Blogiarhiiv

laupäev, 30. oktoober 2021

Juuli 2016 - Äksi, Tabivere, Saadjärv, ERM ja võõrliigid.

 

teisipäev, 26. juuli 2016

Äksi. Tabivere. Saadjärv.









Vaatasin natuke ka Tabivere jaamas ringi. Omapärane jaamahoone on vist omadega läbi? 

Muuhulgas, kui aeg-ajalt räägitakse, et siin jaamas on ka ülekäiku vaja, siis EVR/MKM seda EI NÄE! Kuigi kohapeal olels veendud oma silmaga, et raudtee ületatakse, järelikult on ikkagi vaja!? Aga eks see kõik ole tavapärane!




Elroni arvates on aga asendusbussipeatuse sellisest märgistamisest küll.....





Sain ka ujuma! Mõnus oli!























Äksi motellis plaanisin ööbida. Küll aga jäi matk katki, sest ratta velg läks puruks. Polnud enam selle peale tahtmist ka Tartusse sõita, et ratas remonti viia. Tulin hommikul rongile ja nii ongi.
Äksi motell ei ole aga just kõige kodusema olemisega. Kuidagi külm ja kõle, perenaise käeta justkui. Ööbida saab muidugi, aga see pole see....
























***********************************

Sunday, July 31, 2016

ERM ja võõrliigid.


 Eesti Rahva Muuseumi hakkab ümbritsema lausaline kurdlehise kibuvitsa (Rosa rugosa) väli. Kurdlehine kibuvits on Kaug-Idast pärit võõrliik, mis Eestis on loodusesse sattunud 1825. aasta paiku Tartu botaanikaaiast. Sellest ajast saadik on liik oma levilat looduses kiirelt laiendanud ja ta kuulub väga invasiivsete liikide hulka, mille levikut soovitab Keskkonnaministeerium tõkestada raiumise ja herbitsiididega. Eriliseks nuhtluseks on ta kujunenud rannaaladel ja kuivades metsa- ja niidukooslustes, mille liigirikkust ta oma lausalise vohamisega ohustab. Muuhulgas on ka ERM-i vahetus läheduses asuval Raadi kaitsealal ilusad liigirikkad kuivad niidud. Miks on ERM-i haljastuse nurgakiviks invasiivne võõrliik ning miks ei oleks näiteks võinud muuseumi ümbruse haljastusega inimeste ette tuua meie kodumaiseid taimeliike, kooslusi või traditsioonilisi maastikke? Kas keegi oskab vastata?




Fotod ja tekst: Aveliina Helm

Tänud loa eest fotosid kasutada!

Tõepoolest, kurdlehine kibuvits võib olla hea taim sellise koha haljastamiseks, kuid kas siiski sobiv?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar