Blogiarhiiv

laupäev, 13. november 2021

Põlvast rongi ja bussiga Värskasse Mardilaadale.

 


Plaan oli Värskas ära käia. Mardilaat on kutsuv, samas tahtsin muidugi ka bussiliiklust üle vaadata. Ja mõndagi veel. Juba 10 aastat tagasi sai omavalitsusi teavitatud, et bussiliiklus vajab muudatusi. Tänaseks on kohati aga asjad hullemakski läinud ja eks see ole suuresti suhtumise küsimus. Kui ikka ei ole soovitud asju paremaks  muuta, siis iseenesest ei muutu midagi. Koomiline oli muidugi lugeda ühe valimisliidu lubadust bussiliikluse kohta, sest sõnastus oli just selline nagu see saab olla siis, kui ei soovita ka täna paremaks muuta. Seda siis setomaa vallas. Omavalitsuste piirid pole siin määravad, küll on aga seda koostöö. Vallad peaks olema suunavajad, ÜTK tegija.
Kirjutasin enne laata ka küsimuse muuseumi lehele, teatud mõttes provokatiivse - kas seekord on käigus ka buss Ilumetsa jaamast rongi ajal. Vastust ei saanud. Kuigi vald võiks veidi rohkem "lilli liigutada" küll. Poleks ju paha omade toetuseks rohkem külastajaid meelitada kohale. Miks mitte kasvõi tunniks laadale ja seejärel spaasse?




Põlvas on samuti bussiliiklusega kurvad lood. Kuigi mõni aasta tagasi sooviti kohtumist ja seal muuhulgas tegin ettepanekuid bussiliikluse muutmiseks. Üks lihtsaim kuid olulisim muutus oleks (maakonnaliinide) bussiliinide kokkuliitmine nii, et ka Kanepi, Tartu jt suundadelt tulevad bussid sõidaks läbi Põlva linna, sh raudteejaama rongide ajal, ei ole siiani midagi tehtud. Kas Martti Rõigas (kes ka tookord kohtumisel osales) teeb seda homme? Kahtlen. Nagu ei tee ei tema ega teised sellest majast vallamaja. Kuigi võiks ja peaks, ühistranspordisõlm on selleks piisavalt oluline. Eriti kui rongiliiklus siin oleks tihe, paraku RE ei ole just suur rongiliikluse poolehoidja. Sõnu seavad nad küll usinasti, nagu erakonna kodulehelt näha:

Võib öelda, et tema laud on kogu aeg rikkalikult kaetud, kuid seda projektide, ehitusobjektide ja sadade kiiret lahendamist vajavate probleemidega. Aga probleeme ja väljakutseid ta ei karda, pigem sööb neid hommikuks. Martti Rõigas on kaheksa-aastase kogemusega ehitus ja -planeeringu valdkonna abivallavanem. Tema igapäevane tööpõld on nii lai ja mahukas, et enese imetlemiseks seal aega ei jää, sest Martti arvates selfie tööd ei tee ja Facebookis päris asju valmis ei ehita. Kohalikus poliitikas on ta osalenud aastast 2009 alustades Põlva linnavolikogu liikmena. Martti on uuendusmeelne ja tulemustele orienteeritud.  Rääkides kogu valla tänavavalgustuse LED lahendusele viimisest, mis säästab energiakuludes kümneid tuhandeid eurosid. Või nutikate jäätmejaamade plaani väljatöötamisest, kus Põlva lahenduse tutvustusele kogunes üle paarikümne asjast huvitatud omavalitsuse. Lõpetades veelauakeskuse rajamisega Põlva järvele, kus just tema on olnud eestvedajaks. Martti kandideerib, sest parimad ideed Põlva valla arenguks on vaja reaalselt ellu viia ja selleks tal kogemust juba jagub.

Neli aastat tagasi joonistati Eesti kaart ümber ja viiest Põlvamaa omavalitsusest moodustus suur Põlva vald. Need neli aastat on olnud valla juhtimises tõeline väljakutse, sest täielik üksmeel ja ühtsus oli esialgu ainult kaardile joonistatud piirides. Poliitika on ka kohalikul tasandil kompromisside kunst, mitte ühemehebänd ja seetõttu tahaks öelda tänusõnad partneritele nii Keskerakonnast kui Valimisliidust Põlva Areng, kellega antud perioodil valitsemise vastutust jagasime.





Hea vähemalt, et Orava jaamast saab bussile. Et ka seda ise kogeda, valisingi sellise sõidu. Põlvast siis rongile.




Ilm oli mõnusalt fotogeeniline.





Siiani pole ka siin Ruusa Jaam bussipeatust.









Ilus maja!


Ja pole ka Ilumetsa Jaam bussipeatust perroonile võimalikult ligidal.


Idüll!



Oraval tuli rongilt teisigi inimesi ja autodega oldi vastas. Eks seegi näitab, et sõitjaid oleks. Muide, kui peatus.ee trükkida otsingusse Orava, siis siinset bussipeatust ei näitagi, tuleb ka Raudteejaam lisada. Peatuse nimi kahest osast koosnebki, kuigi õigem oleks lühemalt Orava Jaam. Veel parem olnuks see, kui rongipeatus oleks tehtud ülesõidu taha, kahjuks see idee läbi ei läinud.










Muster.


Ja buss tuligi.


Enne imestasin, et bussipeatuse siltigi pole, aga siiski, see hoopis puu taga peidus.


Muidugi pole see buss just parim võimalus sõitmiseks. Liin, mis enne Värskasse sõitu sõidab hoopis Oravalt läbi. Ajakadu väga suur pole, aga selge, et reisijatele see ei meeldi. Polnud ka ime, et üksi bussis olingi.


Muidugi klõpsisin ka teel pilte, maju jm on igati põnev pildistada.






Orava ka ilus koht, järvi siin lausa mitu.












Jälle mustrid....


Puid hea vaadata ka siis, kui lehed langenud ja tasub ikka pildistada. Võib päris kenasti välja kukkuda.





Bussipeatustes olemas isegi infostendid. Või on need ootekojad? Arhailised, aga ootamiseks muidugi ei kõlba.


Väga vahva tsässon.





Värska on erilise auraga koht. Siin on hea puhata ja väga palju vaadata. Kahju, et külaliskortereid pole, alati ju spaas ei ööbikski.


See ootekoda on muidugi äge!
Ja tahaks väga, et hakataks asju paremaks muutma. Midagi ju muutubki, kasvõi seesama Värska sadam. Kõnnitee. Ja palju muud. Kuid arrogantsusest peetakse mingeid asju väheoluliseks.





Päris pikalt saab kõnnitee korda.










Õnneks sain auto (tänud autojuhile!) peale. Kui pidanuks mõlemad otsad jala vantsima, jäänuks laadal olemiseks veelgi vähem aega.



Kes siiakanti satub, siis kindlasti tasub ka Seto Muuseumis ära käia. Siin ka söögikoht olemas.


Laadaga jäin väga rahule, kuigi nagu ütlesin, aega nappis. Oleks ju esinejaidki rohkem tahtnud kuulda-näha. Küll aga sain sellegipoolest ostetud head ja paremat!


Ja sellist keraamikat võiks koju kuhjama jäädagi!






Seto ehted on aga võrratud! Puhas käsitöö!








Ja head oskavad ka kohalikud hinnata!


Pilte tehes püüdsin võimalusel ka tootja/kasvataja (firma)nime nähtavale tuua. Kes neid pilte näeb, sel võib ju himu tekkida millegi järele!

































Rahvarõivad ikka väga erilised!









Selles restoranis tahaks ka kord ära käia!


Jalutasingi tagasi Värskasse. Igal hetkel kiskus maju pildistama, männitüved nende ees ju pakkusid pildistamislusti ja igal sammul muutuvaid vaatenurki.





Ääretult ägedad majad!


Mõnes kohas oleks aga vaja vist toru kõnnitee alla panna?













Reegi maja.


Üks suur puudus sellel kergteel on - ei ole kuni Värskani mitte ühtegi pinki, kus jalgu puhata!










Selliste piltide puhul mõelge alati - kui palju me kulutame loodusvarasid, kui ehitama asju, mida pole vaja või ehitame midagi liiga suurt! 
















Värskas siiski leiab ka mõne pingi.








Ära nägin! Siiani pole sadamas normaalset varikatust, et halvema ilma puhul saaks ka laeva oodata või lihtsalt vaadet nautida. Vallavalitsuse jaoks võib see ju naljakas olla, aga minu jaoks ei ole.  Pujäänlus ongi see, kui midagi jäetakse tegemata, siis ega vigu ka ei parandata.














Lihtsalt võrratud vaated!


 
*************************************************************
 
15.11. 
Postitasin mõned jalgsikäigu vaated ka gruppi Võru Raudteejaam Tagasi, kommenteerides, et tegu üpris mõnusa jalutamisega, aga polnud ühtegi pinki, et jalga puhata ja vaadet nautida. Üllatusega sadas selle kohta terve hulk kommentaare ja nagu pildilt näha, siis kohalikult toredate piltidega Seto naiselt. Ongi vahva, kui kohalikud märkavad. Kuid mida aeg edasi, seda rohkem asi imelik tundus. 
Kas Seto deviis on: "tee asju kuitahes s..., reaktsioon tohib olla vaid aplodismentõ ja hosianna laulmine"? 
 
 
Pärtin Sigrid Sirid
Seal, kus on vaadata, seal on ka pingid. Vaevalt, et turist kellegi töökoda ja masinad imetleda viitsib. Kes käinud on, see teab. Kea käinud pole, see kaebleb.
1
 
Et asi oleks konkreetsem, järgnesid kommentaarid pea iga pildi all
 
 See ei ole Seto muuseum, see on Kindral Reegi maja. Muuseumini on veel umbes kilomeeter ja seal on õues pinke piisavalt, kus istuda ja imetleda!
 
Siin pildil ON pink ja neid on veel!!!
 
Jaa, see eramaja vajab ka pinke, et vaadata ja see jõlekole kokku kukkunud hoone seal taga!! Nelja pingi vaatamisväärsus!!!
 
Tõesti vaatamisväärne, vajaks kohe kolme pinki!!!!!
 
 Siia äärde peaks ka kohe kuus pinki installima. Vaatamisväärsus missugune!
 
Siin õuel on pingid!
 
 Siin pildil on pink!! Postitus on puhasvale   
 
 

Ei oskagi kommenteerida rohkem. Ju on siis tegu mingi püüdega kellelegi meeldida või olla tähelepanu keskmes või hoopis midagi muud. Kui aga suhtumine tehtavasse ongi selline, siis pole ka ime, et kohalikud valitsejad samal tasemel. Mis ikka pingutada, kui saab ka niisama lihtsalt läbi!
Või on juba esimesed libedused ära olnud?

****************


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar