Blogiarhiiv

laupäev, 30. oktoober 2021

Mai 2016 - Põlva ja Ilumetsa. Järlepa väike pildivalik lisaks.

 


kolmapäev, 25. mai 2016

Põlva.



Taevaskojas siis liigub vaid kaks rongi päevas, suvel puhkepäeviti ka kolmas. Selgelt vähe! Siililegi selge, et tuleb taastada ka Võru rongiliiklus ning minimaalselt panna käima kolm aeglast ja kolm kiirrongi. Kiirrong tähendab siin siiski seda, et vahele jäävad mõned väiksemad peatused, mitte Taevaskoja kandi kõik kolm peatust ja Ilumetsa. Ilumetsast aga bussiühendus tagada Värskaga. Taevaskoja on ilus ja tuntud kant, aga siiagi tahetakse tulla kohale kiiremini. Rääkimata sellest, et Elron ei soovita sageli rattaid kaasa võtta, MKM aga soovib jalgratastega sõiduvõimalusi (vähemalt sõnades) parandada.
Siit tuleneb ka muidugi teine oluline asi - rattalaenutus! Kindlasti Põlvas ja ehk ka mujal. Koos elektriratastega ja.....kergliiklusteede rajamisega!





Põlvast olen ma näinud vaid kübekese. Ja talupoodi ei saanud ka seekord. Kuid ilus väike linnake ja muidugi võiks paaripäevase puhkuse käigus ka linnale (rattaga) tiiru peale teha.








Toiduait on vist söögikoht. Kuid kl 18 oli see igatahes kinni! Päris niisama poekauba peale ka ei tahtnud jääda, kaasa muidugi ostsin.










Otsustasin einetada kiirsöögikohas koos kohalikega. Seljanka oli tegelikult päris hea, friikartulid ka. Polegi etisi ammu söönud. Kõhu sai igatahes täis.












Hea muidugi kui on mingigi pood kauem lahti. Iseasi, kas see peab olema market. Kui ostjaid vähe...











Põlva paisjärve ääres tegin aega parajaks. Muidugi tuleks siia suvel ehk veel kord, natuke pikemalt ringi vaatama.



























Kui see juhuslikult kobras ei olnud, siis oli lahmakas kala....

































Tagasi Taevaskojas. Ja selgemast selgem, et kergliiklustee siin vajalik. Kui külaplatsi ehituseks aga läheb, siis väga loodan, et leitakse võimalus ka joogivee tagamiseks.
*****************************************



kolmapäev, 25. mai 2016

Ilumetsa.



Kuna tulin ilma igasuguse plaanita, siis peale puhkust Kiidjärvel otsustasin ka edasi liikuda. Esialgu oli mõttes Piusa, aga et seal äsja korra käisin, siis otsustasin rongis olles Ilumetsa kasuks. Seda enam, et Ilumetsa "perenaisega" koos sõitsin. Ja Ilumetsa meteoriidikraatrid olid mul siiani nägemata.
Seni aga tegin veel väikese tiiru Kiidjärvel.






































































Enne äratulekut oli aga veel ka üllatus, kaitsealune leek-kuldtiib. Tore kohtumine!




Matkaradu on ümbruskonnas aga rohkem. Näiteks kuklasterada.






Igatahes siingi on võimalus teha tore külaplats ehk ühispeatus. Koos väikese haljastusega muidugi ja joogivee võimalusega. Ka karavanituristid armastavad sageli omaette olla, neilgi oleks siin võimalik ehk peatuda. Ja ehk saaks nii mõnigi kohalik siin oma maasikad või seened ära müüa!?










Saarlased vist. Küllap igatahes lehvitati rongile heameelega, sest ega seda iga päev näe!?






Rongilt aga tuli taas mingi grupp. ja õhtul sõideti tagasi.













Ilumetsa on ilus! Ja lahke pererahvaga! Tegin ühe tiiru ära ja tagasi tulles hakkas juba palavus liiga tegema. Jagasin oma vorsti vana tuttava kutsuga ja vastu pakuti maailma parimat hapukurki. Oli hea küll, super hea!


Siingi oleks vaja mõelda parkla jm tegemisele. Ning paremale kaevule. Ehk õnnestuks sügavama kaevuga pääseda vee suurest rauasisaldusest? Ning nii saaks vee siinsed elanikud ja samas ka matkajad? Platsi oleks siia nagunii vaja, kasvõi teisel pool teed. sest siin võiks tekkida isegi teeäärset kaubandust, on ju möödasõitjaid väga palju. Ka rekkaid. Seega, peatuskoht ON vajalik! Ärgem unustage, et kõik, kes Eestis ringi liiguvad, on eluga rahul siis, kui on põhjust olla. Kui neist hoolitakse! Ja see ei ole pisiasi.





































Siin tegin ringi, edasi ei läinud, kuna ei saanud sotti, kas mingi tähistatud rada viib teiste "põrguaukude" juurde.
















No kas see on normaalne? Värska on lähedal ja pole mitte mingisugust rongidega ühendatud bussiliiklust!? See näitabki, et ei püütagi eriti midagi ära teha asjade muutmiseks. Ometi, Värska spaa oleks väga tänulik, kui oleks regulaarne bussiliiklus. Et ei peaks eribussi tellima. ja küllap oleks ka teisi õnnelikke.








Istusin ka Mädajõe kaldal.





























Ja ennäe üllatust! Just rääkisime taga kohalikku "liblikaässa", kui ta ilmuski nähtavale. Nii need FB-sõpradega kohtumised toimuvadki!
(ning mustlaik-apollo tema poolt sealtkandist leitud)




Ja tagasi Tartusse!

 



****************************************



laupäev, 28. mai 2016

Järlepa.





























































































Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar