Blogiarhiiv

laupäev, 30. oktoober 2021

Maa peale, arvamusliidrid, allveerobot Haapsalus ja Daeshi noored. Nov 2015

Thursday, November 19, 2015

Tulge maa peale, arvamusliidrid!


Facebook on üks huvitav maailm. Kuigi paljukirutud, on sellel ka kõvad plussid. See mõte tekkis mul seoses mõningate asjadega täna rongiga sõites ja Maalehte lugedes. Muide, imestan, et Maalehte pole veel ära keelatud või vähemalt mahtu kümnekordselt vähendatud. Päevaleht ja Postimees ei küüni sinnamaanigi ja on võrreldes Maalehega vaid küünemusta väärt! Maalehe "viga" on aga selles, et liiga palju on häid ja PÕHJALIKKE artikleid. Olulistel teemadel kusjuures.

Mis on aga siis facebookis huvitavat ja head!? Muuhulgas see, et pea igal endast lugupidaval poliitikul ja/või arvamusliidril on oma konto. Mõningate lugemisest olen ma loobunud. Näiteks mõne sotsi vihakülvamisest. Või P. K. sõimust. Sellest hoolimata juhtub, et O. O. või L. P. või keegi kolmas sõimab (pööblit). Muidugi sõimab rahvas veelgi rohkem arvamusliidreid, nii tõelisi kui jutumärkides. See selleks.
Ometi, arvamusliidrid võtavad viimasel ajal väga kõvasti sõna olulistel teemadel. Näiteks pagulaspoliitika ja kooseluseadus. Nüüd ka Estonian Air. Üldjuhul asi piirdubki mõne teemaga. Ma ei ütle kaugeltki, et nende asjade üle ei peaks arutlema. Vastupidi. Kui aga tood teemasse midagi seonduvat reaalsest maailmas, meie endi igapäevasest elust, siis äärmiselt sageli seda isegi ei kommenteerita! Kuigi kõik need teemad pole sugugi vähemolulised. Paljusid neist puudutab ka Maaleht muidugi.
Bussiliiklus (ka maal).
Ohutus (probleemide eiramine) Eesti Raudteel, väga otseselt sadade reisijate elu puudutav.
Põllumajandustoetused.
Arstiteenus.
Energiamajandus (sh säästmine).
Ja veel 1001 asja.
MIKS ARVAMUSLIIDRID EI TEGELE REAALSETE ASJADE PAREMAKS MUUTMISEGA?
Kas HEAD TEGEMINE ei anna piisavalt hääli? Siis peab ütlema, et valija on s...!

Võtame siis selle värske Maalehe.



 http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uudised/eesti-maabussindus-on-kirju-kui-kihnu-seelik?id=72965629

Probleeme on nii linnade siseste bussiliinidega kui kaug- ja kohalike liinidega. Midagi nagu tehakse, midagi muudetakse, aga igaüks mängib oma liivakastis.
Esimene probleem: nõudebussid, invakohad jm.
Teine: busside täituvus ja kasumlikkus, s. t. muidugi ka riiklikku dotatsiooni.
Kolmas: piletisüsteem, kallid veebiarendused, killustatus firmade kaupa jne.

MIKS EI KAALUTA TÕSISELT ÜHTE OLULIST ASJA - TASUTA BUSSISÕITU?
Keskerakonna üks väheseid asju ongi tasuta ühistransport Tallinnas ja plaan seda laiendada üle riigi. Aga teeme nii, et me ei hakka siin (vastu)põhjendusteks tooma EL-i soovi, et sõitja peab kõik kulud ise maksma, mitte riik. EL pole mingi eeskuju ja seda ka paljus muus. Minu jaoks on aga loomulik, et vaadatakse suurt pilti. RAS Eesti Transport, kes haldaks nii busse, ronge kui praame, oleks LÕPPKOKKUVÕTTES kõige otstarbekam variant. Kohe veel üks palve - ärge ka selle koha peal hakake rääkima, et riik on halb peremees. Riik, see on rahvas, aga veel rohkem (võimu)poliitikud. Nii et sel juhul on poliitikud viletsad (peremehed).
KUI PALJU MAKSAB TÄNAPÄEVANE PILETISÜSTEEM EESTIS? Piletisüsteemide loomine (1 miljon eurot praamidel), selle arendamine, seadmete vahetus ja lisamine (k.a. kaamerad bussijuhtide juures), sellega seotud töötajate tasud, erinevad kliendikaardid, andmebaasid (t-pilet, peatus.ee jm) jm!? Kas tõesti ei ole majanduslikult OTSTARBEKAM rahastada ühistransporti 100% ulatuses riigieelarvest?  Ühtse süsteemina? Ühtse sõiduplaanina ja korrigeeritud ühildamise ehk ümberistumistega? Maanteeameti ÜO juhataja Mika Männiku sõnul peab maksumaksja iga euro kulutamine olema põhjendatud. Miks siis kulutatakse maksumaksja raha rohkem kui võiks ja saaks? Veelgi enam, kulutatakse ebaotstarbekalt?
Või eesmärgiks on lihtsalt pakkuda raha väga erinevatele firmadele?

Samad küsimused tekivad ka tänavavalgustuse kaasajastamisel. Saastekvootide eest tehti paljude slinnades uus tänavavalgustus. Säästlikum? LED-lampide koha pealt küll. Kas aga süsteem (sellega kaasatud erafirmad) kokkuvõttes on soodsam? ja kui palju? 30%? Aga miks mitte teha kohati süsteem, mis oleks 90% odavam?

http://eestimaablogi2.blogspot.com.ee/2014/12/inimlik-valgus.html

Mis segab muuta seadusi nii, et näiteks KOV võib läheneda teemale vastavalt vajadusele? Näiteks lisada kohalikesse heakorraeeskirjadesse nõude, et vastavalt reaalsetele otsustele peab kinnistu omanik (osadel, eelkõige väiksematel tänavatel) tagama kõnnitee valgustuse oma kinnistu piires. tegelikult siis enamasti OMA värava esise ala valgustuse? Haapsalu linn teatas äsja, et püüavad vähendada postide osa tänavataristus. Kas aga kaabli kallis mahamatmine on igal pool õigustatud? Kindlasti ei ole. Iga tark inimene (nii arvamusliider, kui kinnistu omanik) peaks aru saama, et kümme korda odavam asi on mõttekam kui kallis. Seda enam, et KOV saab ülejääva 90% kulutada muudeks, maksumaksjale vajalike asjade tegemiseks!?
Nüüd tehke mulle lollile selgeks, miks see minu mõttekäik (ja teised ka) ei ole õiged!? Et ma ilmaasjata ei kiruks arvamusliidreid...

http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uudised/maalehe-eksperiment-arstiaja-saamine-on-kui-onnemang?id=72976167

 http://maaleht.delfi.ee/news/maaleht/uudised/naerda-voi-nutta-muhulase-imeline-paasemine-pealinna-tohtri-manu?id=72974211

Ma muidugi ei imesta, aga arvamusliidrid võiks küll imestada. Miks küll meil tehakse seadusi, määruseid ja eeskirju, aga täitmine pole tegijate asi? Ehk siis Teie ja valitsejate? Ei imesta ma muidugi selle üle, et süsteemi toimima pole saanud Taavi Rõivas. Ei siis, kui ta oli haigekassa nõukogu esimees ega ka nüüd.  riik ju vilets peremees?
Kui neid lugusid loed, peaks kahe käega peast kinni haarama! Aga ei, peaminister ja paljud muidu "hoolijad" räägivad hoopis, et teised, mitte nemad, peaks iga asja puhul häbist maa alla vajuma. Kes siis tegelikult peaks? Me oleme olnud juba pikalt iseseisvad olnud, aga arsti juurde pääseb ikka alles pärast surma!!! On see normaalne? No ei ole!!! Selle asemel, et asju paremaks teha ja talendid koju kutsuda, plaanitakse hoopis anda järgmine litakas inimestele ja ka (ääre)maaelule. Miks ei suuda meie tegijad süsteemi inimlikuks teha? Sest ollakse pohhuistid? Ministripalga eest ju pole probleemi tasulise visiidi eest maksta.

 http://vabaajaleht.blogspot.com.ee/2015/04/raudtee-ja-moistuse-saaga-neeme-sihv_23.html



Miks ollakse valmis sadu inimesi hukutama? Miks ei suudeta kõige olulisemaid asju ära teha? Miks tänapäeva "raudteelased" ei suuda vahet teha olulisel ja ebaolulisel? Põhjusel ja tagajärjel? MKM ja TJA on vägagi hästi kursis selle looga, kuid asjad venivad teosammul, asju tehakse ikka äärmiselt viletsal tasemel. Või polegi võimalik paremini teha? Muidugi on, kullakesed!

Või hoopis teine teema. Meil on nüüd ETV, ETV2 ja ETV+. Miks meil ei ole kahe viimase asemel Estonian SatTV? Meil on kõike, laulupidudest "Vallatute kurvideni", "Eesti Aja Lugudest" üliheade loodusfilmideni, kõvast turismipotentsiaalist juba üsna kuulsate ökotoodete ja palkmajade ehitamiseni ning veel sadu olulisi asju. Miks me ei püüa viia ennast ja oma riiki välismaalasteni? Mingid netiklipid ja märkamatu "Welcome to Estonia" ei ole kaugeltki piisavad. Mõlema kanali eesmärgid saaks rakendatud taevakanalis, lisades sinna veel Eesti jaoks olulisi asju!

Tartus ja mujal tahetakse hävitada parke. Miks? Miks "tuua" linnasüdamesse rohkem linna? Konverentsikeskus Tartus võiks olla hoopis ERM-i juures, et külalisi ka lihtsamalt muuseumisse viia? Ääärelinnade ametnikud koondada ühte kohta, aga mitte kesklinna, seegi oleks ju võimalik? Tallinna kesklinnas ehitatav superministeerium teha hoopis "uude pealinna", Kesk-Eestisse?
Me karjume juba praegu, et kesklinn upub ummikutesse, aga tahame seda veelgi hullemaks teha. Miks? Miks me ei arenda elu väljaspool kahe linna kesklinna?

Nüüd võtke kätte ja hakake arutlema oluliste asjade üle ja edendama Eesti elu!  Ka facebookis. Koos tõelise kodanikuühiskonna kaasamisega. Mitte pööbli sõimamisega muidugi.

Päikest!






2 comments:

  1. http://online.le.ee/2015/11/19/mangufilm-vehkleja-voitis-prantsusmaal-publikuauhinna/

    Reply
  2. http://epl.delfi.ee/news/arvamus/eri-klas-end-poliitiliseks-eliidiks-nimetav-seltskond-isegi-ei-puua-enam-varjata-vihkamist-oma-rahva-vastu?id=73067321

     

    ************************************

     

    Sunday, November 22, 2015

    Haapsalus allveerobotit vaatamas.


    Tee peal tuli isegi lörtsi. Aga Haapsallu tahtsin ikka päikest viia!




    Kas ikka toimuvad kiikinguvõistlused?





    Ristilt taas suurele teele pöörates viis ootamatult bussi vastassuunavööndisse!.......



    .....loodan, et libedusetõrje tehti enne ära kui keegi õnnetusse sattus!





    Päikest saigi jupiti. Aga ka tuult.







    Olen ikka mõelnud suurtele ja põhjalikele infostendidele. Kuid eks tänapäeval peaks see olema rohkem ekraanil, puutetundlikuna. Midagi on muide Turismiinfo punktis, aga sellest on vähe.
     



    Silla ehitus edeneb kuidagi.
    Mis on aga kurjast, on siinsamas ajutise silla puudumine. Eemalt saab üle oja, aga....












    Päris huvitav. Allveearheoloogia nagu arheoloogia üldse, on äärmiselt põnev.
    Kuuldavasti sellise robotkaamera tegemine olnud pikk protsess. Seeriatootmise jaoks oleks vaja aga asju kiiremini teha. Loodan, et asi hakkabki kiiremini edenema!




    Muidugi kasutasin võimalust taas ka n.ö. reklaampilte teha.
    Spordihoones hea võimalus ujumas käia, olemas ka majutus hostelis. Ööbimine 16 eurot, mitmekesi soodustused.




































    Lõuna seekord Taksi Pubis. Rahuldav! Kõht sai täis ja lõunatada hubane.








    Siit ja Sealt. Tooted ka Ukrainast ja Venemaalt.








    Mis saab Saue õllebaarist?
















































    Küll oli saun-basseinid head......

    2 comments:

    1. Juhtusin taas siia üle pika aja ja uut lugemist-vaatamist taas tekkinud!
      Põnev eksperiment allveerobotiga aga ma roboti tööpõhimõttest ei saanudki aru? Päästmine?
      Haapsalu endiselt ilus iga ilmaga!

      Reply
    2. Tänud!

      Eelkõige uuringuteks, olgu siis mingite vrakkide vm juures. Muidugi võib ka aardeid otsida!

       

      ***********************************************

       

      Tuesday, November 24, 2015

      Daeshi Eestimaa noored....

      http://arvamus.postimees.ee/3410155/joosep-vark-daeshi-kiire-voit

      Kuidas muidu selgitada ummisjalu Süürias asuva Raqqa linna pommitamist, mis on ilmselgelt kantud soovist rahustada Prantsusmaa rahvast ja mitte soovist lahendada Süüria konflikt, mis annab võimaluse Daeshil oma haaret laiendada ning samas on põhjuseks ka Euroopat tabanud põgenikevoolule. Paradoksaalsel kombel saavutas terroriorganisatsioon ka selle, et mitme Euroopa Liidu liikmesriigi juhid avaldasid kahetsust senise pagulaspoliitika üle.
      Kui kõrvale jätta argument, et senise poliitika ümberhindamine räägib juba iseenesest terrori mõjukusest, suutsid pommimehed aktiviseerida ka islami ja pagulaste Euroopasse vastuvõtmise vastased, kes said kinnitust oma senistele hirmudele ning tegid avaldusi stiilis «ma ju rääkisin». Saamata muidugi ise aru, et sellega levitavad ka nemad terroristide hirmusõnumeid.

      Aga MA JU RÄÄKISINGI! Ütlevad paljud. Kuid keegi (Joosep Värk sh) saavad asjast aru teisiti. Mis sest, et LÕPUKS OMETI mitmed juhid avaldavad kahetsust VALE POLIITIKA üle. Kuid ikka leidub neid, kes oma lollusest ei oska hirmu tunda! Rääkimata sellest, et otse loomulikult peaks kellegi abistamine toimuma oma kodumaal. Et elu muutuks ka seal paremaks. Ja iga inimene peaks ka oma kodu eest seisma.
      Aga mismoodi seondub see Eesti noortega? Ajal, kui palju tööandjad oleks õnnelikud odava tööjõu üle (mis saab kõigist teistest peale nende endi, rahas suplejate, seda küsimust ei teki ju röövkapitalistil), meie enda noored (piisav arv, et tagada edukas majandus ja piisav tööjõud) kas lasevad jalga või ei tahagi lihtsalt tööle minna palga eest, mida paljudes kohtades pakutakse. Sest alamakstud töötaja polegi kellegi töötaja ja selliseid polegi vaja.....

      http://arvamus.postimees.ee/3410307/juhtkiri-34-000-noort-inimest-ula-peal

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar