Blogiarhiiv

kolmapäev, 22. veebruar 2012

TALLINN, MU TALLINN

Erinevatest asjadest laialdasema ülevaate saamiseks tasub lugeda võimalikult palju. Ka pläralat, muide. Den Za Dnjom üllitas huvitava artikli.

http://www.dzd.ee/748172/iz-rossii-bolshaja-ljubov-k-nedoljublennomu-tallinnu/

Некоторые считают нас с мужем сумасшедшими. Наверное, они правы. Трудно объяснить желание стоять в очереди в эстонское посольство на морозе -20, ждать неделями, когда откроются продажи на один единственный поезд Москва-Таллинн, торопиться, чтобы не упустить «билеты мечты» - два места в сидячем вагоне (потому что в спальных места стоят, как чугунный мост). В другие города можно добраться разными, не обязательно дорогими способами. Здесь же все обставлено, как и должно быть в сказке, когда герои достигают желаемого, преодолев множество трудностей. В этом году нас не остановило даже полное отсутствие заветных сидячих мест уже в первый вечер продаж, и мы поехали автобусом Москва-Рига-Таллинн. Сказать, что это простой путь, значит не сказать ничего. Но ведь сценарий наших путешествий в сказочный город предполагает трудности.

Ehk ei ole Venemaal veel aru saadud kapitalismi pühadest tõdedest. Näiteks, et ega kedagi ei huvita see, et sõit sulle kallis on. Mis sest, et nii riigile kui ettevõtetele kui lihtsalt töötajatele on kasulik kui turiste oleks rohkem. Kindlam, kuivem ja muretum tunne on siis kui lajatad sellele turistile ikka kaikaga!
Ja mitte ainult. Sõidaks Moskva rongiga Narva või Põlvasse, hind on ju üle igasuguse mõistuse.
Ja kui loed aina arvamusi, et Riia rongile pole vaja rohkem peatusi, siis, kellele üldse kaugronge vaja on?? Võtaks selle!?

Muidugi kiirus jääb väikseks. Pean tegema pildi sadamas seisvast limusiinist, vat sellele peaks rongirattad alla panema ja erinumbriga koosseisuna Euroopa poole teele saatma. Sest väga kõrge hinna eest saavad ju sõita vaid need, kes teevad seda maksumaksja raha eest ja kuluhüvitiste asemel saab sõidu hinna kinni maksta komandeeringurahadest. Teised sõitku Riia või Pihkva kaudu.

Turismi propageerimisest ma ei räägigi. Sõnades on eriti viimasel ajal niiii palju tehtud, samas kui sõitasoovijad vaatavad rahakotti ja...löövad käega. Tulu turismist jääb aga tulemata nii ettevõtjatele kui riigikassasse...
Ehk peaksid otsustajad natuke süvenema hinnapoliityikasse ja proovima tutvuda inimeste arvamustega? Nende inimeste, kelle jaoks justnagu massiliselt turismi arendatakse? Aga mille tulemus natuke nagu olematu!

Я люблю путешествовать, бываю в разных странах и далека от мысли, что меня везде должны понимать по-русски. С какой стати? Есть универсальный язык общения туристов – английский. Любви тоже не нужно. Вполне достаточно холодной вежливости и четкого исполнения договоренностей. В этом смысле Таллинн идеально мне подходит своей честностью и предупредительностью. А особенно лучезарных улыбок от северного народа я и не жду. Мы, волжане, тоже люди не улыбчивые и за напускной радостью привыкли видеть подвох.

Vahel tundub, et selliseid, loogilise mõtlemisega inimesi polegi enam jäänud. Aga on ikka. Ja tegelikkuses poleks vene turistidel põhjust muretsemiseks. Sest armastuse võitmiseks on palju vaja. Tähtsam ongi lugupidamine ja tegelikult ka abivalmidus. Hiljuti küsis vene turistidest abielupaar teed sadamasse. et vaatama minna. Muidugi juhatasim, sest nemad kõmpisid juba Paljassaare suunas. Rääkisime paar sõna ja nendelegi meeldis Eestis olla. Ehk peaksime ütlema ja kulutama miljoneid mitte ainult welkomme jaoks vaid ütlema ka Dobro Pozhalovat v Estoniju!?

Artiklis juttu ka Pronkssõdurist. Laamendajate ja närvilise klenskismi asemel peaksime rohkem tähelepanu pöörama kõikide haudade kordategemiseks, olenemata sellest, kelle poolel sõditi, õigemini langeti. Sõja ja sõdade üldse suurimaks kannatajaks on alati rahvas!

Pläralat ma vist ei loe. Üks pläraja juba mainis põrgut ja paradiisi. Paradiis turisti jaoks, põrgu emigrandi jaoks... Las jääb talle ta arvamus.
Aga Elena Nalimova jaoks soovitaks leida veel teisedki kohad Eestis. Kasvõi Elva või Piusa. Kui sinna just hinnapoliitika tõttu läbi Odessa sõitma ei pea...

**************************

Muidugi, ka trammiteed mööda saab sõita! Kas just Euroopasse, aga koju ehk küll...
 

2 kommentaari:

  1. Eheee-tramm ajab autot taga, kas uus söidustiil tekkinud meie vabariigis??:D:D kesklinnas samuti nii söidetakse Paberi trammi peatusest linna poole!!:D:D

    VastaKustuta
  2. Kesklinnas see nagu loomulik ehk, aga see mees otsustas küll vist turukottidega otse lõigata...
    Halekoomiline lugu muidugi...

    VastaKustuta