Blogiarhiiv

pühapäev, 28. november 2021

Tallinn, mu Tallinn, sa postide linn, börsil elekteril kõrge on hind....

 

 
Eile tulin autoga Reidi teed pidi koju ja ausalt öeldes tahtsin sealseid vaateid teiega jagada. kahel põhjusel. Aga see oli üks väheseid kordi, kus mul polnud fotokat kaasas ja ega autost poleks saanud ka seda, mida saab jala. Nii läkski, täna siis trammiga sinna ja jala tagasi.
 
 
Mulle meeletult meedib valgus. Valgustus seega ka, muidugi ka küünla- ja lõkkevalgus.


 
Üks põhjus oli valguse ilu ja seegi, et linnas võib ka ilu olla! Kõik need kaadrid ja jalutuskäigu hetked ongi võrratu emotsioon. Kuid seegi, et  (pealkirja võite laulda tuntud loo järgi) elektrihinnad teevad rekordeid ja me suudame meeletult raisata! Mitte valgustuse mõttes üldiselt, sest ilma selleta ei saakski ja valgustus teeb linnakeskkonna hoopis ilusamaks! Rohkemgi, maal käies on ju võrratu, kui üle põllu näed taluaknas tuld põlemas või kui maal elasin, siis loomulikult panin valgustid ümber maja ja väravale, et ka tänav valge oleks. Kuid suures osas linnas tuleks koheselt sõiduteede valgustus välja lülitada, kus võimalik ja seejärel alustada selle postide "dzhungli" likvideerimist. Mitte selle, mis piltidelgi näha, et on Reidi tee promenaadil, aga just see osa, mis valgustab sõiduteid.
On ju lisaks veel jalakäijate ala valgustuse postid kordades vähema metallikuluga ja kohati saab hoopis nendeta. Seega saaks me kokku hoida vast miljoneid tonne metalli, ma loodan, et ma ei liialda. Ainuüksi väikeses Eestis. Meil tundub olema teede planeerijad ikka veel liivakasti eas, sest kui läheb mingi tänavalõigu projekteerimiseks, keksivad nad rõõmust, et saavad poste hektarite viisi püsti panna ja mida rohkem paned, seda parem oled kolleegist. Nende lapsikute tegelaste endi arvates.
Kuid nautige ilu ja leidke ka ise aega minna välja. Isegi kui olete veel laisemad kui mina.



 
Muidugi on valgustust vaja ülekäikudel, aga sealgi hoopis vähemate postide, lampide ja seega ka elektrikuluga.

 
Siin tänaval ei saaks piirduda valgustitega majade küljes, küll aga piisab siingi kõnnitee valgustamisest. Igasugustest nõuetest ei maksa rääkida, see rohkem rumalate või ahnete põhjendus.



 
Fotokas automaatrezhiimil jätab muidugi petliku mulje valgustusest, aga kui ise lähete, siis näete ka, et osasid valgusteid pole vaja.

 
Siinsetel majadel mõnelt rõdult vägagi ilus vaade.

 
Reidi tee promenaad muidugi väga ilusti valgustatud. Vaadates puude vahelt võib jääda ka mulje, et isegi liialt. Õiget aimu saab aga juba promenaadilt.

 
Valgustust sellisena on muidugi ääretult nauditav pildistada! Kusjuures sellest valgusest jäi kuidagi üpris soe tunne sisse, võib olla tabatud mulle sobiv "toon". Vähemalt talvemeeleolus.
Kuid postide linn on siinkohal Tallinn tõesti. Ma ei kujutagi ette kui palju loodusvarasid kulub, kui iga valgusti, märgi, foori jm pärast oma post püsti panna. Väike kogus see kindlasti pole, tegu on eesti mõistes ju miljonite tonnidega. Kas lööme Ida-Virumaal kopa maasse, et SUURES koguses metalle kaevandada?



 
Siinse vaate puhul saab muidugi aimu kohe, et nii rohke valgustus ongi reostus. Valgusreostus, millest ka räägitud ja mis peaks rohepöörde raames olema kuum teema. Postide metall võiks siis parem juba tuugenitele kuluda?



 
Kui siinkandis sõidutee valgustid välja lülitada, ei pruugi JALAKÄIJAD SEDA MÄRAGATAGI! Muidugi, kõnniteed siiski vajavad omi valgusteid, aga need saab paigaldada. Ühest sõidutee valgustipostist saaks juppideks saagides 3, kui metall ümber sulatada, saaks 10 posti.



 
Ilus on siin küll.


 



 
Tõuksihooaeg aga vist läbi?

 
Promenaadil kujunduselemente nii palju, et teatud mõttes paremini saabki neist aimu just nii, pimedas?























 
Väga palju püütakse lobistada, et kinnistada inimestes kujund nagu need elektroonilised liiklusmärgid koos oma raudkolakatega on väga vajalikud ja lausa eluliselt olulised. Tegelikult on see kõige puhtakujulisem VALETAMINE raiskamise õigustamiseks. Eile taksoga pärnamäele sõites, kui taksojuht V.R. sõelus 50-märkide alas 70-ga ja isegi 80-ga, hoidsin end vaevu tagasi, et mitte öelda: "Soovin küll Pärnamäele, aga siiski, elusalt. Minu matused veel ei ole plaanis!".

Milleks märgid, kui neil puudub mõte? Küll aga saaks nende postid ja talad, nagu ka sõidutee valgustide omad, ära kasutada mujal


 
Ja suur pluss on see, et õnneks on siin kogu ulatuses väga palju puid istutatud. Ses mõttes on Tallinn siinkohal roheline küll!
 





 
Reklaami on meil õnneks veel suhteliselt mõistlikkuse piires, mitte nagu suures osas muus maailmas. Niisuguses mahus annab see tõesti pigem ilu juurde!






 
Jõudsin dzhunglist välja, kuigi vabalt võinuks teise ringi veel teha, tõesti mõnus koht jalutamiseks. Oleks teele veel mõni glögikiosk jäänud....
















 





 
Pioneeride palee.




 
Et saada kinnitust mu oma väitele, suundusin vanalinna. Siin poste EI OLE! Ja saab küll hakkama, saab suures osas linnast, kui asju mõistusega säästlikumalt teha. Ja nii, et tegelikult toob tehtu hoopis ilu juurde. Positiivsed emotsioonid ongi olulisemad kui valgusreostus ja raiskamine.












 
Raekoja plats oli rahvast tulvil! Glögi siiski võtsin. Väga mõnus oli, sest sõrmed kippusid külmetama ja kuum jook oli täitsa asja ette.








 









 
Ehk leiaks ka Tallinna kohta, kuid Tartu kohta on varasemast sellised numbrid. Valgustite vahetamine uute vastu nõudis sadu tuhandeid tonne metalle jm ning sääst säästuks, raadio teel juhtimine jm on omakorda kallite süsteemide tunnus.
 

2014. aastal oli Tartu linnas 321 km valgustatud tänavaid, mida valgustas 11 547 lampi. Lampe ühendab 227 km õhuelektrikaableid ja 126 km maa-aluseid elektrikaableid. Lampe juhitakse 151 juhtkilbist. Tartus kasutusel olnud lampidest 10 620 olid HPS-valgustid, millele lisandus 295 HID-valgustit ja 632 LED-valgustit. 10% tänavavalgustuses tarbitud energiast tuli taastuvatest allikatest. 2015. aastal oli see näitaja 20%.

Tabel 2.21. Tänavavalgustuse energiatarbimine Tartu linnaosades aastal 2014.

 

Linnaosa

Tarbimine

2014

(MWh)

Osakaal

Annelinn

755

10%

Ihaste

605

8%

Jaamamõisa

121

2%

Kesklinn

1 112

15%

Karlova

689

9%

Maarjamõisa

209

3%

Raadi-Kruusamäe

371

5%

Ropka

319

4%

Ropka tööstusrajoon

358

5%

Ränilinn

530

7%

Tammelinn

572

8%

Tähtvere

338

5%

Vaksali

347

5%

Veeriku

450

6%

Ülejõe

587

8%

KOKKU

7 361

100%

2010. aastal tarbis Tartu tänavavalgustus 7,456 GWh elektrienergiat. Aastaks 2014 oli tarbimine vähenenud 7,361 GWh-ni aastas. Tarbimine on vähenenud minimaalselt ehk ainult 95 MWh võrra. Uute LED-valgustite kasutuselevõtt ei ole energiatarbimist tänavavalgustuses oluliselt vähendanud ja seda peamiselt põhjusel, et aja jooksul on lisandunud mitu uut tänavat (näiteks Idaringtee) ning sellega seoses on kasvanud ka valgustite arv.

Tartu linnaosadest tarbitakse kõige rohkem energiat Annelinna ja kesklinna tänavavalgustuses (vt tabel 2.21). Need tarbimispiirkonnad moodustavad 25% linna tänavavalgustuse energiakulust ehk 1,867 GWh. Annelinnas ja kesklinnas on  kokku 2971 valgustit ja 46 juhtimiskilpi.

Energiatarbimine tänavavalgustuses on hooajaline, millest annab ülevaate joonis 2.7.

  https://www.tartu.ee/en/node/2674

 

 
Nii nagu novembrikuu esimese postitusena panin kirja tohutu hulga OKTOOBRIS tehtud postituste pealkirju linkidena, teen seda ka novembri kohta. Nimelt, ma kopeerin blogi 2. ja 3. osast ning ka Looduse Blogist vanu postitusi siia, et need oleks ühes kohas koos. Et päismikus ei saa kogu pealkirja pikkust näha ja et oleks ka süsteem, mille järgi otsitavat lihtsamini leida, siis ülevaatena on tulemus parem.
 
2021 NOVEMBRI postituste lingid, KLIKKA ja postitus avaneb!
 

2 kommentaari:

  1. Mulle samuti meeldib jõulude valgustus ja kaunistatud linn.Pildid vahvad.
    Imelist advendiaega teile!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tänud!

      Valgus, eriti pimedatel aegadel, annab paljudele jõudu. Ja oluline polegi see, kui ere valgus see on, vaid see, kuidas see hinge puudutab.

      Kustuta