Blogiarhiiv

laupäev, 23. oktoober 2021

Talv Läänemaal. 8. 12. 2012.

Saturday, December 8, 2012

Talv Läänemaal.


Loodan lähiajal maal arvuti välja vahetada, sest sellisega ei saa isegi uudiseid jälgida. Õnneks tänu Ivar Soopanile, kes pannud FB grupis Haapsalu ja Läänemaa üles viiteid artiklitele, satub neid rohkem silma alla. Toimunud arutelud talviste tõmbenumbrite üle kaasa toonud mitmeid ideid.

http://laanlane.ee/article/piret-hallik-sass-tuleb-v%C3%B5imalikult-palju-kasutada-%C3%A4ra-seda-mis-meil-ajaloost-v%C3%B5tta#.UMCgyyQT1Kc.facebook

http://laanlane.ee/article/peeter-vikman-arendada-v%C3%B5iks-odavmajutust-aga-linn-seda-ei-tee#.UMCe3FOUR-Q.facebook

Mida siis talvel Läänemaal teha ja millega minna? Kas ööbimisega?
Siin-seal näeb erinevaid ettevõtmisi, mis Läänemaal toimumas. Miks peaks aga tallinnlane või ka kuskilt mujalt sõitma? Lihulas vahel Matsaluga seotud üritusi, toimub siin-seal ka kontserte, Haapsalus tulekul jõuluturg, Paliveres avatud suusarajad.... Üritusi nagu oleks, aga kas info nende kohta on kuskil ka ühes kohas koos? Tohutu infomaht, mis netis leida, tähendab seda, et seda kõike ei jõua jälgida. Ausalt öeldes pole ma isegi jõudnud mingit infot otsida puhkepäevi planeerides. Ja nii on paljudel kindlasti Info levitamine FB-s on kohati kasulik, kuid pidevalt siin istuda ei saa ning nii libiseb üles pandud üleskutse kiiresti netisügavustesse. Kuidas ja kus on kõige parem jälgida infot Läänemaal toimuva kohta?

Ka Läänlase artiklites mainiti rongiliikluse kaotamist. Tõepoolest, võib olla meeldib mulle rongisõit niivõrd, et bussiga kuskile üritustele sõita, eriti perega, pole kujunenud harjumuseks. Pigem olen kuskil käinud ikka rongiga, eriti kui on valida, kas jääda ööbima või saab ka õhtul tagasi. Absoluutselt selge on küll, et kõike arvestava sõiduplaaniga rongiliiklus annaks uue hingamise jaavardaks inimeste valikuvõimalusi..

Majutus. Odavmajutus on oluline, sest rahadega on paljudel nii nagu on. Muidugi ei hakka seda linn tegema, selle eest peavad hea seisma ettevõtjad. Minul küllaga kogemusi, kus mõni majutusasutus ei suuda või ei soovi mõista, et ka väikene raha on raha. Toahind tihtipeale ei ole ühele isikule jõukohane, kokkuleppele mittejõudmine tähendab aga seda, et saamata jäävad needki vähesed eurod. Talvel see seda olulisem, et kasvõi kütte peale kulub raha igal juhul, üldiselt sõltumata, kas toad tühjad või täis. Üksikud tulijad kindlasti maksavad kinni vähemalt küttekulud, mis muidu jääks ettevõtja kahjumisse.

 http://www.elamyslahjat.fi/lahjat/romanttinen-igluyo-levi

Sellel lingil näeb midagi eriti ilusat! Kas nüüd just midagi nii ägedat ja kallist, kuid....
Pakkusin FB-s korra välja ka ühe võimaluse, mis kindlasti poleks odavate killast, kuid paindlikult majandades saaks siiski ehk pakkuda erinevaid võimalusi. Arutelude käigus on välja pakutud klaastunnelit Paraleppa. Teoreetiliselt polegi ehk vahet, kas see seal või mõnes muus kohas mere ääres, kuid selline tunnel või nimetagem galeriiks, võiks olla üks Haapsalu märke. Mõelda, et mere äärt pidi kulgeb galerii, millest hargnevad majutusruumid, kohvik(ud), piljardiruum, kaminasaal...mida iganes veel. Tegemist kompleksiga, mida saab järk-järgult täiendada. Oluline, et kohapeal olles saab ööbida ja jälgida merd ning taevast, päeval muudki teha. Sellist majutust, kus toasolek on eriline, mitte vaid ööbimine, pole ju mujal Eestis!? Koos ööbimisega on ju hea ka kohapeal einestada ja väikseid üritusi korraldada. Asi nõuab investeeringuid, kuid võimaldab pakkuda väga erineva hinnatasemega teenuseid ning tegevust. Asi peab olema küllalt omapärane, siis on sellel ideel ka jumet.
Odavmajutust silmas pidades peaks aga majutajad tegema koostööd ürituste korraldajatega. Näiteks pakkudes ürituse pilti olemasolul majutust soodsamalt ja see info oleks olemas juba algsetel reklaamidel. Võib-olla seda ka tehakse, lihtsalt ma ei ole kõigega kursis kaugeltki.

Karja tänava muutmine promenaadi osaks on muidugi keeruline. Mulle kui kliendile tundub, et poekesi on piisavalt ning sama kaubaga kauplevate kioskite loomine vaid killustab kaubandust. Mis on need kaubad, mida sel tänaval müüa? Langeb olemasolevate poekeste käive, nii et tagajärg võib kaubandusele olla vastupidine. Üks võimalus oleks müügiloa andmine nendesamadele poekestele, piltlikult öeldes, kauplevad oma ukse ees avalikult vaid need "kõrtsid", mis kohapeal olemas. Võrdlus tuleneb Tallinna Raekoja platsi suvistest õllemüügiplatsidest. Kaubad, mida piirkonnas müügil ei ole, võiks olla müügil siis eraldi, teiste poolt.

Üks asi, millest Haapsalus nagu mujalgi puudust tunneb, on kala ja kalatooted. Oleme mereriik, kuid ei ole peaaegu üldse kohti, kus süüa kala. Miks ei võiks toitlustuse koha pealt olla oluline just selliste toodete pakkumine? Muidugi on see töömahukas, kuid võimalus süüa maitsvat (ja mitte ainult kala vaid ehtsat suitsuliha jm), nii võileibadena kui praena-supina.... Selliste teenuste sissesöötmine n.ö. võtab muidugi kaua aega ja nõuab tõsist tegelemist.

Tegelikult peaks üks vajalik asi olema koostöö. Jällegi, ma ei tea, kui arenenud see asi on, kuid kindlasti oleks oluline kui ühe ettevõtmise korraldaja vahetab teistega infot oma plaanidest. No peab ju olema võimalus mitte ainult konkurenti "tappa", vaid tema tegemistest hoopiski lisaväärtuste pakkumisega kasu lõigata. Kontsert. Kuhu rahvas peale seda läheb? Uisapäisa? Äkki saaks mingil moel enne ja/või peale üritust külastajaid informeerida sellest, mis samal päeval, õhtul või isegi öösel veel ees ootab? Tegelikult on seda infot vaja juba varem, et klient saab veidi plaani pidada. Kontserdi vm ürituse raames reklaami juures peaksi kohe olema viited konkreetsetele asjaddele, mis samal päeval toimumas!? Mil moel seda oleks võimalik teha?

Transport. Väga paljud turistid ja linna või linnaelanike külalised tulevad kohale ühistranspordiga või isegi kui ollakse autoga, siis vahel ei taha või ei saa autoga edasi liikuda. Kas ja kes seda tegema peaks, aga minu arust peaks olema pidevalt toimiv ühistransport või õigemini teenusliin. Tulles Haapsalusse, pole alati lihtne edasi sõita Lihulasse vm, eriti sealt peale üritust tagasi saada. Samas, ürituse korral saaks selle bussiga kohale (ja kindlasti soovi korral edasi ka Virtsu) ning tagasi. Kuni järgmise ürituse kohani. Jah, ettevõtmine kulukas, kuid just see peaks olema linna- ja maavalitsuse mure Bussi tagamine. Liini paneks aga paika Läänemaa Turism, kellega siis ettevõtjad konsulteerivad. Ning pakett oleks alati üleval Läänemaa Turismi kodulehel.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar