Blogiarhiiv

neljapäev, 23. veebruar 2012

ANALÜÜSIMISEKS

Ühte lühikest artiklit tahaks kohe põhjalikult analüüsida. Pealegi tõotab ka plärala huvitavaid arvamusi ja mingis mõttes võib selline seisukoht olla murdepunktiks.

http://www.postimees.ee/749676/ansip-valitsusel-on-nappinud-empaatiavoimet/

Kommenteerides Eestis viimasel ajal sagenenud proteste, ütles peaminister Andrus Ansip, et valitsus ei ole suutnud mõista piisavalt üksikinimese muret.
«Konkreetselt Eestist rääkides tuleb tunnistada, et teatud asju ei ole mina ega valitsus suutnud piisavalt rahvale selgitada, empaatiavõimet on vähe olnud,» rääkis peaminister tänasel valitsuse pressikonverentsil.
«Riiki kui tervikut oleme suutnud päris hästi hoida, aga iga üksikinimese muret ei ole suutnud ilmselt piisavalt mõista. Et mõtlemiskohti on.»
Kommenteerides nii ACTA-vastast meeleavaldust kui lähenevat õpetajate streiki, ütles Ansip, et inimestel on olnud vabas Eestis kogu aeg õigus sel moel meelt avaldada ning see pole Euroopa Liidu kontekstis midagi erilist.
Tema sõnul on Eestis kriisi ja selle süvenemist tunnetatud juba 2007. aastast peale ning paraku ei lubata ka tulevikuks midagi väga optimistlikku. «On täiesti loomulik, et inimesed väsivad. Küsimus on selles, kuidas väsimus võita.»

Video on muidugi oluline!

Minu tõeliseks üllatuseks polnud peaministri esinemises seekord mingit üleolevust, pigem oligi näha väsimust. Väsimust millest? Kas piisava puhkuse puudumisest (ka meil, vedurijuhtidel on oht, et uue seaduse puhul jääme ilma meile väga olulisest lisapuhkusest) või peegeldus see, et kriisi algusest peale tehtud paljud otsused , õigemini nende tagajärjed, on hakanud näitama tehtud vigu? Muide, meilgi palju neid, kes ei mõista lisapuhkuse vajadust, olenevalt töö iseloomust. Üks nüanss näiteks see, et vedurijuhtidel pole seaduse järgi isegi õigust tervet nädalavahetust kodus olla. Sest piisab maksimaalselt 36 tunnist kahe sõidu vahel! Kas 36 ja üle 50 tunni on erinev suhe? Ja just see, et plaanitav seadusemuudatus raudselt selle lisapuhkuse ära nullib, on põhjuseks, miks ei saa olla usaldust Ansipi ja tema valitsuse vastu.

SS1
23.02.2012 14:19
"...tuleb tunnistada, et teatud asju ei ole ei mina ega valitsus suutnud piisavalt rahvale selgitada.."
Ehk teisisõnu on kõik õieti tehtud,ainult ajupesu ei ole piisav olnud. Empaatiavõimet oli liiga vähe selleks, et aru saada:vaatamata kõigele suudavad need inimesed veel oma peaga mõelda!
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -9 -1  +1 +57
teiekass
23.02.2012 14:19

Te ei pea mitte selgitama vaid KUULAMA!


Kaks kommentaari ütlevad pea samapalju kui too lühike lõik ekraanil! Ajupesu ja selgitusi eristab ülipeen vahe. Selgitusi vajab ehk eelkõige Kreeka, kes peaks selgeks tegema, et pillerkaaretades ei jõua kuigi kaugele ja selgitustele alampalga alandamisel, koondamistel, jm, peab eelkõige eelnema eeskuju! Nagu president loobus ametipalgast, nii peaks ka valitsusasutused seal esimesena ja eelkõige alustama oma ridade puhastamisest ning kulude , mitte kokkuhoiust, vaid vähendamisest just otstarbekuse kaalutlustel. Ja sinna juurde lisada selgitused koos lubadustega, et tegeletakse PÄRISELT ka töötute probleemi lahendanisega. Sest minu jaoks mõistetamatu (kindlasti mitte suurepalgaliste jaoks), kuidas peaks kreeklane väidetavalt nälga surema peale kokkuhoiumeetmeid, kui nende sissetulekud on laias laastus kümme korda suuremad meist?
Kui aga samasugused või suuremadki käärid on meie palgavahedes (võtke aluseks kasvõi mediaanpalga ja keskmise palga suur vahe), siis on meilgi mõtlemisainet. Ning siin ei aita ka niivõrd selgitused, kuivõrd reaalne tegevus sissetulekute võrdsustamisel. Nii peab ka näiteks emapalk olema kõigile üks. Ning kaduma i´gasugused kuluhüvitised. Sest on ju ebaloomulik, et omadega ei tule toime 50 000 kroonise palgaga inimene, samas kui 5 korda väiksema palgaga peab toime tulema. Kulud on ju samad! Toit, transport, riided, eluase!? Kui aga esimesed toime ei tule, siis elatakse selgelt üle oma (ja riigi) majanduslike võimete!

Hindan väga seda, et meil on vähe võlgu ja selles mõttes peaks praegusest valitsusest eeskuju võtma. Mitte kõiges muidugi. Maksta sajad miljonid eurod abipaketti, samal ajal kui abisaajad elavad kordi jõukamalt!? Tõenäoliselt on tagaplaanil niiditõmbajateks lihtsalt pankade konglomeraadid, kes ninasõõrmetes tunnevad hiigelkasumite kadumist.
Ja selle koha pealt ongi üks praeguse valitsuse puudus - pole suudetud tagada omamaist pangandust ja maksude riiki jäämist. Määgutamise varjus ehe näide, Swedpank likvideerib pangaautomaate mitte ainult Virtsust (kus "vaid 2 korda päevas automaati kasutati"), vaid ka sealt, kus seda tehti sadu kordi päevas! Kui isegi võib mõista, et pangale on kulukas pikka vahemaad ühe automaadi pärast sõita, siis linna see teatud tingimustel on see kulu imeväike ja ka ülalpidamiskulu pole mitte midagi märkimisväärset. Niiditõmbajateks taas kaubakettide soov ise sularaha välja andma hakata ja sellelt prisket teenustasu nõudma hakata. AHNUS! Ei ole muud põhjust rahaautomaatide likvideerimisel.
Just täna, Pärnus, Raeküla kaupluse ees leidsin ennast uhkesti krohvitud seina eest. Sealt, kus varem oli automaat.
Kui valitsus ja valitsusjuht ei suuda aru saada, et sularaha on just väiketootjate külakaubanduse jm s seisukohalt eluliselt oluline asi, siis polegi midagi rääkida! Kas nõuandjateks sellised proffessorid, kes soovitavad sularahast loobumist? Nagu keegi soovib ka maa-elust loobumist.
Niisamuti ei tohiks inimese teenitud raha olla kasumiobjektiks kauplustel, kes hirmsasti lisakasumit teenida soovivad. Muutudes sellega sms-laenufirmade sarnaseks või isegi otsesõnu liigkasuvõtjateks!Samal ajal kui oma töötajate palgad alla tõmmatud või lisatasud kaotatud. Samas kui käive kauplustes aina kasvab. Miks teevad nii konsumid, selverid, marketid? Ahnus!

Kui on väsimus, minge puhake natuke maal. Mõnes majutusasutuses. Kus saad osta ka midagi omamaist. Kasvõi linaseemnetega kukleid. Sest seemned on väga tervislikud, peab oskama vaid õigeid süüa!

Aga kuulamisoskus on olulisem selgitusoskusest! Kui kuulata vale nõu (sest nõu vajame me kõik, olgu siis fooliummütsikesega ringi käies kui otsustajaks olles), siis tagajärjed ei saagi olla õiged. Nõuande ignoreerimine on aga veelgi hullem, tagajärjeks 99% valesid või vildakaid otsuseid just sellisel, valitsustasandil. Nii riigi kui väikese omavalitsuse tasanditel. Nii et tasub selgitustega alustada oma meeskonnas ja kindlasti ka mõned "kuulamiskursused" läbi käia!

NemoR
23.02.2012 14:23
Kas fooliummütsike kukkus vastlaliugu lastes peast ära või sõid leevikesed seemned ära.Varem pole nagu miskid signaalid peaministri ajudeni jõudnud.
vasta_kommentaarile teata ebasobivast kommentaarist -5 -1  +1 +44
Seemned?
23.02.2012 14:27
Kuidas tal ikka need seemned pähe tulid?? Inimene ju näeb kõike ainult läbi iseenda. Järsku jättis seemnesöömise maha ja nüüd hüüdis" Täna nägin ma Eestimaad.!"
Naer on terviseks. Nii tasuks ka peaministril pläralat lugedes (mida ei peeta tavapäraseks, mis vale, aga võiks lugeda) natuke naerda, sest rahval on kohati nalja- ja irooniavõime täiesti alles, muide, ilma, et igalt poolt õelust paistaks.
Naljatuju kaob aga kohe ära kui poodi minnes hinnatõuse näed või uue üüriarve saad. Rääkimata postkontorite, pangaautomaatide, apteekide, haiglate jne likvideerimistest. Rääkimata riigi suunamisest valele teele, kaotades turvatunde riigi kodanikes. Aga just sinna viib tulumaksu pidev alandamine! Ehk tunnistaks oma viga ja taastaks esialgse tulumaksu!? Taastades kodanike usu oma riiki ja hoolivusse?
Kes oli see, kes tulumaksu alandas ja seega põhjustas (üks olulisemaid põhjusi!) päästeameti, politsei jt vähenemise ja võimekuse kao. Ja millal?

2007 oli tunda kriisi! Kes on sellest ajast peaminister? Mitte, et oleks süü kogu Euroopa hädades! Aga meie otsuste taga üks valitsus, ministrite kohtade vahetus siin mänginud pigem negatiivset rolli lisaks.Ja kes võitsid enam tulumaksu vähendamisest?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar