Blogiarhiiv

pühapäev, 31. oktoober 2021

Dets 2016 - Aivar Kokk ja RB ning "äsjasündinud" president näeb?

 

Tuesday, December 20, 2016

Aivar Kokk - "tublimast tublim"!


Aivar Kokk on visanud õhku lühikese repliigi, mis on tõeline pärl, isegi teiste samateemaliste seas!


Rail Balticu trass läbi Pärnumaa on tekitanud palju probleeme nii maaomanike vastuseisu, trassivaliku kui rahastuse tõttu. Veel pole hilja otsustada Tartu alternatiivi kasuks. Rail Baltic ei peaks olema üksnes transiitraudtee, mis otsejoones Eestist läbi põrutab, vaid eelkõige laiendama eestlaste liikumisvõimalusi ja arendama majandust.
Oleme täiesti ära unustanud Tartu, kui tahame, et kogu Eesti raudteest võidaks. Sellele trassile jääks ka Pärnust oluliselt rohkem inimesi. Kui me täna muretseme, et Tallinn ja Harjumaa kasvab ning Lõuna-Eesti tühjeneb inimestest, siis tihti on põhjus selles, et meil puuduvad kiired riigisisesed ühendused, et vajadusel käia tööl kodukohast kaugemal.
Puuduvad ühendused mõjutavad ka investorite käitumist, sest kehvade ühenduste tõttu paigutatakse raha täna pigem Tallinna piirkonda. Ehitades korraliku kiirraudtee nii nagu Euroopas tavaks, saaksime tuua Tartu Tallinnale ajaliselt 2/3 võrra lähemale.
Lisaks Tartu ja Tallinna kiiremast ühendamisest tuleks kõnelda terve Eesti raudteevõrgu väljaarendamisest. Kiirrongid peatuvad suuremates asulates, aga et ka vahepealsete peatuste sõitjad saaksid kiirrongile, siis peaksid nende peatuse vahel olema väiksemad rööbasbussid. Just selleks nn porgandid Eestisse toodigi. Raudteejaamade juurde ehitatakse täna parklaid ja võimalusi sinna jalgrattaid jätta, kuid tegelikult on see poolik lahendus. Ühistransport peaks olema märksa rohkem raudteevõrguga lõimunud. Bussid peaksid inimesi viima raudteejaamadesse. Perroonide juures võiks tulevikus reisijaid oodata elektriautod, mida saaks odavalt rentida.
Tuleb astuda esimene samm ja selleks on Rail Baltica viimine läbi Tartu.


Mida kosta? 

Esimene lõik tekitas äraütlematut rõõmu, sest me vajamegi majanduse arengut ja eestlaste liikumisvõimaluste laiendamist! Braavo! Õige! Lugesin ja olin lausa rind uhkusest kummis, et keegi ütleb tõe välja! 
Aga teine lõik oleks kirjutatud justkui millingu-pohmeluses, sisu läheb sassi kui Kört-Pärtli särk! Endine Jõgeva maavanem ei tea, et Tartus on raudtee???Eelviimane lõik aga ongi eriline pärl kui mõelda lõpulausele! Ehk siis natuke mugandades:
TERVE EESTI, PEALE TALLINNA JA TARTU, ON SIIS VAHEPEALSED KÜLAD JA ASULAD!? MUU EESTI, MIS SIIS TEGELIKULT EI OLEGI EESTI, KASUTAGU TAPALE VÕI TARTUSSE VÕI SIIS HOOPISKI RÖÖBASBUSSIDELE JÕUDMISEKS JALGRATTAID! HEI, PÄRNAKAD!!!??? KUI VEAB, SIIS ANNAB KOKK SIISKI KA BUSSID!

SEDA SIIS TÄHENDAB "....TERVE EESTI VÄLJAARENDAMINE....."!!! Vaat selline ongi meie rahvaesindajate ja arvamusliidrite enamuse tase?

***********************************************************


Tuesday, December 27, 2016

"Äsjasündinud" president juba NÄEB?



http://www.harjuelu.ee/2016/12/8438/president-kersti-kaljulaid-ma-nii-vaga-tahaks-koikidele-eestis-valgeid-joule-ja-rahulikku-aastavahetust/

Kas tõesti näeb? Või vaid arvab seda? Äsja Eestisse tulnud inimene ning näeb kohe kõikidel elualadel asju õigesti?
Peaksime uhked olema niisuguse arvamusliidri üle!?
Kas aga saab olla uhke, kui külastatud Kehra Paberivabriku tualettpaber läheb 85% ulatuses välismaale ja samas me veame seda hulganisti sisse? Välissidemed on tähtsamad kui kütuse kokkuhoid? Ometi saaks Kehra mõndakümmet inimest tööle võttes toota ise kogu Eestis vajamineva tualett- ja kätepaberid? On see ikka asi, mille üle rõõmustada? 40-60 riiki? Kas tõepoolest on tänapäevane tootmine vaid puhtalt taastumatute loodusvarade hävitamisele üles ehitatud? Sellele president ei oska mõelda?
 
President aga märkas, et riik toetab vabatahtlikke päästjaid? Kas aga märkab ka seda, et suur hulk päästedepoosid on suletud ja operatiivteenistused aina kaugenevad (maapiirkondade) elanikest? Reaalne elu ikkagi võõras?
 
 
Huvitav on muidugi tõdemus,. et "väga paljud tulevad Eestisse tagasi", kuigi pigem tundub, et väga paljud ei tule ja ei kavatsegi tulla? Kas siis tundub eestlaste lahkumine kui miraazh? E-riik võib ju olla tore, kuid sellest on vähe. Senine riigi suhtumine (ka ekspresidendi) oma rahvasse ja vajadustesse on olnud pigem peletav, mitte kutsuv!? Loodust meil ju veel on, kuid metsade hävitamine hoogustub ning ollakse valmis ehitame aina rohkem riiki lõhkuvaid trasse? Kas see ei tee presidenti ärevaks? Ning kuidas saab selle sissetulekute kasvuga, kui samal ajal peame tulevikus aina rohkem maksma peale, et püsiksid mõttetult kallid ehitised? Või maksame "eliidile" aina suuremat palka, lastes palgakääridel paisuda? See kutsubki siia tagasi ja peletab kõigil lahkumismõtted peast?
Palga poole pealt on siis riigi ülesanne pöörata tähelepanu vaid laste haridusele ja inimeste ligipääsule tervishoiule? Sellest siis piisab? Isegi siis kui paljud elavad alla vaesuspiiri (kas president ikka teab, et minister Ossinovski arvates on vaesuspiir Eestis kolm keskmist palka?)?
 
Ühistulise tegevuse jutt on muidugi üldjoontes õige. Kuid põhilises ta eksib. Saab ikka küll paremini. Maal elavad inimesed ei pea vaid linnas tööl käima või kodus arvutis istuma, neist sõidab paljudes kantides igapäevaselt mööda väga palju inimesi autodega. Turistidest rääkimata. Kuni maainimene peab oma toodangu vedama Tallinna Rimi lattu, et see sealt taas kodukandi poodi jõuaks...... ei saa muidugi maaeluga rahul olla. Miks me soovime ehitada laiu maanteid, et autod saaks maainimestest ja nende toodangust mööda vurada, mitte ei keskendu maapiirkondadesse hea taristu loomisele? Taristu ei ole see lai maantee, vaid palju rohkemat! Koos toodangu müümiskohtadega, nii et kokku saab hoida kütust. Nagunii möödasõitja juba sõidab!? See on see, kuhu peame püüdma! Seega, oleme paljuski valel teel? Ja president kiidab takka, mis sest, et maal elu aina koomale tõmbub!?

Samas ehk president tõesti NÄEB? Äsja Eestisse tulnuna näeb juba, kuhu Eesti liigub? Ja et inimesed pakuvad omavalitsusreformis (enne? pärast reformi?) välja ideid ja vallad tõttavad neid toetama? Mis mõttes? Oleks tore, kui president tooks ka mõned näited, kuidas riik ja KOV-id kodanikuühiskonnaga arvestavad!? Jutt, et piiri asukoht pole üldse tähtis, on muidugi naiivne arusaam. Piirid on väga tähtsad, ka suuremate omavalitsuste puhul Lähtuda tuleks ikkagi sidemetest ja ühendustest, vajadustest ja võimalustest.

Pagulastest libisetakse põgusalt üle, kuigi mulle meenub kohe õõvastav juhtum, kus pagulane oma naist põlema tahtis panna. Erinevalt Vaost ei ole nüüd kohal kaameraparve ega poliitikuid kaastunnet avaldamas. Poliitilise profiidi lõikamine vaid oluline? Muidugi, huvitav on vaadata tulevikku. Kui hiljuti oli jutuks et "pingviinide paraadil" tuleb muudatusi, siis ootaks tõesti, et kõik vastuvõtud saavad toimuma lastekodudes, mitte Toompeal või kontserdisaalides! Kas ma näen seda?

Seda näen küll, et president räägib 12-aastasest äraolekust, aga nägemine jääb ikkagi nõrgemaks? Minul või tipp-poliitikutel? Intervjuu igatahes usaldust väga ei kasvata......

6 comments:

  1. Kas sinu nägemus, Neeme, on just see õige? Kui ütled, avaldad kahtlust, et 12 aastat Kontrollikojas töötanud inimese oma pole see - õige. Et tema on oma eemaloldud aastatega kuidagi vähem õige...

    ReplyDelete
  2. Tänud, Anonüümus!

    Kaugeltki ma seda ei ütle!

    Kuid nagu kirjutasin, siis on asju, mis ei toimi. Miks peab tuhandeid ja rohkemgi tonne kaupa vedama tuhandete kilomeetrite kaugusele? Sest kabinetiinimeste arvates ongi see normaalne?

    Miks VÄGA PALJUD väiketootjad nurisevad, et neil on väga raske kaupa turustada ja samas miks me ei suuda kuidagi (ühistute toel, riigi abil, omavahelise koostööga) mitte kuidagi talupoode ja -turge käivitada?

    Miks me peame õigeks tulumaksu alandamist, kui samas juba aastaid on meie turvatunne aina vähenenud? Sihilikult? Või president ei tunneta seda?

    Miks tundub väga paljudele, et eestlased aina lähevad ja vähe tulevad? Või miks ma kuulen tuttavatelt just nimelt minemise, aga väga vähe tulemise kohta? Miks meil ei hoolita piisavalt oma rahvast, aga selle asemel rõhutame aina TEISTE aitamise vajadust? Omadest ei hoolita ja äraaetud hobused lastakse maha?

    Palka kiiruga tõsta? Kaua me siis räägime VAJADUSEST, aga ei püüagi palgale kõva PÕHJA alla panna? kui küsin vahel vaidlustes, kus teemaks alampalk ja kohene pankrotistumine ning koondamine, et kas ei oleks parem üksi 800 kui kahekesi 400 eest töötada, siis on arvamusliidrid ikka ja jälle vastuse võlgu jäänud. Valimiste eel lubatakse suure suuga, peale valimisi jäetakse ikka orjadeks? Värske uudis, et välistööjõud enam ei saa 1,24 (ehk ka õige?), vaid KA miinimumpalka, siis ehk jätnuks nemadki inimväärse, kasvõi 0,7 keskmise peale? Jättes lootuse, et ka kohalik võib maasikakorjamise eest loota 700, mitte närused 400?

    Nii hiilitaksegi asjadest kõrvale. Ei võeta sõna ka selle nimel, et maavarasid ja raha kokku hoida, RB puhul. Ei räägita ka sellest, miks süvasadam ei toimi ega taheta väga ka näppu vibutada, et meil ei saa tuhandete km kohalike teede arvelt elada laia elu ja teha suuri maanteid, mõttetult.

    Kas mul on õigus? Olen õigusele saanud kinnitust sadade asjalikult kirjutavate/rääkivate inimeste käest. Või selgita, milles ma siis eksin, palun!?

    Muide, reaalsest elust (riigis, reatöötaja tasandil vm) irdutakse sageli isegi seda tahtmata. Sest selle mitteNÄGEMINE mõjutab nii. Sellest ei saa üle paar korda ettevõttes, lastekodus või rahvuspargis käies. Õppigem märkama ja kui on raske, kutsugem nägijaid appi!

    Ja lisaks veel, et absoluutne enamus asjadest, mida olen siin aastate jooksul kirjutanud, on aegade jooksul muutumas selleks, mis õige. Mitte et ma vahel ei eksiks, aga kui eksin (ja keegi tõestab), siis tunnistan ka oma vigu.

    ReplyDelete
  3. Ahjaa, milline on siis ikkagi vaesuspiir? Kas see, millest räägitakse või see, millest Ossinovski rääkis? Äkki õigluse nimel tagaks igale eestlasele kasvõi kolmandikugi vaesuspiiri summast?

    ReplyDelete
  4. Pean veel kord Anonüümust tänama ja lisaksin paar mõtet. Sest kommentaar panigi mõtlema.

    Blogi teemad sünnivad sageli siis, kui kahtlen või kõhklen kellegi ütlemistes, tegudes vm. Ikka mõtiskleme ju sageli selliste asjade puhul. Ja kui aina rohkem, vanemaks saades ja kogemusi omandades ning veel rohkem kohapeal ringi vaadates hakkad rohkem nägema ning tead, et just nimelt vaatamine tähendab nägemist, analüüsivõime asju TEADES aga oskust otsuseid teha. Tuled aga kaugelt kontorist või hoopis ameerikamaalt, ning teatad, et oled kohaliku elu spets? kas kahtlema ei pane?

    Nii et kõhklused-kahtlused ikkagi tekivad millestki, nagu tekib ka nõustumine. Et aga tekiks nõustumine, tuleb ütlejal eeldada, et ta vähemalt vaataja silmis on teadja. Nägija!

    ReplyDelete
  5. Ekspordiga sõdimine on ikka paras ämber...

    ReplyDelete
  6. Tänud!

    Noh, kuidas võtta. Ämber on pigem see, kui kunstlikult tahetakse eksporti suuremana näidata, kasvõi taastumatu maavara hävitamise hinnaga.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar