Blogiarhiiv

laupäev, 30. oktoober 2021

Nõmme turg ja "imelikud" rohelised Vabaduse platsil. Nov 2015.

 

Saturday, November 28, 2015

Turupäev.


Mis viga rongiga turule sõita. Kuigi magusaimal, lõunasel ajal on rongiliiklus väga hõre, isegi puhkepäeval, kui Eesti Raudtee ei vaja hoolduspausi. Nõmmele minek on veel lihtne, Pääskülast kaugemale on aga probleeme mitmel kellaajal. Eks vaatame, kas uus sõiduplaan kaotab ära vähemalt "teise" pausi peale pikka lõunast pausi või on endiselt seal pooleteisttunnine vahe!?
Aga kiusatus oli juba rongis. Daisy siit ilmast lahkumisest juba palju möödas, kuid uut kutsut pole tahtnud siiani võtta. Nii lepin "teiste" kutsudega. See kutsikas oli muidugi usaldust täis ja ronis kohe sülle, kui lubati. Lakkus mu puhtaks ja ajsa sellise kripelduse hinge, et......




Muinasjutumajast mööda ja turg polnud kaugel. Kuigi, parim koht sellele turule olnuks raudteejaamas! Otse rongilt ja taas rongile!?




Kõik polnud turul muidugi eestimaine ja ehk banaanide puhul ongi seda raske oodata. Samas oli siiski ehk liialt palju Leedu ja Poola kauba vahendajaid. Kuigi jah, ma ei tea, kas meie tomatid jm olnuks odavam, kui muud kaupa olnuks vähem?Ning kas turul on mõttekas välismaine paprika, kui seda on igas poes saada? Eestis on ju veel küllaga (talu)kaupa, mida müüa ehk siis vahendada?


Alles kirjutas, et kui põllumees müüb kartulit 10 senti kilo, saab ta vastu pükse. Balti jaama turul müüb ta ise 30 sendiga või isegi 50-ga. Või siis vahendaja müüb. Kui aga lõpphinnaks on juba 80 senti? Kes siis riisub koore? Tahaks loota, et vähemalt sel juhul põllumees saab priskema noosi!


Kraaklevad poliitikud ja mõttetud seadused. Kus on aga seadus, aususe nimel, mis määratleks, et SUITSULIHA tohib olla ainult tõelist suitsu saanud liha, mitte suitsumaitselises vedelikus ligunenu? Ausus ei tähendaks seda, et ma teist sinki ei ostaks, kuid ei tohiks kasutada valesid termineid! Sarnaselt maasikamaitselisele siirupile näiteks. Kui on naturaalne, vaid siis tohivad sellised väljendid kasutusel olla. Miks me petame ennast või keda üritame petta? Või on raha võim nii suur ja ükskõiksus (aususe puudumine) täiega in? Kas mõni poliitik suudaks ausalt vastata?
Küllap oleksin ostnud ka tavalist, "maitselist" sinki, kui oleks kiri teine. Igal juhul aga eelistasin kllukest päris suitsusinki. Vahel võib.
Ja põikasin ka Juustukuningatesse, kuid seekord eelistasin eestimaist talujuustu.



Küllap kasvab eestimaiseid õunasorte ka mujalgi. Leedus näiteks. Ometi, minu siht oli teine, kuigi needki õunad tundusid ahvatlevad! 
Kuigi huvitav. enamasti tuuakse kaugemalt juur- ja puuvilju sellepärast, et hulgi nende hind väga väike ja siis saab ka siin pakkuda konkurentsi kohalikele toodetele, müües neist tunduvalt odavamalt. Aga siin Tellissaare vaat et meie kõige kallimaga ühes hinnaklassis? Kas rolli mängib turuhoone müügikoha kõrge rent? Või loodetakse mõne kilo müües päevapalk kätte saada? Mulle kui kõrvaltvaatajale tunduvad asjad vahel niisugustena.



Ma mitte ainult ei vaadanud ega pildistanud, vaid ka ostsin. Aga Teiegi saate seda teha ja toetada omi inimesi. Neid, keda valitsus pigem nöörib. Eriti hea võimalus on enne talvepühi. Vajades siis verivorsti pohlamoosiga või midagi muud. Lubage endale võimalusel seda, sest siis aitate ka naabrimeest, kes teile selliseid asju kasvatanud ja teinud. Eesti ju nii väike, et eks me kõik ole naabrid!




Sepik tundus ahvatlev ja ega pettuma ei peagi! Oligi hea! Tõsiselt hea! Peab vist peagi jälle minema. Kas aga talvel õues enam müüakse? Eks pean uurima, kas kuskil veel müüakse. Imestan, et Balti jaamas pole siiani sellist korralikku talukauba müügikohta. Muhu leiba saab ja see hea, vormisai aga polnud eriline lemmik....


Eriti hea on, et saada on selliseid koduseid hoidiseid. Jäi pilt tegemata vanemast härrast, kellelt ma ostsin hea hinnaga põldmarja moosi ja õunamahla ja kõrvitsasalatit. Tundus ausa Eesti mehena. Välismaiseisest kaubast ma läksin mööda. Oli ka suur valik marineeritud seeni (pilti aga teha ei tohtinud), kuid neid ma reklaamida ei saa. Natuke ka kallivõitu teised! Kui 5 eurot tundub ehk liiga odav vaevanägemise eest, siis 8 purgi eest on täiesti paras. Ehk ka 11. Kuid 15 eurot/purk käib mulle üle jõu. Olgu siis tegemist nii hea asjaga kui on. 
Muidugi oleks tahtnud veelgi mõnelt memmelt osta mõne koduse hoidise, aga peab paraku piiri pidama....





Ja siin mu tänane siht!
 Müüdi nii sees kui väljas. Õunad ilusad, suured, mahlased ja maitsvad! "Ligol", "Tiina" ja "Sander". Viimane mulle täiesti tundmatu sort, Ligolit tundub kiidetavat, kuigi õige maitse pidi see saavutama alles jõuludeks.
Pilte siia üles pannes aga nautisin Tiinat! Ja järjest teisigi. Mõnevõrra harjumatu tundub nende õunte teatud sarnasus välismaistega. On igal sordil omapära maitses, kuid mingil määral ka sarnasust. Ja ka suurus üllatav. Arvatavasti see tuleneb korralikust väetamisest, sest ega koduaias seda palju ei tehtud. Pandi küll sõnnikut. Aga sellega olen ka harjunud, et mõne puu olemasolul lasti neil tavaliselt kasvada, sellepärast ehk olid õunad ka väiksemad ja ehk lausa seetõttu ka maitselt tugevamad. Või siis lihtsalt olen harjunud omaaegsete sortidega. Polnud neid ju vähe ja ega uusi väga ei muretsenud. Nüüdne valik siis suurem.


Oli ka teisi õunamüüjaid ja õunasorte.Seega, igaüks saaks praegu midagi vastavalt oma maitsele.


Põikasin ka käsitöö poekesse. Ei, midagi ei ostnud, kuid tahtes Teieni tuua selle, mida seal pakutakse. Usun, et kohalike käsitöö on väärt enne suuri pühi ostmiseks! Ja mul on vaid hea meel, kui juhuslikult leiategi midagi teile sobivat!

















Kalagi ma seekord ei ostnud. Hinnad on muidugi ka kohati ikkagi väga kõrged, kuigi küllap leiab ka midagi hinnalt sobivat. Ometi, sellised hinnad isegi peale puhastamist, tunduvad kohati vägagi ülepakutud. Ja ega nüüd võrreldes mõne teise letiga, polnud ka ülearu palju sebivaid kliente.... Aga eks valikud teeme ise, peaasi, et mereriigis on ka kalavalikut, mitte ei ole lettidel vaid lõhe-forell. Kasvanduste kalad ju.






Aeg läks märkamatult ja rongile minnes põikasin korraks ka Nõmme muuseumi. Eks mõneti ka selleks, et ei peaks päris vinge tuule käes ootama. Ootesaali ju pole ses juhtivpoliitikute poolt kiidetud hoolivas riigis.... 
Kuid kes sinna satub, vaadake ka näitust!



Sobimatu käkerdis jäi mulle taas jalgu. Selline on siis Nõmme tase. Hr Korbi tase, mitte linnaelanike oma muidugi.Enne valimisi see käkerdis püsti pandi,. ettepanekule teha korralik stendide rivi aga .... Nojah, ega hakka siis raha kulutama, seda poliitikutele endilegi vaja. Mis sest, et kohalikud ja ka külalised vajavad infot.





Küll aga palusin luba pildistamiseks rongis. Et nagu koos mõistsimegi, räägib üks pilt rohkem kui tuhat sõna! Aga siiski selgituseks eluvõõrastele poliitikutele - rongis on lastega väga tore sõita kuhugi! Külla, üritustele või ükskõik kuhu. Lääne-Eesti ja Võrumaa inimesteni pole see jõudnud. Sest mida aeg edasi, seda selgemaks see saab - põhjus on vaid "kindlalt edasi ja inimese eest!" taga kinni! Räägitagu mida tahes.
Muide, soovitaksin lugeda Eri Klasi arvamuslugu. Me kõik mõistame (kui on vähegi oidu peas), kes on tegelikult arvamusliidrid. Mitte president, peaminister, Kivirähk, Lobjakas ega teised otsesõnu öeldes müüdavad hinged. Vaid südamega oma maas ja rahvas kinni olevad inimesed. Kuni nendeni välja, kes tagasihoidlikkusest hoopis tahaplaanile jäävad!

Ka selline lühike reis õpetab. Nagu ütles Fred Jüssi: ÜKS INIMENE ÕPIB ÜLE ÕUE MINNES ROHKEM KUI TEINE LÄBI LINNA KÕNDIDES! Õpetab nägema ja mõistma. Mida tähendab südamega tehtu, laste õnnelik olek ja paljud muud ilusad asjad!



Balti jaam tervitas aga viinapoe ja ikka veel räuskavate purjus meeste-naistega. Nendesamadega, kes olid siinsamas pea kaks tundi tagasi. Häirib? Muidugi. eriti kui lapsed peavad seda nägema. Seda, mida ülalt mäe otsast ei näe.... 
Küllap siis ka turist peab info asemel kohe ikka ühe käraka hinge alla keerama!


Päris palju. Aga head asjad, enamus juba järgi proovitud! Tänud tegijatele!


Ja ärge laske oma tuju rikkuda mingil Kivirähkil või Lobajakal. Minagi sain neist kiiresti üle, kuigi päeva jätsid nad oma jälje. Selle kohutava inimvihkajaliku olemisega. Õnneks saab ikka kuidagi üle.....
 
********************************************************

Sunday, November 29, 2015

Roheline.


Olen roheline. Mõttelaadilt ja olemuselt. Kui ehk täpsem olla, siis olin. Nüüd on ajad sundinud muutuma, muutuma just konservatiivseks roheliseks. Või roheliseks konservatiiviks. Ja muidugi tahaks mõlemast "maailmavaatest" parimat. Ei vihkamisele ja ei kanepile! Vihkajad on nüüdseks paljuski välja sõelutud ja nendeks osutusid üllatuslikult (üllatuslikult mitte minu, vaid kellegi teise jaoks) need, kes karjuvad siin sallivast Eestist või nimetavad oma maad armastavat rahvast kasulikeks idiootideks. Ja ka need, kes igas oma kõnes hurjutavad ja halvustavad oma rahvast! Kanepi legaliseerimist toetaks ma küll, kui oleks kindel, et see annab löögi kuritegevusele ja seeläbi saab kanepit kätte vaid tõsise põhjusega. Kuid me inimesed ei vaja tegelikult kanepit kui veel ühte mõnuainet. Me vajame hoopis paremat tulevikku! Ja parema tuleviku saab tuua vaid roheline konservatiivsus või konservatiivne roheline mõttemaailm! 

Mida arvavad rohelised praegustest põletavatest teemadest? Kooseluseadusest ja pagulastest? Polegi õiget sotti saanud. Kas osaleti ka senistel pikettidel, miitingutel, demonstratsioonidel? 

Enne roheliste piketini jõudmist pidin läbima vanalinna. Kas ma soovin siia välisturiste? Jah. Kas ma soovin siia seda maad armastavaid välismaalasi elama? Jah. Kas ma soovin siia illegaalseid immigrante? Ei. Kas ma toetan inimkaubandust? Ei. Kas ma toetan homoabielusid, millele on suuna võtnud homoäärmuslased, nagu kinnitas ka Krister Paris. EI!!!
Ma soovin normaalsust ja normaalset riiki! Mida soovivad rohelised?

Miks üldse siin teemas pagulastest rääkida? Aga sellepärast, et välismaalasi nähes tuleb meelde hurjutamine, et eestlased ei salli võõraid! Vale puha. Minulgi pole nende vastu midagi. Peaasi, et inimene oleks ikka inimene!


Jõululaat Raekoja platsil, päeval, kui Keskerakond valib omale juhti. Edgar Savisaar on muutunud diktaatoriks, oma erakonna inimesi halvustavaks, kuid kahjuks on vastukaaluks väikseid lootusi vaid Kadri Simsonil. Ei usu ma, et Keskerakond laguneb peale Simsoni võimuletulekut. Kuid usun, et Simson pole hea valik. Kasvõi sellepärast, et ta ei julgenud isegi hääletada kooseluseaduse rakendusaktide hääletamisel. Oma seisukoha näitamine niivõrd olulises küsimuses näidanuks selgroogu, ükskõik, kummale poolele poleks hääl ka läinud. Nüüd näitas Simson, et teda huvitab vaid võim. 
Kui aga Keskerakond distantseerub meie õigussüsteemist, kas siis neile saab loota? Ei, Edgar, ei! Seda enam, et Moskva pisaraid ei usu ja meie ei usu paljuski enam ammu Moskvat! Muidugi, ka Brüssel pole meile mingi eeskuju. Hoolimata sellest, et meie eurosaadikud sellised "arvamusliidrid". Või hoopis just selle pärast?



Kuivõrd on tänasel päeval jõuluturg üldse Eesti turg? Kas siinmüüdav on eestimaine ja Eesti tegijaid toetav? Põgusal ülevaatusel ma pigem ütleks: Ei! Kas Eesti turism saab siis positiivset? Mingil määral kindlasti. Kuid midagi on valesti. Kui välisturist ei saa pealinna peaväljakul eestimaist, siis....see ei ole ju oma majanduse eelistamine?














Vabaduse platsil aga jäin ootama kliimamuutuste vastu võitlejaid. Kaua pidi ootama, kliima, ehk õigemini Eesti ilm pole ka ju parim. Vahel. Tegelikult ei sega see muidugi ootamist, eriti kui süda soe. Ja soe oli sisemuses juba seepärast, et keegi siiski võtab sõna keskkonna teemal!




Ja sealt nad tulevad, trummipõrina ja reipa sammuga! Vähe muidugi. Eestlane on tuim, ei vea ennast nii naljalt kodust välja. Et midagi toetada. Head! Olgu siis seista oma maa eest või toetada väärtusi. Tõsi, Toompeale tuli tunduvalt rohkem rahvast ja selle üle vaid hea meel. Ka Tartusse tuli palju. Pean silmas pagulasvastast meeleavaldust, mitte kahepalgelist "rassismivastaste" etteastet. Tegelikult peaks mõlemat koondama üks väljaastumine. Rahvuse eest ja rassismi vastu. Ei saa? Saab küll. Tuleb lihtsalt selgelt välja öelda, et äärmuslus pole meie tee! Niisamuti võiks öelda ka Aleksander Laane, Olev Tinn ja teised rohelised. Aga vahel keerutavad mõnes teemas. Ja keerutamine toetajates usaldust ei tekita.












Miitingu organiseerijate hulgas oli ka see mees. Kes jaotas mingeid voldikuid. Mida täpsemalt, ma ei oska öelda. Kas mind häiris see, et millegi eest võitleb must mees? Ei. Kas mind häiris, et ta jalutas ringi siinsamas, Vabadussamba all? Ei. Ta ju ei jaganud Eestimaad halvustavat või pühasõdalasi propageerivat või äärmuslasi kiitvat kirjandust? Ta lihtsalt oli siinsamas. Küllap hingega hea asja eest väljas!?



Kui Indrek Tarandilt küsiti üks küsimus ürituse teemal, siis mainis ta paari sõnaga kliimateemat ja siis purtsatas, et kus on siin need tõrviklased, kes pagulasi kardavad. Mis puutub siia hetkel pagulasteema, mees? Kas kutsusid Sina või kutsusid rohelised kedagi ühinema selle marsiga? Kui pole kutsunud, siis pole mõtet ka turtsuda, see on mage!

Nad, rahvuslased, on selja taga, Indrek Tarand (rohkem kui üks), nii et vaata ringi ja õpi märkama ja mõistma elu, kuigi tõepoolest, kus on rahvuslaste juhid? Miks nad ei tõesta, et ka mina eksin? Miks ei tulda näitama, et peale kahe teema on veel miski, mis on tähtis? KESKKOND! Või tõestama, et fosforiidikaevandamise "lai lubamine" oli apsakas televisioonis enne valimisi? Miks aga kardab hr Tarand rahvuslasi oma kõrval? On põhjust karta? Võtavad viimati magusa koha ära?

Muide, selja taga võib olla rohkem "tõrviklasi" kui üks. Tõsi, need, kes hakkavad KA rääkima sellisel meeleavaldusel pagulastest, ei ole niivõrd rahvuslased, kui pigem äärmuslased. Rahvuslasi pole vaja karta, küll aga äärmuslasi. Kelle jaoks on ükskõik, mis meist (rahvast, riigist, maast) saab. Keskkonnaga seob pagulasi vaid üks asi - kliimamuutused ja sellest tulenev rändesurve ja see on küll üks ohtlikumaid asju.

 Küll aga  ei tohiks Indrek Tarandile teadmata olla, et viimanegi kõneleja (kui midagi karjuv pärisviimane välja jätta) on rahvuslane, EKRE liige. Väga paljude heade inimeste poolt austatud Paevana!
Ja üldse, austamisväärt rahvuslasi on tunduvalt rohkem kui ainult EKRE liikmete hulgas leiduvad! 
 








Muidugi võiks alati küsida (mina reporterina seda teeks), miks kliimamuutuste vastu võitleja lasi kraavi oma valitsusajal (küll võimul keskkonnaministrina ja hiljem poeaministrina) Haapsalu rongi? Või õigemini, miks ei võtnud käsile raudtee taastamist ja remonti? Riik on vilets peremees? Ju siis olid viletsad valitsused! Aga rong on ju keskkonnasõbralik!? Küsisin ka meili teel, aga vastust ei saanud! 
Kas aga emb-kumb on võtnud sõna kohaliku regionaalpoliitika toetuseks? Või praeguse RB projekti, kui meeletult maksumaksja raha laristava, vastu?

Muide, neil teemadel valmistavad rohelised pigem pettumuse. Ei ole ju kumbki hea variant, ei RB läbi Nabala ega ka mitte see, kui surutakse seda läbi Tartu. Ma ei eita üldse, et läbi Tartu on üks variantidest, kuid see pole ainus. Ükskõik, kui põhjalikuks läheb aga vaidlus rohelistega, siis kaks asja ei saa neile kuidagi selgeks. 
 
Miks RB puhul ei peaks arutlema kolme variandi üle? Läbi Tartu, olemasoleval Pärnu trassil ja uuel trassil kõrvuti VB-ga? 
 
Ja miks peaks Haapsalu (ka Võru?) raudteele mõtlema alles peale RB valmimist?

Rohelised, looduses uitamine ei peaks muutma teid pimedateks muudes asjades! Või vastupidi, liiga vähe viibite looduses?



Või siis jätaks RB üldse tegemata? Et annaks raha riiklikule lennukompaniile? Et siis sõidaks rongiga Riiga 8 tundi?
Äkki hoopis teeks RB poole odavamalt ja ülejäänu annaks lennundusele?






  






Esines keegi ka Uus-Meremaalt, paraku pole mu "english" piisav. 



Tõepoolest, traditsioonilised asjad annavad 100% puhast energiat! Kui rääkida inimlikust energiast. Eriti kui talupojamõistusega asjadele läheneda ja samas uuendustega kaasa minna. Muidugi mitte kahtlaste "euroopalike väärtustega". Vaid mehe kõrval peab seisma ikka naine! Üks. Kas mitu, see on juba teine teema...... 
Küll aga pole midagi kasu Eestimaa mahamüümisest, olgu see siis metsana, põlevkivina, paekivina, turbana. Või lausa kogu täiega mahamüümisest rääkides. (Mahe)küüditamine ju toimib edukalt!? Eestlased aina enam lahkuvad oma kodudest!






Ametiühingutelt tahaks aga loota, et seistakse miinimumpalga korraliku tõstmise ja veel paljude asjade eest. Mitte ei toetataks kahtlasi väärtusi. Kuid hea on seegi, kui tullakse osalema kliimamuutuste miitingule. Mis sest, et ka lennundus on keskkonda koormav. Aga seda on ka loodusvarade raiskamine mõttetutele teede laiendamistele, mõttetule tänavavalgustusele siin-seal ja sellisel moel ning sajal muul moel.


Paevana selja taga on Eesti rahvas ja ajalugu, vabadus ja hiiepuud! Hoiame siis seda kõike!





Palju kisa, vähe villa, herr Tarand!
Eesti aga peab jääma alles rohelise Eestina, sini-must-valgete lippude all! 

Ja ma tahaks, et rohelistest kujuneks arvestatav (konservatiivne) jõud Eestimaal! Et seistaks traditsioonide eest ja ollakse inimkaubanduse ning kombainipoliitika (mitte teerulli, sest võimukombain hekseldab laia heedriga Eesti rahvast ja maad) vastu! Et Eesti säiliks kui oaas. Loodust hoidev ja rahvuslikku omapära hoidev oaas. Ka selleks, et hääbumisteel olev Euroopa teaks, et parimad Euroopa pojad ja tütred saaks leida tulevikus oma pelgupaiga, kui asjad lähevad kõige hullemat teed pidi.



********************************

30. 11. 15.

Jagasin teemat ka roheliste kontol. Vastuseks......

Absurd. Samal ajal on blogi leheküljel pilt palja ülakehaga, pläru näpus poseerivast vanahärrast!? Kas see ongi seda mõnuainete-vaba ja "rohelist konservatiivsust" tagaajava homofoobi teine pale? Touché
----------------------

Nojah, mis mul ikka kosta. Ega ma suitsetamist propageerida tahagi ja ei kiida seda ka heaks! Kuigi ise võtan pilti matkapausina, nagu see oli, mõnusas Pärnu rannas (muidugi mitte riides, oleks vast imelik ka). Suitsu pärast pildil tõepoolest vabandan. Aga millal ma homofoobiks muutusin, seda pole osanud märgatagi! Olen nagu olnud vaid rünnakute vastu. Rünnakute, mida organiseerivad äärmuslased, homoäärmuslased.  Sellistel asjadel on rohkem kui vaks vahet. Aga mis parata, kui asju nähakse läbi kõverpeegli. Usaldust roheliste vastu see vaid kahandab.
Kuigi edu soovin neile ikka! Ja kainet talupojamõistust! (Mitte kanepilaksu all muidugi). 
 
*********************
 
09. 03. 2023.
 
Siia tasub lisada ka tolleagne kolumn, mille äsja leidsin. Sellised ajakirjanikud???
https://epl.delfi.ee/artikkel/78121010/mart-niineste-kolumn-issanda-loomaaed-rail-balticu-vastu

Vaatan mina Rail Balticu vastaseid ega jõua imestada, kuidas küll ajalugu on suutnud säärase issanda loomaaia kokku panna, et sellega ei konkureeri parimadki tragikomöödiad, farssidest rääkimata.
 

Segaduse vältimiseks – mina tahan veeta vanaduspõlve Eestis, mis on üle maailma tuntud kui sisuliselt loodusreservaat, kus kõigil inimestel on nutikad töökohad ning mille maanteedel veerevad isesõitvad autod. Igasugused uued kaevandused, paralleelraudteed, metsade lageraie ning puidutööstuskombinatsioonid ehk Nauru saare mängimine on lihtsalt märk minevikumeelsete ettevõtjate laisast ning mugavast ja ühepäevaperemehelikust mõttemallist. Looduse peal liu laskmine on mudaliiga spordiala.

Kuid kui ma loen, et Rail Balticu vastu on teiste seas korraga Ökoriik Eesti, Avalikult Rail Balticust, Noored Rohelised, Eesti OTT-liikumine, Erakond Eestimaa Rohelised, Eesti Kultuurikoja RB töörühm, SA Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks, EKRE, Lendorva kaitseks, MTÜ Eesti Vanemad, SA Terve Rahvas, siis tekib tõrge.

Täna jälle me tantsime sarviku memmega? Sest ei näe siin kuidagi siirast laiapõhjalist rahvaliikumist, vaid raisakotkaparve rammusa korjuse kallal.

Et kaadrid otsustavad kõik, teadis juba Stalin. Alustame sellesama Ökoriik Eesti juhist Ream Rausist. Pedagoog ja kasvatusteadlane võiks mõjuda usutavalt, kui ta a) poleks võtnud Alkeemias sõna soolapuhuja Riina Raudsiku kaitseks, b) poleks lamemaallaste Telegram.ee portaali autorite seas, c) poleks esinenud SATPK-i propagandavideos pealkirjaga „põlised väärtused pole kiviaeg“.

Avalikult Rail Balticust vedajate seast leiame Priit Humala, kristliku Tartu Pereraadio ühe vedaja. Põhimõtteliselt pildita Alo-TV-d kujutava jaama eetris on muuhulgas SAPTK-i saade „Objektiiv“. Sealt viib otsetee meid MTÜ-ni Terve Rahvas, kust leiame SAPTK-i aktivistid Varro Vooglaiu ning Markus Järvi. Kuid sealt vaatab meile vastu ka Tartu parim elukaaslase löökide pareerija Mihkel Kunnus, väliseestlust doktorantuuri tasemel uurinud pagulasvastaseid seisukohti avaldanud Kaja Kumer-Haukanõmm ning suhtlusmeediasoldat igal rindel Emil Rutiku. Ametlikult seisavad nimetatud vihakülvajad otsedemokraatia eest.

Nüüd jõuame roheliste juurde. Euroopas on rohelised erakonnad vasakpoolsed. Tervet Rahvast juhatab Joonas Laks, muul ajal tegus roheline, Erakonna Eestimaa Rohelised uue juhi Zuzu Izmailova elukaaslane (mulle teadaolevalt, palun vabandust, kui eksin). Izmailova on suhtlusmeedias jaganud muuhulgas ETV „Terevisiooni“ saatelõiku, kus: „Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi professor Andres Kasekamp räägib paremäärmusluse edust Eestis ja mujal maailmas ning Rohelistest kui selle tendentsi antipoodist.“ Häshtäg rohelised, hästäg ökoriik. Izmailova on ka Ökoriik Eesti eesotsas koos ülakirjeldatud Rausiga. Ning esines viimasel Telegrammi konverentsi.

 

Roheliste eelmine juht Aleksander Laane on aga paradokside mees. Paistnud avalikus suhtlusmeediaruumis silma sordiinialuse ksenofoobiaga, samas mõistnud hukka SAPTK-i "käepikendusest" MTÜ Ühiskonnauuringute Instituudi hiljutise „uuringu“ erinevate seksuaalsuhete lubatavuse teemadel. Kuid EKRE esindaja seevastu ei saanud raudteemeeleavalduse tribüünil kuidagi jätta mainimata kooseluseadust.

MTÜ Eesti Vanemate kohta pole öelda muud, et kui miski on kirjas kaitsepolitsei aastaraamatus samas lauses sõnaga Venemaa, siis juba eos ei lõhna see kuidagi usaldusväärselt. Nii lihtsalt on ja mitte midagi pole parata.

Ja siis on seal kusagil veel need päriselt tõsiseltvõetavad eksperdid, kelle argumendid RB vastu toetuvad teadlasepilgule, mis näeb maailma mitmemõõtmelisemalt kui mistahes mugavusmajandusmees läbi oma kasumikiimast kanapimedate klaassilmade.

Tule taevas appi! Võiks ju veel sonkida siin pudrus ja kapsastes, kuid milleks? Kui käed löövad telegrammirahvas, rohelised, äärmuskristlased, padurahvuslased, võõravihkajad, sertifitseeritud riigiõõnestajad ja muud elajad issanda loomaaia arvukatest puuridest, siis kes on siin siiras, keda huvitab omakasu ning milline on kõigi asjaosaliste omavahelise kasuliku idiotismi suhe? Euroopas ei tee rohelised koostööd kristlik- ja paremäärmuslastega. Väärtuspõhisus maksab. Meil lasevad nad kas teadlikult või naiivsusest sallimatusliikumistel kaaperdada oma teema. Töötavad käsikäes ka telegrammirahvaga.

Kõik abinõud ei pühitse eesmärki. Usaldus ja kontroll käivad käsikäes. Vaenlase vaenlane pole tingimata sõber. Ma võin ju olla argirohelise mõttelaadiga, kuid hipiliberaal minus keeldub kaasaminekust, kui kärus kisavad ka kärekonservatiivsed ja ksenofoobialised kaaskodanikud ning laulavad Kremli ööbikud. Ning mingisugused kultuuritegelased pole siin mingi sümboolne kapital, eriti kui nemadki on tuntud homo- ja ksenofoobidena.

Ma ei jõua ära imestada Rail Balticu vastaste vedajate – kui see algatus tuli tõesti siirastelt rohelistelt ning nende seisukohti toetavatelt tõsiteadlastelt – praegust hämmingut ning solvumist, et jälle tapetakse teemat Kremli kaardiga.

Ei tapeta, see on Darwini auhinna vääriline enesetapp. Ise te võtsite MTÜ Eesti Vanemad punti, nagu ka sallimatusliikumiste EKRE ja SAPTK-i aktivistid. Teie seas on umbluumaailma eksinud hingi. Miks peaks see kõik eos usaldusväärsena mõjuma? Vaatan peale ja nendin, et paremäärmuslased on leidnud ühiskonna lõhestamiseks veel ühe mugavusteema. Õigemini tuli see lausa kandikul kätte. Miks minna kaasa mänguga, mis ei paista aus, üllast eesmärgist hoolimata? Seda enam, et olete omavahel erinevate organisatsioonide-liikumiste kaupa seotud. Ise tegi, süüdi on teised. Saladuskatte all võin öelda, et peasüüdlase leiate peeglist.

Selline tatipritsimine on seda väärt, et ajaloo jaoks säilitada. Mis sest, et Telegrami eestvedaja on tõesti pigem igale üritusele kahjuks. Mis sest, et Zuzu oli vilets eestvedaja ja rohelusest kaugel. Küll aga ei maini Niineste sõnagagi Tarandi mittesobivast kõnest pagulaste teemal, mis kuidagi ei puutunud asjasse. Tema suhtumine näitab aga igal juhul ära selle, mille vastu "ajakirjanik" on kohustatud tuld, tõrva ja tatti pritsima. Leivaisade käsul.


 
 
 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar