Blogiarhiiv

laupäev, 30. oktoober 2021

Aug 2016 - Kumna mõis ja Loodustoode ning suveniiritööstus.

 

Saturday, August 6, 2016

Kumna mõis ja Loodustoode.


Loodustoode ootas Kumnas külalisi ja tehti teatrit. Nii läksin minagi




























































 
*********************************************************************
 
 

Wednesday, August 10, 2016

Suva, kui pole suveniiri?



 Kohati võib kirjutajaga täiesti nõus olla. Teisest küljest on need asjad väga suhtelised. Meil on huvitavaid t-särke, mütse, rahvuslike mustritega riideid jm, kas aga eestlased üldse tahavad minna välismaale neid näitama? Kirume poliitikuid ja kõiki, keda jaksame, aga sama ise ka nagu ei püüa!? Samas ei saa öelda, et meil ka muus osas omapära ei oleks. Kalevipoja kuju veel lahes mitte, kuigi see oleks kindlasti mõistlikum kui Reidi tee (tunnelis). Kui mõelda kasvõi sellele, et ükski mööduja ei jäta pildistamata vabadusesammast või Eiffeli torni. Tuhanded laevad ja Kalevipoeg, piisav reklaam. Üks tuhandetest võimalustest.
 
Siin tuleb meelde ka mu enda loodud grupp näoraamatus ESTONIA-EESTIMAA. Liikmed, (suure vaevaga ligi paarsada, osa neist välismaalased) ei vaevu laikimagi, jagamisest rääkimata. Ometi, iga laik võib tuua uue nägija, iga jagamine uue jagamise. Seda, et aktiivselt lisataks oma välismaiseid tuttavaid, pole üldse mõtet rääkida. Eestis tundub ükskõiksus aina rohkem elu-olu valdavat! Ja see pole probleem vaid selles grupis. Kui üldse, siis kesken
dutakse vaid iseenda postitusele või suhtumisele.

Tallinna vanalinnas on tõesti nadi, kui põhiosa suveniiridest moodustavad vene matrjoshkad või leedu merevaik, kindlasti ka "vanalinna majakesed, made in Lietuva".. Autorile see tundub mõistetamatu, kui aus olla, siis mulle ka. Küll ei jaga ma arvamust, et meil pole eripalgelisi suveniire. On küll! Samas on meie oma käsitöö tegijad hädas tehtu turustamisega. Ma ei tea, kas peaks "võõraid" suveniire kuidagi keelama hakkama? See oleks keeruline ja kindlasti läheks hirmsaks lärmiks. Muidugi, võiks eeldada müüjate-ärimeeste eetikat, kuid mõeldes eelpool kirjutatule, siis pole selleks lootustki!? Seda enam, et suveniiripoodide omanike kõrvad mõistavad vaid "rahvusvahelise suhtlemise keelt"?
Milla me hakkame ISE aru saama, et riigi maine ja tuntus sõltuvad meist endist eelkõige? Ning merevaik ja matrjoshka ei tutvusta kellelegi Eestit!? Ja millal hakkavad seda mõistma riigiametnikud, kellel siiski oleks ehk mingidki võimalused asju muuta? Kuidas seda küll muuta? Anda poodidele akendele panekuks suured kleebised "AINULT EESTI AUTENTSED SUVENIIRID JA KÄSITÖÖ"? Nagu on toidul Eesi märgid? Muidugi, ärikas pistab giidile nutsaku pihku ja giid viib turistid ikka tema juurde. Kuuldavasti, seda on meil Eestis juhtunud küll ja küll, aga sellest vaikitakse?

Muide, siin tasub meenutada ka muud FB-s toimuvat. Enamus Eesti või ka ürituste, ettevõtete jm reklaamijaid ei suuda isegi postituses inglise keelt tagada! Kodukootud eesti keelega tahame välisturisti võita? 





Aitame seega ise kaasa iseenda omapära kadumisele? Ja polegi võimalusi midagi päästa?

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar