Blogiarhiiv

reede, 20. mai 2022

Posti tänaval ja mitte ainult.

 

 
Vau, leidsin Haapsalus turisti!  Nali naljaks, ilm kõledavõitu, aga nagu enamasti ikka, toon siia päikese. Nautisin olemist ja küllap nautisid seda ka üksikud puhkajad. Siin-seal juba ka terrasse tekkimas.

 
Tahad või ei taha, Haapsallu tulles satud ikka Posti tänavale. See nüüd ka kuulsam kui kunagi varem. Ja muidugi tahtsin näha seda, mille kohta nii palju erinevaid arvamusi inimestel. Tänava alguses ka jupike kõnniteed juba valmis, nii et saab aimu, milline lahendus siin saab kogu tänaval olema.
 

 
Palju tööd juba tehtud ja et objektil ka palju inimesi peal, siis tõesti saab loota, et juunis asjad valmis. Kõnniteel kivid jalakäijate osal ja asfalt ratturitele, sõiduteel Ukrainast toodud graniitkivid. Nagu vanaaegne munakivitee, ainult, et kivid pole ümarad, hoopis murtud.

 
Puid istutatud tõesti palju, kuid kahtlemata pole need mõeldud varju pakkuma. Lihtsalt rohelus, mis samas jätab rohkem vaadet avatuks kui oli varem. On pihlakad, vist ka kitsa võraga haabasid ja mingid iluõunapuud. Veel need ei õitsenud täiega. Aga küllap saavad needki kasvuhoo sisse ja rohelust iga aastaga aina rohkem. On ka mõned vanad puud alles, loodetavasti nende juurestikud tõepoolest kannatada pole saanud.



 
Muidugi on praegu palju näha ja tänu sellele saab aimu, kui ilus on ikkagi see peatänav!

 
Kohati on puude asemel istutatud põõsad, näis, kuidas näeb see osa välja siis, kui need juba suureks kasvanud.



 
Palju korrutatud, et tänav nüüd kitsavõitu, siin sellist muljet küll ei jäänud. Aga vaade võib ka petlik olla.



 
Kui saaks valida, siis valgustipostid ma jätnuks suures osas olemata. Kus on majad tänava ääres, vahetult, peaks valgustus olema majadel. Lihtsalt, jätaks ära tuhanded tonnid metalli ja kasutaks vähema võimsusega valgusteid, mis teeks oma töö siiski ära. Seadust sellist aga pole ja nii ise kasvatame elektritarbimist. Sest ka need LED lambid küll säästlikumad, aga majadel otse kõnnitee kõrval piisaks kui 10 W valgustitest. Sellisest lähenemisest on siin-seal ka räägitud, aga praeguseks säästliku vaadet meil tekkinud ei ole.
Kui maal elasin, siis paigaldasin ka oma värava juurde säästliku valgusti, kulu polnud ollagi, aga tänav oli valgustatud, kõikide jaoks. Tegelikult mõnel pool linnades ka selline variant kasutusel, just vanalinna osas, seega on see palju võimalikum, kui esmapilgul võib tunduda. Igatahes maksumaksja raha jääks kõvasti alles muude vajalike asjade tegemiseks.

Talvist lumetõrjet saab aga olema väga huvitav jälgida. Kuhu kõnniteel lumi lükatakse? Parkimistaskutes? Kui valgustite vahelisele kitsale ribale, siis autost väljumine problemaatiline? Kui puude ümber, siis kuidas see mõjub neile? Mida rohkem poste jm, seda keerulisemaks asjad saavad muutuda. Võib olla on aga lahendus juba ammu olemas ja eks tuleval talvel näeb.

 
Siin on mõeldud justkui võimalikult paljudele parkimisvõimalustele (kuuldavasti seda ka rõhutatud, et parkida saab rohkem), aga on ikka mõeldud? Hästi mõeldud? Need "taskud" on täisnurksed, see nii tehtud teadlikult? Ma pole sel alal mingi spetsialist, lihtsalt huvitab, et sellised lahendused Eestis vist esmakordsed?

 
Eks tänavaäärseid ettevõtteid mõjutab remont ka, aga mis parata? Kui lükkus teeremondi lõpp tänavusse aastasse, siis ehk elab sellegi üle ja peagi hoopis rohkem kliente liikvel? Mida paremaks olud saavad, seda rohkem linna ju ka külalisi tuleb!

 
Pildistada oli muidugi mõnus, igal sammul No on ilus linn!!!
Siinpool tänavat siis ka lahendus osaliselt teine, rattatee kohe sõidutee kõrval ja kõnniteest eraldab seda puuderivi.

 
Ööbisin nagu ikka, Reta majutuses. Teisel korrusel. Õu on mõnus, suvel saab ka kämpingumajades ööbida. Neis oma dush, kõik käepärast. Mina viskasin aga oma seljakoti tuppa, mis sest ikka kaasa vedada.





 
Sõidutee kivide vahele puistati mingit kuivbetooni. Kas see laseb vihmaveel ära imbuda või mitte?




 
Kuskil oli probleeme ka treppidega, majad erineval kõrgusel ja järske trepiastmeid ju teha ei tohiks. Aga kuuldavasti vaadatakse selliseid lahendusi üle ja muudetakse.

 
Samas pole nende lahenduste otsimine niisama lihtne, kohati ju kõnnitee suhteliselt kitsas ja ega trepid tohi ka jalakäijate (ratturite) liikumist segada. 

 
 
Nii äge on lillepärgasid näha.







 
Ja loodan, et sellele tänavale tuleb vähemalt 3 joogiveekraani. Need on arenenud keskkonna tunnus. Ja neid joogiveekraane Haapsalus juba on, kuid küll küllale liiga ei tee.



 
Pole ammu rattaga sõiotnud, hea, et siin ka rattalaenutus. Ehk peakski millalgi proovima?





 
Beguta taimetoidukohvik ja siin vist ka majutus olemas. Majutuskohti kogu linn täis, aga ürituste ajal kipub puudus ikkagi kätte tulema. Hinnad Haapsalus, ka nädala sees, seinast seina. Kel huvi, saab bookingus surfates vaadata.

 
Esimesed terassid valmimas, kui ükskord ka soe suvi käes, on see tänav rahvast täis.




 
Astusin ka Müüriääre Pagarist läbi. Nagu Arvo, astud uksest sisse ja klõps!



 
Ja näed, turistid ongi kohal!


 
Dietrich oma tuntud headuses.
 




 
Ja Müüriääre. Praegu paljud söögikohad nädala sees kinni, mõned aga avatud.











 
Talumehe kõrtsis ülihea majalimonaad!


 
Ja aitäh metsaseente-peekoni supi eest!



 
Haapsalus pildistan ma enim igasuguseid vaateid, isegi rohkem vist kui Kalamajas. Igal sammul on niivõrd nauditavaid nüansse, kus püüan tabada võimalikult palju ja erinevate nurkade all.







 
Loomulikult jalutasin ka Väikese Viigini.


 













Igatahes saab Posti tänav paremaks kui oli ja selleks tuli piisavalt palju teha. Aga samas jääb mõistetamatuks, miks linnavalitsus ja Urmas sukles ei suutnud FB grupis HAAPSALU & LÄÄNEMAA asjast üle olle ja selekteerida kommenteerijaid, õigemini arvamusi? Oli seal väga palju arvamusi, mis selgelt asjalikud ja teisalt, kirjutajateks need, kes kogu hingest hoolivad linnast, inimestest ja keskkonnast. Kui valdavalt saabki loota asjatundjatele, siis viimati Mustamäe MKA toimunu näitab, et asjatundjad võivad olla vähem või rohkem ekslikud ja mitteteadjad. Pole vahet, kas küsimus teekattes, puuliikides vm, ikka on vaatenurki, mis põhjalikumad ja paremad. Kasvõi mõni.

Hea tulemus ongi hea, parima tulemuse saab vaid siis, kui koostööd teha! Ilusat suve kõigile kohalikele ja külalistele!

 
Aastatest 2012 - 2016 näeb blogis palju pilte Haapsalust siin (lingid allpool). Ehk siis kokku koondatud postitused teistest blogidest.

HEAD VAATAMIST!
 
Kuna blogi päises näeb (oktoober) vaid osasid postitusi poolikute pealkirjadega ja oktoobrikuu "uputasin" teiste postituste siia kopeerimisega (VAREM EESTIMAA BLOGI 2 ning 3 ja EESTIMAA LOODUSE BLOGI ning kogemata KUSTUTATUD POSTITUSTE FOTOMATERJAL), siis on vaja ka ülevaadet, mida ikkagi leida. Nii jätkasin veel novemrist 2021 - märtsini 2022

Kui avate 2021 oktoober kuni 2022 märtsikuu lehe, siis IGA KUU VIIMANE POSTITUS ON PEALKIRJAD LINKIDENA! Teie jaoks siin nüüd kerimist muidugi palju, aga see-eest kõik postituste pealkirjad olemas, neile klikates ka neid näete! Ja võin ette öelda, et suur osa tollaseid, aastatest 2012-2016 olnud kitsaskohti on samad ka täna, siis aktuaalsus pole kadunud. Ajalooks muutunud piltide mõjust rääkimata!
Küll aga on tohutult palju neis teemades ilusaid pilte ka Läänemaast ja Haapsalust. Kuidas siis teisiti - Eesti ilusaim linn ja Romantikapealinn! Aga ka kõikajlt mujalt ja kõigest muust postitusi.

Südamest vabandused ja kohtumiseni!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar