Blogiarhiiv

laupäev, 30. oktoober 2021

Leedu kitsarööpmeline - 100, Fra Mare, RAM raudteel jm vanu pilte. Dets 2015

Saturday, December 26, 2015

Leedu kitsarööpmeline 100 - Shiaurukui 100


1998.



















































































Lisan ka hilisemad pildid, kui käisime tellimussõidul rongiga....
















Sageli lõppes üritus linna peale minekuga või pidutsemisega....
 
***********************************************
 
 

Fra Mare. Dets 2015.

pühapäev, 6. detsember 2015

Väsinud? Fra Mare aitab!


Pean ausalt tunnistama, et väsimus meeletu ja hullemgi veel. Kuidas tervist hoida? Rong toob küll inimesi viinapoodi, aga võiks viia ka spaasse!? Muidugi, viinapoe infopunkti ja politseijaoskonna asemel toob kohale inimene....
Eesti Raudtee, koos MKM-i jt aga vist eriti inimestest ei hooligi, vaata siis viinapoe või hoopis teisele poole? Või pole poliitikud-otsustajad piisavalt hästi oma tööd teinud ega piisavalt väsinud? Võiks nagu hakata ükskord Eestimaa murekohti märkama! Olgu selleks siis ühistransport, turvalisus või mis iganes!




Peaaegu sarnased pildid. Kuid ühes on elu, aga teine on tühi, Selle ühe koha pealt. Kusjuures iseenesest väga huvitavad need pildid ka teise nurga alt. Seal, kus lõpeb raudtee, pole näha maju, kus on aga majad, pole raudteed! Kas pole naljakas? Kuskil seal tagapool, karglevad vist poliitikud udus. Mõistmata, et rong peab sõitma inimesteni ja inimeste jaoks. sest riik on inimeste jaoks ja nendeta pole õiget riikigi. Nagu näitabeestlaste lahkuminegi. Nii Eestist üldse, kui ääremaalt. Kaua veel? Tänasel päeval on hirmus popp häbi pärast maa alla vajuda. Mina tunnen väga suurt häbi, aga maa alla vajuda ei kavatse. Seda tehku need, kelle pärast mul ja üldse meie rahval on häbi! Kui "häbitundjad" maa alla vajuks, tuleksid ehk ka vajalikud otsused, vajalikud riigi ja rahva jaoks!?





Turg oli tühi nagu kell! Kuid kala pakuti priskesti! Muide, küll aga mitte linna toitlustusasutustes. Mõnes kohas mingi valik on, kuid vaadates turu hetkevalikut, peaks kala olema suures osakaalus söögikohtades!? Aga mida ei ole, seda ei ole!







Seekord siis Frutti Di Mare, väikeste lisanditega. Mulle meeldib, kui heal pitsal on lisandeid rohkem!


Miks räägitakse, et Haapsalus ja Läänemaal pole inimesi? Ikka on. Tõsi, vahel istutakse palju kodus, vähe käiakse üritustel. Küllap üheks põhjuseks ka elatustase. No mis a ikka pidutsed, kui kohad enamjaolt kinni ja palgast ei saa priisata. Kohapeal on aga asjad vägagi seotud. Kui oleks külalisi, oleks ka rohkem käivet ja tööd. See omakorda tähendab aga rohkem tulu....



Oli vist mingi üritus Kultuurikeskuses, kuhu lapsi toodi. Igatahes, lapsi on Haapsalus üksjagu ja oleks kindlasti veelgi rohkem! Kuigi meil vist loodetakse, et mõttekam on "lasteaeg" vahele jätta (riigil kulusid vähem) ja tuua sisse juba sobivas eas odav tööjõud! Kas see toob tulu ja viib majanduse kasvule? Ärikatele vast toob tulu küll. Majanduse kasvu aga vast pole loota.... 
Aga tahaks, et kui Haapsalus on hea, siis olekski hea! Ja lapsi ehk elanikke rohkem!






Pitsikeskuses ilus nagu alati!









Imelised magnetid!





Tigukass.










Väikesed detailid väikeses linnas.....




Natuke teistmoodi suveniiri- ja käsitöö pood. Muidugi pole mõtet müüa samasuguseid asju nagu teistes poodides, omapära on oluline. Ja hea, et püütakse hoida madalat hinnataset, samas on välismaise kauba kõrval ka meie käsitööd.










Ei jaksa mina ka aina süüa! Aga üks hea tee kulub iga kell ära!





Vaatad aknast välja - tühjus. Vaatad kõrtsis ringi - tühjus!  Mis aitaks? Riigikogu istungite toomine Haapsallu? Mis sa ikka tood, neil ju ka saal (tööajal) tühi!?





















Minu plaan ja siht oli aga seotud puhkamisega. Sest see on ainus asi, mis aitab väsimuse vastu! Hoiatan ette, need on minu muljed! Mis mulle meeldib või ei meeldi, ei pruugi nii olla teiste puhul. Kuid hoiatan ka ette, et L vastu P polnud ühtki vaba tuba! Mina sain viimase!... 
Ja enne kui edasi minna, siis ütlen ka seda, et täiuslikuks puhkuseks peab klappima kõik!  Ei piisa sellest, kui massaazh on hea või viin odav! Meeldima peab kogu see aeg, iga hetk, kui puhkad. Ja Fra Mare puhul algab kõik juba uksest. tegelikult varemgi! Tõsi küll, päris otse praegu kohale ei saa, Jaama oja (mis paisus Jaamaemajõeks) sild on lõhutud ja tehakse uut. Nii et minna tuleb väikese ringiga. Kui jalutamisega arskusi, siis võta takso. Tõsi, RAUDTEEjaamas polnud rongi ega taksot. Selleks tuleb linna minna. Kusjuures ma ei nõustu nedega, kes väidavad, et tullakse spaasse ikka autoga. Väga hea on tegelikult tulla ka rongiga! Noh, ikka siis, kui see olemas muidugi. Haapsalu pole nii suur, et jalutada ei saaks. Ja kui oleks rong, küllap oleks ka taksod!
Fra Mare puhul meeldib mulle juba maja ise! Nii välimuselt, kui sisemuselt. See on lihtsalt nii nunnu ja kodune! Vaata, mis nurga alt tahes! Ja nii saadki istuda, lebada, ujuda, puhata, süüa nii, et iga hetk on imeline!

Fra Mare saab minult hindeks 9,5. 
Sest kuigi täiuslikkuse lähedal, on siiski mõned pisikesed, aga samas olulised puudujäägid





Juba raamatukogu on oluline! Mina sirvisin selle kahe päevaga kaks vene krimkat läbi. Sirvisin sellepärast, et tahtsin teada, mis juhtub, kuid samas Darja Dontsova raamatud kisuvad seebikaks. Liiga veniv ja liiga palju "kõrvalist"! Muidugi, raamatute valik võiks suurem olla. Sh igasugused kohalikku kanti ja üldse Eestimaad tutvustavad raamatud!


Oleksin leppinud tavalise toaga, aga kuna saadaval oli vaid viimane, thalasso-tuba, siis...ega ma ei kahetse! Esimene asi mis silma torkas (õigemini kõrvu) oli vaikus! Tõsi, hiljem hakkasin märkama mingit taustamüra, mis õite tiba häiris, kuid üldsielst ei segabnud ei kellegi koridoris tatsumine ega tormituul väljas. kusjuures, raamatukogus näiteks oli jällegi lugemise saatjaks mõnus vihmakrabin.
Puudus - lugemiseks polnud lampe, valgus oli tagasihoidlik. Aga noh, lugeda saab ka toas, kuigi raamatukogus oli ometi mõnus. 
Ja mis kõige olulisem - koiku oli super! Niiiiivõrd mõnus, et mul pole sõnu!





Mul pole erilisi kogemusi spaadega, kuid samas ma ka ei otsi neid. Sest siinne mulle lihtsalt meeldib. Nädala sees on muidugi eriti vaikne, võib olla hetki, kus saad lausa üksi ujuda. Saunad ka head! Mis parata, lihtsalt hindan vaikust. Pärnus, Terviseparadiisis (mis muidugi hoopis teistsuguse suunitlusega) hakkas igasugune müra lõpuks kõrvadele. Siin aga on just see, mida soovin. Huvitav on aga jälgida siiski sellist pisiasja, et inimesed mõnuga lülitavad tööle veemassaazhi jm, kuid välja lülitama neid ei kipu!  Ega see polegi imelik, kuid asi pole ainult kokkuhoius. Ma tõesti lihtsalt naudin vaikuses ja sileda veepinnaga ujumist. See pole nurin, vaid lihtsalt mainin, mis  ja kuidas.



Pluss on muidugi ka välibassein.




Mullikas on uus, vana oli mõnevõrra parem, sest sai lebada. Siin tuleb istuda või "kombineerida"! Saab muidugi ka siin leida mõnusama asendi. Igatahes hea!


Aga olemas ka privaatsem ruum. Tule siis seltskonnaga midagi tähistama või broneeri kahekesi olemiseks, valik on sinu.






Esimene paketti kuuluv hoolitsus oli india peamassaazh. Nagu ütlesin, ei oska ma paigal püsida. Kuid siin ja seekord otsustasin seda kasvõi vägisi teha! Lootsin ehk tiba paremat, sest tean kui hea võib olla sooja veega massaazh, india variant oli aga õliga. Ometi, ega ma ei nurise. Aeg läks paganama kiiresti ja tunne oli tõesti hea!
Kusjuures, igal pool on ka muusikavalik vägagi hea! Ehk vaid meretoa muusikaga pandi puusse. Kuid see on ju eelkõige ka maitseküsimus, nii et seegi pole mingi nurin.




Soolakamber oli alles mu teise päeva hoolitsus, aga pildi tegin varem ära. Ka ootamatult mõnus olemine. Kippusin enne lõppu magama jääma. Kusjuures see polnud ainuke koht. Kas siis oli väsimus tõesti nii tappev, aga seda kippus juhtuma korduvalt. Või....ikkagi niivõrd hea? 
Naljakas oli muidugi vaadata, kui ühe pere noorsand hakkas siingi nutikat näppima! No pagan küll, noored!?






Omamoodi üllatuse pakkus ka spaapood. Eeldasin, et sarnaselt paljudele sarnastele kohtadele, on hinnad kallid. Aga ei! Võib täiesti loobuda karastusjoogi või õlle tassimisest linnast. Kui muidugi väga erilist midagi ei soovi just. Ka on veinivalik vägagi priske!
Kusjuures, arstid lausa soovitavad seda uudistoodet! Olevat olnud siin puhates mõnusalt üllatunud, et seda siingi juba saadaval. Ehk oleks pidanud ka proovima?







Õhtusöögil ei saa öelda, et valik oleks just väga suur olnud. Kuigi ausalt öeldes ma ei mõtlegi, et peaks olema. Peaasi, et oleks hästi tehtud toidud, maitsvad. Ja seda need olid, mis ma proovisin. Kuigi kindlasti tahaks, et tomatid oleks mullas kasvanud. Ja kala, siitsamast merest, oleks rohkem. Hommikusöögil oli küll natuke ja päris ahvatlevad! 
Võtsingi esimesel õhtul priske portsu, teisel juba tunduvalt vähem. Ja rahul nii liha, verivorsti (huvitav, kelle toodang?) kui muuga




Toksisin ka ühe piljardi,"kohaliku" noorega. Ei kukkunudki kõige halvemini välja.



Siin aga nuriseksin küll ja lausa kurjalt! Asi polegi niivõrd spaas, kuigi kindlasti ka siin oma süü! Ekraane oli mitmes kohas ja ka "sisekanal" televiisoris. Fra Mare võiks olla esimeseks pääsukeseks ja üksiti eeskujuks. See, et näidatakse oma infot, on igati hea! Kuid seda on piltlikult öeldes söögi alla ja peale! Ma ei pea seda mitte kuidagi õigeks ja just sellepärast, et see oleks võimas relv eestimaa tutvustamiseks!!! Muide, telekas näitas mingit kümmekonda kanalit. Peale Eesti (puudusid ETV 2 ja ETV+, miks?), Soome, vene, saksa ja veel midagi. Aga kui ei taha vaadata seepi või krimkat või midagi muud? Vaid midagi ilusat? Siis tulebki mängu see, et hoolimata ettepanekutest pole meie riigis ühtki asutust, kes tegeleks selle teemaga kompleksselt.Valmistades ette süsteemi, millega saaks anda majutusasutustele jt võimaluse näidata KOGU Eestit! Ei ole vaja karta (bussifirma Sebe näitel näiteks) koostööd. Koostöö ja üksteise toetamine viib edasi, mitte konkurents. Vähemalt selles vallas. Riik (Eesti Turism, ....ministeerium vt) peaks välja töötama lahendused, pakkuma (mälupulgal, arvutirakendusena vm moel) kõigile programme, mis sisaldaksid tutvustavaid klippe kogu eesti kohta! Muidugi või iga asutus lahendada asja nii, et mingi ajaperioodi tagant tuleb taas enda reklaam ja info. Kuid see, kui Piusa koobaste Külastuskesuses näeb einestaja, puhkaja vm Haapsalu spaad ja spaas puhkaja Kiviõli Seiklusparki - mis on selles halba??? Keegi jõua otsida infot netis ja välismaalane sageli ei leiagi! Kuid selline poolagressiivne reklaam oleks trumbiks, mis tekitaks huvi. Looduhuvilises, tehnikafännis või ükskõik kelles. Ja nii ehk tuldaks siia ikka ja jälle! Mis sest, et mitte alati ühte ja samasse kohta. Või ei tuldaks eriti sageli, aga see, mille ma talle kandikul ette paneme, paneb ta ka mõtlema!
Ning riik peaks tagama võrdsuse, subtiitrid, levitamise jpm.




Muidugi on see spaa rohkem ehk kujunenud Soome pensionäride puhkekohaks. Ometi, siin on ka eestlasi jt.  Muusikavalik on aga minu jaoks mõnus. Vaikne, nostalgiline ja lihtsalt hea! Täiesti võiks tantsida, seda enam, et sellised lood sobivad romantikapealinnale. Olgu siis eesti- või soomekeelsed, sest ka soomlastel on (vanu) mõnusaid lugusid. Ja küllap meil midagi ühist ka sakslastega jt.




Ootasin ära ka reedel esinenud kõhutantsijad, et neistki mõned pildid teha. Mulle isiklikult nad midagi ei paku, kuid usun, et paljude jaoks elamus omaette.








Üldse võib restoraniga ja baariga rahule jääda. Toidud on head, teenindus samuti. Minul pole põhjust millegi üle nuriseda. Seda enam, et kuigi jäätisekokteili üldiselt tehakse ploomimahlaga, siis pole keegi veel keeldunud tegemast sellega, millega soovin! Aitäh!





Hommikul süüdistasin personali muidugi "pettustes"! No oletame, et viskad kärakat, rõdul olles kuuled tormi möllamas, merd kohisemas üleujutusena akende all, koos partide prääksumisega. Aga hommikul ärkad ja pole merd ega tormi, täielik vaikus! Nii hakkad juba uskuma, et näed nägemusi!? Õudne lihtsalt!
Tegelikult oli torm päris vägev ja meri lainetaski otse õuebasseini juures. Suple, kus tahad! Eks kellelegi tee selline torm ju ka kurja, ometi on selles stiihiaski midagi erilist!


Jaanuaris on mingil ajal remont, nagu igal aastal. Igatahes loodan väge, et lebolas EI JUHTUKS, et:
keegi kavatseks kunagi need lamaistoolid ümber teha! Need on lihtsalt SUPER! Nii oma kuju kui valgustuse poolest (kuigi peegelduste tõttu tähti eriti ei näe). Minu üks lemmikpaiku!
Kuid loodan ka, et JUHTUKS: juurdekuuluv muusikasüsteem tuleks ükskord korda teha! Katkised nupud, mõnest klapist ei kuule midagi! Ja muidugi, muusika"kanalite" valik peaks olema parem. See muusika, mis on, on tõepoolest hea! Kuid võimalusi on rohkem. Relax sexophone, Didulja, indiaanimuusika, , Grünberg, Vangelis.......




Nii kaunis, nii kaunis on hommik......



Põikasin pildistama ka sinna, kus mul protseduure polnud. Meretuba SAD valgusega oli aga lihtne, kuid mõnus! Tõsi, kaamose peletamise valgus, pool "olemiseajast" kustus kõva plaksuga! Ja nagu mainisin, siis siin polnud minu jaoks muusikavalik parim. 
Ning ehk peaksin neile pakkuma mõne oma purjekapildi seinale panemiseks? Suurelt, ehtsa purjekaga?
Saanuks ka teed, aga seekord loobusin. Ehk kunagi teinekord.....





Otsetee oli siis üle ujutatud ja sild remondis. Nii läksin ringiga. Siitkaudugi, kus peaks sõitma hakkama Rohuküla rongid!





Puu, mida sageli sai pildistatud, on oma aja täis elanud. Tõsi, ehk pigem inimese "abiga", kuid seda puud pildistati sageli. Kahju!



Pole tulevikku? No kamoon, liberaalid!? Teil pole tulevikku ja ehk teie pärast ka Eestil. Aga muidu on! Ja ei kahtlegi, et rongiga sõidaksid kõik need lapsed, meie tulevik, heameelega! Kas tahate ikka veel nad sellest lõbust ilma jätta?





Ja kui siia tuleb uus spaa? Kas ikka peab kohale tulema autoga? Või polegi oluline, kas üldse tullakse? Praeguse valitsuse puhul jääb igatahes selline mulje, tehakse kõik, et läheksime kindlalt tagasi!?



Müüriääre hea nagu alati. Kuigi kuskussi ma kindlasti enam ei võta. No lihtsalt ei ole minu jaoks!




Kahju aga, et heategevusmüük vist ei edenenud. Põikasin korra vaatama ja ei näinud ühtegi inimest.


Spaasse tagasi jõudes sii veel mõned pildid. Muusikaga masaazhitool, kuid proovimata. Ja mõnusad verivorstid. Praegu tunnen, et pidanuksin vist kaks võtma. Kooki (mina?) võtsin kolm tükki, tunnistan ausalt. Sest isegi maasikakillul oli maasikamaitse!







Tantsuõhtul tegin ka ühe pildi, kauemaks aga ei jäänud.....



Teine hommik oli aga juba "ausam", oli tuult ja vett!
 





Rongi aga ei olnud. Vähemalt liikuvat mitte!








Üritused on. Kohalikud bussiliinid on (juurdeveoks?). Ja müügis kinnisvara on. Tullakse ka. Aga kes tahab tulla ääremaale, kui riiki sa ei huvita?





Siit, Nigula-Leediküla peatusest saaks aga rongilt otse Noarootsi ja Dirhamisse!


Ettevaatust, rong!

ERILINE TÄNU FRA MARE INIMESTELE!
JA URMAS SUKLESELE! 

Ja koputus tööandjate südametunnistusele: Ärge pidage oma töötajaid mõttetuteks olevusteks (nagu mitmed riigikogulased, poliitikud jt sotsiaalmeedias vihjavad). Pakkuge neil paar korda aastas kahepäevane pakett mõnes spaas, turismitalus vm (veelgi parem, puhkusele lisaks, nt E-T või N-R). Ilmtingimata Eestis!!! Uskuge mind, nende tänu saab olema suur. Töövõime kasvust rääkimata!

Ja riigikogulased: Võtke vastu seadus, mille järgi ei pea tööandja selle eest erisoodustusmaksu maksma!



4 kommentaari:

  1. Juhtusin taas siia lugema- nagu tõeline raamatu maailm oleks, puhanud inimene võib tõesti nii hästi kirjutada?
    Päris mõnus Eestimaa raamat ja pildid nagu oleks isegi seal puhkamas olnud!
    Edu ja jaksu järgmise "raamatu" kirjutamiseks.

    Vasta
  2. Tänud, Pirtsu!

    Puhkama peab. Ja kui "maitse" nagu mul, siis peaks see koht meeldima küll. Emotsioone oli palju, seega pean täiendamagi, kui veel kord üle vaatan.
    Tunnen ennast hästi küll.

    Vasta
  3. Jaanus Järs Selles mõttes on sul õigus, et näiteks kui ma sel aastal Leedus-Poolas-Austrias ööbisin, jooksis hotellis mingi TV-1, mis reklaamis turistile väärsusi. Näiteks sain ma teada, mis paketid on hiinlastel Viinis ja Austrias või mida lapsega teha Poola looduskeskuses. Ka 3-4 a tagasi Berliinis, oli Kurfüstendammil hotellis linna TV sümdmusi tutvustav programm, ka Grüne Wochelt, kus ise viibisin. Kas selleks on vaja rohkem või vähem vahendeid ja missugusi, ei tea täpselt.

    Meeldib · Vasta · 2 minutit · Muudetud

    Vasta
 
*****************************************************************

Sunday, December 27, 2015

Vanu raudteepilte.


RAM-i tuur, Raplas.







































Oru jaam.


Tapa jaamahoone uks. Tänasel päeval plaanitakse jaamale anda tagasi oma funktsioon. Näis....


Tuntuimad ja ilusaimad kaubavedurid M62.


Jaamakorraldajad on pigem ajalukku kadunud, kuigi kohati on siiani kasutusel needsamad juhtimispuldid. 



Raudteesild üle Reiu jõe. RB siit kulgema ei hakka, pigem saab sellest rattatee. Kui saab. Esialgu kõik asjad meil ju arengukavade tasemel.



Kohtla jaam. Likvideeritud.
  
Manöövrivedur CME-3




Kabala. Lagunemas.





Türi.


Tallinn-Väike depoo.















Narva.


Susanna ristimine.







Purjus politseikomissar sõitis kaubarongi ette, Veerenni.

















Natuke pilte ka Leedust.





Ja Lätist. Moderniseeritud DR.




Omadisaini sai tihti rakendatud.





















1 comment:

Tõsine nostalgia, mõnus vahest vanu pilte sirvida!!!



 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar