Blogiarhiiv

reede, 29. oktoober 2021

Nõmme jaam ja kas Lotte ikka hoolib? Mai 2015.

 

Thursday, May 28, 2015

Nõmme jaam.


Tatsasin täna natuke Nõmmel ringi. Ilm oli ilus, jaam on ilus, uus jaamarestoran on ilus - seega tegingi natuke pilte, et seda ilu erineva nurga alt näidata. Ja taas panna ka mõni tõrvatilk kirja.

Varikatus lõhuti kunagi ja see oli paras sigadus. Õnneks tänu kellelegi see katus on nüüd tagasi ja tõmbab kindlasti paljude pilke! Ka turistide, sest sellised asjad on alati osa turismist. Siin muide võib leida ühe vähestest kelladest meie jaamades. Tõsi, Edelaraudtee küll suutis mõned kellad üles panna, riik ei suuda. Eks seegi näita suhtumist.




Jaamahoones avati hiljuti taas restoran. Ühes ruumis oli kahjuks ettevalmistatud lauad klientide jaoks, seepärast seal seekord pilti teha ei saanud. Küll aga teises saalis. Ja einestada saab ka väljas. Kindlasti lähen ma sinna veel tagasi, et näha rohkem ja ehk ka üks lõuna maha pidada. Igal juhul on sellise restorani taastamine igati tänuväärt!

Restoran Nõmme jaamas ootab külalisi!



Jaam on igati ilus ja puhas. Tekitab sellise tunde, et sellises jaamas tasub rongi oodata! Ja kui võimalik, siis tasub ka muuseumi külastada. Näiteks juhul, kui olete rongist maha jäänud ja järgmiseni veel aega.


Muidugi, ikka leidub ka mõningaid saastajaid, kel kunstist omaette arusaam või muidu mõistusega võlgnevused....











Küll aga ei saa rahul olla teatud tegijate tasemega. Pääsküla rongiplaanid on eraldi. Tegelikult need peaks olema ikka ühtses tabelis ja seda isegi siis kui inimene vaatab plaani näiteks Laagris või Keilas. Kunagi ei tea ju, mida inimene plaanib!. Olgu siis "graafikut" kuidas peale asjatoimetusi Nõmmel sõita edasi Lillekülla võ, kujutage ette Elroni inimesed, viimati tullakse Laagris rongilt ja tahetakse vaadata, kas tagsasi sõita peale käimisi Laagrist või hoopiski Pääskülast? Ah et peab nutika võtma või infotelefonile helistama? Aga äkki tasuks ikka vähem nina telefonis hoida? Kasvõi selleks, et ülekäigul tähelepanelikum olla?
Kenasti oli üleval sõiduplaanimuudatused! Kui neerd puudutavad Pääsküla rongi, kas siis Laagris on see info? Või Paldiskis?
Rääkimata sellest, et taas kohati asendusbussid käigus, aga ..... asendusbusside skeem hoopis stendi tagaküljel! Kas ja mille järgi seda üles leida või soovitatakse hiromandilt abi paluda?
Kuidas ei suuda Elroni inimesed (ka MKM) panna ennast reisija olukorda???
Rääkimata sellest, et jaama jõudes tahtsin vaadata sõiduplaani, et siis planeerida kui palju aega restoranis viita (või ka muuseumis või ehk lähedalasuvasse pontshikubaari pontshikute järele joosta! Aga ei......

Selle jaoks tuleb PERROONILE minna! Ka siis kui lihtsalt läbi jaama jalutad ja tahad kontrollida, mis ajaks kuskilt tagasi tulla! Tule taevas appi!
Viimaselt pildil näeb aga puidust, üldse mitte sobivat stendi, mille paigaldamise eest kohalik poliitik vist mõne kiituse ära teenis! Selle asemel, et võtaks see poliitik käsile infostendide sobiva paigutuse! Kasvõi siis kui peaks ilmuma ka elektroonilised tablood, igatahes lihtsam oleks need jaamahoonele panna või lähedal, ühes eksemplaris kahe asemel....
Paraku on aga tavaline reaktsioon sellistele ettepanekutele - "ega siis mina pea sellega tegelema hakkama" või " pöörduge selle probleemiga....". Aga mille eest siis õieti palka saadakse?





Aga kohe tuleb rong....
*************************************************************


Friday, May 29, 2015

Kas Lotte on ikka hooliv?


Mis juhtub, kui sõita Tallinnast või Kohilast vm rongiga Lottemaale? Juhtub see, et kuigi Pärnusse jõudes vurab natuke aega hiljem mööda linna Lottemaale sõitev buss, siis ometi, rongijaama see ei tule!
Miks sellest rääkida? Sest see on järjekordne näide ükskõiksusest!


Mullu püüdsin Lottemaa asjapulkadele selgeks teha, et on vaja bussile veel ÜHTE peatust. Hoolimata tõrjuvast suhtumisest lootsin, et siiski õnnestus asja TUUM selgeks teha. Aga nagu näha lingilt, kutsutakse külla, kuid....

Milles ikkagi on asi, et meie ettevõtjad oskavad laristada raha reklaamile, kuid ei suuda teha ära elementaarselt vajalikke asju?

Lottemaa asub mere ääres, männimetsa roheluses. Sõida 8 km Pärnust Riia suunal mööda Via Balticat ja kohal Sa oledki! 
Tule auto, bussi või muu sõiduvahendiga! Autodele ja bussidele on Lottemaal parkla. Invaparkla on Lottemaa peavärava vahetus läheduses.

Või siis rong ei ole "muu sõiduvahend"?

Vähe sellest! Oleks täiesti normaalne, kui tehtaks kampaania, kus ühistranspordiga tulijad saaksid sõidupileti esitamisel pileti x% soodsamalt? Kas või juba sellepärast, et ka Lottemaa võiks tõestada (lastele eriti), et nad on keskkonnast hoolivad! Aga ju polegi klientide arv oluline! Elab ju olemasolevategi pealt ära!

Muide, nagu ikka tavaks, sügisel ja jõuluajal küsimusele ei vastatud. Vastatud pole ka nüüd. Nii et mitte mina ei virise, vaid Lotte on hoolimatu....


*****************************************************


Kas Kohtla-Nõmmel on rongil buss vastas? Või järjekorselt ei ole sellele mõeldud? Paraku seekord juba homme, enam ei jõua suurt midagi muuta, kui just mõni suure grupiga ei lähe ja ette ei helista!? Aga....?

***************************************************************

04. 06.

Seto Folk kutsub üles keskkonnast hoolima. Erirongi paistab, et tänavu ei tule, kas aga kohale vurab kahevaguniline porgand (ma ei taha mõeldagi) või hoopis 6-vaguniline nostalgiarong? Muidugi on naiivne MKM-i sellise taseme juures lootagi, et keegi paneks sel päeval käiku hoopis vana rongi, kuigi otse loomulikult talupojamõistus seda nõuaks!


***************************************

Kui palju meis siis tegelikult hoolivust ja mõtlemisvõimet on? Või ongi ikka ja jälle lihtsam eirata kõike seda, mis oleks normaalne ja pealegi, paljudele kasuks!?
Tundub, et siin võibki aastaid rääkida ja rääkida, muudatusi ja muutusi aga ei tule ega tule.....

**********************************

18. 06. 2015

Selliseid asju võiks vist leida sadu.
Audrus toimub järjekordne üritus. "Suur Võidusõit". Ja äärmiselt tore on näha, et siingi on koostöö tekkimas. Kas aga tasemel?

http://elron.ee/27-28-juunil-audrus-toimuvale-suurele-voidusoidule-viivad-rongijaamast-eribussid/

Ürituse lehel järgmised küsimused.

  • Neeme Sihv Aitäh! Kuidas jõuab see info Elroni reisijani? On igati tänuväärt, et selline asi on ette võetud. Kuid kui see reisijani ei jõua, on asi vä'hem kui poolik. Ehk saaks seda infot kokkuleppel ikka rongide ekraanidel levitada.
    Like · Vasta · 7 tundi
  • Neeme Sihv Väidetavalt saab Tallinnast rongiga tulles Pärnus eribussile. Kus seda infot näha on?
    Like · Vasta · 9 tundi
  • Suur Võidusõit Hansaliinide busside graafik
    Pärnu Raudteejaam 10.10 17.00
    Tammsaare pst (Strand Hotell) 10.25 11.50 12.50 17.15

    Estonia Spa (Valge Maja) 10.30 11.55 12.55 17.20
    Hotell Pärnu 10.35 12.00 13.00 17.25
    auto24ring 10.55 12.20 13.20 17.45
    Pilet – 2 €. 9-15 aastased – 1.5 €. Kuni 8 aastased tasuta.

    Pärnusse tagasi saab bussidega
    auto24ring 18.00 21.00 23.00
    Hotell Pärnu 18.20* 21.20* 23.20*
    Estonia Spa (Valge Maja) 18.25* 21.25* 23.25*
    Tammsaare pst (Strand Hotell) 18.30* 21.30* 23.30*
    Pärnu Raudteejaam 18.40*

Kuskohast leida aga veelgi rohkem infot? Kas ürituse puhul saab ka majutuse paketi sees? Vähemalt soodustusega?

Ning põhiküsimus: Kas see info ka inimesteni jõuab? Et jõuaks, ei piisa infost vaid kodulehe nurgakeses ja FB sügavikes. See peab olema esilehel igal pool, silmatorkavalt! Ning kindlasti ka rongipeatustes (vähemalt jaamades) ning rongis. On ju ekraan olemas! On ju Balti jaama ooteruumis olemas teleekraanid.

Aga Seto Folki info on juba natuke konkreetsem. Rõhutatud ka ILUMETSA kohta jne. Aga taas, kas see info jällegi vaid kodulehel ja mujal nurga taga, kus seda näevad vaid üksikud?
Ja huvitav, kas buss sõidab perrooni juurde? Pisiasi, aga oluline! Eks näis, eks näis....


http://elron.ee/26-28-juunil-toimub-varskas-seto-folk/

Miks eestlased ei suuda näha laiemat pilti? Sageli isegi need mitte, kes ise millegi sees on ja ikka ei suuda mõista!? Kuidas teha selgeks, mis on oluline?

*******************************

19. 06.


See on tipptasemel, lihtsalt eriliselt hea vastus!!!!!
Sellise treib valmis ka kuskil nurga taga, igatahes palka selle eest küll maksma ei pea! Tõenäoliselt kasutataksegi vabatahtlikke, nagu kasutatakse ka paljudel üritustel.....

**************************************************

25. 11. 15.

Omajagu eeskujuks on Värska spaa!
„PERES VÕIB OLLA LAPSI ROHKEM KUI KAKS“: kui sageli kuulevad kolme ja enama lapsega pered, et perepileti ostmisel tuleb osade laste eest juurde maksta. Meie Värska Veekeskuses enam nii ei tee ja lubame alates 1. juunist kõik pered – olenemata laste arvust – ühe perepiletiga sisse. Anname perepiletile tema tõelise tähenduse – see on pilet tervele perele!
Pildil on Leida Värniku pere Põlvast. Pereema punases särgis ja järelkasv helesinistes - Marju, Mari-Liis, Triinu-Liis, Kadi-Liis, Ain ja Roonja-Liis. Varem kulutanuks Värnikute pere ühele veepargi külastusele üle 50 euro! „See on ikka üsna kallis ja väga tihti seda lubada ei saaks,“ ütleb Leida. „Enamikel juhtudel müüakse perepiletit vaid kuni kahele lapsele, aga peres võib olla lapsi rohkem kui kaks! Meie jaoks on kõigile üks perepilet osta väga suur kergendus.“
Nüüd saab terve suur pere nautida veepargi mõnusid koos saunadega vaid 27 euroga! Nelja ja enama lapsega peredel palume selleks võtta kaasa oma Perekaart. Värska Veekeskuse lahtiolekuaegu ja teenuste kirjeldusi saab vaadata siit: http://spavarska.ee/Veekeskus
Lubame suurtel peredel teistega võrdselt elust rõõmu tunda ja lõpetame paljulapseliste diskrimineerimise. Head lastekaitse päeva kõigile!

Kuigi siingi on vaja rohkem tegutsemist ja koostööd, ka Elroniga!

PIKENDAME RONGIÜHENDUSE VÄRSKANI: augustist saab Värska sanatooriumi ja veekeskusesse tulla soodsalt ja mugavalt Elroni rongiga nii Tallinnast (10 min ooteajaga ümberistumisega) kui ka Tartust. Täispilet Tallinnas maksab 14,50 eur, Tartust 3,60 eur. Sanatoorium pakub külastajatele nõudmisel soodsat transporti Ilumetsa rongipeatusest otse puhkepaika - sõiduaeg ca. 15 minutit! Transpordisoov tuleb registreerida broneerimisel või hiljemalt saabumise eelsel päeval sanatooriumi vastuvõtu telefonil 799 3900. Sobiva puhkusepaketi saad Värska sanatooriumilt ja veekeskuselt valida siit: http://www.spavarska.ee/Paketid
SÕIDUPLAAN VÄRSKASSE TALLINN-TARTU SUUNALT:
Väljumine Tallinnast – 8:12; Tartust – 10:28; saabumine Ilumetsa 11.30
Väljumine Tallinnas – 15:35; Tartust – 17:51; saabumine Ilumetsa 18.53
SÕIDUPLAAN VÄRSKAST TARTU-TALLINNA SUUNALE:
Väljumine Ilumetsast – 6:18; Tartust – 7:29; saabumine Tallinna 9:28
Väljumine Ilumetsast – 15:41; Tartust – 16:52; saabumine Tallinna 19:21

Tubli, Värska spaa!
Kuid kui paljud inimesed on sellest reklaamist kuulnud? Kas see jõuab kõikide rongisõitjateni?

*********************************************

21. 01. 16.

Kompaktsuse mõttes lisan siia ka muid näiteid.

 http://www.otepaa.ee/otepaa-kultuuri-ja-spordisundmused?p_p_id=8&_8_struts_action=%2Fcalendar%2Fview_event&_8_eventId=8877541

Huvi pärast võtsin ühendust korraldajatega. Väga rõõmustav oli teada, et sageli tehaks inimeste vahel omavahelist koostööd. Et ehk külalised tulevad kohale koos esinejatega samade bussidega. Kuid see sobib sageli vaid teatud seltskonnale, esinejate tuttavatele...

Olen tänulik muidugi uuele teadmisele sellistes asjades. Et näiteks rongiajad ei sobi üritusega. Siin näen ise aga asja hoopis teisiti. Paluperas peatub hetkel päevas kolm rongi, kõik need sobivad tulekuks. Iseasi on tagasisõit. Kui sõitjaid on palju, siis oleks asi teoreetiliselt lihtsam - erirong võiks vähemalt öösel ka tagasi minna, halvimal juhul Tartuni, parimal juhul Tallinnani. Muidugi on see omaette kulu ja see eeldaks eelkõige riigilt (kultuuriministeerium vt) panustamist  ehk siis tegelikku toetust Eestimaal toimuvale.
Teine võimalus näeks ette majutuste kaasamist. sest sellel on mitu plussi. Üks neist muidugi majutusasutuste täituvus. Teine, veel olulisem, on aga piirkonna tutvustamine. Miks mitte viia külastajate teadvuseni (see tõepoolest eeldab eelkõige kõikide korraldajate teadvuseni jõudmist), et tulla saab erinevatel aegadel ja ükskõik, mis kellaajal saabumine tähendab seda, et saab põhjalikumalt ringi vaadata ka ümbruskonnas. Ehk siis tutvuda piirkonnaga, mille põhieesmärk on "varjatud reklaam" - TULGE KA TULEVIKUS!? Sest iga üritus mis korraldatakse ja mis on igati tänuväärt, peab ometi igal korral panema tiksuma peas ka selle küsimuse: Kuidas meelitada külalist kohale nii, et ta märkaks rohkem kui ainult see üks KILLUKE sellest päevast ja kohast?

Muidugi ei peaks alati selle tarvis olema eribusse. Sest eribussid on lisakulu, nii rahaliselt kui ajaliselt. Vaja on jõuda arusaamani, et tegelikkuses toimuv eriühistranspordiliikide ühildamine on oluline! Ja selliseid võimalusi, vähemalt algusjärgus, peaksid oma kodulehtedel ja mujal reklaamima kõik osapooled- Elron, Maanteeamet, KOV-id, ürituste korraldajad. Alati ja SUURELT! Sest selle jõudmine inimeste teadvuseni võtab aega, see on lihtsalt paratamatu! Pidev ühistranspordi olemasolu tagab ju muuhulgas ka kohalikele n.ö. vastupidised sõiduvõimalused!

http://eestimaablogi.blogspot.com.ee/2011/06/buss-palupera-otepaa.html

See küll tehtud plaan vanade sõiduaegade järgi, kuid peaks piisavalt selgitama plusse ja võimalusi. Ja kui miski ei tundu sobivat või tekitab küsimusi, siis olen alati olnud valmis aitama. Seda kirjutist siin saab võtta heatahte kriitikana, mitte vingumisena. Tõsi, kui aastad lähevad, aga arusaamad ei muutu, siis muutub kriitika. Karmimaks. Aga ka see peaks olema mõistetav!

******************************************

Sattusin praegu ühele kontole. Turismireklaam. Kuidas jagada neid välismaa sõpradele? Soovitada õppida ära eesti keel?

 https://www.facebook.com/lounaeestiturism/?fref=ts

On muidugi olemas koduleht. Kuid alati, iga reklaami puhul sobiva keelega info otsimine polegi nii kerge.

********************************************

09. 02.

 Värska Sanatoorium & Veekeskus Tänagi saabusid külalised transfeeriga Ilumetsa rongipeatusest. Värska sanatooriumil on alates tänasest ka uus mikrobuss, mis toob külalised mugavalt rongi pealt otse ukse ette!

******************************************

06. 04.

Lotte, siis Lotte, hoolivus, siis hoolivus. Kuigi tükati see hoopis teine valdkond.

Aga siiski. Lottemaa loonud eestlased. Lastele eelkõige. Samamoodi valmivad populaarsed multifilmid, praegugi tehakse uut. Loomulikult kuulub asja juurde "nänn" ja tegelikult see väga tore. Mitmest vaatenurgast. Kas aga on selles hoolivust?

* Pakend teatab, et tegu "marjamarmelaadiga". Eelkõige laste maitsemeelt silmas pidades. Aga hoolimist lastest ja naturaalsusest?
Koostises glükoosisiirup. Millest tehtud? Maisist? Mais pole mari! Metsamarja kontsentraati tervelt 1,4%!!! Puhas keemia, võiks öelda. Nojah, omanikud ju.....

http://parnu.postimees.ee/2867889/lotte-loojad-valjusid-lottemaa-omanikeringist


Kas siis vähemalt eestlased saavad tööd?
Valmistatud: EL-is. Mitte Eestis. Tõenäoliselt. Oma inimesest ei hoolita? No kui eespoolt lugeda ja mõelda, et siiani ei ole bussil peatust rongijaamas, siis ma muidugi ei imesta.


Mida tähendavad pakendil kirjad  MAIASMOKK  ja KOMMIKÖÖK?
Maiasmokk viitaks justnagu eestipärase(le) tootja tootesarjale? Eksitav reklaam? Lotte kommiköök? Teeb lastele mitte just kõige tervislikumat asja!?

Kuigi, ega ma maitse üle nüüd just ei nurise. Kuid hoolivus.....

********************************************************************


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar