõsta keerulisem (maksud!), siis puhketuusikute jm selline andmine töötajatele peaks olema kõvasti soodustatud. Ei saa ju lihtsalt rääkida, vaja on ka teha!


Rongijaama taga leiab disgolfi raja! Kindlasti saaks sedagi populaarsemaks tuunida!



Rongipeatust meile nii tüüpiliselt ei suudetud kuidagi paika panna. Kord mõeldi, kord magati, samal ajal planeeriti maantee ümbersõitu. Kui tuli aga otsus rongipeatus siia teha, polnud enam plaanis ei mahasõitusid ega (sõiduauto)tunnelit. Ometi võinuks vabalt sõiduautoga ühelt suunalt läbi tunneli otse perroonini tulla, teiselt suunalt aga mahasõidurada teha. Ei ole koostööd, no ei ole!
Nii saanuks perrooni juurde teha parkla, ehk ka kerge ooteruumi. Seda enam, et RB peatus peaks ju olema siinsamas!? Miks mitte siis isegi rongipeatuse ja jõe vahel väike majutus vms? Koos sellesama discgolfi raja teenindusega, kalapüügi jms seostega?



Rongi oodates aga tabas meid eriline üllatus. Üks nunnukas otsustas ringi sibada ja ümbrust uudistada, nii saigi mõnedki pildid ja nirgile imelähedale, paari meetri peale!





Siis tuli aga rong, ees ootamas kohtumine vanade tuttavatega ja ümberistumine Lelles, suitsupaus ning saabumine Tallinna!



Ning lõpetuseks võrdlus Haapsaluga. Miks on üks spaa rahvast pungil, teises aga vesi seisab? Püüdsin näiteks Fra Mare tähelepanu juhtida mõningatele puudustele, kuid mõista seda ei suudeta. Mida õhtu poole, seda ilusamaks muutub olemine selles spaas. Miks siis rahvast ei ole? Praegu on soodukate aeg ja nii ka seal, nädalavahetusel pilet 10 eurot. Kahekesi siis 20, kahe lapsega juba 40.... Miks ei reklaami Fra Mare hoopiski perepiletit? Nii et soodustus oleks ligi 50%? Kui 40 eurot käib üle jõu, siis jäetaksegi tulemata! Poole soodsama hinna puhul oleks aga 20 eurot nagu maast leitud, kümne pere korral juba 200... Pärnus võis nende kahe päeva jooksul spaas olla aga sadu lapsi! Nii et kui õnnestuks tuua kohale kasvõi sada peret nädalas, oleks teenistus 2000 eurot! Ja see oleks ju vaid 3-tunnine teenus, õhtuti ja loomulikult ka L ja P!
Muidugi peaks reklaam jõudma ka maainimesteni, Tallinnast rääkimata!







2 comments:

  1. Tundub ahvatlev puhkamine olevat, köik vajalik juba olemas, mida hing veel oskab tahta? Soojemat ilmakest äkki vaja!!

    ReplyDelete
  2. Tänud, Pirtsu!

    Eks soojem aeg ole ikka mõnusam! Ja kui väga soojaks läheb, siis vahetad spaa mere vastu!


********************************************************************************

Tuesday, February 24, 2015

Tõrvikurongkäik.


Vabariigi Aastapäeva tõrvikurongkäik, mille korraldas Sinine Äratus, oli äraütlemata ilus! Kahju vaid, et eestlane on nii lisaks muutunud ja ükskõikseks, et kodus lösutab, selle asemel, et ka tulla välja! Kui keegi selle peale vihastab, siis lasku käia, aga selline tunne tuleb peale küll. Ei tehta sellist asja mingi võimuiha nimel, vaid ikka teie endi huvides ja heaks!

Omaette maailm on vene propagandakanalid. Jooksevad tormi, kui 300 inimest pidupäeva tähistavad pidupäeva, valgusega, mis peaks võitma pimeduse, venelaste sõnul aga hoopis"fashistid nagu natslikul Saksamaal". Tekib küsimus, kas need tegelased on ikka mõistuse juures? Sest kõike seda ikka päris normaalne mõistus välja ei mõtleks. Vähemalt ilma käsuta kõrgemalt poolt. 
Piisab näitest. Plakati kiri Eesti Eest! tõlgiti kui Eesti eestlastele! Tõsiselt haige maailm, muud pole öelda!

Ega muugi targem polnud! Muide, meie, Eesti oma meedia jättis üldse kajastamata, peale Delfi, kes ka vist käsu korras kirjutas provokatiivsest rongkäigust jne. Kas valitsevad parteid valitsevad nii kõvasti meie meedia üle? Või pole omamaise meedia omanikel enam üldse rahvustunnet? Viisakalt öeldes lastakse oma rahvale ja riigile kõrge kaarega? On maailmal tõesti midagi väga viga? Kas normaalsust ei leia enam tikutulegagi?



Tegelikkuses oli rongkäik meeliülendav, kõned vaoshoitud, kuid sisulised ja tõesed! Kui enam ka selliseid asju ei suudeta hingevärinaga tajuda ja mõista, siis on abiks vaid kiire muutus ühiskonnas!





















































































Kes me oleme, inimesed omal maal?
Eilse kajastus vene meedias on tegelikult väga haige mõttemaailma peegeldus! Kui pöörata tähelepanu venemelsusele, siis olid tegelikult need kajastused meile isegi kasuks. Sest nagu ütleb Jaak Valge`gi, nemad kajastavad ikka, nagu tahavad. Sai neile rõhutatud, mida tähendab kiri plakatil, nemad aga lähtusid Zarenkovi jt taoliste "tõeliste fashistide" jutust asjade tõlgendamisel. Sellega on ajakirjanike tase meile nüüd teada. Zuroff ja Wiesenthali keskus - sama lugu. Juudid näevad vaid iseennast, tõstavad kisa vaid siis, kui miski puudutab NEID. See, kas neist keegi tegeles inimeste saatmisega GULAGi või kas ise oldud muul moel seotud inimsusevastaste kuritegudega, kommunismiga või millegi sarnasega, lastakse kõrvust-silmist mööda. Zarenkov arvas klüll, et peale tõrvikuid võetakse kätte muud relvad, nagu Ukrainas, Agganistanis või Gaza sektoris, kuid temataolised inimesed ei suudagi vastupidist mõista. Ma ei kahtlegi, et igas erakonnas, ühenduses vm võib olla äärmusliku mõtlemisega inimesi, aga loodan, et EKRE-s on neid imevähe. Pigem peaks ju olema meie mõttelaad hoopis teistsugune. See, kelle jaoks on oluline oma kodu (mitte mutionu külalised või suure paadi põgenikud Vahemerel hõlpsama elu otsingul), näeb asju teisiti. Ütlus, mida kuulsin, et EKRE-s on (tundlikuma närviga inimesed), peab 100% paika. Või vähemalt nii peaks olema, kas pole nii? Ja needsamad inimesed mõistavadki kodu tähtsust, rahva olulisust, (pärimus)kultuuri tähtsust, looduse hoidmist, hinge kannatusi, ajaloo talletamise vajadust, hiite pühadust, jüssilikku mõttemaailma jne jne. Ning mõistavad, et tuli on sümbol, valguse võit pimeduse üle, nagu mainis ka Mart Helme. On ju valgus olnud alati oluline, tegelikult ju talvepühadki tähendavad elkõige valguse võitu pimeduse ehk puhtuse võitu hingesaasta üle.Kui tõrvik nii palju ei tossaks, oleks need mul toaski, siin asendab neid aga küünlavalgus! Muinastuled mere ääres või väiksemgi lõke oma koduaias on ju tegelikkuses hoopis sügavama tähendusega, kui lihtsalt tuli! Seepärast ei lasegi ma seda haiglaslikku maailmavaadet enda ligi! Endiselt jään usaldama inimese headust, hoolivust, ühtehoidmist!
Äärmiselt kurvaks tegi aga meie enda meedia käitumine! Kas tõesti meil endil on ka valdav enamus inimesi sellised, kes ei suuda elementaarset mõista? Valdav sellepärast, et tegelikult ju ükski meediakanal ei huvitunud noorte ettevõtmisest! Või peetakse loomulikuks noorte hängimist ja laaberdamist? Mille vastu sõnades ollakse ja räägitakse väärtustest!? Vaid Delfi oli kohal ja nemadki näitasid ennast sellesama haige mõttemaailma osana, tembeldades asja provokatiivseks. Vabandust pole sealt lootagi! Samamoodi ei toetanud rongkäigul osalemisega oma maa ja rahva õiget meelsust ja tulevikku teised erakonnad, rääkimata nende noortest. Rõivase ja Mikseri jüngritest pole seda muidugi loota, nende jaoks on kodu terve maailm nagu neile oli vist kodu ehk aadress omal ajal ka Nõukogude Liit Aga IRL, KE, EER? Rääkimata uuest hoolivast jõust - Vabaerakonnast!? Ma ei jäta seda neile kõigile meelde tuletamast ka edaspidi, eriti kui hakatakse hoolivusest, rahvast ja inimesest rääkima! 
Eesti Eest! Ilusat aasta jätku Teilegi!
Tahtsin selle lühidalt südamelt ära öelda, mida tunnen!

Kas peaksime Putini, Zurffi jt meeleheaks kustutama ka selle tõrviku? Jah, nemad seda vist ootavadki nagu meiegi rahamaailma poliitikud. Ilmaasjata lootus!


5 comments:

  1. Kindel on see,et kuni meie peavoolumeedia lakub juutide ja tiblade tagumikku,ei muutu miskit. Ainus (kulukas) väljund oleks oma päevaleht,veebilehekülg vms. Ka veebilehe promo nõuab raha. Eesmärk peaks olema selge-võimalikult laiem rahvustunde ja vaba info levitamine.

    ReplyDelete
  2. Tänud, Anonüümus!

    Kõik pole õnneks kulukas. Blogi Vaba Ajaleht on üks võimalus, ise peame seda ka levitama. See blogi pole küll mõeldud EKRE häälekandjana, sest soovi korral lisan sinna ka teiste postitusi, artikleid ja mõtisklusi erinevatel teemadel. Muidugi saab teisigi teha. Aga jään uskuma ikkagi inimeste mõistlikkusesse!

    ReplyDelete
  3. Great pictures! / Fredrik Hagberg - Nordisk Ungdom

    ReplyDelete
  4. No selle KE toetamine tõrvikurongkäigu taustal on saavutuse tipp.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar