Blogiarhiiv

pühapäev, 14. november 2021

Haapsalu - Posti tänava kroonika. (EB 3. osast)

 

 
See postitus siin "kauamängiv" ehk ajas muutuv. Esialgu otsustasin keskenduda rohkem piltidele, aga nüüd, teatud mõttes tagasivaatena siiski ka veidi mõtteid lisada. Alati saate aga pildile klikata, muuta selle suureks ja vaadata galeriid, ilma sõnadeta. Eriti kui arvamus ei pruugi siinsega ühtida.
 
5. juuli.
 
Ise ei jõuaks ma midagi pildistada, eriti praeguse kuumusega, kus iga sõit oleks tervisele mõjuv. Õnneks haapsallased pildistavad ja eriline tänu neile! See, palju vaidlusi tekitanud saaga tasub säilitamist võimalikult kronoloogilises järjestuses.
 
Enamus fotosid on ARVO TARMULALT!
 
Kuid loodan, et ka teised ehk häid fotosid saadavad ja saan needki lisada. Iga pildistaja näeb ju asju oma vaatenurgast ja küll küllale Romantikapealinna puhul liiga ei tee.
 

Arvo Tarmula.
 Foto: Tiit Mac Treimann.
 
 
 
6. juuli. Läks lahti!
 

 
Kõigi nende tuliste vaidluste taustal jääb igal juhul hinge see rohelus, mis oli. Mööduja ehk ei märganudki, kas ja kui palju pidi keegi vaeva nägema (ja raha kulutama) puude pügamiseks või muuks, et pilt oleks ilus ja puud liiga laiusesse ei kasvaks. Need kulutused toodi ka üheks põhjuseks, miks vanad puud maha võtta. Pilt aga OLIGI ilus! Tänaseks olen ma näinud üpris mitmeid linnatänavate muutusi ja uusi keskväljakuid. Ma ei tea, võib olla peaksin siia piltide vahele mõne üksiku ka neist suskama? Mitte põlispuudest, sest nii jääks justkui mulje parastamisest. Ei, ma ei parasta, püüan näha, mõista, analüüsida ja jätta pika seeria ajaloost siia üles.
Kuid ei tagane ma sellest, et mõnes kohas olid just need puud kõige parajamad, sobivamad, ilusamad ja armsamad! Ja üldises vaates ehk kõige tagasihoidlikumad, mitte sigri-migri. Mu viimatise Põlvas käigu pilte keskväljakust nähes arvati, et tegu on pooleliloleva ja võsastunud ehitusojektiga....



 
7. juuli.
 
Siinkohal ei teki küll tunnetki, et keegi võiks rohket rohelust mitte armastada? Mina küll armastan. Kuigi kohati ka lagedust! Võib olla puisniite rohkemgi kui metsa ja taas tärkavat elu karjäärides, kui juba tihedaks muutunud heinamaad! Kel aga selline rohelus, nagu pildil, kasvõi hetkeks südant kokku tõmbama ei pane....
Õnneks on südamega inimesi alles, seda nägi ka FB-s. See jätab hinge oma jälje, pikaks ajaks, kuid ehk on uue tärkamisel raviv mõju!? Isiklikult usun, et suurim mõju oleks järgmisel aastal siis, kui midagi olnust meenuks tänaval käies!
 
 
7. juuli.
Üks foto Urmas Sukles.

Keegi nimetab seda pilti kindlasti propagandaks. Mina aga lihtsalt reaalsuseks. Ei saagi ju kahelda, et ka puudel on eluiga, mõni langeb kiiremini kui teine ja see ongi elu! Millele järgneb ju alati surm, eks ole? Inimene on aga olevus, kes saab ja peabki püüdma otsustada, kus elu saaks veel jätkuda ja kuidas jätkuda - kas vana järgi või uue sündides.. Põhjendades, mitte olles aga ühes või teises servas äärmuslane! Mina mõistan siin teatud piirini vajadust anda võimalus uuele elule! Iseasi, kas vitsakesele või tulevikus kohisevale põlispuule.

 
8. juuli.
 
 
12. juuli.
 
 
 

 14. juuli.

 
15. juuli. Töö käib.

 
16.07.
Tõsised tööd sel trassil, nii saab aimu kui palju vaja teha tee pealispinna all.

 
Haapsalu on ka ürituste linn! Neid on palju ja neid aina lisandub! Kõik see tähendab ka peatänavat nägevate silmapaaride rohkust.
TAFF. Kadri Voorand.
18. 07.
 
 
19. 07.
Urmas Sukles:
...see on suur remont ning kaevamised alles algavad ning suure tõenäosusega puud saavad kahjustatud . Me ei saa riskida, et peatänava haljastus on peale remonti nagu katkiste hammastega suu ! Tulevad ilusad puud, pingid ja siledad kõnniteed.
 




Posti tänav 21.07,
 Kommunikatsioonide paigaldus. Samuti avanes endine munakivi sillutis ja veel varasemast ajast tükk põllumaad.
 


 
Vahele pilte (3) Karja tänavast. 
21. 07. 

 
23.07. 
Vahelduseks, Innar Mäesalult üks foto Väikese Viigi äärselt promenaadi osalt.
Valmis. Teha jääb veel haljastus aga pori- ja tolmuvabalt saab juba nüüd käia! 
 
Ja taas Arvolt.
 


Arvo aga teatab, et tööd Posti tänaval on tänagi graafikus. Ja nagu tagaplaanil näha, pole sugugi kõik puud maha võetud.
 


 
23.07.
  


 
27.07. 


 
29.07. 
 
Vahepeal minu pildid 29. 07
Tahtsin saada hetkest ka oma mulje, pilte tegin loomulikult palju. On ju hetkel ka haruldane võimalus, saada pildile maju nii, nagu me neid ühelgi teisel hetkel ei näe! Igal linnal ja ka külal ning muidugi igal tänaval on oma võlu ja see koosneb miljonist tükist! Kõikjal erinevalt. Haapsalu ilu on aga alati eriline.
 

 
2 pilti Arts Zimmi.
04. 08.

 




Raju töö asemel siin aga vaikus?

 
11. august. Kahjuks on need ühed viimased Arvo pildid. Ta jõudis nüüd ehk juba sinna promenaadi vikerkaare peale? Igatahes on ta väärt seda, et kunagi ei unustataks! Ja ega seda juhtugi. Kes vähegi Haapsalut märkavad, märkasid ka Arvot!

 
 
Aitäh Sulle, hea sõber! 
Oled Haapsalu ja Läänemaa heaks teinud üüratult palju!

Ning olid alati aitamas ja suure südamega elasid kaasa ka Rohuküla raudtee taastamisele! Mitmedki pildid Rohukülast vm sain teha vaid tänu sulle!


 
Aeg aga ei peatu! Ei peatu ka töö ja kogu see sari annab killukese aimu, kui suur töö siin ära tehakse!

 
16.08.
Fotod Tiiu Kammiste.

 
Ilusad ja olulised on aga rohelised oaasid, mis siin-seal alles. Kas ka jäävad? Või on varsti ka nende "südamed mädanikus" ja asemele tulevad pihlakavitsad või rohukõrred? Või hoopis väljak? Loodan südamest, et edaspidi mõeldakse enne raiumist palju ja mõeldakse ka siis, kui otsustatakse mida istutada. Võib olla ka mahavõetud puude asemele pidanuks kohati istutama elupuid või muid igihaljaid?







28.08.
Fotod: Tiiu Kammiste.
 


 
Selline suur remont mõjutab inimeste liikumisi, siin jääb mulje, et igati on püütud vähendada mõjusid tavapärasele jalgsiliikumisele ja seda tõestas seegi, et ise kohal olles nägin inimesi liikumas, kelle jaoks oli kõik see tegevus mõistetav ning ennast sellest häirida ei lastud.



8.09.
Ülapildilgi näha ilusaid suuri puid ja seegi rõõmustav!
 

 
9.09. 
Fotod: Tiiu Kammiste. 
 
Töömeeste tehtu on aga tohutu! 
 




Minu pildid rongi ootamise aastapäeval Posti tänavalt jm:
 
16. sept.
Fotod: Tiiu.






5. okt 
Fotod: Tiiu.

07.10.2021.
Lääne Elu video:











19.10.
Fotod: Tiiu Kammiste.






22.10
Fotod: Tiiu Kammiste.
 
 
Näis, mitu % rohelust iga puu annab. Protsent muidugi naljapärast termin, aga võra on oluline.








 
 Tiiu:
Pihlapuu istutamine. Sain üsna üksikasjalise seletuse ja polnud ise ka nende arvates rumal...
Tean nüüd, et puudevahelist ala hakkavad katma mitut sorti enelad... Valged õiekobarad kevadel on ilus vaatepilt, aga valged õiekobarad puudutavad ainult ühte sorti, enelaid nagu ka pihlakaid tuleb mitu sorti...

 
Fotod ja tekst: Tiiu Kammiste. 27. okt 2021.








8. nov. 
Fotod: Tiiu.
 





 
11. nov. Fotod: Tiiu Kammiste. 

 
Väga head, iseloomustavad pildid!
Võime vaielda puuliikide, ilupõõsaste ja muru üle, kividest rääkimata, alati on teisi võimaluisi. Mitmel pool linnades on liigne kivi muutnud tänavad sellisteks, kus vesi üle ujutab mõnegi asutise ja vihmavesi ei saa ju maa sisse imbuda. Nii jääb alati õhku küsimus, kas kivi ja asfalti on liiga palju või mitte ja ega ühest vastust polegi kunagi.
Puude, ka üksikute, nägemine tuletab metsateemat meelde ja seegi on pidev vaidluste teema. Kas puid on (siingi) liiga palju? Kuskil padrikuks muutunud metsas on ehk olemuslikult palju kui enam seenelegi ei saa, samas, surnud puu metsas on kõige elusam asi! Küll aga on teada, et tsemendi tootmine on üks keskkonnavaenulikumaid tegevusi. Ja kindlasti on me elukeskkonnas tsementi versus puud hirmpalju. Kohati vast teisiti ei saagi, sest vene külatanumaid ju ka täna kasutada ei saaks!
Mul leidus aga arvutis üks siia sobiv pilt, ilus pilt väidetavalt loomulikuna kõige mustanahalisemast modellist (netiavarustest leitud).
Ilus, kuid samas mõtlemapanev, kui palju on meil vedanud, et liiva(kõrbe) asemel omame kõikvõimalikku rohelust! See, et mulle isiklikult võib meeldida ka lagedam maa, ei ole põhjapanev, see on hetkemeeldivus mingist konkreetsest kohast ja hetkest. Ja nii ootan ka lageda muutumist ehk taimestumist ja elu mitmekesistumist nagu jään ootama ka Posti tänaval istutatavate puude lehteminekut ja ootangi selle kõige nägemist väga. Ehk Haapsalu kevadet!


 
Tööd aga edenevad.




 
Selle kroonika üks võrratu omadus on muutumine ajas. Remondi alguses oli rohkesti rohelust, igas mõttes, nüüdseks käes sügis ja puulehed langenud, rohelus haihtunud. Kui just mõnede hoonete rohelised toonid välja arvata või hoopis möödujate rõivaste rohelus. Üldse ju värve vähem, sest pole ka sügisvärve. Istutatavate  puude puhul aga loodetakse värve hoopiski rohkem, roheluse "kõrval" muidki värve! Halle toone see aga hetkel ei vähenda. Lume tulekul on aga Haapsalul taas oma võlu!
Peagi ongi käes ka lumine aeg ja seejärel jääb oodata kevade tärkamist.



 
15. 11. 
Fotod: Tiiu. 


 
Üks vahvamaid pilte ses seerias, kõik nagu läheks, keegi ei tule!? Seisad aga teisel pool ja kõik ongi teistpidi - kõik tulevad, keegi ei lähe...


 
 
23.11.
Fotod: Tiiu

Mahasadanud lumi on aga tänavuseks vist teetööd sisuliselt lõpetanud!
Ilusat talve!




27. dets.
Foto: Tiiu.
 

 11. 03. 22.
 
 
4. 04.
 
 
5. 04.
Fotod: Malle-Liisa Raigla.


14.04.2022.
Foto: Urmas Sukles.
 
 
18. 04. 22.
 
 
28. 04.
 
 
4. 05. 

 
16. 05. 
Fotod: Malle-Liisa Raigla.



 
18. mai. Rohkem pilte siin ja veel teises värskes postituses.
 
 


 
Loomulikult on õitsev puu ilus! Ma usun, et keegi ei vaidlegi sellele vastu. Kuid kogu selle (lühiajalise) ilu kõrval oli kõikides neis vaidlustes õigus neil, kes ütlesid, et midagi kaob siit tänavalt "igaveseks" - varjupakkuv rohelus. Sest kui ka need puud kasvavad suuremaks ja pakuvad siis ka nii varju kui rohelust, on seda ikkagi tunduvalt vähem. Ja mitte üks vastuargument seda ei muuda! Ning paraku varjulisi kohti vajame alati.
Aga nagu ikka - igal halval asjal on ka parem pool ja õigus neilgi, kes ütlesid, et nüüd näeb rohkem arhitektuuri. Ning kui majad korras, puhtad ja ilusad, siis see positiivne külg leevendab negatiivsust, inimeste hinges. Rohkem või vähem, on iseasi.

 
Vasakul võib näha huvitavat tulemust - sõidutee ja rattatee vahele peaks lisanduma paar rida kive. Hea võib see olla selles mõttes, et tekib mingigi riba lükatava lume jaoks, ilma et selletõttu kannataks liikumine. Ma eeldan, ei tea. Aga see kehtib muidugi vaid väikese lume korral. Ülemisel pildil on küll see vahe imekitsas ja ehk sinna ei tule kive? Huvitav igatahes näha, mis juhtub.


 
Võib olla võinuks selles vahes olla lihtsalt muld? Ja äärekividel vahet sees, nii et vihmavesi saanuks mõnevõrra voolata teelt ära ja imbuda maasse? Kuni täieliku valmimiseni veel küsimusi õhku jääb.


31. mai.
 
 
Vahvalt kavalad pildid! Uus roheline vana rohelise taustal!





Fotod: Tiiu Kammiste.

Osa puid siiski kasvama ei läinud ja on nüüd kuivanud. Ehk sellises kohas, kus linnavalitsus saaks oma mittekuulamist ja vigu heastada ja istutada ka mõni laiavõraline puu?
 
Muide, mitu joogiveekraani sel tänavalõigul nüüd on?
 
Muidugi on sel tänaval ka palju rohkemat kui vaid poleemikat tekitanud haljastus. Töö on igal juhul kõva, mis ära tehti. Vead ... , no ma loodan, et vead, olgu selleks siis ülekäikude ohtlikud konarused või miski muu, saab kõrvaldatud. Seda enam, et kogu selle saaga jooksul on FB-s olnud väga palju hoolivaid arvamusi! Hooliv linnavalitsus loomulikult võtab neid ka kuulda. Varem või hiljem. Muidu poleks ju hooliv?

Igatahes vahvasti kukkus välja veel ühes mõttes - postituse sai  alguse täpselt aasta tagasi!
Edu, päikest ja ilu!

************************


Aastatest 2012 - 2016 näeb blogis palju pilte Haapsalust siin (lingid allpool). Ehk siis kokku koondatud postitused teistest blogidest.

HEAD VAATAMIST!
 
Tulevikupilte ma loomulikult üles panna ei saa, aga ei kahtlegi, et põhimõtteliselt saab Posti tänavast ilus tänav ka peale remonti. Oma väikeste puudustega nagu iga teinegi tänav, see ongi loomulik osa meie kõrvalolevast. Sellest ei saa üle ega ümber mitte kunagi, meile kõigile meeldivad erinevad asjad ja puudusi näeme ikka. Peaasi, et ka ilu näeks ja oskaks märgata!

Kuna blogi päises näeb (oktoober) vaid osasid postitusi poolikute pealkirjadega ja oktoobrikuu "uputasin" teiste postituste siia kopeerimisega (VAREM EESTIMAA BLOGI 2 ja EESTIMAA LOODUSE BLOGI ning kogemata KUSTUTATUD POSTITUSTE FOTOMATERJAL), siis on vaja ka ülevaadet, mida ikkagi leida.
Nii palju siis sai postitusi ja proovisin tundide viisi nende linke postitada.... millegipärast aga suur osa sellestki tehtud tööst läks kaduma. Teie jaoks siin nüüd kerimist muidugi palju, aga see-eest kõik postituste pealkirjad olemas, neile klikates ka neid näete! Ja võin ette öelda, et suur osa tollaseid, aastatest 2012-2016 olnud kitsaskohti on samad ka täna, siis aktuaalsus pole kadunud. Ajalooks muutunud piltide mõjust rääkimata!
Küll aga on tohutult palju neis teemades ilusaid pilte ka Läänemaast ja Haapsalust. Kuidas siis teisiti - Eesti ilusaim linn ja Romantikapealinn!

Südamest vabandused ja kohtumiseni!

  https://eestimaablogi.blogspot.com/2021/11/eestimaa-blogi-okt-2021-postituste.html
 
****************************
 
Novembrikuu lingid:
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar