Blogiarhiiv

kolmapäev, 8. veebruar 2012

MAALE TAGASI



Paneb ennastki mõtlema!
Kerge alustada pole kindlasti. Aga ega vist muud jää kui tuleb käsile võtta ja asjad läbi mõelda.
Riik ei aita suurt midagi. Pigem suuremad nõuded jm. Üle aasta olen kirjutanud-rääkinud teeäärsetest müügikohtadest. Pole lugenud-kuulnud ühegi asjapulga tõsist arvamust, veel vähem tegemist. Taluliidud ei vasta üldse ettepanekutele, omavalitsused kohati püüavad midagi teha, Kodukant on täiesti sisutu ja hambutu.
Kui palju aga võiks anda teeäärsed müügikoha tööd ja leiba maainimesele. Kindlasti mitte tuhandetele kuid paljudele küll. Ise sellega alustamiseks peaks olema ikka kõvasti raha või peab kallilt müüma, et teenida millegi loomiseks. Kalli hinnaga müümine aga pole jätkusuutlik ja ikkagi ei jõua sa kuhugi... Vureled ja vindud ning tuled ikka linna viletsapalgalisele töökohale, tähtis on ju hing sees hoida...

http://www.maaleht.ee/news/uudised/kylauudised/anna-teada-mis-aitab-maal-elu-hoida-ja-noori-tagasi-tuua.d?id=63887767

  • axel

    08.02.2012 08:39
    Praeguse Reformierakonna Valitsuse ja Riigikogu asendamine sisseostetud valitsemisteenusega Skandinaaviast aitaks Eesti elu korda saada!!!
    Praegused diletandid ei ole huvitatudki riigi elamiskõlblikuks loomisest. Mitte ükski erakond pole pädev rahva eest rääkima siin riigis!
  • mägieestlane

    08.02.2012 08:42
    Igasse külla kool ,rahaautomaat,korralik interneti ühendus,kauplus,teed lumevabaks,Valga-Võru-Koidula reisirongiliikluse taastamine.Kauplustes võiks olla kaubad soodusega.kasvõi käibemaksu võrra madalam,soodustused kinnisvara soetamisel,suurenduskoefitsendiga palk,soodushinnaga autobensiin,elekter.
  • missost

    08.02.2012 08:54
    Ei tule keegi maale sellepärast, et bussipeatus, pood ja postkontor on lähedal, tullakse siis kui töökohti on. Ja selle järel mõeldakse kuidas lapsed kooli saavad, kuidas oma asjad aetud saavad. Ma arvan, et kui lapsed mõistliku ajaga kooli ja koju jõuavad, pole kellelgi selle vastu midagi, et kool koduukse juures ei ole. Väiksemad lapsed peaks siiski kodu lähedal koolis käia saama. Tähtis on hästi läbimõeldud plaan, kuidas vallas asjad toimima hakkavad. Tuleb inimestele selgitada, et vanaviisi enam ei saa ja pakkuda välja lahendusi pisidetailideni välja. Valdade liitmisest me ei pääse, aga üldsõnaline lubadus kuidagi asjad korda ajada ei veena inimesi. Näen, et meie kandis on paljud noored käega löönud ja jalga lasknud, aga need kes on jäänud püüavad väga oma elu huvitavamaks ja elamisväärsemaks muuta. Riigi tasemel peaks läbi mõtlema, kuidas ettevõtlust ergutada ja keerulistesse piirkondadesse rohkem reaalset abi pakkuma. Praegu suudavad vaesemad vallad ainult hädapäraseid teenuseid pakkuda. Mingit uut hingamist pakkuda aga ei suuda. 

    xxx

    08.02.2012 09:27
    Mina elaks hea meelega maal.
    Maal aga pole paraku tööd,mis minu jaoks ongi ainuke põhjus miks ma sealt ära just kolisin.
    Olen lapsest saati loomadega töötanud ja rasket tööd teinud,nüüd olen 25a ja kolisin linna,sest loomi pole juba ammu meie peres ja maal läks viimanegi firma kinni:S
    linnas sain esimese nädalaga tööd!pole just suurem asi töö ja ka palk on vilets,aga vähemalt ei sure nälga ja maksud saab makstud!
    kui riik toetaks noori ettevõtjaid kes tahaksid maal põldu harida või loomi kasvatada!siis võiksin maale tagasi minna küll!
    Maal elamine oleks lihtsalt super!hea rahulik!

    lihtnemaja

    08.02.2012 09:37
    Kas pole inimese kolm tähtsaimat põhivajadust:
    1. Söök - kõht täis.
    2. Riided seljas (see osa põhjustas nõuka ajal rahulolematust ja sundis pingutama).
    3. Soe tuba, katus peakohal.
    ...
    Kui need tagatud, jääb aega suurte mõtete mõtisklemiseks - ehk vaimseks arenemiseks, millest tänases tarbimishulluses aina rohkem vajaka jääb ja tulemused kahjuks ...

    Kas pole tänases suurmaks probleemiks ülaltoodud loetelu kolmas komponent? Isegi liisitud autod saab vist tagastada, kui raskeks läheb?
    Aga anda tagasi oma unistuste kodu ja jääda sellgi poolest pangale võlgnikuks?
    Paljudel on jäänud rahuldust loov kodu ainult unistuseks ja ettearvamatult kasvavad eluasemekulud suurimaks pingeallikaks?

    Aga minu peas on juba ammu lahendus maamajade ehituse optimeerimiseks. Kogen just praegu ise, kui odav võib olla maal elamine, kui tänased tehnoloogiad ja lõpmatu ressurss metsa näol kasutuses.
    Mulle on vastu vaieldud, et "mida maksab juba kaevu tegeminine või elektrikaabli vedamine!" Miks peame neid töid traditsioonilisel äripõhimõttel tegema? Ikka ühistu, mis soetab vastava tehnika. Ikka "mina sulle, sina mulle".
    Panustamine meie loomulikku pingutamisevõimesse endi laste heaolu ja turvalisuse nimel sisaldab tohutut jõudu. Panustame koos ka mõistliku hariduse väljatöötamisse - praegusest tupikust pöördumisse.

    Kui vähe autosid sõitis mu maakonnakeskuse tänavatel päev enne jõule ja jõulude ning aastavahetuse järel, kui ei olnud vaja lapsi linna kooli vedada. Mina tunnen maal oma majas elades, et milleks mulle keskmine palk või isegi miinimumist jääb üle, kui mõistlikult oma kulude otstarbekuse üle kaalutleda. Lapsed peaksid olema koduõppel koos ühisõppe tubades kogunemise võimalusega. Ühistuline tegevus päästaks palju.

    Millega sina nõustud ja mis valesti?
     ****************************************
  • Palgalehte ei taha vaadatagi mitte! Peab tõsiselt töölt lahkumise läbi mõtlema. Ehk leiab võimaluse maal sama rahakese teenimiseks, sest olukord paistab vaid hullemaks minevat. Isegi kui peab üksi hakkama ronge juhtima ja justnagu tuleks mingi palgatõus, siis vähenevad puhkepäevad, lühemad sõidud, palgalangus jms tähendavad seda, et see töö ei tasu enam üldse ära mitte üheski mõttes...

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar