Blogiarhiiv

neljapäev, 2. juuni 2011

RONGISÕIT

Taas teel...
Hoolimata varasest ajast on nii Pärnu kui Valga rongile minemas üksjagu palju rahvast. Ka rattamatkajaid muidugi.
Aegviidu. Kindlasti üks parema perspektiiviga kohti tulevikus. Bussipeatus kõrval. Ruumi palju. Loodetavasti muutub puhkepiirkonnaks, mille juurde kuulub ka külaturg.

Lehtse vana jaamahoone. Päris ilus! Ka Lehtses ehitatakse platvormid nii, et vahetusse lähedusse jääb kauplus ja piisavalt ruumi parkla jaoks.

Tapa.Ootekoda on stiilne, selliseid peaks lülitama turismimarsruutidesse, et ka teised seda näeksid. Tüüpiline muidugi see, et kui seda on lõhutud, siis mitte kedagi ei huvita selle remont. Pressiesindaja ütleks: Varsti tulevad meile uued ja mugavad rongid. Ega rongijaama polegi vaja tulla varem, see pole mingi kogunemiskoht. Inimene tuleb reeglina ikka 2-3 min enne rongi.  Mina lisaks: kui ta muidugi sõiduplaaniga (muudatustega) kursis ja kuskilt õigel ajal andmeid saab.

Kiltsi. Asukoht on võimalikult lähedal ülasõidule ja saab rakendada ka ühist ootekoda. Buss saaks peatuda vahetult kõrvaltee lähedal.

Samas. Ülihea näide reisija "lambakarjamentaliteedist". See pole halvustavalt öeldud, vaid lihtsalt nii on. Ajutine piimapukk ja mitte üks lastest ei läinud oma ratastega ülekäigule. Vaevalt, et seda märkas ja oskas ka täiskasvanu juhendada. Ja tänu piimapukile tuli rattad muidugi kõikidest vagunitest kokku koguda, sest ette nähtud avada vaid üks uks. Aega ikka kulus. Kui aga sõiduplaan tehakse viimase vindi peal, siis toovad sellised olukorrad kaasa hilinemise ja ahelreaktsiooni.
Pedja. Asukoht oleks võinud olla tunduvalt lähemale ülesõidule. Kuid siiski parem kui endine asukoht.
Tartu. Kõpitsetakse tunnelit. Hea oli, et tulin varasema rongiga, sest kiirrongiga oleks võinud vabalt ümberistumine ebaõnnestuda. sest oma varustusega ma viie sekundiga läbi tunneli ei jõuaks. Muide, vaksalitagune sissekäik on kahe uksega. Avatakse vaid üks. Naera puruks! Kodinad tuleb ratta pealt maha tõsta, uksest läbi pugeda ja uuesti varustus peale laduda. Ja ärge mingil juhul kaksikute vankriga tulge. Te ei ole oodatud!Tunneli treppidel pole ka vankrisiine, Ühesõnaga kogu kodinad tuleb üles tassida. Sai veidi teiste inimestega vaieldud ka ülekäikude teemal. On arvamus, et piisaks ühest ülekäigust Tallinna pool, kus ka parkla. Antud ümberistumine aga näitab, et kindlasti on vaja ka teise otsa ülekäiku. See lühim, kiirem ja ka visuaalselt rongijuhi poolt paremini jälgitav. Kusjuures, ka jaamatöötajate jaoks peaks olema ohutu liikumise teed. Seega peaks Valgapoolne ülekäik olema kõiki teid ületav, osaliselt seega vaid ametikäik. Aga seda pole! Nii et ka selle koha pealt ei saa ohutusest rääkida.
Tartu vaksal muidugi igatepidi kena.
Valgemetsa. Piimapukk. Vaja oleks minim 50 m. Nagu ka Kiidjärvel, Taevaskojas ja Ilumetsas. Kuigi tõenäoliselt võivad liinile tulla vaid kahevagunilised, siis kindlasti tähendab see tulevikus seda, et osa inimesi rongi ei mahu. Seda ütleks ka prohvet Järve Jaan.
Valgemetsas endine pioneerilaager. Nüüd siis puhkekeskus. Vähemalt mõni aeg tagasi oli inimlike hindadega ja usun, et praegugi. Kui mingil ajal tulevikus käivituks näit Tallinn-Võru kiirrong, siis 3 neist 4-st peatusest peaks igal juhul olema sellel rongil. See teeks puhkama tulemise mugavaks ja kiiremaks ka Tallinnast ja Kohilast ja Raplast. Seega ka rohkem sõitjaid. Kui vaid rong ära mahutab...
Ruumi piisavalt kasvõi küla kiigeplatsiks ja muudeks kultuuriüritusteks.
Loodetavasti leitakse võimalus ka Taevaskoja ootekoja ületoomiseks platvormi kõrvale? Ja ootekoja ning ülesõidu vahele ehitatakse parkla. Ja infotahvlid.
Näh, ongi kiige!
Siin siis kahe bussipeatusega Veriora. Platvormi soovis ülesõidule lähemale ka vald, kuid keelduti. Seegi näitab, et kuigi väidetavalt on oluline roll asukoha otsustamisel omavalitsusel, siis tegelikkuses on see tihti vaid mull! Aitab ehk vaid peale platvormi valmimist läbimõeldud otsus bussipeatusele koha leidmiseks platvormile võimalikult lähedal.
Ai kui ilus jaam! Küll elaks sellises! Ja küll kaupleks tee ääres! Ja küll naudiks! Oeh! Tõeline Ilumetsa pärl! Kahjuks ei läinud ma seekord vaatama meteoriidikraatreid, aga usun, et sellegi kord ette võtan. Heameelega ööbiks sellise jaama ootesaalis!
Uus platvorm peaks vist tulema küll veidi eemale, ei saa ju aina tuterdada teiste eravalduses. Aga ruumi peaks jaguma ka bussipeatusele ja parklale, sest Ilumetsa tegelikult sobiv koht ümberistumisteks näiteks Värska bussidele. 
Nunnu kohalik kuts. Muidugi oli ta ettevaatlik, aga viineritest ära ei öelnud. Aga valvur ikkagi hinges!

3 kommentaari:

  1. VÕiks see pilt ka olla kus Taevas kojas 20+ inimest peale tuli :)

    VastaKustuta
  2. Ilusad pildid, mönus suvi ja kutsakene ka seal ootab peremeest vist?!!

    VastaKustuta