Blogiarhiiv

laupäev, 30. oktoober 2021

Argumentideta raudteevastased meie oma raudteel ja RB raadamine Eestimaa hävitamise nimel. Dets 2015.

 

Friday, December 18, 2015

Argumentideta siplevad raudteevastased.

 Ah et skeptik?
No aga palun siis vastata väga lihtsatele küsimustele, Marko Pomerants!
* Kus on rohkem üritusi, puhkajaid ja turiste, Rakveres või Haapsalus?
* Kas Rakvere taga on saared?
* Kuhu sõidavad jalgrattamatkajad rohkem, kas Virumaale või Läänemaale, Hiiumaale ja Saaremaale?
* Miks Rakvere elanikud saavad sõita (kuupiletiga) poole odavamalt, kui Haapsalu inimesed?
* Millised koolid (toome näiteks Kehra-Jõhvi lõigu) on viimasel ajal kaotanud gümnaasiumiosa ja õpilased peavad kaugemale sõitma?
* Kas Rakvere jaoks on neli rongi päevas piisav? Millised juurdeveoliinid (bussid) on viimastel aegadel hakkanud tegema juurdevedu rongidele?
* Milline on erinevus Haapsalu ja Rakvere jaamahoonete vahel?
* Kas ja kui palju olete süvenenud raudtee (taastamise) tagamaadesse?
* Kas rongireisijate arv sõltub ainult mingi paikkonna elanike arvust?
* Kas rahvastikuprognoosi mõjutab kuidagi ka ühistranspordi kvaliteet, turistide-puhkajate arvu langus või tõus, ettevõtete klientide arv jms asjad?
Tänud!


 http://online.le.ee/2015/12/14/marko-pomerants-ma-ei-usu-haapsalu-raudteesse/

Tiit Soorm Ega meil kahte idasuunalist raudteed vaja ei ole, Ehk annab rööpad esialgu Tapa ja Rakvere vahel kuidagi üles võtta!
Ago Laiksoo
Ago Laiksoo Mina ei usu nt "Põlevkivi kasutamise arengukava 2016 - 2030" Pariisi kliimakokkuleppe valguses. Kohe üldse ei usu. http://www.k6k.ee/.../nov.../polevkivi-kasutamise-arengukava
Malle Mamm
Malle Mamm ja mina ei usu et Pomerantsist asja on .. üks kõik mis ameti peal ta seal valitsuses ka ei oleks.. Luuletada natuke oskab.. või peaks seda rohkem salmitreialiks nimetama?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Pomerants tundub olema teatud määral üks asjalikumaid poliitikuid. Kuid samas on temalt esinenud (FB-s näiteks) uskumatuid ämbreid. Aga küllap neid võib meil kõigil olla. Esialgu mind huvitavad skeptikute arvamused ja arusaamad. Ma ei pea silmas siin Kuuuurijat jt meedia pläralate skeptikuid. Kelle jaoks areng on ebaloomulik asi. Pigem eelkõige arvamusliidreid, kelle pilk peaks olema vägagi paljuhõlmav.
Malle Pärn
Malle Pärn Kas raudteesse tuleb nüüd ka USKUDA? Praegu teda muidugi ei ole, aga kui valmis ehitada, siis ta ju on ja võib uskuda? Oh, neid poliitikuid!
Tõnis Paljasma
Tõnis Paljasma Vähemalt üks poliitik, kes julgeb tõe välja öelda
Ants Maasik
Ants Maasik Kas see on mingi töde? See on teadmatus!
Neeme Sihv
Helle Karis
Helle Karis Vaat kus alles usuvaba härrasmees pacman emoticon
Torni Galerii
Torni Galerii Porgandeid sõitjad armastavad, kas tuleks ära võtta. Ainuke asi, millega võib rahul olla. Tegelik elu näitab, et kaob raudtee, kaovad ka bussid. Seega tuleks raudteed juurde teha. Haapsalu, loomulikult
Jüri Kreek
Jüri Kreek Ma ei usu et Pomerants seda tõsiselt mõtles rahvas arvab ja teabet raudtee on haapsalule elutähtis asi millega teil lõõpida ei maksaks!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muide, Rakvere rongiliiklusest rääkides pole juhtunud kuulma, et Marko Pomerants oleks sõna võtnud Sõmeru rongipeatuse teemal? Aga jääme vastuseid ootama, seniks siis arutame ise. Näiteks selle üle, et mis üldse puutub siia Haapsalu elanike arv? Ega keegi plaani neid maheküüditada, vaid eesmärk on sõiduvõimalust pakkuda. Nagu Rakvares ja Kadrinas ja Kabalas. Need porgandikesed ju ei mahutagi rohkem, kui paarsada reisijat keskmiselt, 10 000 ei pane ju kuhugi!?
Aleksander Jakovlev
Aleksander Jakovlev See on hea algus, vahest areneb selleni, et ei usu enam raudteesse ja nostalgiasse tervikkäsitlustena....aga vaevalt
Hindrek HM
Hindrek HM Pidasin Markot ikka mõistlikuks meheks. Ma arvan, et poliitik ei peaks selliseid avaldusi tegema.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Parem olla aus, kui vaikida ja nurga taga kilde visata! Kuid põhjendama ja vastama olgu õige mees alati valmis. Mina vastan uba mitu aastat praktiliselt kõigile. sest austan kirjutajaid siin
Neeme Sihv
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Miks ei või keegi skeptiliselt millessegi suhtuda? Ta ju isegi ütleb, et visioon on õige ja rongisõit keskkonnasõbralik. Mis puutub sinu küsimustesse, siis selliseid võib sadu vorpida ja neile võibki vastama jääda. Ja suures plaanis võiks mõelda sellele, kuidas maale elu tagasi saada... siis tulevad ka muud hüved nagu raudteed jms.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ikka võib suhtuda. Kuid poliitik (realistlikult elu nägev) peaks oskama neile küsimustele vastata. Kui ei oska, siis skeptitsism tuleneb vähesest informeeritusest või oskamatusest süveneda. Ma ootan mõnegi teema juures, et lugupeetud Pomerants kommenteeriks ka vahel nagu Palts või Gräzin või keegi teine.Sellest ei piisa kui oma kontol asju postitada ja vaadata, kuidas kommenteeritakse. Elu saab edasi minna vaid arutledes ja vaieldes.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vaidlemine pole edasiviiv jõud. See pigem näitab, kes kõvemini oma "tõest" kinni hoiab. Argumenteeritud väitlus aga võiks lõpuks kuhugi välja viia küll.
Ants Maasik
Ants Maasik Normaalne vaidlus ongi argumenteeritud.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kas see siin ei ole vaidlus või ei ole see normaalne?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma saan aru, et just ongi jutuks, et see on arukas vaidlus? Ehk siis põhimõtteliselt väitlus? Sõnade mäng muidugi. Nii et siiski on vaidlus edasiviiv jõud?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kui see on argumenteeritud. Argument jaguneb neljaks osaks: väiteks, eelduseks, tõestuseks ja neid siduvaks järelduseks. Siin on üldiselt nii, et on väide ehk ka eeldus ja sellest tulenev järeldus aga mitte kunagi tõestust, seega pole arukas.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tõestusi on küllaga, iseasi, kas neist aru saadakse või tahetakse saada. Nii näiteks on iseenesest rongiliikluse suureks plussiks tõestus, kui rattamatkajaid on aasta jooksul rongides tuhandeid või lapsevankritega emmed hindavad rongi liiklusvahendina kõige rohkem. Kui selliseid tõestusi ei osata "välja lugeda", siis polegi lootust midagi tõestada uskmatutele Toomastele. Et siin pole kunagi tõestust, nagu väidad, siis...palun tõesta, et seda pole!? Olen korduvalt püüdnud tõestada ja reaalne elu ning näited on kõige paremaks vahendiks. Kahju, kui sellestki pole kasu.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kuidas sa mulle tõestad, et rattamatkajad tahavad rongiga sõita või emmed lastega? Praegu on need ainult sinu sõnad.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Googelda. Näiteks Ikla-Oandu matkaraja kohta. Sõidetakse Aegviitu, sealt ratastega Lelle ja vastupidi. Või selle kohta, kui palju on rattureid rongides läbi viimaste aastate.
Neeme Sihv
Neeme Sihv http://minukola.com/blog/2014/07/

Kaarepere-Jõhvi Leave a reply Alustame juubelikutsega. Järgmine kolamine on 25. Nüüd…
minukola.com
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muidugi võib alati vastu väita, et need on üksikud juhtumid ja lavastatud pildid
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Elroni lehel on selline jutt: Iga rongi koosseisus on üks kümne jalgrattahoidjaga C-ala, kuhu avanevad vaguniuksed on väljapoolt tähistatud jalgratta- ja ratastoolikleebisega. Peale selle ei soovitata rattaga sõita tipptundidel ja soovitatakse ratas üldse peatusesse maha jätta. Seega tekib ikkagi küsimus kui palju need matkajad kasu toovad? Mingeid suvalisi blogisid tõestusena tuua pole just tõestus smile emoticon , Sama hästi võiks ju tõestuseks otsida suvalise blogi, kus on kirjas, et ühtki rattasõitjat polnud.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Tõesta ära: Tuleb tõestada, et raudtee sotsiaal-majanduslik kasu on suurem kui raudtee iga-aastane dotatsioon. „Kui me selle suudame ära teha, siis ma ütlen, et sellel projektil on lootust,” kinnitas peaminister.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Hea küll, ma lootsin, et juba esimesed ettejuhtuvad pildid panevad mõtlema. Aga tühi lootus. Tühjalt tõestusi vorpida ma ei jaksagi. Kui huvitab aga muu tõestus, vaata Haapsalu raudfee tasuvusanalüüsi, mille maavalitsus tellis vms. Elroni kohta võin öelda, et nende suhtumione pole ei reisijasõbralik ega rattasõbralik ega regionaalpoliitiline. Samas on MKM öelnud selgelt välja, et nende eesmärk on parandada rattasõitjate liiklemisvõimalusi. See, et rattamatkad mõjuvad hästi tervisele, õpetavad märkama ümbritsevat elu, tõstavad võimekust, näiteks töötegemiseks ehk veel kümneid asju, mis kasuks kõigile - riigile, inimestele, ettevõtjatele, majandusele - ma ei hakka selgitamagi rohkem. Kui on raske mõista, siis ei aita ükski seletus. Ja nagu ütlesin, tühjka ma vaeva nägema ei hakka.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ka selle kohta, et sotsiaalmajanduslik tasuvus on suurem kui dotatsioon, ma sulle "suvalise blogide linke" otsima ei hakka.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Mulle polegi vaja midagi tõestada, nagu ma ütlesin, mina raudteed ei ehita. Tühjade tõestuste vorpimisel pole tõesti mingit mõtet.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Ma saan aru mida sa mõtled ja see kõik on ilus... aga selle jaoks ongi päris tõestusi vaja, et see teoks saaks!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Rattamatkajaid täis rongid ei saa olla kuidagi tühi tõestus! Kui ütlen, et selliseid olukordi on sadu, siis kas see on valetamine? Kui lihtsalt seda ei suudeta ette kujutada? Mul pole vaja tõde tõestada, tõestagu vastased, et rattamatkajaid pole. Ja et rattamatkamine mitte midagi ei anna, ei inimesele, ühiskonnale, teenusepakkujale ega teistele. Keskkonna säästmisest rääkimata.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vastased siinkohal ongi ju need, kes kas annavad asjale rohelise tule või mitte. Miks peaks nemad midagi tõestama? Neil pole sellest külma ega sooja. Ja kui fännid arvavad, et las nemad tõestavad, siis on see naiivsus kuubis smile emoticon Mis puutub rattamatkajatesse, siis neid võib ju olla ja täpselt samamoodi võib ka olla, et neid pole. Kui ma praegu meelde hakkan tuletama oma rongisõite, siis ma olen väga minimaalselt rattureid näinud. Enamasti neid pole. Aga see, et mina neid näinud pole, ei tähenda, et ma seda tõestusmaterjaliks pakuks aga kahtlema paneb küll. Edasised kahtlused tulenevad sellest, et rongis on ainult 10 ratta kohta, mis näitab seda, et rattamatkajad ei too kuigi palju raha sisse ja rongid ei saa neid kuidagi täis olla... või on 10 inimest rongitäis rahvast?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui "vastased" küsivad midagi konkreetset, siis saab ka konkreetselt vastata. Kui kaheldakse, miks rattamatkad meeldivad, siis tuleb seda küsida nendelt tuhandetelt ratturitelt, kes rongidega sõidavad Riisiperre, Taevaskotta, Olustveresse vm. Ja ma lihtsalt ise olen neid hiigelpalju näinud ja suhelnud ja tean, et rong on nende jaoks väga oluline. Loogilise mõtlemisega inimene tuletabki edasi. Aga oleks rattapilet, annaks see pool vastust - palju sõidab. Kuhu ja miks, seda me ikka ei tea. Ja 10 kohta, nagu ütlesin, panid sellega täielikult puusse uute rongide tellijad. Seda enam, et samas on kohad ratastoolidele ja vankritele. teoreetiliselt ka suurele pagasile. Nüüd tähendab see muuhulgas seda, et paljud (ka Hiiumaale) minejad, tellivad autohaagised jm. Ja veel, et näha, kui palju on rattureid, tuleb olla mitte ainult rongis, vaid ka maantedel, rattamatkajate foorumites jne. Seda nimetataksegi laiaks silmaringiks, mis toob vastuse.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Rattapilet annab ainult vastuse kui palju kohti täitub nendest 10 kohast. Adekvaatne oleks see vastus ainult juhul kui need 10 kohta kunagi ei täitu. Koheselt kui 10 kohta on täis ei saa teada, kas keegi jäi sellepärast rongist maha. Kui need kümme kohta ei täitu, siis näitab see, et suuremat vajadust polegi ja kui täitub siis tegelikult sellest mitte kui midagi ei muutu...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Nonii, sedaviisi valearusaamad tekivadki. Kui oleks rattapilet (isegi 0-hinnaga), siis annaks see rongides olevate rataste arvu, sest see ei kehtiks konksude otsas rippumise kohta.. Vaid ikka rataste olemasolu kohta.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ... ja kuskohas need rattad siis on? Ma pole kordagi näinud, et keegi rattaga salongi tuleks. No ja pole olnud ka vajadust kuna rattasõitjaid on minuga ühe rongi peal minimaalselt olnud.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui tihti sa rongiga sõidad? Suvel, ennelõunasel ajal linnast välja? Läänesuunal nende mitmekümne rongi seast? Tartusse, Lelle? Kusjuures, mina sõidan ju harvemini kui vanasti, ning võin ka öelda, et näen rattureid vähem. Ehk sp, et sõidangi vähem? Või sellepärast, et noored ongi natuke tagasi tõmmanud ja käivad matkadel vähem? Raske öelda
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Arvestades rongi graafikuid, mis on täielikult mitte matkasõbralikud, siis selle kohta sõidan isegi palju. Viimane kord kahjuks Tartusse sõita ei saanud, kuna ma oleks kas 3 tundi enne oma üritust kohale jõudnud, järgmisega poleks jälle õigeks ajaks jõudnud. Nii et ainult rongist pole mõhkugi kasu...see peab ka toimima, nii et keegi sellega sõita saaks.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vaatan näiteks kui tahaks Riisiperre elama minna. Töökoht oleks Tallinnas kella 8-17 siis mina lihtsalt loobuks ühest või teisest. Sest rong millega 8 Tallinnas oleks tuleb välja 6.26 ja tagasi jõuaks 19.20 Arvestades et rongijaamas ei ela ka, siis oleks tööpäeva pikkus keskeltläbi 14 tundi. Kui oleks ka veel väike laps, siis polekski võimalik maale minna. Töökohti on maale vaja, et seal normaalselt elada saaks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Riisiperest saab sõita Tallinna asemel tööle ka hoopis Sauele või Keilasse. Sõiduplaane saab paremaks muuta, eriti, kui tegu on kiirrongiga, mitte aegalsele sussutajaga. Inimesi, kes sõidavad tööle sama kaugelt, on väga ja väga palju. Rapla, Türi, Aegviidu, Tapa, Paldiski, Roosna-Alliku.... Ehk soovitad ka neil töölt ära jääda?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Aga kas see on normaalne? Minu meelest see ongi vaikselt suremine. Et maal ELADA oleks vaja töökohti just sinna.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ei vaidle vastu! Samas on põhjused väga erinevad. Ehk sõidetakse samas suunas, kuhu (kooli)lapsedki peres? Vägisi aga maale töökohti ei too ega loo! Kuni neid pole, tuleb sageli sõita. ja on neid, kes sõitnud tunnikese kauguselt mitte kuu ega kaks, vaid aastaid ja lausa kümneid. Mõtle, ehk ei olegi see nii ebanormaalne? Lasnamäelt Laagrisse sõidad ju veel kauem?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Selle kohta ütlevad välismaalased, et eestlased armastavad end surnuks töötada. Sul ju endalgi hakkas tervis streikima.... nii et kas see on ikka normaalne? Kas see on laste suhtes normaalne, et nad oma vanemaid ei näe?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kindlasti on vaja muutusi. Kuid kui ollakse ilma tööta, siis on olukord veelgi viletsam. Kuid ära unusta, et tunnine töölesõit loetakse normaalseks piiriks. Ja veel, looduses olijate headus pidi olema suurem , kui loodusest kaugel olijatel. SAeega, maal on ikkagi parem ja plussid kaaluvad ehk negatiivse üles?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kas ikka kaalub, et saad suurest töökoormusest oma metsatalus infarkti ja sured sinna kuna kiirabi ei jõua sinuni? Kui inimene käib nii pikalt tööl, et jõuab koju ainult magama, siis millisest looduses olemisest me räägime? Sellepärast, et maal töökohti pole ja sõit üle mõistuse pikk on tullaksegi maalt linna elama! Need, kes maale tahavad tingimata minna lähevad sellistesse kohtadesse, kus kas on tööd või on linn nii lähedal, et tööle sõitmine autoga võtab 10-20 minutit. Või kasvõi see sama Riisipere näide. Autoga sealt tööle sõitmine kestakski umbes see tund aega, mis on "normaalne", jääksid igasugused ooteajad ja jalutamised ära ja minu eelnevalt toodud näite põhjal hoiaks tervelt kolm tundi väärtusliku aega kokku.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kiirabi, politsei, päästeameti ja kohalike teede teemal pöördu RE poole, kes neile põntsu pani oma tulumaksu alandamisega. Jah, vanemas eas ehk tahad arstidele ligemale, kuid nooremas eas tahavad tuhanded inimesed elada metsa sees ja veerel. Neid ei saa keelata. Horisondios kirjutas isegi sellest, et loodusega koos olevad inimesed on harvem kuritegelikud! Kui aga Riisiperst rääkida, siis kiirrongiga saaks Balti jaama umbes 40 minutiga, autoga sõidad kauem. Kõik sõltub töökoha asukohast. Ei ole autoalati ajavõit, vaid ainult teatud juhtudel. Iga inimene teeb ise valiku. ja kui talle pakutakse häid tingimusi, lähebki ta Turbasse või Ellamaale vm.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Muidugi ei saa kedagi keelata metsa elama minna. Kahjuks on see tänases Eestis suur ellujäämis kursus mitte elamine. No ma ei tea, kas alla 40-sed on nii väga vanad? Statistika näitab, et üle 30-sed mehed saavad nagu naksti infarkte tänu suurele töökoo...Kuva rohkem
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kes pakub häid võimalusi Turbasse elama minemiseks?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Jah kiirrongiga võib ju 40 minutiga saada kohale aga kui ma lähen rongi peale 20 minutit, sealt edasi tööle 15 minutit, tööpäeva lõppedes pean tund aega rongi ootama... kust tuleb see ajavõit?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kordan veel kord, metsas ehk maal puhkab inimene ehk rohkem. Kes ütleb, et maal elaval (ja linnas töötaval) inimesel rohkem infarkte? Ja veel kord - inimene valib ise elupaiga. Me eipea ühistranspordi kaotamisega teda sundima linna elama! Nii ei tohi maal ka muud kaotada, aga poliitikud seda ei mõista. Ja mis on Turbas viga?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ...et nii kaua kuni üks pensionär veel elab, peab ta külas olema tema jaoks kiirabi brigaad, politsei ja pood, panga automaat, raamatukogu jms. Kust see raha tuleb? Et siis lihtsalt maal magamas käimine ja pere mitte nägemine on parem kui linnas perega...Kuva rohkem
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ei maksa demagoogitsedfa, see meenutab juba poliitikuid. Ei ole vaja Missos rongi ega ka Mustjõel pangaautomaati. Äärmustesse ärme lasku. Igale kohale ja olukorrale tuleb läheneda mõtestatult. 1. RIIK PEAB TEGEMA KÕIK INIMESTE ELUJÄRJE PARANDAMISEKS. Mõistuse piires loomulikult. Mitte kandikul asju kätte tooma, kuid mitte mingil juhul põhjuseta halvendama olukorda. Kui aga rahast rääkida, siis raha on meil rohkem, kui välja paista laseme. Vaata kasvõi enda ümber - kes on läbi aegade tutvusringkonnast salasuitsu või -viina ostnud? Kes varastab riigi või ette tagant? Kes laristab raha vahendajatele ja erafirmadele mitmetel elualadel? Miks maanteid ei remondi ega hoolda riigiettevõte, vaid tehakse seda läbi allhankijate allhankijate?
Neeme Sihv
Neeme Sihv 2. Sõiduaeg. Nagu ütlesin, iga inimene peab saama valida ise elupaiga ja elementaarsed vajadused mõistuse piires peab tagama riik. Kas ta sõidab 20, 40 või 60 min, on tema asi. Töökoormus? Tervis? Kas autoga (loeb ainult ajavõit?) sõit on peale tööd (ja enne) pinge või puhkus? Rongis vagunis istudes pole kindlasti pinget. Loe raamatut, suhtle naabriga larbi (salaja pudelike) õlut, istu arvutis, tuku, lihtsalt mõtiskle. Seega, rongisõit ei ole kuidagi autosõit. Pinget ei tekita halb ilm ega muu nagu autoroolis. Muidugi, meil ollakse valel teel ka töösse suhtumise koha pealt. Propageeritakse, et "otsige mõne aasta pärast uusi valikuid" jne. Miks? Oma ala spets peaks töötama SOBIVUSE korral aastaid ühes kohas ja seega ka kandis. oma kodu lähedal, olen nõus. Ja kui ta plaanibki tööd vahetada, siis on hea, kui see ei too kaasa elukoha valikut. Või kui toob, siis saab .... sinna sõita ehk rongiga või muul mugavamal ja aegavõitvamal moel.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Selle asja nimi on kommunism, kas sa seda tõesti tahadki?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Imelik arusaam.
Neeme Sihv
Neeme Sihv 3. Ja miks peaks töökohad üldse tekkima kodu lähedale väikeasulates, kui inimesed lahkuvad? Töökohtade jaoks on vaja tööjõudu. Ja kui tahad mingigi firma luua, siis paljude puhul on sama olulised veel kliendid. Mõlema jaoks on vajalikud kohalesaamise head võimalused.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Aga nagu ikka pidevalt selgub, on meie juhtideks need, kes asjadesse ei süvene, kuid annavad soovitusi. Kaotada see ja mitte teha seda ja teist. Seepärast ma ei imestagi, et siit plagama pannakse. Nii maalt kui maalt!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ja kui väga huvi pakub, siis võib pöörduda näiteks Mägiste ja Kuigatsi kandi inimeste poole. Uurida, mida tähendab neile rongipeatuse allesjäämine. Selliseid näiteid on küllaga, aga kahjuks ka vastupidiseid. Kas Sürgaveres peatuse viimine uude kohta halvendas või parandas kohalike võimalusi?. kas reisijate arv peale seda kasvas või kahanes?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Nad ju lahkuvadki sellepärast, et tööd ei ole! Ma saan aru jah, et Turbasse ei ole mõtet väga uhket kingakaubamaja ehitada. Aga miks mitte Laagri asemel Riisiperre mõni ladu ehitada? Vahemaa ei ole tapvalt suur. Samas elanikud saaksid kodu lähedal tööl käia. Ja miks mitte ka Riisiperre kolida või Turbasse kui on soov maale elama minna? Töökoht on, Riisiperes on lasteaaed ja Nissis kool. Seal annaks see kõik veel toimima panna. Ja kui juba ühes kohas on elu sees, siis hakkavad selle äärealadele ka inimesed kolima... või ei ole nii???
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vaatasin Mägiste rongiplaani. Päevas kolm reisi. See küll kipub demagoogiasse aga kui neile pakkuda selle asemel 6 bussireisi juurde, kas neile ka siis on rongijaam oluline?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ladu, olenevalt spetsiifikast, vajab enamasti Tallinna suhtelist lähedust. Sest paljude puhul viivad veod nii linna südamesse, kui üle Eesti. Riisiperest jääb esimene liiga kaugele. Maale sobivad muud ettevõtted rohkem. Ladu saab olla vaid koos mingi tootmisega. Näiteks palkmajad vm. Oma nish on olemas tegelikult ka teedeäärne kaubandus. Ja seda nii talukaupade kui käsitöö jm puhul. Asjad peavad olema seotud, kordan veel kord. Kui Taeblas on platsil vaid kalaputka, mis tont teab millal avatud, ei peatu seal keegi. Kui nüüd seal kiirsöögikoht, siis juba peatutakse ja sellest võidab ka kalaputka. kui lisandub kohalike aiasaaduste müük (mitte ainult maasikad!), peatutakse veel rohkem. Läbimüük kasvab ja palk võimaldab ehk äraelamistki! Ma ei tea, miks sa aru said, et ma vaidlen töökohtade tekkimisele vastu ja nende olulisusele? On inimesi, kes käivad Turbast, Keilast või mujal heameelega tööle Tallinna mõnda kauplusesse vm, aga peale tööd ei saa enam kojugi!Muidugi hakkavad sinna inimesed kolima, seda ma ju räägingi! Aga töökoht ei ole ainuke ju ometi, mis seda mõjutab. Mis mõte on rongiga minna Turbast Tallinna Lennusadamasse või mujale üritusele, peole vm, kui õhtul viimane rong tuleb tagasi ebanormaalselt vara? Ma ju räägingi, et iga asi peab olema läbi mõeldud!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Oled nagu Marko. Vaatad plaani ja oled kindel, et ....pole mõtet! Mägistes sõidab praegu pisikese koha kohta igapäevaselt inimesi. Busse seal ju ka on, aga oled kindel, et busside lisandumisega kaoks rongisõitjad? Suhtle Mägiste inimestega. Jah, seal võiks ehk olla paar rongi rohkemgi. Igatahes saab Tartusse tööle, saab arsti juurde, saab mujalegi.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Süveneda on vaja! Ja mõista. SEOSTEST ma ei räägi ilmaasjata!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ajaa!!! Kõnnu peatus kaotati ja asendusbuss (mis Tallinna ei vii) läks maksumaksjale KOLM KORDA kulukamaks. Normaalne?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Süvene siis natukene ka väike ettevõtlusesse ja siis ehk mõistad, et see ei ole nii lihtne. Äraelamist võimaldavad , kas riigi tagant varastamine ehk maksude mitte maksmine või tohutute koguste müük, mis ei ole eriti tõenäoline! Või siis peaaegu tasuta...Kuva rohkem
Neeme Sihv
Neeme Sihv Nojah, niipalju siis selgitamisest. Tule taevas appi! Mis mõttes ainult rongist? Ma pole ka seda mõelnud ega öelnud!!! Kus ma olen vastu raiunud, et muud pole vaja??? Sulle ei sobi vist mitte ainult rongide aeg? Miski ei sobi? Rongide sõiduplaani saab teha paremini kui Elron! Olen teinud ka Edelaraudtee sõiduplaani paremaks. Korduvalt. Kui graafiku tegemisest veel rääkida, siis Elron ei huvitu inimeste arvamustest ja vajadustest, vaid maavalitsustest. Kus sageli ei teata mitte mõhkagi samuti inimeste vajadustest! Seda tõestas piisavalt paar aastat tagasi lugu (ka raadios), millest selgus, et igaüks nägi asju oma mätta otsast. ja Elron ei suuda teha asju nii nagu vaja. Aga tõepoolest, kui aina loetakse mu kirjutistest välja asju, mida pole, siis ma tõepoolest ei oska enam kirjutada. Ning ei maksa aina rünnata ega halvustada! Normaalsem oleks ju .... argumentide väljatoomine.....

Neeme Sihv
Neeme Sihv Kusjuures, raudtee ongi selleks, et maale elu tagasi saada! See ei ole HÜVE, Ümbernurga Aetitude! Ja maa tähendab antud juhul Läänemaa mitmete kilomeetrite ulatuses raudteest nig natuke ka Hiiumaad, Turbast rääkimata
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Palun seleta, kuidas toob ainult raudtee elu maale tagasi? Eriti Hiiumaale?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Ja miks on Vasalemma valla rahvaarv 2011-2015 vähenenud peaaegu 50%? Seal ju rongid käivad.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma olen seda blogis korduvalt seletanud. ja teinud seda paljud teisedki, kel silmad lahti ning oskavad seoseid näha. Nagu ütlesin, Hiiumaal on mõju nõrgem, kuid ikkagi. Kasvõi pensionärid, kes otsustavad oma elukoha suurlinnas vahetada vaikse koha vastu. Ärgem unustagem, et kuigi pensionär pole töötajaga võrdne maksumaksja, siis ka temal käiakse külas, lapsed ja lapselapsed. ja küllap ka teisedki sugulased-tuttvada, sest Hiiumaa on ilus koht. Aga iga sinnatulev inimene kulutab. Toidab kohalikku majandust. Käsitöö toetamiseni välja. Aga kui sa tõesti ei tea, kuidas raudtee mõjutab maaelu Läänemaal või mujal Eestis, siis võin tõesti uuesti pika loo kirjutada. Kuigi kõige lihtsam seletus on see, et neid, kes tahavad elada linnast väljas, peavad oma valikutes väga sageli väga oluliseks head ühistransporiühendust. Isegi siis kui sa elad (raudtee lähedal) kolkas, tahad sa ehk tulla rattaga rongile ja sõita tööle. Või teed seda bussiga?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Vasalemma rahvaarv oleks tõenäoliselt rongideta veel rohkem vähenenud! Kuid samas, sa oled tõepoolest veendunud, et rongiliiklus ei tähenda maapiirkondade jaoks mitte midagi?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Miks ajada see asi nii isiklikuks, see mida mina arvan ei puutu tegelikult üldse asjasse ega mina seda raudteed ehitama ei hakka. (Aga nagu ma alati rõhutanud olen - mulle meeldib rongiga sõita küll). Lihtsalt tahaks näha argumente, mis võiks ehk ka po...Kuva rohkem
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma olen su seisukohtadest aru saanud, et sa ei pea raudteed mõttekaks? Sellepärast küsingi. Kui aga arvad, et rongiliiklus aitab maaelu arengule kaasa, miks siis niipidi küsimused? Nagu mainisin, olen argumente toonud küll ja küll, ma lihtsalt ei jõua ennast kordi ja kordi korrata. Mis sa siis arvad sellest, et hea, tihe rongiliiklus mängib elukoha (maksumaksja omavalitsusele) valikul kaasa või ei aita?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Sama hästi võib ka rohkem busse käima panna. Otseselt ei ole rong see, mis maale elu toob.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Jah, kindlasti on buss sama, mis rong. Kellegi arvates. Minu jaoks mitte. Kalev Kallemets arvas õigesti, et kõik rongid tuleb käigust maha võtta. Kindlalt edasi tühjeneva maa suunas.
Ain Kendra
Ain Kendra Vasalemma valla rahvaarvu puhul on tegu põhilise tööandjaga Vanglateenistus - kes sealkandis tegevust lõpetas. Nii lihtne. Ja sõdalaste laienemine ei toimu nii kiiresti ehk ulatuslikult. Ning ilmselt pakutava töö iseloom erineb oluliselt.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude No vot, seda ma üritangi selgeks teha, et kui töökohad kaovad lähevad ka inimesed!
Ain Kendra
Ain Kendra Ja millest peaks alustama et töökohad tuleks? Inimestest?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Et veaks vägisi inimesed maale või grin emoticon ?
Marko Pomerants
Marko Pomerants Ühiskondliku transpordi olemasolu ei peata inimeste minekut. Ta võib seda aeglustada. Rakveres on rong ja eluks kõik vajalik olemas, aga ikka väheneb elanike arv. Kui me võtame ehitusmaksumuseks 65-70 miljonit eurot + dotatsioonid, siis mis võiks olla selle mitteolemasoleva raha alternatiivne kasutuskoht, kasvõi selles samas transpordisektoris. Poliitikutel oleks ilmselt ideid. Ma olen nõus Haapsalu raudtee tuleviku perspektiivi osas eksima. Ma poleks kurb. Mul on miskipärast tunne, et ma ei pruugi eksida.
Ain Kendra
Ain Kendra Tean ühte võtit. See on riigiasutuste hajutamine.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Ja lõpuks teema käsitlusest endast. Ma pole läinud meediasse Haapsalu raudtee vastast võitlust pidama. Olen Vikerraadio eetris nentinud kliimaleppe valguses, et seda rongisõidumõnu, mis Rakvere inimestel on, Haapsalu inimestel nautida ei õnnestu. Tore on see, Haapsalus on monitooringusüsteem, mis juhul, kui keegi ütleb märksõna Haapsalu raudtee paneb Lääne Elu toimetuses alarmi tööle.
Ain Kendra
Ain Kendra Mul on tegelikult üks küsimus veidi teisest valdkonnast, Marko Pomerants, kui jutt juba kliimaleppesse läks. Jänkide ministriga koos jäi pildile Eesti diplomaat ja jänki vaidles viimasel hetkel sõnastuse üle. Kas piirangud on soovitavad või kohustuslikud. Kuidas siis lõpuks lugu jäi?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Mina pole Lääne Elu alarm. Ja Haapsalu raudtee küsimuses olen enam kui kolme aastaga ära teinud tohutu töö. Kahju, et ministriteni ei jõua reaalne elu. Ning veel, ma pole küll öelnud, et võitled Haapsalu raudtee VASTU, Marko! Küll aga on omajagu huvitav, miks tahta üldse läänlasi sellise arvamusega ärritada? Kas siiski on mingid huvid? Või kellegi esindamine? Niisama ju ei hakkaks sõna võtma?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Marko Pomerants elanike arvu vähenemise põhjuseid on mitmeid. Ja tõenäoliselt väheneks see veel rohkem, kui koalitsioon aina süvendab maaelu probleeme - pangad, kohalik transport, gümnaasiumid jpm.
Ain Kendra
Ain Kendra Ütleks pigem nii et Marko on realist. Tänaselt koalitsioonilt ei saa oodata regionaalpoliitikat. HRT on puhtalt regionaalpoliitika teema. Me võime igasugu plaane ja arengukavasid ning strateegiaid teha aga kuni kogu see lugu ainult riiulile toodetakse, siis miskit juhtuma ka ei hakka. Markol on tõsine pähkel ka oma kapsamaal pureda. Maavarade geoloogilisest uuringust ja kasutusvõimalustest - ehk siis, fosforiit ja diktüoneemakilt. Mida ja kui palju meil on ja kuidas seda nii kätte saada et keskkond ei kannataks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Realist, kes skeptiliselt lööb parem käega? Kusjuures ei ole HR puhtalt regionaalne teema. See on ka väga suures osas turismiteema. Kuigi hetkel on vene turistidega probleeme, siis nendega rääkides võiksid Peterburi inimesed vägagi eelistada Haapsalut Toilale, kui rongiühendus oleks hea! Rääkimata võimalikust konverentsiturismist, spordibaasidest jm asjadest. HNRK 3000-st patsiendist aastas ma ei räägigi. Ja nagu näen, ei taha Marko puudutada ka gümnaasiumiõpilaste probleeme, sest gümnaasiumite sulgemine on ju koalitsiooni pärusmaa. Ollakse valmis maksma koolibusside toimimisele aga mitte muule?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui aga on tegu regionaalpoliitikaga, siis saab ka selgemaks, miks Markot ei huvita Sõmeru oma elanikega rääkimata ümbruskonnast.
Ain Kendra
Ain Kendra Marko ei taha tüli kolleegidega, tal omal piisavalt rasked teemad. Seetõttu väldib. Ka turism antud kontekstis on regionaalpoliitika sest Tallinn mängib turistide osas pakuks miski 95% peale, kõik muu on sektori kontekstis peenraha. Ehk siis kõige muu tähtsus on just regionaalpoliitiline.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Eks muidugi ole rasked ajad. IRL mängib põhimõtetega, peaasi, et püsida liberaalidega koos eesli seljas. Samal ajal kohalikes omavalitsustes pidevalt susserdades ja nuga selga lüües. Kahju. Tõsiseltvõetavus sellega ei kasva, nii ka IRL-i toetusprotsent. Pigem langeb. Aga tänud, on selge, et konkreetseid vastuseid siit ei saa.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Ain Kendra Piirangud on vabatahtlikud enesepiirangud. Loodan, et 22.04.2016 on Obamal sulepea vasakus käes ja kirjutab USA nimel allkirjastamispeol sellele alla, seda enam, et tal pole selleks vaja kaugele minna.
Ain Kendra
Ain Kendra Aitäh. Nojah, vabatahtlike piirangutega on nii nagu on - kui Putin ütleb juba et rahvusvahelised aktid ei ole siseriiklike suhtes ülimuslikud. Ja kui võim vahetub, siis uus võib igas riigis üksikult vabatahtlikud piirangud ühe suletõmbega ka kukele saata.
Ain Kendra
Ain Kendra Neeme Sihv - hea väljendus - eesli seljas püsimisest. Paralleelina tundub siiski et eesmärgiks on Eesti seljas püsida, mitte selle eesliga kusagile edasi minna.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Aleksander Jakovlev
Aleksander Jakovlev Eesti linnade sissesõidud, maanteed ja kohalike teede võrk on üleni jubedas "arengufaasis", just Läänemaal ja alles eile peatas katkiläinud liinibuss Vabakal kohutava seisu, st. kogu liiklus seisis... ja Haruteelt kuni Eesti piirini viib läbi Pärnu üherealine maantee (!)aga Haapsalus on nii ilus tsaariaegne jaamahoone, et pane või kivisöega köetav auruvedur käima... või elektrirong... veel parem seda saab põlevkiviga kütta...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Jah, teed kesklinnas on tundlikud. Raudteelgi võib olla seisakuid, kuid üldsielt on see kõige "tundetum" liiklusvahend. Ja sageli ainukesena liigub (enam-vähem) graafikus. Kui just Rakvere viaduktilt jälle mõni rekka raudteele ei kuku....
Lilli Liivas
Lilli Liivas aga millesse sa üldse usud,Marko?Kas Tamsalul on tulevikku?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Hea küsimus! Marko on keskkonnaminister, ta peaks uskuma keskkonnasäästlikku transporti. ka Tamsalus ja Rakveres, aga "teistele pole vaja"!?
Lilli Liivas
Lilli Liivas Jutt jumala õige,rong on tõesti väga vajalik.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Aga mis sa teed ära, ehk pole Marko Pomerants FB-s veel olnud või pole piisavalt aega, kuid küsimused on vastuseta.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Tere! Ministrile vist ei saa ette heita, et tal pole, aega FB-s tiksuda.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Minu kommentaar polnud mitte mingil moel etteheide. Vastupidi, mainisin vastuse puudumise kohta vaid kahte võimalikku põhjust! Mina pole minister, aga ka minul pole sageli aega. Kuid siiski püüan alati vastata.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Marko Pomerants
Marko Pomerants Kõik, kes arvavad, et minu arvamuse kallal ilkumine toob Haapsalule raudtee lähemale, andke hagu. Kui muu ei aita ehk see. Lähtun oma arvamuse kujundamisel rahvastikuprognoosidest ennekõike. Raudteejaamade iludusvõistluse võidab ilmselgelt Haapsalu, aga sellest ei piisa.
Lilli Liivas
Lilli Liivas Küsimus ei ole ju selles,meilt Turbast käib tohutu rahvas linna ja Keila tööle,kuid ühendus on peaaegu olematu.Ja küsimus Tamsalust oli ka minu endaga seotud,kuna olen sealt pärit ja käinud seal ka koolis.Kui see on "ILKUMINE",siis muidugi,PALUN VABANDUST!
Marko Pomerants
Marko Pomerants Tamsalu rahval oma FB grupp muide. Olen seal Tamsalu asjas arvanud. Vastus selline: Väga raske on Tamsalu arengul "noka otsa" ülespoole saada. Vahepealne revolutsioon vallavõimu vahetusel seda kindlalt ei taga ja mitte vallavalitsuse eilsete ega tänaste juhtide tõttu.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Eks selliseid asju juhtu sageli, et 2revolutsioon" ei too alati õnne õuele. Olgu siis Hiiumaal, Martnas või mujal "Esnas"! Kuigi lootus jääb alati.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tänan! Vaatasin postitused üle. Üldiselt ma kustutan igasugused ilkumised, sest pole nende pooldaja. Siin ma ei märganud aga midagi sellist! Kui viitad, kes seda tegi, eks siis ka kustutan! Kriitikat või kellegi arvamust poliitiku kohta ei tohiks nüüd küll ilkumiseks pidada! Ometi, küsimused ju on, seega peaks poliitik olema valmis neile vastama? Või kui ajakirjanik küsib kriitiliselt, siis kas see on ka ilkumine? Küll aga kujuneb inimeste arvamus ikka selle järgi, kuidas keegi vastab, suhtleb, arvamust avaldab. Muide, tasakaalukam lähenemine pole ka toonud ei Haapsalu ega Võru ronge tagasi. Rääkimata Sõmeru peatusest. Kui aga midagi ülimalt vajalikku taastada ei taheta, siis...kes on rohkem süüdi selles, kui rahvas "ilkuma" hakkab? Postituses olevatele küsimustele võin lisada veel mõne.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Vastan edasi: Rahvastikuprognoosi mainisin. Viidata võiks ka transpordiarengukavale kuni 2020. Räägitakse Haapsalu raudtee analüüsi vajadusest. Kui kusagil on räägitud analüüsivajadusest, siis tõlkes tähendab see tihti, et pole plaanis. Lisame päriselu arengud dotatsioonimahtude tõusudega seonduvalt - pole kunagi julgustavad. Varsti näete seda ilmselt paari Haapsalu linna taguse saare näitel. Läänemaa arengustrateegia ka väga konkreetsust ei paku. Vaatasin ka erinevate poliitikute väljaütlemisi. No ka ei ole muud kui mahe meeldimise ootus.Kui Tapa ja Rakvere vahel poleks raudteed, siis seda ka ilmselt ei tuleks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kas Haapsalu raudtee tasuvusanalüüsiga olete tutvunud? See ju olemas. Tapa Ja Rakvere puhul on siiski midagi ühist Haapsaluga. Rakvere taga on Narva ja Jõhvi, Haapsalu taga Hiiumaa. Kas ikka kindlalt ei tuleks? RE ja IRL kahepeale jätsid täitmata näiteks valimislubaduse Lilleküla peatuse kohta. Kui aga ma käisin Haapsalus koosolemisel, kus mitukümmend kohalikku poliitikut ja omavalitsustegelast kirjutasid alla pöördumisele, siis nende hulgas ei olnud ühtegi "meeldida püüdvat"! Ehk praegu on vaid mõned RE poliitikud, kes sellega püüavad profiiti lõigata, Tõnis Palts aga kindlasti mitte. Juhan Parts on küll pigem kui tuulelipp selles küsimuses (RB-d ma ei mainigi). Dotatsiooni koha pealt ma ütleks, et kindlasti on Haapsalu selle koha pealt paremas olukorras kui Pärnu. Rongide koha pealt muidugi Kõsimustele pole aga ikka vastuseid. seda enam sooviks neid aga saada, sest just saarte koha pealt ongi küsimuse teine pool. Kas me näeme nende hääbumist või hoopis seda, et paraneb tunduvalt puhkajate ligipääs saartele, eriti Hiiumaale?
Marko Pomerants
Marko Pomerants Rakvere võidaks täna võistluse Haapsaluga aastaringluse osas. Tegu on aastaringi toimiva linnaga, võib olla vastupidiselt Haapsalule on kesksuvel vaiksem, sest ka Rakvere rahval on meri poole tunni kaugusel.Rakvere rahvas pole rongidesse ümber kolinud, aga kindlasti seal, kus asulad on raudteest johtuvalt kujunenud on see võimaluse juurde andnud. Mina eelistan samuti rongi, kui aeg võimaldab. Põhipõhjus jaamade asukoht. Bussid endiselt alles, kuigi hommikused graafikud vist veidi muutunud. Rakvere eelis on see, et tema tagamaa on ida suunas üle kümne korra suurem kui Haapsalul.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Talvise toimimise küsimus ongi osaliselt Haapsalu puhul just halvas juurdepääsus. Maanteele libedaga minna eriti ei soovita, buss aga ei ole siin tõsiseltvõetav konkurent. Samas on suures osas talvel (nädalavahetusel) Haapsalu spaad välja müüdud, plaanitakse uut, 130-kohalist. Tore, et Rakeresse talvel rohkesti tullakse, kuigi ma pole kursis, miks ja kas ikka tullakse? Kui raudtee annab juurde, siis eriti just Haapsalu puhul. Unustada ei tohi ka Uuemõisat, Paliveret, Ristit, Taeblat, kus arvestatav osa elanikke. Küsige nende (Lilli Liivas just selgitas, Viive Suursalu võib samuti selgitada ja niisamuti veel sajad ja sajad inimesed. Ei pea nemad püüdma kellelegi meeldida.
Neeme Sihv
Neeme Sihv 1. Kuhu sõidavad jalgrattamatkajad rohkem, kas Virumaale või Läänemaale, Hiiumaale ja Saaremaale?
2. Miks Rakvere elanikud saavad sõita (kuupiletiga) poole odavamalt, kui Haapsalu inimesed?
3. Millised koolid (toome näiteks Kehra-Jõhvi lõigu) on viimasel ajal kaotanud gümnaasiumiosa ja õpilased peavad kaugemale sõitma?
4. Kas Rakvere jaoks on neli rongi päevas piisav?
5. Kas ja kui palju olete süvenenud raudtee (taastamise) tagamaadesse? Põhjustesse? Erisustesse?
6. Kas rongireisijate arv sõltub ainult mingi paikkonna elanike arvust?
7. Kas rahvastikuprognoosi mõjutab kuidagi ka ühistranspordi kvaliteet, turistide-puhkajate arvu langus või tõus, ettevõtete klientide arv jms asjad?
Tänud!
Marko Pomerants
Marko Pomerants 1. Kas üldse sellist statistikat on? Kui on jalgratas, siis pole ju rongi vaja. Ma saan aru, et Haapsalust sõidaks Emmastesse. Tore.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tänan! Vastused näitavad sageli paljugi ära. Vabanda, aga see vastus tõestabki selle, et Sa ei oska näha rongi rolli. Nimelt, ma ei pea silmas Haapsalu matkajaid, kes sõidaks Hiiumaale endistviisi. Tallinnast, Rakverest, Nõmmelt, Sakust jm saavad matkajad sõita rongiga sihtpunktile lähemale. Tavamatkajad ei hakka iialgi kulutama lisaaega n.ö. kohalesaamiseks! Tasasemal moel matkajad kulutavad praegu Hiiumaale sõitmiseks pea päeva, tagasi sama palju. Selle asemel, et jõuda neljapäevase matka esimeseks õhtuks Hiiumaale jalg maha panna, saaks kohal olla juba hommikul! See on põhiline erinevus. Sama kehtib Haapsalus või ka Hiiumaalt mujale Eeatis matkale minejate kohta. Liigsed 50 km sinna ja samapalju tagasi pärsib soovi üldse minna. Või sunnib valima .... auto!
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ...ja sinu meelest siis autoga turist ei too Hiiumaale raha?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma ei tea, mismoodi sul õnnestub välja lugeda asju, mida ma öelnud ega mõelnud pole??? Kui ma räägin rattamatkadest, siis neist ma räägingi. Kui aga on nii ilmvõimatu aru saada, mida annab rattamatk, miks inimesed seda teevad ja soovivad jne, siis on mul tõesti see seletamine täiesti mõttetu.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Püüa asja mõttest aru saada, mitte ära otsi asju, mida pole. http://eestimaablogi2.blogspot.com.ee/.../jalgrattaturism...

eestimaablogi2.blogspot.com|Autor: Jüri Poeg
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Või sunnib valima .... auto! on sinu sõnad nagu autoga turist oleks mingi täiesti ebanormaalne nähtus. Ja mina pole ka öelnud, et rattaga ei või matkata aga kas selle jaoks on vaja raudtee ehitada ja võtta kellegilt teiselt see raha ära, see on küsimus?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Oh, issand! Auto selles mõttes, et siis on maanteed rohkem umbes ja tervislikumad eluviisid kannatavad.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Hea küll, matka alusta alati Tallinnast rattaga. Ära jumala eest rongile mine, minnes siis Hiiumaale või Munamäele. Naudi!
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude No Haapsalu maantee on ju põhimõtteliselt tühi, mis ummikust me seal räägime?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Mõttetu.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 2. Tallinna rahvas saab hoopis odavalt sõita.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tõepoolest. Oma kodus. Rongiga kaugemale on hinnavahe pea olematu. Kuid Rakverst saab sõita Tallinna (tööle) poole odavamalt, kui Haapsalust.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 3. Lääne-Virumaa on Gümnaasiume täis. Ja, kus varsti enam pole, pole ka raudteed olnud(Haljala). Rakkes on raudtee, aga kui palju seetõttu Jõgevale gümnaasiumi läheks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui rongisõidu ajad sobivad, siis kuhugi ka sõidetaks gümnaasiumisse. Taebalast ja Turbast sõidetakse nii Haapsallu kui Keilasse või uude riigigümnaasiumi. Bussiga on see ülikallis. Perede eelarve peale (viletsa mediaanpalga tingimustes) mõtleb keegi?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kuhu üldse Rakke gümnaasiumiõpilased siis lähevad? Internaati?
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Marko Pomerants
Marko Pomerants 4. Iga tund oleks hea, kui rong läheks, aga kes selle kinni maksab.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Sõitjate arv (rongide täituvus, selle kasutamise kasumlikkus Elroni jaoks)on otseses suhtes rongide sõidutihedusega. Nii Ralverest (Kadrinast, Jõhvist) kui Haapsalust (Paldiskist, Paliverest) valitakse rong siis auto asemel, kui sõiduplaan on hea. Seega, kui nagunii on raudtee olemas, siis mõni rongikoosseis rohkem või tihedam sõitmine ei ole kogukulu. Osa kulust on "kunstlik", ehk infratasu ehk riigi raha tõstmine ühest taskust teise. (Peensusteni ei lasku, nagu see, et Eesti Raudteel puudub oma raudteeremondi firma jne). Iga tund on muidugi ehk liiast, väljumisi saab päeva peale hajutada, väljaspool tipptundi ehk lepib ka paaritunnise vahega.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Et siis tulen töölt 2 tundi hiljem kuna rong ei sõida? Või gümnaasiumi õpilane peab koju sõitu ootama mõned tunnid?
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 5. Ei ole plaanis süveneda, küllap neid süvenejaid on.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Mina süvenen juba neljandat aastat. Esimesel aastal polnud ma üldsegi kondel, et see on hea mõte. Sest ei teadnud väga ja väga palju asjaolusid. Olen objektiivne, enne süvenemist ma pigem olen rehvilik - ütlen, et tuleb uurida ja SÜVENEDA. Siis alles julgen öelda, kas asjal on mõte või mitte. Ei kutsu ka virumaalasi Tallinna elama. Igatahes, väldin ütlemast midagi, mis oluline tuhandetele inimestele, sest võin neile liiga teha, vähendada nende lootust paremale tulevikule.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 6. Arvan, et valdavalt. Aga transpordiplaneerijad teavad vast paremini.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Natuke konksuga küsimus. Kui jätta kõrvale muudest põhjustest tulenev elanike arvu muutumine, siis Läänemaal tooks see kaasa elanike arvu kasvu. Nii paremate töölesõiduvõimaluste kui kohaliku majanduse kasvu tõttu. Ehk piltlikult, kui Haapsalus on talvel (umbes) paarikümnest kohvikust 3/4 suletud, siis .... seegi sõltub inimeste arvust. Külaliste arvust. Linna ja elanike külaliste. Mida rohkem elanikke, seda tegusam.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Marko Pomerants
Marko Pomerants 7. Põhitrendiks jääb ikka vananemine.
Neeme Sihv
Neeme Sihv See on üldine. Samamoodi võiks rääkida i- ja emmigtratsioonist, oma inimeste "ärapeletamisest" ja lootuse kadumist, et nad tahaks koju tagasi tulla. Regionaalselt näeb valitsus ehk muidugi ette Haapsalu, Läänemaa, Hiiumaa hääbumist ja kustumist. Oma tegevusega (arvamusega) soodustad seda, õigemini tegevusetusega.. Kartsingi, et seegi natuke kriuksuga küsimuse mõte jääb arusaamatuks. Minge Fra Maresse puhkama ja suhelge kohalikega. Siis saate teada, mida loodetakse, millesse usutakse, ja kas Haapsalu ON HEA! Viimase kohta oskavad rohkesti infot anda Sukles ja teised arvamusliidrid.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants Loen endapoolsed avaldused Haapsalu raudtee osas lõppenuks. Peate edaspidi ilma nendeta hakkama saama. Tõe kriteerium on aeg. Vaatame 2025 asjale jälle otsa.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tänan väga, Marko! Kui teinekordki löö kaasa! Aga tõepoolest, siis sobib konservatiivide ütlus. Pool sinuöeldust. On Aeg! Hakkata asju paremuse poole muutma.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muidugi, nüansse on niivõrd palju, et raske on süvenemata enamusega kursis olla. Üks nüanssidest on see, et hiidlane omab kahte autot. paljud neist. Kas ehk võiks ühe auto raha kulutada millelegi muule? Juhul kui töökoht on rongiga sõitmiseks sobivas kohas? parkimisprobleemidest Rohukülas ja tallinnas rääkimata. http://www.postimees.ee/.../hiidlased-muretsevad-sadama...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Rinno Lige kuni Hiiumaa Heaks
18. jaanuar 2013. a. · Tallinn ·
Repliik: 8000 allkirja raudtee toetuseks!

Hiidlased kogusid edukalt üle 8000 allkirja tuuleparkide ehitamise vastu. Arvan, et nüüd peaksime tegema sama, aga poolt – Tallinn-Rohuküla raudtee poolt.

Usun, et oleme näinud neid asulaid, mis välja surevad ainult seetõttu, et nendest maantee mööda juhitakse. Keegi ei aeglusta autot ja ei keera sellepärast enam Viitnasse või Mäole, et tass kohvi võtta või hamburger süüa.

Täpselt sama efekt toimub ka vastupidiselt, ehita tee ja elu läheb käima, ehita raudtee ja rahvas hakkab liikuma.

Hiidlased peaksid usinalt kasutama sülle kukkunud võimalust. Tänu läänlaste südikusele on taas olemas teoreetiline võimalus saada kaasaegne kiire ja mugav raudtee Tallinnast Rohukülla. Meil üksi puuduks igasugune võimalus sellise protsessi käivitamiseks, aga koos Läänemaaga on see kõva sõna.

Tallinn tuleb 45 minutit lähemale. Tekib reisimismugavus, mida hiidlased pole seni kunagi tunda saanud. Võimalik on praamiliiklust käsitleda täiesti uues valguses, kiire reisilaev muutub vähemalt suvel mõeldavaks. Autode kasutamine väheneb, jalgrattaga võib rahulikult Tallinnast Kärdlasse käia kasvõi iga nädalavahetus ja vastupidi. Hiiumaale reisivate inimeste, turisteide arv kasvab hüppeliselt, mis avab uued võimalused turismiettevõtetele autorendist (elektriautod) kuni SPA-ni välja.

Kurdame, et riigil pole regionaalpoliitikat, arutame kas peaks tegema hiidlastele maksusoodustusi või doteerima saarel elamist. Tegelikult ühtegi töötavat lahendit pole ma seni kuulnud, ega näinud, kuni eilseni, mil avastasin, et Tallinn-Rohuküla raudtee on just see, mida meil vaja on – tõeline ja töötav regionaalpoliitiline meede nii meile kui läänlastele.

Riigiisad ja ametnikud on skeptilised, nad ei näe raudtees lahendust, või peavad seda liiga kalliks. Meie saame neid julgustada, aitame neil jõuda selgusele, korjame neile kokku ühe ilusa paki hiidlaste allkirju Tallinn-Rohuküla raudtee toetuseks - nii umbes täpselt 8470!
Hindrek HM
Hindrek HM Puudu on meil visiooniga poliitikuid! Mina usun Haapsalu raudtee tulevikku!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Täpselt, Hindrek HM! Visioon ei saa olla visiooni puudumine. Ja siinne arutelu tõestaski seda. Ei saa olla ühegi asja puhul nii, et "ma ei süvene", aga annan ometi häid nõuandeid!? Paraku on seesma just valitsuse absoluutne tegevuskava! Vahelduseks tasub mõtiskleda samade asjade üle teistes valdkondades. http://www.pealinn.ee/.../doktor-andres-ellamaa...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ja kess see oligi, kelle tuleku puhul raudtee"spetsialistiks" kuskilt sadamavaldkonnast, ning mainiti, et sellised tegelased võivad vaid sadamas pidusid korraldada, selle peale tuli meelde Sauel rongi seismajäämine ülekoormuse tõttu. Tagajärjeks oleks sadamapeol esimese paadi põhjaminemine.... Aga riiki põhja lasta peetakse loomulikuks!
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg no kaubavedude mahtude vaatamine oleks ehk raudtee tasuvusest rääkides olulisem. reisirongidega just rikkaks ei saa
Neeme Sihv
Neeme Sihv Rikkaks tõesti ei saa. Kaubavedude peale on mingi väike lootus olemas, see pole muidugi piisav. Kuid.....raudtee olemasolu võib anda võimaluse mõnelegi loodavale ettevõttele! Ka Kiltsi tööstuspargile või mis iganes sinna plaanitakse. Toodetakse Taebla kandis ka vist mingeid mahuteid, millest miski võib ka välismaale minna jne jne.Töökohad....
Kadi Kadak
Kadi Kadak Lugesin eelnevalt mõningaid kommentaare. Märkasin, et Ümbernurga mainis, et enne tuleks maale elu tagasi saada. Mina aga küsin, et kuidas see ilma transpordita võimalikuks saab ?
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg aga äkki kui teha raudtee Haapsalusse, sõidavad sealt minema ka need, kes siiani seda teinud pole unsure emoticon
Mina küll ei näe, et lähiajal mingid arengud võiks tulla, et maale elu tagasi läheb. No, ei näe frown emoticon
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Aga tühjad rongid toovad elu maale? Kui töökoht on maal olemas ja pood, siis ega sa ju õhtul niiväga ära ei kipugi, veedad perega koos aega, teed koduseid toimetusi. Transporti ju keegi ära ei võta...aga kui inimesi juurde tuleb on mõistlik mõelda rohkema transpordi peale.
Neeme Sihv
Neeme Sihv No mida need inimesed kuhugi juurde tulevad, kui elutingimused on halvad???? Enne tuleb päästa mis päästa annab ja midagi PAREMAKS teha! Mitte vastupidi.
Kadi Kadak
Kadi Kadak Ma pean silmas seda, kui mõni inimene soovib kogu hingest elada seal, kud ta seda soovib, siis ilma transpordita sinna ei lähe. Mis puutub Haapsalusse, siis arvan, et need kes on tahtnud lahkuda, oleks seda juba teinud.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ongi paljud teinud. Aga õnneks paljud tahaks sinna just elama tulla!
Kadi Kadak
Kadi Kadak Mingi aeg oli lugu, kus ajaloolane Jüri Kuuskemaa müüb (ei tea kas on müüdud) maha oma Tallinna vanalinna korteri, sest Haapsalus on suvekodu ja tahavad sinna jääda. Muidugi on seal vähem võimalusi kui linnas aga see ei tähenda, et tegemist oleks külaga, kus isegi poodi pole. Arvan, et kes seal on jätkuvalt, ei nemad lahku ja kui tahavad minna, siis lähevad ka ilma transpordita. Mis aga ei tähenda, et suvel suvitama ei võiks minna. Suvel on imeilus. Kus mujal on selline promenaad või Väike Viik ? Mina praegu läheks just rongiga, sest poiss selline mürgeldis, et bussijuht viskaks meid välja grin emoticon
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Haapsalusse elama minemine ei tohiks küll kellelegi probleem olla kui ta seda väga tahab. Kadi kui palju on neid kohti, kuhu üldse transporti ei lähe?
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg No, ega Läänemaa Siber pole, et vaid raudteega saabki liikuda. Täiesti toimiv maantee ühendus on ka teiste piirkondadega olemas ju
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg Vasknarva saab bussiga vaid kolm korda nädalas. Paljudes kohtades inimesed enam ei mäletagi, millal seal ühistransport viimati oli
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kuuskemaaga kohtusin Haapsalus. Tal tõepoolest põhjusi sinna kolida. Ja rongiootust toetab ka. Ma ei kahtlegi, et ta heameelega isegi sõidaks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Assar, sadu kordi uuesti kirjutada rongi plusse, oleks vist mõttetu. Need lihtsalt on olemas ja koostöös bussidega oleks olukord veelgi parem. Loe uuesti, mis kirjas, lapsevankrite, rattaturismi, ratastooliinimeste jt kohta, siis peaks ju olema võimalik vahet mõista. Rääkimata sellest, et rongile tullaks "niisama" palju meelsamini, kui bussile. umbes nagu Tallinnas trammile. Ah, sõidame spaasse, kohvikusse.....
Kadi Kadak
Kadi Kadak Ümbernurga, ma tean, et on kohti kuhu üldse ei lähe. Minu jutt saigi alguse SINU kommentaarist, mis väitis, et enne tuleb elu tagasi tuua maale. Kuidas ? Lennukiga või jalgrattaga ? Sellest mu jutt alguse sai. Artikkel aga räägib Haapsalust.
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg Ma pole tegelikult ühenduse vastu, kuid ma arvan, et praegu seda teha pole mõistlik. Ka pomerants arvas, et see ei tasu ära ning siinsed pooldajad pole ju ka midagi tasuvuse osas öelnud. Raudtee on kallis asi. Ma ei toeta kindlasti neljarealist Tartu-Tallinn maanteed, sest selleks Mäo-Tartu vahel pole lihtsalt vajadust. Pigem teha teid korda väiksemates kohtades, kus seni kruusateed ja avada liine sinna kus praegu üldse bussid ei käi. Valga-Võru raudtee võiks ju kohe käima panna, aga seda ka ei tehta. Riigis on lihtsalt raha vähe ja kui juba on vähe, siis ma ei külvaks seda nendesse kohtadesse kus on hea ligipääs ja ühendus juba olemas. Haapsalus on täiesti korralik ühendus maanteed pidi. See pole isegi ülekoormatud praegu, et oleks alternatiivi vaja. Kui riik oleks rikkam siis toetaks ma seda projekti, aga meie riik pole rikas ja siis ma toetaks pigem neid, kel rohkem vaja. Haapsalu raudtee tegemine täna oleks ebaõiglane teiste maapiirkondade suhtes. RB projekt pole ka mõistlik. Kui lennukiga saab sama odavalt siis milleks? Meil läheb seda raha igale poole valitsusel ka mõtetuteks kuludeks. Täna on tõepoolest pakilisemaid asju kuhu raha suunata, mida iikuinii ei ole.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kadi - Rongiga!!! Paned aga rongi sõitma. Inimesed istuvad Tallinnas rongi ja lähevad siis Tallinna ja Haapsalu vahel rongist maha ja jäävad sinna elama! smile emoticon
Kadi Kadak
Kadi Kadak Sinu sõnad !!
Mina aga sõidaks niisama, elama ei läheks.
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg aegade algusest peale on mistahes teed tekkinud ikka sinna kuhu on vaja rohkem minna olnud. Mitte nii, et teeme tee valmis ja küll keegi ikka seda kasutama hakkab.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude No vot räägi seda Neemele, tema väidab, et rongiliiklus toob elu maale. Ja mitu korda aastas sa sõidaks Haapsalu suunal?
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg ja siis arvutage kokku kui palju inimesi aastas sõidaks kui kallis oleks raudtee ehitamine. ning kui kallis peaks olema pilet, et see tasuks ära aastaga, viie aastaga, kümnega, ... kas te nii kallist piletit ostaksite või oleks odavam bussiga sõita?
Kadi Kadak
Kadi Kadak Mina pole kohalik, ma ei sõidaks iga päev. Teised on kohalikud, paljud linnas töölgi käivad. Neeme ei väida, et toob kohe raudselt elu maale vaid kindlasti see tooks mingil määral elu maale küll. Praegu aga viib nii mõnestki kohast ära. Kanged inimesed aga elavad metsa sees ka ilma transpordita ja ei anna alla.
Tegelikult ma ei viitsi enam. Küll ei meeldi sulle kord Läänemaa käsitöö (mis millegi põhjal copytud) ja pole sul usku ka raudteesse. Millest siis enam rääkidagi ...
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ...jah ma ei usu kinnisilmi kõike, mis hiilgab. Läänemaa käsitöö vastu pole mul midagi, kui üks asi põhjusega ärritas, siis see ei käinud terve Läänemaa käsitöö kohta. Ka rongi vastu pole mul midagi aga ütle, kelle käest me selle raha ära võtame, et sina saaksid Hapsalusse lustisõitu teha? Võtame õpetajatelt, politseinikelt, arstidelt raha vähemaks, või hoopis laste arvelt?
Kadi Kadak
Kadi Kadak Mina teeks lustisõitu. Jah, ainult mina ! Kes siis veel, ikka ainult lustima. Elu seal niikuinii pole ju.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Assar, tasuvuseuuringust olen ja on teised rääkinud korduvalt. Ning keegi ei kavatse teha teed sinna, kuhu seda vaja pole. Ka Tln-Tartu maantee puhul piisab vähemalt Mäoni kolmerealisest ja edasi lõiguti. Ning kui aus olla, siis ma ei saa aru, kuidas ei saada aru maantee ja raudtee erineevustest? Mis puutub siia maantee? Kusjuures, hea ühistransport tähendab vähem liiklust maanteel, vähem õnnetusi, vähem teede lagunemist ja ehituse-remondi kulusid.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ja veel, Assar, ütlen Sulle sama. Süvene! Mitte keegi ei saa teha 100% täpseid arvestusi Kuid arvestused on tehtud. Laias laastaus maksaks raudtee ülalpidamisele maksumaksja peale alla miljoni euro aastas. on see palju ühe piirkonna ääremaastaatusest väljatirimise eest? http://eestimaablogi2.blogspot.com.ee/.../haapsalu...

eestimaablogi2.blogspot.com|Autor: Jüri Poeg
Neeme Sihv
Neeme Sihv Et aga rääkida (selle raudtee puhul )lustisõidust, see on eriline pimedus! Tundub, et võidki seletada, mida on vaja ja milleks, aga ei mõõisteta ei pimesi ega avasilmi. Tartu raudtee, Rapla suund jt toimivad ja nende kinni panemine oleks elule väljaspool Tallinnat ja Tartut katastroof. Selle peale saab tulla vaid Kalev Kallemets ja ehk veel mõned inimesed. Isegi Valga ja Koidula püüti kinni panna, aga ei, vägisi taastub! Viletsalt, sest otsustajad "ei süvene, aga arvavavd"!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ümbernurga, raha arstidelt, politseinikelt ja päästjatelt võtavad ära Marko ja IRL, kuigi eestvedajad on rehvid ja sotsid. Needsamad, kes on Eesti elu edendamise vastu! Täpselt selline see elu Eestis praegu on. Samas ollakse valmis normaalse RB asemel tegema mingi ääremaa jaoks mõttetu kalli kiirraudtee, mis TÕEPOOLEST HAKKAB RAHA kõigilt meilt ära võtma! Tead, et RB ei tohigi RIIGILE KASUMITE TEENIDA? Ja selliselt planeeritaval raudteel on ehitus ning ülalpidamine räiges vastuolus reisijate arvuga. Haapsalu raudtee on selle kõrval kirbuprojekt! Kusjuures, tavaraudteel kaubavedu aina langeb, küündides varsti 10 milj tonni jagu aastas. Mis on kriitiline piir. Ometi, RB puhul ollakse valmis sama koguse vedamiseks kulutama lausa kümneid kordi rohkem raha! Kus see mõistus on? Heade ja vajalike asjade halvustamine aga ei sobi kohe mitte. Rong toob maale elu, on alati toonud (isegi RB tooks, kui seal oleks kohe kohalikud rongid, mitte "ärme praegu tee", nagu Assar ütles ja nende rongide peatused oleks KODU lähedal, mitte kaugel eemal)! Rong üksinda on vähe, aga see on üks täiusliku pildi osa!
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Oeh! Tore on näha, kuidas sinisilmne naissõdalane ammuga vehkides püha Neeme pragudega graali kaitseb ja püha Neeme seal juures needusega lajatab. Aga aeg on armas. Nii, et häid jõule ja et aastalõpp veidi särtsakam oleks siis üks lumehelbeke rööpa otsa tantsisklema!
Kadi Kadak
Kadi Kadak Sinisilmne naissõdalane. Hästi ütled, Ümbernurga ajaveetja !
Neeme Sihv
Neeme Sihv Praguline on riik, milles elame. Sest ei osata ei kuulata, näha ega süveneda. Needuseid pole siin küll vaja ja need jäävad tulemata. Agarahul olla ei saa, sest jõuludki on nagu muu osa aastast paljude jaoks võitlus ellujäämise nimel. Nii üksikus kodus kui riigis tervenisti. Häid talvepühi!
Kaur Piho
Kaur Piho Raudtee ei ole kallis võrreldes maanteega. Raudtee võimaldab ühe tonni vedada kümme korda väiksema energiakuluga kui maantee. Ja raudtee teeb seda väga ohutult võrreldes maanteega.
Meeldib · Vasta · 1 · 1 tund
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Küllap siis töötagu kodu juures. Infarktini. Polegi vaja kuhugi sõita.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Suvalisel ajal putkas kala müües ilmselt pole võimalik infarkti saada grin emoticon
Tiit Soorm
Tiit Soorm Kui Hiiumaa lodjamajandus jälle funktsima hakkab, siis võiks ju unistada, et igal rongil on laev vastas, Hiiumaa reisijad astuvad 3 sammu ja on pardal.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tiit, põhimõtteliselt nii peakski olema, kuigi igale praamile vast rongi vastu saata ei õnnestu. Ja eespool panin linke üles sellest, kuidas hiidlasel peab kaks autot olema, üks saarel ja teine mandril....
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muidugi, Andres Ellamaa kirjutatul on üks viga. Ta arvab, et ka "valitsuse inimesed jäävad vanaks". Kuid nende vanuripõlv oma teenistuse-pensioni juures vaevalt odavaid vanadekodusid vajab.....
Viive Suursalu
Viive Suursalu Rong on igati mõistlik Läänemaa elu edendamiselks.Igati turvaline sõiduriist ja kui teed korras siis kindlasti ka kiire. Kuulda on, et perearsti keskused teha suurematesse asustatud punktidesesse. Kui see tuleb Keilasse, siis kasvata tiivad ja lenda kohale kui pole autot. Bussiliiklus sellekohane puudub. Invabussi, autot pole.Vajame rongi. Ehk saab ka ratastooliga siis kohale. Mõelge sellele hr. Pomerants enne kui ütlete. Kunagi ei tea millal ise sellises seisus, et autoga ei sõida ja rongiga ei saa, sest pole.
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg Haapsalu ja ka Rohuküla miinus on see, et sadam on väike, kiilu alla jääb liiga vähe vett. Kaubalaevu sinna meelitamiseks tuleks lisaks raudteele ka merd süvistada. Selle mõtekus on kaheldav, sest kui kaugel see Paldiski siis on. Seal on nii raudtee kui ka sügav sadam. Pealegi mis ka talvel jäävaba. Kuid kui ka vaid reisiliiklust silmas pidada, siis loomulikult on mõtekam teha raudtee Rohukülani kui Haapsaluni.
Ain Kendra
Ain Kendra Kui me just Haapsalu lahte süvendama ei hakka ja ravimuda suurtes kogustes eksportima, siis võiks okei olla rööbasbussidega miskit. Palju sel pisiksel porgandil rööbasbussiga vahet on?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Polegi suurt vahet. Lihtsalt sõitjaid ei mahuks ära. Rööbasbuss saab olla vaid lisavahend, mitte põhisõiduvahend
Ain Kendra
Ain Kendra Kergem sõiduk siis võiks ka raudtee konstruktsioon odavam tulla? Niikuinii kaubavedu ei kavanda.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tegelikult ei ole porgandil ja rööbasbussil selles suhtes erilist vahet. Pealegi, kaubaveo lootusest ei tohi loobuda. Kusjuures, hõre kaubavedu vaevalt et raudteele hukutavalt mõjub. Parem teha asju natuke paremini, lootes, et mõningane kaubavedu hakkab olema.
Ain Kendra
Ain Kendra Nu ma ütlesin ju et kaubavedu tuleb küll kõne alla kui Haapsalu lahe ravimuda ekspordite.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Naljaga pooleks võib asja nii võtta. Kuid tegelikult tuleb ikka "valmistoodangule" ehk spaadele rõhuda.
Ain Kendra
Ain Kendra Nojah, kui need spaad just kirstukandidaate ei tooda mis kaubarongi vajaks
Neeme Sihv
Neeme Sihv
Neeme Sihv Lugedes Lääne Elu, siis tõepoolest, mis on rongivihkajatel viga? Ükski asjalikum kommentaar neile kohale ei jõua, kas tõesti on meil massiliselt kuuuurijaid? Meedia pläralates võib tõesti näha, et üpris palju neid "pimesi ringiliikujaid".... -------- Omast kogemusest+uuringutest
16. dets 2015 - 15:34

1. Rongil on suurem mõju regionaalsele arengule kui ka asustuse kadumisele kui bussil.
2. Rong on kiirem.
3. Rong on kindlam. Erinevalt maaliinibussist on rongis seisukohad. Seega tipptunnil või pühade eel või reedel või pühapäeval ei pruugi saada bussis istekohta ja jääd bussist maha. Samuti pääseb rongile jalgratta, lapsevankri, või ratastooliga. Rong ei jää talvisel lumerohkel ajal platvormist eemal seisma nagu tihti bussid.
4. Tipptunnil ei sõltu rong liiklusummikutest.
5. Kui toimub suurüritus/festival (mida Haapsalsus on) siis on rong kindlasti usaldusväärsem kui buss. Kui rongi ei ole, siis eelistatakse tihti autot, sellest ka pooltühjad bussid Haapsalust.
6. Kui minnakse kooliklassiga loodusesse, osalejaid on nt kümmekond, bussi tellida on kallis, maaliinibussi saamine ei pruugi olla garanteeritud, siis ikka eelistatakse rongi.
7. Rongis on ruumikam töötada arvutiga lugeda raamatut jne. Hüplikuma sõidustiiliga bussis läheb paljudel inimestel lugedes süda pahaks.
8. Turistid liiklevad meelsamini rongiga, mis tundub eelnevate põhjuste tõttu talle lihtsalt kindlam ja mugavam.
9. Rongil on regionaalsele arengule suurem mõju, tuues maale, alevitesse ja väikelinnadesse inimesi (või hoiab neid seal alles) ning võib tuua kaudse tuluna raha rohkem sisse kui rongidotatsioonile kulub.
Vasta
Arvos
16. dets 2015 - 22:27

10 punkti! Kahtlen ainult selles, kas need stadleri viletsad trammid talvel lume sees ka hakkama saavad. Rongidel oli ees sahk. Seal suur tühi auk.
Vasta
ajuvaba
17. dets 2015 - 10:10

latseke, – asenda sõna rong sõnaga obene ja midagi ei muutu
Vasta
khm
16. dets 2015 - 23:51

Seda juttu lugedes jääb mulje, et Haapsalus elab 100 000 ininest ja see linn on turistide meka. Aga ikkagi jääb küsimus rippuma, mida või keda hakkab see rong vedama näiteks veebruari kuu keskel kolmapäevasel päeval lõuna ajal? Kas on ikka mõtet selle 2-3 suve ürituse ja käputäie Tallinnas töötava inimese tarvis miljoneid investeerida? Tean isiklikult inimesi, kes käivad Tallinnas autoga tööl. Nad ei hakkaks rongiga käima ka siis, kui see oleks poome odavam, sest autoga on endiselt mugavam ja saab kodu uksele ligemale.
Vasta
1 naine
17. dets 2015 - 05:26

eelmisele: vaata lõuna ajal ei sõidagi see rong, ka Tallinnas ei sõida linnalähedane rong10.00-st kella 14.00-ni, niiet “kolmapäevasel päeval lõuna ajal” rong ei sõida. Ja mida siin koguaeg rõhutada, et pole kasulik, pole kaupa, mida vedada. Kas ükskord ei võiks ka midagi riik vähemate inimeste heaks teha. Veel 1 mõte – autoomanikele maanteemaks ja selle raha eest doteerida raudtee sõitu ja üldse ühistranporti, et siis ühistransport tasuta! Küllap oleks siis õhusaastajaid vähem, liiklus turvalisem jne.
Vasta
-
17. dets 2015 - 10:35

?
Vasta
Mnjah
17. dets 2015 - 20:57

Euroopas on rongiliikluse ülesanne lihtne – vedada inimesed tööle, kooli jm ehk tema peamine põhjus on see, et ei tekiks nn Suur-Tallinnat ning riigi areng ei kontsentreeruks ühte piirkonda, sest regionaalne ja ühtlane areng on riigile pikas perspektiivis kasulikum. Teiseks on EL nn kliimaeesmärkide täitmiseks kaasatud ka transpordisektor, mis Eestis on suhteliselt hõlmamata, sest elektriraudtee on keskkonnasäästlikum ja investeeringu eluiga kordades pikemaajalisem. Ja siis tulevad need kõik muud, liiklus ohutum, ummikus olematud, reisijatele mugavam jne.
Kui võtta tänapäevane raudtee infrastruktuur ja rongikoosseis siis sisuliselt peaks saama Tallinna alla 40 minutiga. Ma arvan, et kõige suuremad vead on need, et lähtutakse ainult otsesest kasu arvutustest, jättes välja kaudsed tulud ning unustatakse ära, et kaubavedu ei ole primaarne. Kindlasti mängib siin suurt rolli ka Eesti raudtee regionaalse struktuuri olematus ning transpordisektoriga tegelemise puudumine.
Lihtne näide, bussi peab välja vahetama keskmiselt iga 10 aasta möödumisel või väiksema aja jooksul siis elektrirong peab lõdvalt 30 aastat vastu. Samuti see, et Harjumaal tööl käivad inimesed toovad nn kolkasse KOV raha, sest ametlikult annab kogu Eesti SKT Harjumaa 68% ehk raha ja ettevõtlus on koondunud sinna. Samas elamisväärsem ja mugavam on elada sellest piirkonnast väljas. 100 km Euroopa mõistes on tänava lõppu minek, globaases mastaabis naabrimehele külla minek. Küsimuse püstitus ja arusaam raudteetranspordist on lihtsalt vildakad ja kahjuks ei ole tekkinud argumenteeritud dialoogi ja pädevust poliitikutes.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Aga nagu näha, on veel rohkem argumenteeritud kommentaare! Ja see tekitab lootust, et Eestis ei ole veel kõik kadunud! Muigama ajab muidugi jutt kolmapäeva lõunast.... Kui aga reaalselt vaadata, siis kolmapäeva lõunal sõidavad sügisest kevadeni õpilased (sh need, kelle riik oma suhtumisega gümnaasiumist kodu juures ilma jätnud), suvel aga tuhanded rahulolevad puhkajad, üle Eesti. Muide, miks meil siis on "nii vähe inimesi"? ikka sellepärast, et IRL+SDE+Re suudavad edukalt maheküüditamist viljeleda, peaasi, et ise eesli seljas püsiks....
Neeme Sihv
Neeme Sihv ARB koosviibimisel tuli jutuks lendorav, mis võiks takistada RB ehitamist sellisel moel. Meil aga LENDORAV - KINGA SAANUD REFORMIERAKONDLANE! Nii et tegelikult on lendoravad takistuseks pigem vajalike asjade elluviimisel.
Ain Kendra
Ain Kendra Lendoravast on mul liigagi hea lugu jutustada - Soomes. Kui palju selle tõttu raha magama pandud on.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Raha pannakse väga sageli magama.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Nüüd saab muidugi mõelda kaks korda odavamale raudteevariandile, kui hübriidrongid oleks olemas. Hannes Luts on aga Eesti ühistranspordi parimaid asjatundjaid. http://uudised.err.ee/.../d885dd61-a273-4745-9984...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ning Tõnis Palts on valmis panustama lausa paarikümnele rongile päevas. Minu jaoks on piisav juba kuraditosin rongi, nagu praegu Riisiperesse. http://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d...---

dea.digar.ee

On väga hea, kui tuuakse välja kitsaskohti või soovitakse saada põhjalikumat ülevaadet teemast. Iseasi on aga kuidas ollakse valmis otsustama, et "sel pole mõtet", samal ajal kui puudub ülevaade reaalsetest oludest. Ükskõik millisel teemaga tegeledes, tuleb asjadesse süveneda, isegi neisse, mis esmapilgul kauged. Sest vaid siis saab julgelt öelda oma poolt või VASTUarvamuse, kui osatakse näha suuremat osa asjassepuutuvast. Täiuslikult ei suuda aga keegi kõike tabada, isegi mina mitte, kuigi olen rohkem kui kolme aasta jooksul püüdnud uurida võimalikult palju.
Näiteks on siiani selgusetu, kui hea on siiski kaubaveo perspektiiv!? 

******************************

19.12.


  1. Turba -Riisipere jaoks ka raha pole?Haapsalust Riisipereni saaks otsekohe Peetrikesega sõitma hakata ju.
  2. Hobesega,hobesega,sõitsid saanid,sõitsid reed.
  3. See on kindlasti suur pauk Pagulale – bussidega on pàris raske karjakaupa moslemeid Haapsallu vedada. Tundes uusi on pàris kindel, et Haapsalusse tuleb metroo. Vahepeatustega Tartus ja Vormsil. 🐴
  4. Kõigil saartel ja ääremaadel võiks olla metrooühendus pealinnaga – nii 300 km/h. Ei rikuks ka loodust ja maapealset elu.
  5. siit tekstist ei saa nagu hästi aru: et kas tuleb raudtee või mitte? Saan nagu aru, et 2017 oleks siiski raha olemas?
    • Ma arvan, et seda ei teagi praegu keegi. Ka Michal mitte.
      • Mina tean.Ei tule siia Haapsallu ühtegi rongi,niikaua kui mina elan.Peale Peetrikese loomulikult.
      • ta nii on ka. Ja kas on see niiväga oluline, mitte ,et mulle Peetrike ei meeldiks. Mitte,et päris-rong ei meeldiks.
      • põhjus on selles
        et kilekotid keelatakse ära ja pangaautomaadid pannakse kinni, niiet mihail mõtleb uut skeemi välja kuidas seda värki rahastada, ehk istutatakse üks metsatäis laululuige rahapuid valgeväljale, aga millal need saaki annavad

Hea, et veel selliseid kommentaare ei pea lugema FB-s. Tase, plärajate tõeline tase Lääne Elus!

***************************************************************

25. 12.15.

Väga oluline täiendus teemale, mis teeb mõistetavaks teemadesse mittesüveneva keskkonnaministri suhtumise! Toetada ei tohi mitte vajalikke ja olulisi asju, vaid OMASID!
Kogu koalitsiooni põhimõte?

http://pr.pohjarannik.ee/?p=3749

***********************************************

Friday, December 18, 2015

Argumentideta siplevad raudteevastased.

 Ah et skeptik?
No aga palun siis vastata väga lihtsatele küsimustele, Marko Pomerants!
* Kus on rohkem üritusi, puhkajaid ja turiste, Rakveres või Haapsalus?
* Kas Rakvere taga on saared?
* Kuhu sõidavad jalgrattamatkajad rohkem, kas Virumaale või Läänemaale, Hiiumaale ja Saaremaale?
* Miks Rakvere elanikud saavad sõita (kuupiletiga) poole odavamalt, kui Haapsalu inimesed?
* Millised koolid (toome näiteks Kehra-Jõhvi lõigu) on viimasel ajal kaotanud gümnaasiumiosa ja õpilased peavad kaugemale sõitma?
* Kas Rakvere jaoks on neli rongi päevas piisav? Millised juurdeveoliinid (bussid) on viimastel aegadel hakkanud tegema juurdevedu rongidele?
* Milline on erinevus Haapsalu ja Rakvere jaamahoonete vahel?
* Kas ja kui palju olete süvenenud raudtee (taastamise) tagamaadesse?
* Kas rongireisijate arv sõltub ainult mingi paikkonna elanike arvust?
* Kas rahvastikuprognoosi mõjutab kuidagi ka ühistranspordi kvaliteet, turistide-puhkajate arvu langus või tõus, ettevõtete klientide arv jms asjad?
Tänud!


 http://online.le.ee/2015/12/14/marko-pomerants-ma-ei-usu-haapsalu-raudteesse/

Tiit Soorm Ega meil kahte idasuunalist raudteed vaja ei ole, Ehk annab rööpad esialgu Tapa ja Rakvere vahel kuidagi üles võtta!
Ago Laiksoo
Ago Laiksoo Mina ei usu nt "Põlevkivi kasutamise arengukava 2016 - 2030" Pariisi kliimakokkuleppe valguses. Kohe üldse ei usu. http://www.k6k.ee/.../nov.../polevkivi-kasutamise-arengukava
Malle Mamm
Malle Mamm ja mina ei usu et Pomerantsist asja on .. üks kõik mis ameti peal ta seal valitsuses ka ei oleks.. Luuletada natuke oskab.. või peaks seda rohkem salmitreialiks nimetama?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Pomerants tundub olema teatud määral üks asjalikumaid poliitikuid. Kuid samas on temalt esinenud (FB-s näiteks) uskumatuid ämbreid. Aga küllap neid võib meil kõigil olla. Esialgu mind huvitavad skeptikute arvamused ja arusaamad. Ma ei pea silmas siin Kuuuurijat jt meedia pläralate skeptikuid. Kelle jaoks areng on ebaloomulik asi. Pigem eelkõige arvamusliidreid, kelle pilk peaks olema vägagi paljuhõlmav.
Malle Pärn
Malle Pärn Kas raudteesse tuleb nüüd ka USKUDA? Praegu teda muidugi ei ole, aga kui valmis ehitada, siis ta ju on ja võib uskuda? Oh, neid poliitikuid!
Tõnis Paljasma
Tõnis Paljasma Vähemalt üks poliitik, kes julgeb tõe välja öelda
Ants Maasik
Ants Maasik Kas see on mingi töde? See on teadmatus!
Neeme Sihv
Helle Karis
Helle Karis Vaat kus alles usuvaba härrasmees pacman emoticon
Torni Galerii
Torni Galerii Porgandeid sõitjad armastavad, kas tuleks ära võtta. Ainuke asi, millega võib rahul olla. Tegelik elu näitab, et kaob raudtee, kaovad ka bussid. Seega tuleks raudteed juurde teha. Haapsalu, loomulikult
Jüri Kreek
Jüri Kreek Ma ei usu et Pomerants seda tõsiselt mõtles rahvas arvab ja teabet raudtee on haapsalule elutähtis asi millega teil lõõpida ei maksaks!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muide, Rakvere rongiliiklusest rääkides pole juhtunud kuulma, et Marko Pomerants oleks sõna võtnud Sõmeru rongipeatuse teemal? Aga jääme vastuseid ootama, seniks siis arutame ise. Näiteks selle üle, et mis üldse puutub siia Haapsalu elanike arv? Ega keegi plaani neid maheküüditada, vaid eesmärk on sõiduvõimalust pakkuda. Nagu Rakvares ja Kadrinas ja Kabalas. Need porgandikesed ju ei mahutagi rohkem, kui paarsada reisijat keskmiselt, 10 000 ei pane ju kuhugi!?
Aleksander Jakovlev
Aleksander Jakovlev See on hea algus, vahest areneb selleni, et ei usu enam raudteesse ja nostalgiasse tervikkäsitlustena....aga vaevalt
Hindrek HM
Hindrek HM Pidasin Markot ikka mõistlikuks meheks. Ma arvan, et poliitik ei peaks selliseid avaldusi tegema.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Parem olla aus, kui vaikida ja nurga taga kilde visata! Kuid põhjendama ja vastama olgu õige mees alati valmis. Mina vastan uba mitu aastat praktiliselt kõigile. sest austan kirjutajaid siin
Neeme Sihv
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Miks ei või keegi skeptiliselt millessegi suhtuda? Ta ju isegi ütleb, et visioon on õige ja rongisõit keskkonnasõbralik. Mis puutub sinu küsimustesse, siis selliseid võib sadu vorpida ja neile võibki vastama jääda. Ja suures plaanis võiks mõelda sellele, kuidas maale elu tagasi saada... siis tulevad ka muud hüved nagu raudteed jms.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ikka võib suhtuda. Kuid poliitik (realistlikult elu nägev) peaks oskama neile küsimustele vastata. Kui ei oska, siis skeptitsism tuleneb vähesest informeeritusest või oskamatusest süveneda. Ma ootan mõnegi teema juures, et lugupeetud Pomerants kommenteeriks ka vahel nagu Palts või Gräzin või keegi teine.Sellest ei piisa kui oma kontol asju postitada ja vaadata, kuidas kommenteeritakse. Elu saab edasi minna vaid arutledes ja vaieldes.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vaidlemine pole edasiviiv jõud. See pigem näitab, kes kõvemini oma "tõest" kinni hoiab. Argumenteeritud väitlus aga võiks lõpuks kuhugi välja viia küll.
Ants Maasik
Ants Maasik Normaalne vaidlus ongi argumenteeritud.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kas see siin ei ole vaidlus või ei ole see normaalne?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma saan aru, et just ongi jutuks, et see on arukas vaidlus? Ehk siis põhimõtteliselt väitlus? Sõnade mäng muidugi. Nii et siiski on vaidlus edasiviiv jõud?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kui see on argumenteeritud. Argument jaguneb neljaks osaks: väiteks, eelduseks, tõestuseks ja neid siduvaks järelduseks. Siin on üldiselt nii, et on väide ehk ka eeldus ja sellest tulenev järeldus aga mitte kunagi tõestust, seega pole arukas.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tõestusi on küllaga, iseasi, kas neist aru saadakse või tahetakse saada. Nii näiteks on iseenesest rongiliikluse suureks plussiks tõestus, kui rattamatkajaid on aasta jooksul rongides tuhandeid või lapsevankritega emmed hindavad rongi liiklusvahendina kõige rohkem. Kui selliseid tõestusi ei osata "välja lugeda", siis polegi lootust midagi tõestada uskmatutele Toomastele. Et siin pole kunagi tõestust, nagu väidad, siis...palun tõesta, et seda pole!? Olen korduvalt püüdnud tõestada ja reaalne elu ning näited on kõige paremaks vahendiks. Kahju, kui sellestki pole kasu.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kuidas sa mulle tõestad, et rattamatkajad tahavad rongiga sõita või emmed lastega? Praegu on need ainult sinu sõnad.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Googelda. Näiteks Ikla-Oandu matkaraja kohta. Sõidetakse Aegviitu, sealt ratastega Lelle ja vastupidi. Või selle kohta, kui palju on rattureid rongides läbi viimaste aastate.
Neeme Sihv
Neeme Sihv http://minukola.com/blog/2014/07/

Kaarepere-Jõhvi Leave a reply Alustame juubelikutsega. Järgmine kolamine on 25. Nüüd…
minukola.com
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muidugi võib alati vastu väita, et need on üksikud juhtumid ja lavastatud pildid
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Elroni lehel on selline jutt: Iga rongi koosseisus on üks kümne jalgrattahoidjaga C-ala, kuhu avanevad vaguniuksed on väljapoolt tähistatud jalgratta- ja ratastoolikleebisega. Peale selle ei soovitata rattaga sõita tipptundidel ja soovitatakse ratas üldse peatusesse maha jätta. Seega tekib ikkagi küsimus kui palju need matkajad kasu toovad? Mingeid suvalisi blogisid tõestusena tuua pole just tõestus smile emoticon , Sama hästi võiks ju tõestuseks otsida suvalise blogi, kus on kirjas, et ühtki rattasõitjat polnud.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Tõesta ära: Tuleb tõestada, et raudtee sotsiaal-majanduslik kasu on suurem kui raudtee iga-aastane dotatsioon. „Kui me selle suudame ära teha, siis ma ütlen, et sellel projektil on lootust,” kinnitas peaminister.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Hea küll, ma lootsin, et juba esimesed ettejuhtuvad pildid panevad mõtlema. Aga tühi lootus. Tühjalt tõestusi vorpida ma ei jaksagi. Kui huvitab aga muu tõestus, vaata Haapsalu raudfee tasuvusanalüüsi, mille maavalitsus tellis vms. Elroni kohta võin öelda, et nende suhtumione pole ei reisijasõbralik ega rattasõbralik ega regionaalpoliitiline. Samas on MKM öelnud selgelt välja, et nende eesmärk on parandada rattasõitjate liiklemisvõimalusi. See, et rattamatkad mõjuvad hästi tervisele, õpetavad märkama ümbritsevat elu, tõstavad võimekust, näiteks töötegemiseks ehk veel kümneid asju, mis kasuks kõigile - riigile, inimestele, ettevõtjatele, majandusele - ma ei hakka selgitamagi rohkem. Kui on raske mõista, siis ei aita ükski seletus. Ja nagu ütlesin, tühjka ma vaeva nägema ei hakka.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ka selle kohta, et sotsiaalmajanduslik tasuvus on suurem kui dotatsioon, ma sulle "suvalise blogide linke" otsima ei hakka.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Mulle polegi vaja midagi tõestada, nagu ma ütlesin, mina raudteed ei ehita. Tühjade tõestuste vorpimisel pole tõesti mingit mõtet.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Ma saan aru mida sa mõtled ja see kõik on ilus... aga selle jaoks ongi päris tõestusi vaja, et see teoks saaks!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Rattamatkajaid täis rongid ei saa olla kuidagi tühi tõestus! Kui ütlen, et selliseid olukordi on sadu, siis kas see on valetamine? Kui lihtsalt seda ei suudeta ette kujutada? Mul pole vaja tõde tõestada, tõestagu vastased, et rattamatkajaid pole. Ja et rattamatkamine mitte midagi ei anna, ei inimesele, ühiskonnale, teenusepakkujale ega teistele. Keskkonna säästmisest rääkimata.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vastased siinkohal ongi ju need, kes kas annavad asjale rohelise tule või mitte. Miks peaks nemad midagi tõestama? Neil pole sellest külma ega sooja. Ja kui fännid arvavad, et las nemad tõestavad, siis on see naiivsus kuubis smile emoticon Mis puutub rattamatkajatesse, siis neid võib ju olla ja täpselt samamoodi võib ka olla, et neid pole. Kui ma praegu meelde hakkan tuletama oma rongisõite, siis ma olen väga minimaalselt rattureid näinud. Enamasti neid pole. Aga see, et mina neid näinud pole, ei tähenda, et ma seda tõestusmaterjaliks pakuks aga kahtlema paneb küll. Edasised kahtlused tulenevad sellest, et rongis on ainult 10 ratta kohta, mis näitab seda, et rattamatkajad ei too kuigi palju raha sisse ja rongid ei saa neid kuidagi täis olla... või on 10 inimest rongitäis rahvast?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui "vastased" küsivad midagi konkreetset, siis saab ka konkreetselt vastata. Kui kaheldakse, miks rattamatkad meeldivad, siis tuleb seda küsida nendelt tuhandetelt ratturitelt, kes rongidega sõidavad Riisiperre, Taevaskotta, Olustveresse vm. Ja ma lihtsalt ise olen neid hiigelpalju näinud ja suhelnud ja tean, et rong on nende jaoks väga oluline. Loogilise mõtlemisega inimene tuletabki edasi. Aga oleks rattapilet, annaks see pool vastust - palju sõidab. Kuhu ja miks, seda me ikka ei tea. Ja 10 kohta, nagu ütlesin, panid sellega täielikult puusse uute rongide tellijad. Seda enam, et samas on kohad ratastoolidele ja vankritele. teoreetiliselt ka suurele pagasile. Nüüd tähendab see muuhulgas seda, et paljud (ka Hiiumaale) minejad, tellivad autohaagised jm. Ja veel, et näha, kui palju on rattureid, tuleb olla mitte ainult rongis, vaid ka maantedel, rattamatkajate foorumites jne. Seda nimetataksegi laiaks silmaringiks, mis toob vastuse.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Rattapilet annab ainult vastuse kui palju kohti täitub nendest 10 kohast. Adekvaatne oleks see vastus ainult juhul kui need 10 kohta kunagi ei täitu. Koheselt kui 10 kohta on täis ei saa teada, kas keegi jäi sellepärast rongist maha. Kui need kümme kohta ei täitu, siis näitab see, et suuremat vajadust polegi ja kui täitub siis tegelikult sellest mitte kui midagi ei muutu...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Nonii, sedaviisi valearusaamad tekivadki. Kui oleks rattapilet (isegi 0-hinnaga), siis annaks see rongides olevate rataste arvu, sest see ei kehtiks konksude otsas rippumise kohta.. Vaid ikka rataste olemasolu kohta.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ... ja kuskohas need rattad siis on? Ma pole kordagi näinud, et keegi rattaga salongi tuleks. No ja pole olnud ka vajadust kuna rattasõitjaid on minuga ühe rongi peal minimaalselt olnud.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui tihti sa rongiga sõidad? Suvel, ennelõunasel ajal linnast välja? Läänesuunal nende mitmekümne rongi seast? Tartusse, Lelle? Kusjuures, mina sõidan ju harvemini kui vanasti, ning võin ka öelda, et näen rattureid vähem. Ehk sp, et sõidangi vähem? Või sellepärast, et noored ongi natuke tagasi tõmmanud ja käivad matkadel vähem? Raske öelda
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Arvestades rongi graafikuid, mis on täielikult mitte matkasõbralikud, siis selle kohta sõidan isegi palju. Viimane kord kahjuks Tartusse sõita ei saanud, kuna ma oleks kas 3 tundi enne oma üritust kohale jõudnud, järgmisega poleks jälle õigeks ajaks jõudnud. Nii et ainult rongist pole mõhkugi kasu...see peab ka toimima, nii et keegi sellega sõita saaks.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vaatan näiteks kui tahaks Riisiperre elama minna. Töökoht oleks Tallinnas kella 8-17 siis mina lihtsalt loobuks ühest või teisest. Sest rong millega 8 Tallinnas oleks tuleb välja 6.26 ja tagasi jõuaks 19.20 Arvestades et rongijaamas ei ela ka, siis oleks tööpäeva pikkus keskeltläbi 14 tundi. Kui oleks ka veel väike laps, siis polekski võimalik maale minna. Töökohti on maale vaja, et seal normaalselt elada saaks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Riisiperest saab sõita Tallinna asemel tööle ka hoopis Sauele või Keilasse. Sõiduplaane saab paremaks muuta, eriti, kui tegu on kiirrongiga, mitte aegalsele sussutajaga. Inimesi, kes sõidavad tööle sama kaugelt, on väga ja väga palju. Rapla, Türi, Aegviidu, Tapa, Paldiski, Roosna-Alliku.... Ehk soovitad ka neil töölt ära jääda?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Aga kas see on normaalne? Minu meelest see ongi vaikselt suremine. Et maal ELADA oleks vaja töökohti just sinna.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ei vaidle vastu! Samas on põhjused väga erinevad. Ehk sõidetakse samas suunas, kuhu (kooli)lapsedki peres? Vägisi aga maale töökohti ei too ega loo! Kuni neid pole, tuleb sageli sõita. ja on neid, kes sõitnud tunnikese kauguselt mitte kuu ega kaks, vaid aastaid ja lausa kümneid. Mõtle, ehk ei olegi see nii ebanormaalne? Lasnamäelt Laagrisse sõidad ju veel kauem?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Selle kohta ütlevad välismaalased, et eestlased armastavad end surnuks töötada. Sul ju endalgi hakkas tervis streikima.... nii et kas see on ikka normaalne? Kas see on laste suhtes normaalne, et nad oma vanemaid ei näe?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kindlasti on vaja muutusi. Kuid kui ollakse ilma tööta, siis on olukord veelgi viletsam. Kuid ära unusta, et tunnine töölesõit loetakse normaalseks piiriks. Ja veel, looduses olijate headus pidi olema suurem , kui loodusest kaugel olijatel. SAeega, maal on ikkagi parem ja plussid kaaluvad ehk negatiivse üles?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kas ikka kaalub, et saad suurest töökoormusest oma metsatalus infarkti ja sured sinna kuna kiirabi ei jõua sinuni? Kui inimene käib nii pikalt tööl, et jõuab koju ainult magama, siis millisest looduses olemisest me räägime? Sellepärast, et maal töökohti pole ja sõit üle mõistuse pikk on tullaksegi maalt linna elama! Need, kes maale tahavad tingimata minna lähevad sellistesse kohtadesse, kus kas on tööd või on linn nii lähedal, et tööle sõitmine autoga võtab 10-20 minutit. Või kasvõi see sama Riisipere näide. Autoga sealt tööle sõitmine kestakski umbes see tund aega, mis on "normaalne", jääksid igasugused ooteajad ja jalutamised ära ja minu eelnevalt toodud näite põhjal hoiaks tervelt kolm tundi väärtusliku aega kokku.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kiirabi, politsei, päästeameti ja kohalike teede teemal pöördu RE poole, kes neile põntsu pani oma tulumaksu alandamisega. Jah, vanemas eas ehk tahad arstidele ligemale, kuid nooremas eas tahavad tuhanded inimesed elada metsa sees ja veerel. Neid ei saa keelata. Horisondios kirjutas isegi sellest, et loodusega koos olevad inimesed on harvem kuritegelikud! Kui aga Riisiperst rääkida, siis kiirrongiga saaks Balti jaama umbes 40 minutiga, autoga sõidad kauem. Kõik sõltub töökoha asukohast. Ei ole autoalati ajavõit, vaid ainult teatud juhtudel. Iga inimene teeb ise valiku. ja kui talle pakutakse häid tingimusi, lähebki ta Turbasse või Ellamaale vm.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Muidugi ei saa kedagi keelata metsa elama minna. Kahjuks on see tänases Eestis suur ellujäämis kursus mitte elamine. No ma ei tea, kas alla 40-sed on nii väga vanad? Statistika näitab, et üle 30-sed mehed saavad nagu naksti infarkte tänu suurele töökoo...Kuva rohkem
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kes pakub häid võimalusi Turbasse elama minemiseks?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Jah kiirrongiga võib ju 40 minutiga saada kohale aga kui ma lähen rongi peale 20 minutit, sealt edasi tööle 15 minutit, tööpäeva lõppedes pean tund aega rongi ootama... kust tuleb see ajavõit?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kordan veel kord, metsas ehk maal puhkab inimene ehk rohkem. Kes ütleb, et maal elaval (ja linnas töötaval) inimesel rohkem infarkte? Ja veel kord - inimene valib ise elupaiga. Me eipea ühistranspordi kaotamisega teda sundima linna elama! Nii ei tohi maal ka muud kaotada, aga poliitikud seda ei mõista. Ja mis on Turbas viga?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ...et nii kaua kuni üks pensionär veel elab, peab ta külas olema tema jaoks kiirabi brigaad, politsei ja pood, panga automaat, raamatukogu jms. Kust see raha tuleb? Et siis lihtsalt maal magamas käimine ja pere mitte nägemine on parem kui linnas perega...Kuva rohkem
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ei maksa demagoogitsedfa, see meenutab juba poliitikuid. Ei ole vaja Missos rongi ega ka Mustjõel pangaautomaati. Äärmustesse ärme lasku. Igale kohale ja olukorrale tuleb läheneda mõtestatult. 1. RIIK PEAB TEGEMA KÕIK INIMESTE ELUJÄRJE PARANDAMISEKS. Mõistuse piires loomulikult. Mitte kandikul asju kätte tooma, kuid mitte mingil juhul põhjuseta halvendama olukorda. Kui aga rahast rääkida, siis raha on meil rohkem, kui välja paista laseme. Vaata kasvõi enda ümber - kes on läbi aegade tutvusringkonnast salasuitsu või -viina ostnud? Kes varastab riigi või ette tagant? Kes laristab raha vahendajatele ja erafirmadele mitmetel elualadel? Miks maanteid ei remondi ega hoolda riigiettevõte, vaid tehakse seda läbi allhankijate allhankijate?
Neeme Sihv
Neeme Sihv 2. Sõiduaeg. Nagu ütlesin, iga inimene peab saama valida ise elupaiga ja elementaarsed vajadused mõistuse piires peab tagama riik. Kas ta sõidab 20, 40 või 60 min, on tema asi. Töökoormus? Tervis? Kas autoga (loeb ainult ajavõit?) sõit on peale tööd (ja enne) pinge või puhkus? Rongis vagunis istudes pole kindlasti pinget. Loe raamatut, suhtle naabriga larbi (salaja pudelike) õlut, istu arvutis, tuku, lihtsalt mõtiskle. Seega, rongisõit ei ole kuidagi autosõit. Pinget ei tekita halb ilm ega muu nagu autoroolis. Muidugi, meil ollakse valel teel ka töösse suhtumise koha pealt. Propageeritakse, et "otsige mõne aasta pärast uusi valikuid" jne. Miks? Oma ala spets peaks töötama SOBIVUSE korral aastaid ühes kohas ja seega ka kandis. oma kodu lähedal, olen nõus. Ja kui ta plaanibki tööd vahetada, siis on hea, kui see ei too kaasa elukoha valikut. Või kui toob, siis saab .... sinna sõita ehk rongiga või muul mugavamal ja aegavõitvamal moel.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Selle asja nimi on kommunism, kas sa seda tõesti tahadki?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Imelik arusaam.
Neeme Sihv
Neeme Sihv 3. Ja miks peaks töökohad üldse tekkima kodu lähedale väikeasulates, kui inimesed lahkuvad? Töökohtade jaoks on vaja tööjõudu. Ja kui tahad mingigi firma luua, siis paljude puhul on sama olulised veel kliendid. Mõlema jaoks on vajalikud kohalesaamise head võimalused.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Aga nagu ikka pidevalt selgub, on meie juhtideks need, kes asjadesse ei süvene, kuid annavad soovitusi. Kaotada see ja mitte teha seda ja teist. Seepärast ma ei imestagi, et siit plagama pannakse. Nii maalt kui maalt!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ja kui väga huvi pakub, siis võib pöörduda näiteks Mägiste ja Kuigatsi kandi inimeste poole. Uurida, mida tähendab neile rongipeatuse allesjäämine. Selliseid näiteid on küllaga, aga kahjuks ka vastupidiseid. Kas Sürgaveres peatuse viimine uude kohta halvendas või parandas kohalike võimalusi?. kas reisijate arv peale seda kasvas või kahanes?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Nad ju lahkuvadki sellepärast, et tööd ei ole! Ma saan aru jah, et Turbasse ei ole mõtet väga uhket kingakaubamaja ehitada. Aga miks mitte Laagri asemel Riisiperre mõni ladu ehitada? Vahemaa ei ole tapvalt suur. Samas elanikud saaksid kodu lähedal tööl käia. Ja miks mitte ka Riisiperre kolida või Turbasse kui on soov maale elama minna? Töökoht on, Riisiperes on lasteaaed ja Nissis kool. Seal annaks see kõik veel toimima panna. Ja kui juba ühes kohas on elu sees, siis hakkavad selle äärealadele ka inimesed kolima... või ei ole nii???
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Vaatasin Mägiste rongiplaani. Päevas kolm reisi. See küll kipub demagoogiasse aga kui neile pakkuda selle asemel 6 bussireisi juurde, kas neile ka siis on rongijaam oluline?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ladu, olenevalt spetsiifikast, vajab enamasti Tallinna suhtelist lähedust. Sest paljude puhul viivad veod nii linna südamesse, kui üle Eesti. Riisiperest jääb esimene liiga kaugele. Maale sobivad muud ettevõtted rohkem. Ladu saab olla vaid koos mingi tootmisega. Näiteks palkmajad vm. Oma nish on olemas tegelikult ka teedeäärne kaubandus. Ja seda nii talukaupade kui käsitöö jm puhul. Asjad peavad olema seotud, kordan veel kord. Kui Taeblas on platsil vaid kalaputka, mis tont teab millal avatud, ei peatu seal keegi. Kui nüüd seal kiirsöögikoht, siis juba peatutakse ja sellest võidab ka kalaputka. kui lisandub kohalike aiasaaduste müük (mitte ainult maasikad!), peatutakse veel rohkem. Läbimüük kasvab ja palk võimaldab ehk äraelamistki! Ma ei tea, miks sa aru said, et ma vaidlen töökohtade tekkimisele vastu ja nende olulisusele? On inimesi, kes käivad Turbast, Keilast või mujal heameelega tööle Tallinna mõnda kauplusesse vm, aga peale tööd ei saa enam kojugi!Muidugi hakkavad sinna inimesed kolima, seda ma ju räägingi! Aga töökoht ei ole ainuke ju ometi, mis seda mõjutab. Mis mõte on rongiga minna Turbast Tallinna Lennusadamasse või mujale üritusele, peole vm, kui õhtul viimane rong tuleb tagasi ebanormaalselt vara? Ma ju räägingi, et iga asi peab olema läbi mõeldud!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Oled nagu Marko. Vaatad plaani ja oled kindel, et ....pole mõtet! Mägistes sõidab praegu pisikese koha kohta igapäevaselt inimesi. Busse seal ju ka on, aga oled kindel, et busside lisandumisega kaoks rongisõitjad? Suhtle Mägiste inimestega. Jah, seal võiks ehk olla paar rongi rohkemgi. Igatahes saab Tartusse tööle, saab arsti juurde, saab mujalegi.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Süveneda on vaja! Ja mõista. SEOSTEST ma ei räägi ilmaasjata!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ajaa!!! Kõnnu peatus kaotati ja asendusbuss (mis Tallinna ei vii) läks maksumaksjale KOLM KORDA kulukamaks. Normaalne?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Süvene siis natukene ka väike ettevõtlusesse ja siis ehk mõistad, et see ei ole nii lihtne. Äraelamist võimaldavad , kas riigi tagant varastamine ehk maksude mitte maksmine või tohutute koguste müük, mis ei ole eriti tõenäoline! Või siis peaaegu tasuta...Kuva rohkem
Neeme Sihv
Neeme Sihv Nojah, niipalju siis selgitamisest. Tule taevas appi! Mis mõttes ainult rongist? Ma pole ka seda mõelnud ega öelnud!!! Kus ma olen vastu raiunud, et muud pole vaja??? Sulle ei sobi vist mitte ainult rongide aeg? Miski ei sobi? Rongide sõiduplaani saab teha paremini kui Elron! Olen teinud ka Edelaraudtee sõiduplaani paremaks. Korduvalt. Kui graafiku tegemisest veel rääkida, siis Elron ei huvitu inimeste arvamustest ja vajadustest, vaid maavalitsustest. Kus sageli ei teata mitte mõhkagi samuti inimeste vajadustest! Seda tõestas piisavalt paar aastat tagasi lugu (ka raadios), millest selgus, et igaüks nägi asju oma mätta otsast. ja Elron ei suuda teha asju nii nagu vaja. Aga tõepoolest, kui aina loetakse mu kirjutistest välja asju, mida pole, siis ma tõepoolest ei oska enam kirjutada. Ning ei maksa aina rünnata ega halvustada! Normaalsem oleks ju .... argumentide väljatoomine.....

Neeme Sihv
Neeme Sihv Kusjuures, raudtee ongi selleks, et maale elu tagasi saada! See ei ole HÜVE, Ümbernurga Aetitude! Ja maa tähendab antud juhul Läänemaa mitmete kilomeetrite ulatuses raudteest nig natuke ka Hiiumaad, Turbast rääkimata
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Palun seleta, kuidas toob ainult raudtee elu maale tagasi? Eriti Hiiumaale?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Ja miks on Vasalemma valla rahvaarv 2011-2015 vähenenud peaaegu 50%? Seal ju rongid käivad.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma olen seda blogis korduvalt seletanud. ja teinud seda paljud teisedki, kel silmad lahti ning oskavad seoseid näha. Nagu ütlesin, Hiiumaal on mõju nõrgem, kuid ikkagi. Kasvõi pensionärid, kes otsustavad oma elukoha suurlinnas vahetada vaikse koha vastu. Ärgem unustagem, et kuigi pensionär pole töötajaga võrdne maksumaksja, siis ka temal käiakse külas, lapsed ja lapselapsed. ja küllap ka teisedki sugulased-tuttvada, sest Hiiumaa on ilus koht. Aga iga sinnatulev inimene kulutab. Toidab kohalikku majandust. Käsitöö toetamiseni välja. Aga kui sa tõesti ei tea, kuidas raudtee mõjutab maaelu Läänemaal või mujal Eestis, siis võin tõesti uuesti pika loo kirjutada. Kuigi kõige lihtsam seletus on see, et neid, kes tahavad elada linnast väljas, peavad oma valikutes väga sageli väga oluliseks head ühistransporiühendust. Isegi siis kui sa elad (raudtee lähedal) kolkas, tahad sa ehk tulla rattaga rongile ja sõita tööle. Või teed seda bussiga?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Vasalemma rahvaarv oleks tõenäoliselt rongideta veel rohkem vähenenud! Kuid samas, sa oled tõepoolest veendunud, et rongiliiklus ei tähenda maapiirkondade jaoks mitte midagi?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Miks ajada see asi nii isiklikuks, see mida mina arvan ei puutu tegelikult üldse asjasse ega mina seda raudteed ehitama ei hakka. (Aga nagu ma alati rõhutanud olen - mulle meeldib rongiga sõita küll). Lihtsalt tahaks näha argumente, mis võiks ehk ka po...Kuva rohkem
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma olen su seisukohtadest aru saanud, et sa ei pea raudteed mõttekaks? Sellepärast küsingi. Kui aga arvad, et rongiliiklus aitab maaelu arengule kaasa, miks siis niipidi küsimused? Nagu mainisin, olen argumente toonud küll ja küll, ma lihtsalt ei jõua ennast kordi ja kordi korrata. Mis sa siis arvad sellest, et hea, tihe rongiliiklus mängib elukoha (maksumaksja omavalitsusele) valikul kaasa või ei aita?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Sama hästi võib ka rohkem busse käima panna. Otseselt ei ole rong see, mis maale elu toob.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Jah, kindlasti on buss sama, mis rong. Kellegi arvates. Minu jaoks mitte. Kalev Kallemets arvas õigesti, et kõik rongid tuleb käigust maha võtta. Kindlalt edasi tühjeneva maa suunas.
Ain Kendra
Ain Kendra Vasalemma valla rahvaarvu puhul on tegu põhilise tööandjaga Vanglateenistus - kes sealkandis tegevust lõpetas. Nii lihtne. Ja sõdalaste laienemine ei toimu nii kiiresti ehk ulatuslikult. Ning ilmselt pakutava töö iseloom erineb oluliselt.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude No vot, seda ma üritangi selgeks teha, et kui töökohad kaovad lähevad ka inimesed!
Ain Kendra
Ain Kendra Ja millest peaks alustama et töökohad tuleks? Inimestest?
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Et veaks vägisi inimesed maale või grin emoticon ?
Marko Pomerants
Marko Pomerants Ühiskondliku transpordi olemasolu ei peata inimeste minekut. Ta võib seda aeglustada. Rakveres on rong ja eluks kõik vajalik olemas, aga ikka väheneb elanike arv. Kui me võtame ehitusmaksumuseks 65-70 miljonit eurot + dotatsioonid, siis mis võiks olla selle mitteolemasoleva raha alternatiivne kasutuskoht, kasvõi selles samas transpordisektoris. Poliitikutel oleks ilmselt ideid. Ma olen nõus Haapsalu raudtee tuleviku perspektiivi osas eksima. Ma poleks kurb. Mul on miskipärast tunne, et ma ei pruugi eksida.
Ain Kendra
Ain Kendra Tean ühte võtit. See on riigiasutuste hajutamine.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Ja lõpuks teema käsitlusest endast. Ma pole läinud meediasse Haapsalu raudtee vastast võitlust pidama. Olen Vikerraadio eetris nentinud kliimaleppe valguses, et seda rongisõidumõnu, mis Rakvere inimestel on, Haapsalu inimestel nautida ei õnnestu. Tore on see, Haapsalus on monitooringusüsteem, mis juhul, kui keegi ütleb märksõna Haapsalu raudtee paneb Lääne Elu toimetuses alarmi tööle.
Ain Kendra
Ain Kendra Mul on tegelikult üks küsimus veidi teisest valdkonnast, Marko Pomerants, kui jutt juba kliimaleppesse läks. Jänkide ministriga koos jäi pildile Eesti diplomaat ja jänki vaidles viimasel hetkel sõnastuse üle. Kas piirangud on soovitavad või kohustuslikud. Kuidas siis lõpuks lugu jäi?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Mina pole Lääne Elu alarm. Ja Haapsalu raudtee küsimuses olen enam kui kolme aastaga ära teinud tohutu töö. Kahju, et ministriteni ei jõua reaalne elu. Ning veel, ma pole küll öelnud, et võitled Haapsalu raudtee VASTU, Marko! Küll aga on omajagu huvitav, miks tahta üldse läänlasi sellise arvamusega ärritada? Kas siiski on mingid huvid? Või kellegi esindamine? Niisama ju ei hakkaks sõna võtma?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Marko Pomerants elanike arvu vähenemise põhjuseid on mitmeid. Ja tõenäoliselt väheneks see veel rohkem, kui koalitsioon aina süvendab maaelu probleeme - pangad, kohalik transport, gümnaasiumid jpm.
Ain Kendra
Ain Kendra Ütleks pigem nii et Marko on realist. Tänaselt koalitsioonilt ei saa oodata regionaalpoliitikat. HRT on puhtalt regionaalpoliitika teema. Me võime igasugu plaane ja arengukavasid ning strateegiaid teha aga kuni kogu see lugu ainult riiulile toodetakse, siis miskit juhtuma ka ei hakka. Markol on tõsine pähkel ka oma kapsamaal pureda. Maavarade geoloogilisest uuringust ja kasutusvõimalustest - ehk siis, fosforiit ja diktüoneemakilt. Mida ja kui palju meil on ja kuidas seda nii kätte saada et keskkond ei kannataks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Realist, kes skeptiliselt lööb parem käega? Kusjuures ei ole HR puhtalt regionaalne teema. See on ka väga suures osas turismiteema. Kuigi hetkel on vene turistidega probleeme, siis nendega rääkides võiksid Peterburi inimesed vägagi eelistada Haapsalut Toilale, kui rongiühendus oleks hea! Rääkimata võimalikust konverentsiturismist, spordibaasidest jm asjadest. HNRK 3000-st patsiendist aastas ma ei räägigi. Ja nagu näen, ei taha Marko puudutada ka gümnaasiumiõpilaste probleeme, sest gümnaasiumite sulgemine on ju koalitsiooni pärusmaa. Ollakse valmis maksma koolibusside toimimisele aga mitte muule?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui aga on tegu regionaalpoliitikaga, siis saab ka selgemaks, miks Markot ei huvita Sõmeru oma elanikega rääkimata ümbruskonnast.
Ain Kendra
Ain Kendra Marko ei taha tüli kolleegidega, tal omal piisavalt rasked teemad. Seetõttu väldib. Ka turism antud kontekstis on regionaalpoliitika sest Tallinn mängib turistide osas pakuks miski 95% peale, kõik muu on sektori kontekstis peenraha. Ehk siis kõige muu tähtsus on just regionaalpoliitiline.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Eks muidugi ole rasked ajad. IRL mängib põhimõtetega, peaasi, et püsida liberaalidega koos eesli seljas. Samal ajal kohalikes omavalitsustes pidevalt susserdades ja nuga selga lüües. Kahju. Tõsiseltvõetavus sellega ei kasva, nii ka IRL-i toetusprotsent. Pigem langeb. Aga tänud, on selge, et konkreetseid vastuseid siit ei saa.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Ain Kendra Piirangud on vabatahtlikud enesepiirangud. Loodan, et 22.04.2016 on Obamal sulepea vasakus käes ja kirjutab USA nimel allkirjastamispeol sellele alla, seda enam, et tal pole selleks vaja kaugele minna.
Ain Kendra
Ain Kendra Aitäh. Nojah, vabatahtlike piirangutega on nii nagu on - kui Putin ütleb juba et rahvusvahelised aktid ei ole siseriiklike suhtes ülimuslikud. Ja kui võim vahetub, siis uus võib igas riigis üksikult vabatahtlikud piirangud ühe suletõmbega ka kukele saata.
Ain Kendra
Ain Kendra Neeme Sihv - hea väljendus - eesli seljas püsimisest. Paralleelina tundub siiski et eesmärgiks on Eesti seljas püsida, mitte selle eesliga kusagile edasi minna.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Aleksander Jakovlev
Aleksander Jakovlev Eesti linnade sissesõidud, maanteed ja kohalike teede võrk on üleni jubedas "arengufaasis", just Läänemaal ja alles eile peatas katkiläinud liinibuss Vabakal kohutava seisu, st. kogu liiklus seisis... ja Haruteelt kuni Eesti piirini viib läbi Pärnu üherealine maantee (!)aga Haapsalus on nii ilus tsaariaegne jaamahoone, et pane või kivisöega köetav auruvedur käima... või elektrirong... veel parem seda saab põlevkiviga kütta...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Jah, teed kesklinnas on tundlikud. Raudteelgi võib olla seisakuid, kuid üldsielt on see kõige "tundetum" liiklusvahend. Ja sageli ainukesena liigub (enam-vähem) graafikus. Kui just Rakvere viaduktilt jälle mõni rekka raudteele ei kuku....
Lilli Liivas
Lilli Liivas aga millesse sa üldse usud,Marko?Kas Tamsalul on tulevikku?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Hea küsimus! Marko on keskkonnaminister, ta peaks uskuma keskkonnasäästlikku transporti. ka Tamsalus ja Rakveres, aga "teistele pole vaja"!?
Lilli Liivas
Lilli Liivas Jutt jumala õige,rong on tõesti väga vajalik.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Aga mis sa teed ära, ehk pole Marko Pomerants FB-s veel olnud või pole piisavalt aega, kuid küsimused on vastuseta.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Tere! Ministrile vist ei saa ette heita, et tal pole, aega FB-s tiksuda.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Minu kommentaar polnud mitte mingil moel etteheide. Vastupidi, mainisin vastuse puudumise kohta vaid kahte võimalikku põhjust! Mina pole minister, aga ka minul pole sageli aega. Kuid siiski püüan alati vastata.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Marko Pomerants
Marko Pomerants Kõik, kes arvavad, et minu arvamuse kallal ilkumine toob Haapsalule raudtee lähemale, andke hagu. Kui muu ei aita ehk see. Lähtun oma arvamuse kujundamisel rahvastikuprognoosidest ennekõike. Raudteejaamade iludusvõistluse võidab ilmselgelt Haapsalu, aga sellest ei piisa.
Lilli Liivas
Lilli Liivas Küsimus ei ole ju selles,meilt Turbast käib tohutu rahvas linna ja Keila tööle,kuid ühendus on peaaegu olematu.Ja küsimus Tamsalust oli ka minu endaga seotud,kuna olen sealt pärit ja käinud seal ka koolis.Kui see on "ILKUMINE",siis muidugi,PALUN VABANDUST!
Marko Pomerants
Marko Pomerants Tamsalu rahval oma FB grupp muide. Olen seal Tamsalu asjas arvanud. Vastus selline: Väga raske on Tamsalu arengul "noka otsa" ülespoole saada. Vahepealne revolutsioon vallavõimu vahetusel seda kindlalt ei taga ja mitte vallavalitsuse eilsete ega tänaste juhtide tõttu.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Eks selliseid asju juhtu sageli, et 2revolutsioon" ei too alati õnne õuele. Olgu siis Hiiumaal, Martnas või mujal "Esnas"! Kuigi lootus jääb alati.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tänan! Vaatasin postitused üle. Üldiselt ma kustutan igasugused ilkumised, sest pole nende pooldaja. Siin ma ei märganud aga midagi sellist! Kui viitad, kes seda tegi, eks siis ka kustutan! Kriitikat või kellegi arvamust poliitiku kohta ei tohiks nüüd küll ilkumiseks pidada! Ometi, küsimused ju on, seega peaks poliitik olema valmis neile vastama? Või kui ajakirjanik küsib kriitiliselt, siis kas see on ka ilkumine? Küll aga kujuneb inimeste arvamus ikka selle järgi, kuidas keegi vastab, suhtleb, arvamust avaldab. Muide, tasakaalukam lähenemine pole ka toonud ei Haapsalu ega Võru ronge tagasi. Rääkimata Sõmeru peatusest. Kui aga midagi ülimalt vajalikku taastada ei taheta, siis...kes on rohkem süüdi selles, kui rahvas "ilkuma" hakkab? Postituses olevatele küsimustele võin lisada veel mõne.
Marko Pomerants
Marko Pomerants Vastan edasi: Rahvastikuprognoosi mainisin. Viidata võiks ka transpordiarengukavale kuni 2020. Räägitakse Haapsalu raudtee analüüsi vajadusest. Kui kusagil on räägitud analüüsivajadusest, siis tõlkes tähendab see tihti, et pole plaanis. Lisame päriselu arengud dotatsioonimahtude tõusudega seonduvalt - pole kunagi julgustavad. Varsti näete seda ilmselt paari Haapsalu linna taguse saare näitel. Läänemaa arengustrateegia ka väga konkreetsust ei paku. Vaatasin ka erinevate poliitikute väljaütlemisi. No ka ei ole muud kui mahe meeldimise ootus.Kui Tapa ja Rakvere vahel poleks raudteed, siis seda ka ilmselt ei tuleks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kas Haapsalu raudtee tasuvusanalüüsiga olete tutvunud? See ju olemas. Tapa Ja Rakvere puhul on siiski midagi ühist Haapsaluga. Rakvere taga on Narva ja Jõhvi, Haapsalu taga Hiiumaa. Kas ikka kindlalt ei tuleks? RE ja IRL kahepeale jätsid täitmata näiteks valimislubaduse Lilleküla peatuse kohta. Kui aga ma käisin Haapsalus koosolemisel, kus mitukümmend kohalikku poliitikut ja omavalitsustegelast kirjutasid alla pöördumisele, siis nende hulgas ei olnud ühtegi "meeldida püüdvat"! Ehk praegu on vaid mõned RE poliitikud, kes sellega püüavad profiiti lõigata, Tõnis Palts aga kindlasti mitte. Juhan Parts on küll pigem kui tuulelipp selles küsimuses (RB-d ma ei mainigi). Dotatsiooni koha pealt ma ütleks, et kindlasti on Haapsalu selle koha pealt paremas olukorras kui Pärnu. Rongide koha pealt muidugi Kõsimustele pole aga ikka vastuseid. seda enam sooviks neid aga saada, sest just saarte koha pealt ongi küsimuse teine pool. Kas me näeme nende hääbumist või hoopis seda, et paraneb tunduvalt puhkajate ligipääs saartele, eriti Hiiumaale?
Marko Pomerants
Marko Pomerants Rakvere võidaks täna võistluse Haapsaluga aastaringluse osas. Tegu on aastaringi toimiva linnaga, võib olla vastupidiselt Haapsalule on kesksuvel vaiksem, sest ka Rakvere rahval on meri poole tunni kaugusel.Rakvere rahvas pole rongidesse ümber kolinud, aga kindlasti seal, kus asulad on raudteest johtuvalt kujunenud on see võimaluse juurde andnud. Mina eelistan samuti rongi, kui aeg võimaldab. Põhipõhjus jaamade asukoht. Bussid endiselt alles, kuigi hommikused graafikud vist veidi muutunud. Rakvere eelis on see, et tema tagamaa on ida suunas üle kümne korra suurem kui Haapsalul.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Talvise toimimise küsimus ongi osaliselt Haapsalu puhul just halvas juurdepääsus. Maanteele libedaga minna eriti ei soovita, buss aga ei ole siin tõsiseltvõetav konkurent. Samas on suures osas talvel (nädalavahetusel) Haapsalu spaad välja müüdud, plaanitakse uut, 130-kohalist. Tore, et Rakeresse talvel rohkesti tullakse, kuigi ma pole kursis, miks ja kas ikka tullakse? Kui raudtee annab juurde, siis eriti just Haapsalu puhul. Unustada ei tohi ka Uuemõisat, Paliveret, Ristit, Taeblat, kus arvestatav osa elanikke. Küsige nende (Lilli Liivas just selgitas, Viive Suursalu võib samuti selgitada ja niisamuti veel sajad ja sajad inimesed. Ei pea nemad püüdma kellelegi meeldida.
Neeme Sihv
Neeme Sihv 1. Kuhu sõidavad jalgrattamatkajad rohkem, kas Virumaale või Läänemaale, Hiiumaale ja Saaremaale?
2. Miks Rakvere elanikud saavad sõita (kuupiletiga) poole odavamalt, kui Haapsalu inimesed?
3. Millised koolid (toome näiteks Kehra-Jõhvi lõigu) on viimasel ajal kaotanud gümnaasiumiosa ja õpilased peavad kaugemale sõitma?
4. Kas Rakvere jaoks on neli rongi päevas piisav?
5. Kas ja kui palju olete süvenenud raudtee (taastamise) tagamaadesse? Põhjustesse? Erisustesse?
6. Kas rongireisijate arv sõltub ainult mingi paikkonna elanike arvust?
7. Kas rahvastikuprognoosi mõjutab kuidagi ka ühistranspordi kvaliteet, turistide-puhkajate arvu langus või tõus, ettevõtete klientide arv jms asjad?
Tänud!
Marko Pomerants
Marko Pomerants 1. Kas üldse sellist statistikat on? Kui on jalgratas, siis pole ju rongi vaja. Ma saan aru, et Haapsalust sõidaks Emmastesse. Tore.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tänan! Vastused näitavad sageli paljugi ära. Vabanda, aga see vastus tõestabki selle, et Sa ei oska näha rongi rolli. Nimelt, ma ei pea silmas Haapsalu matkajaid, kes sõidaks Hiiumaale endistviisi. Tallinnast, Rakverest, Nõmmelt, Sakust jm saavad matkajad sõita rongiga sihtpunktile lähemale. Tavamatkajad ei hakka iialgi kulutama lisaaega n.ö. kohalesaamiseks! Tasasemal moel matkajad kulutavad praegu Hiiumaale sõitmiseks pea päeva, tagasi sama palju. Selle asemel, et jõuda neljapäevase matka esimeseks õhtuks Hiiumaale jalg maha panna, saaks kohal olla juba hommikul! See on põhiline erinevus. Sama kehtib Haapsalus või ka Hiiumaalt mujale Eeatis matkale minejate kohta. Liigsed 50 km sinna ja samapalju tagasi pärsib soovi üldse minna. Või sunnib valima .... auto!
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ...ja sinu meelest siis autoga turist ei too Hiiumaale raha?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ma ei tea, mismoodi sul õnnestub välja lugeda asju, mida ma öelnud ega mõelnud pole??? Kui ma räägin rattamatkadest, siis neist ma räägingi. Kui aga on nii ilmvõimatu aru saada, mida annab rattamatk, miks inimesed seda teevad ja soovivad jne, siis on mul tõesti see seletamine täiesti mõttetu.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Püüa asja mõttest aru saada, mitte ära otsi asju, mida pole. http://eestimaablogi2.blogspot.com.ee/.../jalgrattaturism...

eestimaablogi2.blogspot.com|Autor: Jüri Poeg
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Või sunnib valima .... auto! on sinu sõnad nagu autoga turist oleks mingi täiesti ebanormaalne nähtus. Ja mina pole ka öelnud, et rattaga ei või matkata aga kas selle jaoks on vaja raudtee ehitada ja võtta kellegilt teiselt see raha ära, see on küsimus?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Oh, issand! Auto selles mõttes, et siis on maanteed rohkem umbes ja tervislikumad eluviisid kannatavad.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Hea küll, matka alusta alati Tallinnast rattaga. Ära jumala eest rongile mine, minnes siis Hiiumaale või Munamäele. Naudi!
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude No Haapsalu maantee on ju põhimõtteliselt tühi, mis ummikust me seal räägime?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Mõttetu.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 2. Tallinna rahvas saab hoopis odavalt sõita.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tõepoolest. Oma kodus. Rongiga kaugemale on hinnavahe pea olematu. Kuid Rakverst saab sõita Tallinna (tööle) poole odavamalt, kui Haapsalust.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 3. Lääne-Virumaa on Gümnaasiume täis. Ja, kus varsti enam pole, pole ka raudteed olnud(Haljala). Rakkes on raudtee, aga kui palju seetõttu Jõgevale gümnaasiumi läheks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kui rongisõidu ajad sobivad, siis kuhugi ka sõidetaks gümnaasiumisse. Taebalast ja Turbast sõidetakse nii Haapsallu kui Keilasse või uude riigigümnaasiumi. Bussiga on see ülikallis. Perede eelarve peale (viletsa mediaanpalga tingimustes) mõtleb keegi?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kuhu üldse Rakke gümnaasiumiõpilased siis lähevad? Internaati?
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Marko Pomerants
Marko Pomerants 4. Iga tund oleks hea, kui rong läheks, aga kes selle kinni maksab.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Sõitjate arv (rongide täituvus, selle kasutamise kasumlikkus Elroni jaoks)on otseses suhtes rongide sõidutihedusega. Nii Ralverest (Kadrinast, Jõhvist) kui Haapsalust (Paldiskist, Paliverest) valitakse rong siis auto asemel, kui sõiduplaan on hea. Seega, kui nagunii on raudtee olemas, siis mõni rongikoosseis rohkem või tihedam sõitmine ei ole kogukulu. Osa kulust on "kunstlik", ehk infratasu ehk riigi raha tõstmine ühest taskust teise. (Peensusteni ei lasku, nagu see, et Eesti Raudteel puudub oma raudteeremondi firma jne). Iga tund on muidugi ehk liiast, väljumisi saab päeva peale hajutada, väljaspool tipptundi ehk lepib ka paaritunnise vahega.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Et siis tulen töölt 2 tundi hiljem kuna rong ei sõida? Või gümnaasiumi õpilane peab koju sõitu ootama mõned tunnid?
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 5. Ei ole plaanis süveneda, küllap neid süvenejaid on.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Mina süvenen juba neljandat aastat. Esimesel aastal polnud ma üldsegi kondel, et see on hea mõte. Sest ei teadnud väga ja väga palju asjaolusid. Olen objektiivne, enne süvenemist ma pigem olen rehvilik - ütlen, et tuleb uurida ja SÜVENEDA. Siis alles julgen öelda, kas asjal on mõte või mitte. Ei kutsu ka virumaalasi Tallinna elama. Igatahes, väldin ütlemast midagi, mis oluline tuhandetele inimestele, sest võin neile liiga teha, vähendada nende lootust paremale tulevikule.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants 6. Arvan, et valdavalt. Aga transpordiplaneerijad teavad vast paremini.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Natuke konksuga küsimus. Kui jätta kõrvale muudest põhjustest tulenev elanike arvu muutumine, siis Läänemaal tooks see kaasa elanike arvu kasvu. Nii paremate töölesõiduvõimaluste kui kohaliku majanduse kasvu tõttu. Ehk piltlikult, kui Haapsalus on talvel (umbes) paarikümnest kohvikust 3/4 suletud, siis .... seegi sõltub inimeste arvust. Külaliste arvust. Linna ja elanike külaliste. Mida rohkem elanikke, seda tegusam.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Marko Pomerants
Marko Pomerants 7. Põhitrendiks jääb ikka vananemine.
Neeme Sihv
Neeme Sihv See on üldine. Samamoodi võiks rääkida i- ja emmigtratsioonist, oma inimeste "ärapeletamisest" ja lootuse kadumist, et nad tahaks koju tagasi tulla. Regionaalselt näeb valitsus ehk muidugi ette Haapsalu, Läänemaa, Hiiumaa hääbumist ja kustumist. Oma tegevusega (arvamusega) soodustad seda, õigemini tegevusetusega.. Kartsingi, et seegi natuke kriuksuga küsimuse mõte jääb arusaamatuks. Minge Fra Maresse puhkama ja suhelge kohalikega. Siis saate teada, mida loodetakse, millesse usutakse, ja kas Haapsalu ON HEA! Viimase kohta oskavad rohkesti infot anda Sukles ja teised arvamusliidrid.
Neeme Sihv
Marko Pomerants
Marko Pomerants Loen endapoolsed avaldused Haapsalu raudtee osas lõppenuks. Peate edaspidi ilma nendeta hakkama saama. Tõe kriteerium on aeg. Vaatame 2025 asjale jälle otsa.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tänan väga, Marko! Kui teinekordki löö kaasa! Aga tõepoolest, siis sobib konservatiivide ütlus. Pool sinuöeldust. On Aeg! Hakkata asju paremuse poole muutma.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muidugi, nüansse on niivõrd palju, et raske on süvenemata enamusega kursis olla. Üks nüanssidest on see, et hiidlane omab kahte autot. paljud neist. Kas ehk võiks ühe auto raha kulutada millelegi muule? Juhul kui töökoht on rongiga sõitmiseks sobivas kohas? parkimisprobleemidest Rohukülas ja tallinnas rääkimata. http://www.postimees.ee/.../hiidlased-muretsevad-sadama...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Rinno Lige kuni Hiiumaa Heaks
18. jaanuar 2013. a. · Tallinn ·
Repliik: 8000 allkirja raudtee toetuseks!

Hiidlased kogusid edukalt üle 8000 allkirja tuuleparkide ehitamise vastu. Arvan, et nüüd peaksime tegema sama, aga poolt – Tallinn-Rohuküla raudtee poolt.

Usun, et oleme näinud neid asulaid, mis välja surevad ainult seetõttu, et nendest maantee mööda juhitakse. Keegi ei aeglusta autot ja ei keera sellepärast enam Viitnasse või Mäole, et tass kohvi võtta või hamburger süüa.

Täpselt sama efekt toimub ka vastupidiselt, ehita tee ja elu läheb käima, ehita raudtee ja rahvas hakkab liikuma.

Hiidlased peaksid usinalt kasutama sülle kukkunud võimalust. Tänu läänlaste südikusele on taas olemas teoreetiline võimalus saada kaasaegne kiire ja mugav raudtee Tallinnast Rohukülla. Meil üksi puuduks igasugune võimalus sellise protsessi käivitamiseks, aga koos Läänemaaga on see kõva sõna.

Tallinn tuleb 45 minutit lähemale. Tekib reisimismugavus, mida hiidlased pole seni kunagi tunda saanud. Võimalik on praamiliiklust käsitleda täiesti uues valguses, kiire reisilaev muutub vähemalt suvel mõeldavaks. Autode kasutamine väheneb, jalgrattaga võib rahulikult Tallinnast Kärdlasse käia kasvõi iga nädalavahetus ja vastupidi. Hiiumaale reisivate inimeste, turisteide arv kasvab hüppeliselt, mis avab uued võimalused turismiettevõtetele autorendist (elektriautod) kuni SPA-ni välja.

Kurdame, et riigil pole regionaalpoliitikat, arutame kas peaks tegema hiidlastele maksusoodustusi või doteerima saarel elamist. Tegelikult ühtegi töötavat lahendit pole ma seni kuulnud, ega näinud, kuni eilseni, mil avastasin, et Tallinn-Rohuküla raudtee on just see, mida meil vaja on – tõeline ja töötav regionaalpoliitiline meede nii meile kui läänlastele.

Riigiisad ja ametnikud on skeptilised, nad ei näe raudtees lahendust, või peavad seda liiga kalliks. Meie saame neid julgustada, aitame neil jõuda selgusele, korjame neile kokku ühe ilusa paki hiidlaste allkirju Tallinn-Rohuküla raudtee toetuseks - nii umbes täpselt 8470!
Hindrek HM
Hindrek HM Puudu on meil visiooniga poliitikuid! Mina usun Haapsalu raudtee tulevikku!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Täpselt, Hindrek HM! Visioon ei saa olla visiooni puudumine. Ja siinne arutelu tõestaski seda. Ei saa olla ühegi asja puhul nii, et "ma ei süvene", aga annan ometi häid nõuandeid!? Paraku on seesma just valitsuse absoluutne tegevuskava! Vahelduseks tasub mõtiskleda samade asjade üle teistes valdkondades. http://www.pealinn.ee/.../doktor-andres-ellamaa...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ja kess see oligi, kelle tuleku puhul raudtee"spetsialistiks" kuskilt sadamavaldkonnast, ning mainiti, et sellised tegelased võivad vaid sadamas pidusid korraldada, selle peale tuli meelde Sauel rongi seismajäämine ülekoormuse tõttu. Tagajärjeks oleks sadamapeol esimese paadi põhjaminemine.... Aga riiki põhja lasta peetakse loomulikuks!
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg no kaubavedude mahtude vaatamine oleks ehk raudtee tasuvusest rääkides olulisem. reisirongidega just rikkaks ei saa
Neeme Sihv
Neeme Sihv Rikkaks tõesti ei saa. Kaubavedude peale on mingi väike lootus olemas, see pole muidugi piisav. Kuid.....raudtee olemasolu võib anda võimaluse mõnelegi loodavale ettevõttele! Ka Kiltsi tööstuspargile või mis iganes sinna plaanitakse. Toodetakse Taebla kandis ka vist mingeid mahuteid, millest miski võib ka välismaale minna jne jne.Töökohad....
Kadi Kadak
Kadi Kadak Lugesin eelnevalt mõningaid kommentaare. Märkasin, et Ümbernurga mainis, et enne tuleks maale elu tagasi saada. Mina aga küsin, et kuidas see ilma transpordita võimalikuks saab ?
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg aga äkki kui teha raudtee Haapsalusse, sõidavad sealt minema ka need, kes siiani seda teinud pole unsure emoticon
Mina küll ei näe, et lähiajal mingid arengud võiks tulla, et maale elu tagasi läheb. No, ei näe frown emoticon
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Aga tühjad rongid toovad elu maale? Kui töökoht on maal olemas ja pood, siis ega sa ju õhtul niiväga ära ei kipugi, veedad perega koos aega, teed koduseid toimetusi. Transporti ju keegi ära ei võta...aga kui inimesi juurde tuleb on mõistlik mõelda rohkema transpordi peale.
Neeme Sihv
Neeme Sihv No mida need inimesed kuhugi juurde tulevad, kui elutingimused on halvad???? Enne tuleb päästa mis päästa annab ja midagi PAREMAKS teha! Mitte vastupidi.
Kadi Kadak
Kadi Kadak Ma pean silmas seda, kui mõni inimene soovib kogu hingest elada seal, kud ta seda soovib, siis ilma transpordita sinna ei lähe. Mis puutub Haapsalusse, siis arvan, et need kes on tahtnud lahkuda, oleks seda juba teinud.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ongi paljud teinud. Aga õnneks paljud tahaks sinna just elama tulla!
Kadi Kadak
Kadi Kadak Mingi aeg oli lugu, kus ajaloolane Jüri Kuuskemaa müüb (ei tea kas on müüdud) maha oma Tallinna vanalinna korteri, sest Haapsalus on suvekodu ja tahavad sinna jääda. Muidugi on seal vähem võimalusi kui linnas aga see ei tähenda, et tegemist oleks külaga, kus isegi poodi pole. Arvan, et kes seal on jätkuvalt, ei nemad lahku ja kui tahavad minna, siis lähevad ka ilma transpordita. Mis aga ei tähenda, et suvel suvitama ei võiks minna. Suvel on imeilus. Kus mujal on selline promenaad või Väike Viik ? Mina praegu läheks just rongiga, sest poiss selline mürgeldis, et bussijuht viskaks meid välja grin emoticon
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Haapsalusse elama minemine ei tohiks küll kellelegi probleem olla kui ta seda väga tahab. Kadi kui palju on neid kohti, kuhu üldse transporti ei lähe?
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg No, ega Läänemaa Siber pole, et vaid raudteega saabki liikuda. Täiesti toimiv maantee ühendus on ka teiste piirkondadega olemas ju
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg Vasknarva saab bussiga vaid kolm korda nädalas. Paljudes kohtades inimesed enam ei mäletagi, millal seal ühistransport viimati oli
Neeme Sihv
Neeme Sihv Kuuskemaaga kohtusin Haapsalus. Tal tõepoolest põhjusi sinna kolida. Ja rongiootust toetab ka. Ma ei kahtlegi, et ta heameelega isegi sõidaks.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Assar, sadu kordi uuesti kirjutada rongi plusse, oleks vist mõttetu. Need lihtsalt on olemas ja koostöös bussidega oleks olukord veelgi parem. Loe uuesti, mis kirjas, lapsevankrite, rattaturismi, ratastooliinimeste jt kohta, siis peaks ju olema võimalik vahet mõista. Rääkimata sellest, et rongile tullaks "niisama" palju meelsamini, kui bussile. umbes nagu Tallinnas trammile. Ah, sõidame spaasse, kohvikusse.....
Kadi Kadak
Kadi Kadak Ümbernurga, ma tean, et on kohti kuhu üldse ei lähe. Minu jutt saigi alguse SINU kommentaarist, mis väitis, et enne tuleb elu tagasi tuua maale. Kuidas ? Lennukiga või jalgrattaga ? Sellest mu jutt alguse sai. Artikkel aga räägib Haapsalust.
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg Ma pole tegelikult ühenduse vastu, kuid ma arvan, et praegu seda teha pole mõistlik. Ka pomerants arvas, et see ei tasu ära ning siinsed pooldajad pole ju ka midagi tasuvuse osas öelnud. Raudtee on kallis asi. Ma ei toeta kindlasti neljarealist Tartu-Tallinn maanteed, sest selleks Mäo-Tartu vahel pole lihtsalt vajadust. Pigem teha teid korda väiksemates kohtades, kus seni kruusateed ja avada liine sinna kus praegu üldse bussid ei käi. Valga-Võru raudtee võiks ju kohe käima panna, aga seda ka ei tehta. Riigis on lihtsalt raha vähe ja kui juba on vähe, siis ma ei külvaks seda nendesse kohtadesse kus on hea ligipääs ja ühendus juba olemas. Haapsalus on täiesti korralik ühendus maanteed pidi. See pole isegi ülekoormatud praegu, et oleks alternatiivi vaja. Kui riik oleks rikkam siis toetaks ma seda projekti, aga meie riik pole rikas ja siis ma toetaks pigem neid, kel rohkem vaja. Haapsalu raudtee tegemine täna oleks ebaõiglane teiste maapiirkondade suhtes. RB projekt pole ka mõistlik. Kui lennukiga saab sama odavalt siis milleks? Meil läheb seda raha igale poole valitsusel ka mõtetuteks kuludeks. Täna on tõepoolest pakilisemaid asju kuhu raha suunata, mida iikuinii ei ole.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Kadi - Rongiga!!! Paned aga rongi sõitma. Inimesed istuvad Tallinnas rongi ja lähevad siis Tallinna ja Haapsalu vahel rongist maha ja jäävad sinna elama! smile emoticon
Kadi Kadak
Kadi Kadak Sinu sõnad !!
Mina aga sõidaks niisama, elama ei läheks.
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg aegade algusest peale on mistahes teed tekkinud ikka sinna kuhu on vaja rohkem minna olnud. Mitte nii, et teeme tee valmis ja küll keegi ikka seda kasutama hakkab.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude No vot räägi seda Neemele, tema väidab, et rongiliiklus toob elu maale. Ja mitu korda aastas sa sõidaks Haapsalu suunal?
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg ja siis arvutage kokku kui palju inimesi aastas sõidaks kui kallis oleks raudtee ehitamine. ning kui kallis peaks olema pilet, et see tasuks ära aastaga, viie aastaga, kümnega, ... kas te nii kallist piletit ostaksite või oleks odavam bussiga sõita?
Kadi Kadak
Kadi Kadak Mina pole kohalik, ma ei sõidaks iga päev. Teised on kohalikud, paljud linnas töölgi käivad. Neeme ei väida, et toob kohe raudselt elu maale vaid kindlasti see tooks mingil määral elu maale küll. Praegu aga viib nii mõnestki kohast ära. Kanged inimesed aga elavad metsa sees ka ilma transpordita ja ei anna alla.
Tegelikult ma ei viitsi enam. Küll ei meeldi sulle kord Läänemaa käsitöö (mis millegi põhjal copytud) ja pole sul usku ka raudteesse. Millest siis enam rääkidagi ...
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude ...jah ma ei usu kinnisilmi kõike, mis hiilgab. Läänemaa käsitöö vastu pole mul midagi, kui üks asi põhjusega ärritas, siis see ei käinud terve Läänemaa käsitöö kohta. Ka rongi vastu pole mul midagi aga ütle, kelle käest me selle raha ära võtame, et sina saaksid Hapsalusse lustisõitu teha? Võtame õpetajatelt, politseinikelt, arstidelt raha vähemaks, või hoopis laste arvelt?
Kadi Kadak
Kadi Kadak Mina teeks lustisõitu. Jah, ainult mina ! Kes siis veel, ikka ainult lustima. Elu seal niikuinii pole ju.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Assar, tasuvuseuuringust olen ja on teised rääkinud korduvalt. Ning keegi ei kavatse teha teed sinna, kuhu seda vaja pole. Ka Tln-Tartu maantee puhul piisab vähemalt Mäoni kolmerealisest ja edasi lõiguti. Ning kui aus olla, siis ma ei saa aru, kuidas ei saada aru maantee ja raudtee erineevustest? Mis puutub siia maantee? Kusjuures, hea ühistransport tähendab vähem liiklust maanteel, vähem õnnetusi, vähem teede lagunemist ja ehituse-remondi kulusid.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ja veel, Assar, ütlen Sulle sama. Süvene! Mitte keegi ei saa teha 100% täpseid arvestusi Kuid arvestused on tehtud. Laias laastaus maksaks raudtee ülalpidamisele maksumaksja peale alla miljoni euro aastas. on see palju ühe piirkonna ääremaastaatusest väljatirimise eest? http://eestimaablogi2.blogspot.com.ee/.../haapsalu...

eestimaablogi2.blogspot.com|Autor: Jüri Poeg
Neeme Sihv
Neeme Sihv Et aga rääkida (selle raudtee puhul )lustisõidust, see on eriline pimedus! Tundub, et võidki seletada, mida on vaja ja milleks, aga ei mõõisteta ei pimesi ega avasilmi. Tartu raudtee, Rapla suund jt toimivad ja nende kinni panemine oleks elule väljaspool Tallinnat ja Tartut katastroof. Selle peale saab tulla vaid Kalev Kallemets ja ehk veel mõned inimesed. Isegi Valga ja Koidula püüti kinni panna, aga ei, vägisi taastub! Viletsalt, sest otsustajad "ei süvene, aga arvavavd"!
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ümbernurga, raha arstidelt, politseinikelt ja päästjatelt võtavad ära Marko ja IRL, kuigi eestvedajad on rehvid ja sotsid. Needsamad, kes on Eesti elu edendamise vastu! Täpselt selline see elu Eestis praegu on. Samas ollakse valmis normaalse RB asemel tegema mingi ääremaa jaoks mõttetu kalli kiirraudtee, mis TÕEPOOLEST HAKKAB RAHA kõigilt meilt ära võtma! Tead, et RB ei tohigi RIIGILE KASUMITE TEENIDA? Ja selliselt planeeritaval raudteel on ehitus ning ülalpidamine räiges vastuolus reisijate arvuga. Haapsalu raudtee on selle kõrval kirbuprojekt! Kusjuures, tavaraudteel kaubavedu aina langeb, küündides varsti 10 milj tonni jagu aastas. Mis on kriitiline piir. Ometi, RB puhul ollakse valmis sama koguse vedamiseks kulutama lausa kümneid kordi rohkem raha! Kus see mõistus on? Heade ja vajalike asjade halvustamine aga ei sobi kohe mitte. Rong toob maale elu, on alati toonud (isegi RB tooks, kui seal oleks kohe kohalikud rongid, mitte "ärme praegu tee", nagu Assar ütles ja nende rongide peatused oleks KODU lähedal, mitte kaugel eemal)! Rong üksinda on vähe, aga see on üks täiusliku pildi osa!
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Oeh! Tore on näha, kuidas sinisilmne naissõdalane ammuga vehkides püha Neeme pragudega graali kaitseb ja püha Neeme seal juures needusega lajatab. Aga aeg on armas. Nii, et häid jõule ja et aastalõpp veidi särtsakam oleks siis üks lumehelbeke rööpa otsa tantsisklema!
Kadi Kadak
Kadi Kadak Sinisilmne naissõdalane. Hästi ütled, Ümbernurga ajaveetja !
Neeme Sihv
Neeme Sihv Praguline on riik, milles elame. Sest ei osata ei kuulata, näha ega süveneda. Needuseid pole siin küll vaja ja need jäävad tulemata. Agarahul olla ei saa, sest jõuludki on nagu muu osa aastast paljude jaoks võitlus ellujäämise nimel. Nii üksikus kodus kui riigis tervenisti. Häid talvepühi!
Kaur Piho
Kaur Piho Raudtee ei ole kallis võrreldes maanteega. Raudtee võimaldab ühe tonni vedada kümme korda väiksema energiakuluga kui maantee. Ja raudtee teeb seda väga ohutult võrreldes maanteega.
Meeldib · Vasta · 1 · 1 tund
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Küllap siis töötagu kodu juures. Infarktini. Polegi vaja kuhugi sõita.
Ümbernurga Aetitude
Ümbernurga Aetitude Suvalisel ajal putkas kala müües ilmselt pole võimalik infarkti saada grin emoticon
Tiit Soorm
Tiit Soorm Kui Hiiumaa lodjamajandus jälle funktsima hakkab, siis võiks ju unistada, et igal rongil on laev vastas, Hiiumaa reisijad astuvad 3 sammu ja on pardal.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tiit, põhimõtteliselt nii peakski olema, kuigi igale praamile vast rongi vastu saata ei õnnestu. Ja eespool panin linke üles sellest, kuidas hiidlasel peab kaks autot olema, üks saarel ja teine mandril....
Neeme Sihv
Neeme Sihv Muidugi, Andres Ellamaa kirjutatul on üks viga. Ta arvab, et ka "valitsuse inimesed jäävad vanaks". Kuid nende vanuripõlv oma teenistuse-pensioni juures vaevalt odavaid vanadekodusid vajab.....
Viive Suursalu
Viive Suursalu Rong on igati mõistlik Läänemaa elu edendamiselks.Igati turvaline sõiduriist ja kui teed korras siis kindlasti ka kiire. Kuulda on, et perearsti keskused teha suurematesse asustatud punktidesesse. Kui see tuleb Keilasse, siis kasvata tiivad ja lenda kohale kui pole autot. Bussiliiklus sellekohane puudub. Invabussi, autot pole.Vajame rongi. Ehk saab ka ratastooliga siis kohale. Mõelge sellele hr. Pomerants enne kui ütlete. Kunagi ei tea millal ise sellises seisus, et autoga ei sõida ja rongiga ei saa, sest pole.
Assar Järvekülg
Assar Järvekülg Haapsalu ja ka Rohuküla miinus on see, et sadam on väike, kiilu alla jääb liiga vähe vett. Kaubalaevu sinna meelitamiseks tuleks lisaks raudteele ka merd süvistada. Selle mõtekus on kaheldav, sest kui kaugel see Paldiski siis on. Seal on nii raudtee kui ka sügav sadam. Pealegi mis ka talvel jäävaba. Kuid kui ka vaid reisiliiklust silmas pidada, siis loomulikult on mõtekam teha raudtee Rohukülani kui Haapsaluni.
Ain Kendra
Ain Kendra Kui me just Haapsalu lahte süvendama ei hakka ja ravimuda suurtes kogustes eksportima, siis võiks okei olla rööbasbussidega miskit. Palju sel pisiksel porgandil rööbasbussiga vahet on?
Neeme Sihv
Neeme Sihv Polegi suurt vahet. Lihtsalt sõitjaid ei mahuks ära. Rööbasbuss saab olla vaid lisavahend, mitte põhisõiduvahend
Ain Kendra
Ain Kendra Kergem sõiduk siis võiks ka raudtee konstruktsioon odavam tulla? Niikuinii kaubavedu ei kavanda.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Tegelikult ei ole porgandil ja rööbasbussil selles suhtes erilist vahet. Pealegi, kaubaveo lootusest ei tohi loobuda. Kusjuures, hõre kaubavedu vaevalt et raudteele hukutavalt mõjub. Parem teha asju natuke paremini, lootes, et mõningane kaubavedu hakkab olema.
Ain Kendra
Ain Kendra Nu ma ütlesin ju et kaubavedu tuleb küll kõne alla kui Haapsalu lahe ravimuda ekspordite.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Naljaga pooleks võib asja nii võtta. Kuid tegelikult tuleb ikka "valmistoodangule" ehk spaadele rõhuda.
Ain Kendra
Ain Kendra Nojah, kui need spaad just kirstukandidaate ei tooda mis kaubarongi vajaks
Neeme Sihv
Neeme Sihv
Neeme Sihv Lugedes Lääne Elu, siis tõepoolest, mis on rongivihkajatel viga? Ükski asjalikum kommentaar neile kohale ei jõua, kas tõesti on meil massiliselt kuuuurijaid? Meedia pläralates võib tõesti näha, et üpris palju neid "pimesi ringiliikujaid".... -------- Omast kogemusest+uuringutest
16. dets 2015 - 15:34

1. Rongil on suurem mõju regionaalsele arengule kui ka asustuse kadumisele kui bussil.
2. Rong on kiirem.
3. Rong on kindlam. Erinevalt maaliinibussist on rongis seisukohad. Seega tipptunnil või pühade eel või reedel või pühapäeval ei pruugi saada bussis istekohta ja jääd bussist maha. Samuti pääseb rongile jalgratta, lapsevankri, või ratastooliga. Rong ei jää talvisel lumerohkel ajal platvormist eemal seisma nagu tihti bussid.
4. Tipptunnil ei sõltu rong liiklusummikutest.
5. Kui toimub suurüritus/festival (mida Haapsalsus on) siis on rong kindlasti usaldusväärsem kui buss. Kui rongi ei ole, siis eelistatakse tihti autot, sellest ka pooltühjad bussid Haapsalust.
6. Kui minnakse kooliklassiga loodusesse, osalejaid on nt kümmekond, bussi tellida on kallis, maaliinibussi saamine ei pruugi olla garanteeritud, siis ikka eelistatakse rongi.
7. Rongis on ruumikam töötada arvutiga lugeda raamatut jne. Hüplikuma sõidustiiliga bussis läheb paljudel inimestel lugedes süda pahaks.
8. Turistid liiklevad meelsamini rongiga, mis tundub eelnevate põhjuste tõttu talle lihtsalt kindlam ja mugavam.
9. Rongil on regionaalsele arengule suurem mõju, tuues maale, alevitesse ja väikelinnadesse inimesi (või hoiab neid seal alles) ning võib tuua kaudse tuluna raha rohkem sisse kui rongidotatsioonile kulub.
Vasta
Arvos
16. dets 2015 - 22:27

10 punkti! Kahtlen ainult selles, kas need stadleri viletsad trammid talvel lume sees ka hakkama saavad. Rongidel oli ees sahk. Seal suur tühi auk.
Vasta
ajuvaba
17. dets 2015 - 10:10

latseke, – asenda sõna rong sõnaga obene ja midagi ei muutu
Vasta
khm
16. dets 2015 - 23:51

Seda juttu lugedes jääb mulje, et Haapsalus elab 100 000 ininest ja see linn on turistide meka. Aga ikkagi jääb küsimus rippuma, mida või keda hakkab see rong vedama näiteks veebruari kuu keskel kolmapäevasel päeval lõuna ajal? Kas on ikka mõtet selle 2-3 suve ürituse ja käputäie Tallinnas töötava inimese tarvis miljoneid investeerida? Tean isiklikult inimesi, kes käivad Tallinnas autoga tööl. Nad ei hakkaks rongiga käima ka siis, kui see oleks poome odavam, sest autoga on endiselt mugavam ja saab kodu uksele ligemale.
Vasta
1 naine
17. dets 2015 - 05:26

eelmisele: vaata lõuna ajal ei sõidagi see rong, ka Tallinnas ei sõida linnalähedane rong10.00-st kella 14.00-ni, niiet “kolmapäevasel päeval lõuna ajal” rong ei sõida. Ja mida siin koguaeg rõhutada, et pole kasulik, pole kaupa, mida vedada. Kas ükskord ei võiks ka midagi riik vähemate inimeste heaks teha. Veel 1 mõte – autoomanikele maanteemaks ja selle raha eest doteerida raudtee sõitu ja üldse ühistranporti, et siis ühistransport tasuta! Küllap oleks siis õhusaastajaid vähem, liiklus turvalisem jne.
Vasta
-
17. dets 2015 - 10:35

?
Vasta
Mnjah
17. dets 2015 - 20:57

Euroopas on rongiliikluse ülesanne lihtne – vedada inimesed tööle, kooli jm ehk tema peamine põhjus on see, et ei tekiks nn Suur-Tallinnat ning riigi areng ei kontsentreeruks ühte piirkonda, sest regionaalne ja ühtlane areng on riigile pikas perspektiivis kasulikum. Teiseks on EL nn kliimaeesmärkide täitmiseks kaasatud ka transpordisektor, mis Eestis on suhteliselt hõlmamata, sest elektriraudtee on keskkonnasäästlikum ja investeeringu eluiga kordades pikemaajalisem. Ja siis tulevad need kõik muud, liiklus ohutum, ummikus olematud, reisijatele mugavam jne.
Kui võtta tänapäevane raudtee infrastruktuur ja rongikoosseis siis sisuliselt peaks saama Tallinna alla 40 minutiga. Ma arvan, et kõige suuremad vead on need, et lähtutakse ainult otsesest kasu arvutustest, jättes välja kaudsed tulud ning unustatakse ära, et kaubavedu ei ole primaarne. Kindlasti mängib siin suurt rolli ka Eesti raudtee regionaalse struktuuri olematus ning transpordisektoriga tegelemise puudumine.
Lihtne näide, bussi peab välja vahetama keskmiselt iga 10 aasta möödumisel või väiksema aja jooksul siis elektrirong peab lõdvalt 30 aastat vastu. Samuti see, et Harjumaal tööl käivad inimesed toovad nn kolkasse KOV raha, sest ametlikult annab kogu Eesti SKT Harjumaa 68% ehk raha ja ettevõtlus on koondunud sinna. Samas elamisväärsem ja mugavam on elada sellest piirkonnast väljas. 100 km Euroopa mõistes on tänava lõppu minek, globaases mastaabis naabrimehele külla minek. Küsimuse püstitus ja arusaam raudteetranspordist on lihtsalt vildakad ja kahjuks ei ole tekkinud argumenteeritud dialoogi ja pädevust poliitikutes.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Aga nagu näha, on veel rohkem argumenteeritud kommentaare! Ja see tekitab lootust, et Eestis ei ole veel kõik kadunud! Muigama ajab muidugi jutt kolmapäeva lõunast.... Kui aga reaalselt vaadata, siis kolmapäeva lõunal sõidavad sügisest kevadeni õpilased (sh need, kelle riik oma suhtumisega gümnaasiumist kodu juures ilma jätnud), suvel aga tuhanded rahulolevad puhkajad, üle Eesti. Muide, miks meil siis on "nii vähe inimesi"? ikka sellepärast, et IRL+SDE+Re suudavad edukalt maheküüditamist viljeleda, peaasi, et ise eesli seljas püsiks....
Neeme Sihv
Neeme Sihv ARB koosviibimisel tuli jutuks lendorav, mis võiks takistada RB ehitamist sellisel moel. Meil aga LENDORAV - KINGA SAANUD REFORMIERAKONDLANE! Nii et tegelikult on lendoravad takistuseks pigem vajalike asjade elluviimisel.
Ain Kendra
Ain Kendra Lendoravast on mul liigagi hea lugu jutustada - Soomes. Kui palju selle tõttu raha magama pandud on.
Neeme Sihv
Neeme Sihv Raha pannakse väga sageli magama.
Neeme Sihv
Kirjuta vastus...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Nüüd saab muidugi mõelda kaks korda odavamale raudteevariandile, kui hübriidrongid oleks olemas. Hannes Luts on aga Eesti ühistranspordi parimaid asjatundjaid. http://uudised.err.ee/.../d885dd61-a273-4745-9984...
Neeme Sihv
Neeme Sihv Ning Tõnis Palts on valmis panustama lausa paarikümnele rongile päevas. Minu jaoks on piisav juba kuraditosin rongi, nagu praegu Riisiperesse. http://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d...---

dea.digar.ee

On väga hea, kui tuuakse välja kitsaskohti või soovitakse saada põhjalikumat ülevaadet teemast. Iseasi on aga kuidas ollakse valmis otsustama, et "sel pole mõtet", samal ajal kui puudub ülevaade reaalsetest oludest. Ükskõik millisel teemaga tegeledes, tuleb asjadesse süveneda, isegi neisse, mis esmapilgul kauged. Sest vaid siis saab julgelt öelda oma poolt või VASTUarvamuse, kui osatakse näha suuremat osa asjassepuutuvast. Täiuslikult ei suuda aga keegi kõike tabada, isegi mina mitte, kuigi olen rohkem kui kolme aasta jooksul püüdnud uurida võimalikult palju.
Näiteks on siiani selgusetu, kui hea on siiski kaubaveo perspektiiv!? 

******************************

19.12.


  1. Turba -Riisipere jaoks ka raha pole?Haapsalust Riisipereni saaks otsekohe Peetrikesega sõitma hakata ju.
  2. Hobesega,hobesega,sõitsid saanid,sõitsid reed.
  3. See on kindlasti suur pauk Pagulale – bussidega on pàris raske karjakaupa moslemeid Haapsallu vedada. Tundes uusi on pàris kindel, et Haapsalusse tuleb metroo. Vahepeatustega Tartus ja Vormsil. 🐴
  4. Kõigil saartel ja ääremaadel võiks olla metrooühendus pealinnaga – nii 300 km/h. Ei rikuks ka loodust ja maapealset elu.
  5. siit tekstist ei saa nagu hästi aru: et kas tuleb raudtee või mitte? Saan nagu aru, et 2017 oleks siiski raha olemas?
    • Ma arvan, et seda ei teagi praegu keegi. Ka Michal mitte.
      • Mina tean.Ei tule siia Haapsallu ühtegi rongi,niikaua kui mina elan.Peale Peetrikese loomulikult.
      • ta nii on ka. Ja kas on see niiväga oluline, mitte ,et mulle Peetrike ei meeldiks. Mitte,et päris-rong ei meeldiks.
      • põhjus on selles
        et kilekotid keelatakse ära ja pangaautomaadid pannakse kinni, niiet mihail mõtleb uut skeemi välja kuidas seda värki rahastada, ehk istutatakse üks metsatäis laululuige rahapuid valgeväljale, aga millal need saaki annavad


Hea, et veel selliseid kommentaare ei pea lugema FB-s. Tase, plärajate tõeline tase Lääne Elus!

***************************************************************

25. 12.15.

Väga oluline täiendus teemale, mis teeb mõistetavaks teemadesse mittesüveneva keskkonnaministri suhtumise! Toetada ei tohi mitte vajalikke ja olulisi asju, vaid OMASID!
Kogu koalitsiooni põhimõte?

http://pr.pohjarannik.ee/?p=3749

 ******************

Friday, December 25, 2015

RB raadamine!

Eile tulin rongiga maale ja Viliveres nägin uusi liipreid hunnikus. Ometi oleks ju veel praegu ülihea võimalus mõistus metsast üles otsida. Viia need liiprid Haapsalu raudteele ja RB ehitada olemasolevale trassile, seda õgvendades. Raha jääks nii palju üle, et saaks teha asju mitutpidi. Näiteks RB siis Pärnust edasi mere äärt pidi, läbi Häädemeeste (Viljandi-Lele-lõigu porgandipeenar tuleb siis kül ühendada Tartu suunaga). Või Lellest pöörata Viljandi peale, edasi Karksi kaudu Lätti! Türi-Viljandi liiprid-rööpad viia Võrru. Ja Lelle-Pärnu naelutada ümber kitsarööpmeliseks muuseumraudteeks koos turismirongidega. Raha otstarbekas kasutamine on üks asi, lisandväärtus on aga see, et korda saab neli raudteed!!!! Sellesama rahaga! Ja seegi pole veel kõik - muuseumraudtee saaks higelvägeva väljundi! Koos Lelle-Pärnu vahelise kogukondadega, kellel oleks võimalik rohkem turismile orienteeruda.


Eestimaa on ilus ja varjatud turismipotentsiaali küllaga. Ka kultuuri peaks meil jaguma....
Aga otsiks siis mõistuse metsast üles!?


Kuid metsast leiab vist hoopis soise ligipääsu sajandi projektile?




























Ökodukti leidsin ka. Eestimaale iseloomuliku? 


Aga parem hoian sõpru, sest see on oluline!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar