Blogiarhiiv

laupäev, 6. november 2021

2017 mai. Balti jaama Turg - nuhtlus ja õnnistus. Eestimaa Looduse Blogi postitus.

 

teisipäev, 23. mai 2017

Balti jaama turg - nuhtlus ja õnnistus!


Vaatasin hommikul üle aia ja töölt tulles lihtsalt pidin pool ringi turule peale tegema. Uurisin natuke, kuidas müüjad rahul, pildistasin, et Teilegi näidata ja midagi ikka ostsin ka. Selline turg oma akna all on ikka tõeline õnnistus! Ja kaua tehtud ju, kaunikene!
Aga eks ta ole ka nuhtlus, tõeline nuhtlus. Palju kaupa on ju eriti kvaliteettoodang, otse söömiseks sulle ja südamega valmis tehtud! Siin aga hakkab natuke mure, et kõige selle hea mekkimine võib ka parimale rahakotile hakata! Paljude toodete kilohinnad ulatuvad üle 20 euro ja kaugelt enamgi. Samas, lohutada saab ennast sellega, et häid delikatesse ostadki ehk vähe! Eks see turg ole nagu äri ikka. Hindu liiga alla lasta ei saa, sest kasumit ja palka tahavad kõik, ka turu omanik. Kalli toote puhul 1-2 eurone hinnamuutus ei torkagi silma, seega oleks lugu vaid kosmeetilise parandusega. Olulisim, mis võiks hindu allapoole tuua, oleks suurem sortiment igas kioskis ja kohas. See omakorda mõjutab käivet, sest alati on parim valik, mis toob ka veelgi rohkem kliente kohale. Ja eeldusi selleks ju on, sest asukoht on parim! Ega see pole mõni RB algjaam.....
Muidugi on kõik meie vaba valik, aga nähtu ajas isu peale....
Panen pildid laadima ja teen ühe tomativõileiva. Muhu leiva ja talutomatiga...





Ruumi veel on, mitte kõik letid polnud täidetud.




Ma pole miski suur magusa-maiasmokk. Aga iial ära ütle iial....














Muhu pagarites jäidki pildid sees veel tegemata, sest letid na tühjavõitu. No ikka seepärast, et palju ära ostetud! Igati mõttekas! Küllap ostate ise ka....







Sõin ka ühe ukraina sibula-muna piruka, mmmm...

Hea näide on aga see kiosk. Hiidlaste oma. Müügil mitme tootja head-paremat, tulebki igal tegijal mõelda ka oma naabri toetamisele ja tema toodangu müümisele. Noh, mis just pole ehk oma toodete otsene konkurent. Siin on aga Ristemäe, Vana-Torokse, Hõbekala jpt teiste juba tuntud tootjate parimad palad! Ja loomulikult tõstab suurem valik ka käivet. Tublid!

















Ja kui ikka tahad külla viies kingitust või lihtsalt midagi mokkamööda kaasa võtta, siis küllap siit ka leiab. 














Kalapaviljon võtab aga silmade eest kirjuks.....



























Teiselt poolt välja jõudes ootab ees Apelsini Raudtee.



 Oh õudust, otse ukse eest saab olema pääs turule......

*****************************

24. 05.


Selge see, et Balti jaam on parim koht just sellise turu jaoks. On küll arvatud, et tegu rohkem lääne marketiga, aga ma tahangi, et oleks ruumi, mitte ei ole täis topitud maa-ala või hoone. Ja Balti jaam on mugav koht väga paljudele ning loomulikult ka turistidele. Tulevikus veel rohkemgi.


Üks miinus, mis silma torkas, õigemini, mille kohta märkus tehti. Et nii laial trepil ei leitud kohta vankrirennide jaoks. Tõepoolest!


Külastasin siis lihasaali. Suur, vägev, puhas, inimlik. Ja väga hea valikuga. On ju ka vorstid-lihad need, mis on üldjoontes odavam kaup kui kala. Ja seega on see taskukohasem ruum väga paljude jaoks. Osa valikust näete siin ise + veel siis värske liha jm. Ka osaliselt Läti-Leedu kaupa.





Väike märkus sellisele seadmele - ei näe toote silte.





 Ja mida ma muidugi proovimata ja ostmata ei jätnud - pardirind! Mahlane, parajalt soolane, igati hea. Koos hiiu saiaga. Ahjaa, lehes oli ka turust juttu ja pole ime, et äramärkimist vääris (soojas toonis) hiidlaste pood. Just seepärast, et müügile võetakse ka naabrite-sõprade tooteid. Just see on see, millest paljudel puhkudel eestlastel puudu kipub jääma.






Müüja ei teadnud täpselt, mis seened siin sees. Aga Vastse-Kuuste asjad peaks vast kõik head olema....




Kas turu puhul pole kohustust märkida kilo hinda?






Paari Otepää toodet proovinud, tunduvad head.




Väga paljude väiketootjate toodangut. Ka juustude hulgas võis leida Andre ja Nõmmiku omi. Siin siiski üksjagu ka võõramaist. 
Ehk peaks olema siiski midagi ühtset? Ses mõttes, et kui tootjamaad pole märgitud, siis ehk tagaks eestimaiste puhul ühte värvi hinnasildid, Läti-Leedu teist ja muu kolmandat? Lihtne ja loogiline oleks!?



Turg turu moodi jätkub siin. Lage? Aga ehk ongi parem, kui on mõni lett kümne asemel? Üks müüja suure müügikoha kohta effektiivsem kui sada müüjat saja väikese leti kohta?



Lähemalt vaatamine juba teie teha.





Midagi pole teha, kui vähegi võimalik, siis eelistan Intsu talu tomatitele teiste talude omi. Ikka selle kivivilla ja tilgutamise pärast..... 
Muidugi, kasvatatagu pealegi nii, aga mul tekib tõrge. Isegi silt "Eestis kasvatatud" tekitab ju mulje, et see on Eesti mullas kasvanud? Mitte "kivivillast välja meelitatud". Intsu talu võiks siiski ka leida võimalusi looduslähedasemat varianti kasutada!? Seda enam, et hinnad pole just kõige odavamad. Mõistan, et tal raske jõuda marketiteni, eriti kui nood kipuvad lisama mitte hinnalisandit, vaid protsenti alghinnast. Mis siis niigi kallima toodangu välismaisega võrreldes veelgi kallimaks teeb.


Isegi pank eestimaine...


Ruumi palju? No las olla! Ja kui vaja, küllap siis hooajal saab vajadusel ka mõne leti juurde panna!






Arhitektuuriliselt lahendused on aga igati ägedad. Nagu vaatedki.





Ja õnneks on üksjagu ka Eesti käsitööd. Avastamiseks välismaalasele ja ka eestlasele endale. Kingipood samuti. Ei lähe ju igaüks Tallinna vanalinna?





































Ja palju rattureid, mugav koht neile!




*******************************

26.05

On kuulda olnud juba palju arvamusi, valdavas enamuses kiitvad ja väga kiitvad. Õige kah! Aga on kuulda olnud ka kriitikat. Balti jaama turu FB-lehel kuni selleni välja, et kirsid pannakse ikka kilekotti. Nojah, eks ta ole, aga selliseid asju peaks ikka müüjale ütlema?
On räägitud ka väga kõrgetest kohatasudest. Loogiline, nii korralikult ja kapitaalselt tehtud ehitise puhul soovitakse ka, et kunagi asi end tasa teeniks. 100-eurose kohatasuga kioski eest seda ei saavuta. Ometi, kui rääkida kallidusest, siis on igal asjal ikka mitu osapoolt. Kui keegi ikka toob müügile kodused pelmeenid, mille kio hind tüürib lõpuks 30-35 euro kanti, on miskit väga mäda. Juurdehindlus juurdehindluseks, aga siin ei ole ju tegemist "mõnevõrra kallima hulgihinnaga) kui on poepelmeenidel? Ikkagi tootja on lootnud räiget hinda pannes kiire rikastumise peale välja või siis eeldab mõne kotitäie pelmeenide eest nädalatulu saada?
 Eks TURG paneb lõpuks asjad paika, osaliseltki. Mõned tootjad-müüjad võivad kaduda, teised tulevad asemele. Ja üldjoontes see peaks ikka hea olema.

**************************** 

29. 05.













Võiste tomatid - vägagi head!




Eestimaist leiab ikka ja jälle.











Proovisin ka Gruusia limonaade.




Juustukuningate poe sortiment muutunud, on ka palju muud, peale juustu.











Üks kuulsamaid turutegelasi on vist see kajakas.




Asukoht on igatahes ikkagi parim




Ja välismaalasigi käib palju.


Oled juba käinud turgu kaemas? Kuidas muljed?

***************************

29. 05.

Ma ju ütlesin, et nuhtlus!


Möödaminnes pildistasin loomulikku olukorda. Kus kaubanduskeskuse juureski on olemas letid. Ka võimalusel turu moodi, eriti maanteeäärsetes kohtades. Aga tegelikult neid Eestis peaaegu ei ole. Vilets koostöö ikkagi eestlase suurim probleem? Bürokraatia? Riigipoolne vilets tugi, mis keskliitude jm puhul jääbki rohkem sõnade tasemele?



Keegi küsis, et kas ka lillede müük tasemel? Tundub küll. Kaks kohta lausa pidavat olema, mõlemal korrusel.






Midagi polnud parata, kiskus jälle sibulapiruka poole. Pirukas hea, kuigi 1. 50 eest võiks täidist rohkem olla!?
Aga kuna kl 17-19 on mingi sibula õnnelik tund, või miskit, siis kõik sibulad, vabandust, pirukad, poole hinnaga!


Aga midagi pole parata. Turu haldjas või hoopis saatan, muudkui tiris ja nii ma külg ees kalaosakonda nihkusingi. Ja kui juba seinal (Päästke Willy) kiri, et kokad tegid hea suitsukalasalati, siis seda ka ostsin. Natuke. Ja oli ikka kurrat hea küll! Mitte merikuradist, tähendab, vaid vist ikka suitsulatikast.
Head on siin ka fileed ja marineeritud kala ja muu. Tean. Nuhtlus, ma ütlen veel kord!






Küll aga peaks siiski kehtima nõue, et igal sildil peab olema kirjas tootja(maa). Ja suitsukalade puhul, kus suitsutatud. Ja jõeahvena puhul, kas ikka Eesti jõgi.....


Kuigi ma ei kahtlegi, et siin isegi Läti tooted head!




Ja kui hoolega ringi hiilida, siis näeb, et värsket kala ikka hakkab ilmuma. Isegi linaskit olla nähtud! Muidugi, Peipsi ja meri kaugel, seega ostetakse suur osa kalast vist enne vee äärest kaugemale jõudmist ära! "Tallinna meri" eriti kala ju ei anna!
Aga on siiski nii Peipsist kui merest. On Aravuse omi ja ehk tuleb ka Dirhamist. OÜ Latikas toodangut siiski ei näinud, Võrtsu oma vist oli. 
Aga ühte head kalasöögikohta tahaks küll!



Tundub, et ka Kopli tänaval parkijaid on rohkem!


Ratastega tullakse ikka ja jälle. Tore!



Ja tähtis ongi, et tuldaks! Ehk siis mida rohkem tullakse, ehk ka seda soodsamaks lähevad hinnadki! 

Aga hirmutavad need puuvilja-juurvilja müüjad, kelle puhul on pideva "otshen vkusno/sladko" teksti vuristamine tavapärane. Sageli kipuvad nemad olema vana turu kooliga ehk siis müüvad selle sladko-vkusno pähe ka van puuvilju ja juurvilju. Varemgi korduvalt juhtunud.  Juba allergiat tekitab, kui neid ütlusi kuulen ja enamasti sealt ka ei osta....








On ka ühed parimatest kalakonservidest!




Jõudsin pildi enne ära teha, kui kõik tuulehaugid kohe ära osteti.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar